2 Ramuan Mengatasi Masalah Keputihan

Posted by Encik Oktant at Selasa, Jun 23, 2009
Bila sebut pasal masalah keputihan, sudah tentulah ianya berkaitan dengan wanita. Namun, sebagai suami yang prihatin, anda perlulah juga mengambil tahu mengenainya. Keputihan yang disebabkan oleh keluarnya lendir dari saluran vagina sering menimbulkan kerisauan dan ketakutan di kalangan kaum hawa. Rasa tak selesa atau gatal-gatal pasti wujud.

Bagi mengatasi keputihan ni, ada 2 petua tradisional yang ingin saya kongsi dengan anda. Kaedah pertama, anda perlukan pucuk pegaga sebagai ramuan asas. Manakala yang kedua pula, anda perlukan daun sirih sebagai bahan utamanya.


KAEDAH 1:


1. Ambil secekak pucuk pegaga sekali dengan akarnya dan bersihkannya.


gambar daun pegaga untuk masalah keputihan
Gambar hiasan - Mang Andri (Flickr)


2. Kemudian anda rebuslah pucuk pegaga tadi bersama dengan 2 gelas air bersih.

3. Masukkan sedikit garam ke dalam air rebusan itu.

4. Setelah mendidih, biarkannya sejuk dahulu.

5. Bila dah sejuk nanti, anda tapis air rebusan tadi.

6. Minum air tersebut 2 kali sehari.

7. Amalkan kaedah ini sehinggalah masalah keputihan atau rasa gatal tu sembuh.


Ataupun anda boleh cuba cara kedua seperti di bawah ini sebagai alternatif.


KAEDAH 2:


1. Ambil 12 helai daun sirih dan bersihkannya.

gambar daun sirih untuk masalah keputihan
Gambar hiasan - Id.Wikipedia.Org


2. Kemudian, sediakan kira-kira 1 liter air suam.

3. Ramas kesemua daun sirih tadi bersama-sama dengan air suam.

4. Tapislah air tersebut.

5. Gunakan air tapisan itu untuk mencuci bahagian sulit anda.

6. Sebaik-baiknya bagi anda yang beragama Islam, berselawatlah ke atas Nabi S.A.W sebanyak 3 kali sebelum mencuci bahagian tersebut.

7. Selain dapat menghilangkan rasa gatal dan bau, cara ini dikatakan dapat merapatkan kembali bahagian sulit wanita.

8. Lakukan cara ini sehingga anda dapat mengatasi keputihan yang dialami.


Selamat Mencuba!



p.s: Petua tradisional di atas hanyalah perkongsian secara tidak rasmi yang saya perolehi daripada individu yang telah berpengalaman dalam masalah ini.

p.p.s: Namun begitu, saya tetap mengesyorkan anda mendapatkan nasihat dan rawatan doktor supaya tidak ada sebarang kesan sampingan di kemudian hari.

p.p.p.s: Jika anda mahukan maklumat lanjut mengenai masalah keputihan ni, saya sertakan satu link dalam bentuk fail pdf yang ditulis oleh pakar sakit puan yang tak asing lagi iaitu Dr. Hamid Arshat. Klik di sini untuk melihatnya.

114 komen on "2 Ramuan Mengatasi Masalah Keputihan"

Tanpa Nama berkata...

http://revirgyn.webs.com/

Idam Ilmu on Mei 10, 2010 1:06 PG berkata...

thanks atas petua ini, saya akan cuba becoz mengalami masalah ini. Minta izin untuk post di blog saya sekali.. tq..

Tanpa Nama berkata...

kalau guna kordial jus pegaga boleh ke?

oktant on Mei 14, 2010 12:29 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya gunakan ulam pegaga yang segar. Sebab ia tiada bahan campuran lain. :)

Cery on Mei 19, 2010 5:47 PG berkata...

keputihan?.mkn alfalfa...sepuluh sen je sibiji.. sila keblog saya .

wani syana on Jun 27, 2010 9:08 PG berkata...

daun sireh ni memang jadi wei...amalkan lah

oktant on Julai 14, 2010 12:25 PTG berkata...

@ wani syana: Alhamdulillah. Baguslah kalau macam tu. :)

huda on Ogos 07, 2010 11:44 PG berkata...

salam sori mencelah...
saya ada satu produk untuk mencegah keputihan...
sabun manjakani n manjakani serih...
100% dari bahan organik...

harga manjakani RM10.90 dan
manjakani serih RM22.90

jika berminat boleh hubungi 0132308064(huda)
atau lajari:
http://myhumz.ws/snbeautycare.html

Tanpa Nama berkata...

baru2 ni saya mngalami masalah keputihan.ttpi,keputihan ini jarang ada.mksud saya dlm smnggu hanya skali ada dan kdang2 xda lnsung...tp keputihan tu tidak berbau dan tidak gatal..pa yg mnyebabkn terjadi nya cecair keputihan pd saya..??

Tanpa Nama berkata...

saya ikut petua arwah nenek saya..arwah nenek saya berpesan klu nak bagi hilang keputihan yang berlebihan,atau pedih dkt alat sulit..rebus air asam keping/asam gelougor...slps 2 ,ambil air rebusan tadi dan dibiarkan suam2 panas sedikit..dan basuh ditempat alat sulit...mungkin pedih sikit..tapi ia mujarab...

oktant on November 29, 2010 5:23 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih bebanyak di atas petua saudari di atas. :)

Tanpa Nama berkata...

belum pernah mencuba lagi petua ni. keputihan tu akan keluar tak? saya ada masalah begini sejak 2003 masa mengandungkan anak ke 2. hingga kini saya ada masalah keputihan. ia berubah2. tapi ia memang berbau mcm yis. sekarang ni solution nya, saya beli aje ubat dari farmasi tapi saya ada merujuk dgn kwn seorg doktor. alhamdulillah, ia keluar dengan banyaknya. cuma sekarang ni saya terpaksa bergantung kepada ubat itu.

Ross Safina Hor on Januari 17, 2011 3:09 PG berkata...

SALAM....

SAYA PAPARKAN KEBENARAN YANG MENGEJUTKAN TENTANG PERUBATAN JANGKITAN BAKTERIA DALAM VAGINA ATAU VAGINOSIS BAKTERIA. JOM KE BLOG ROSSSAFINAHOR.BLOGSPOT

BERITA HEBAT UNTUK WANITA HARI INI...

Bee Adam on Januari 18, 2011 5:18 PTG berkata...

Untuk masalah keputihan ini ramai telah mencuba produk LOOK YOUNG kami yang bertaraf IMP (islamic Manufacturing practice). Antaranya membantu masalah keputihan.

Sila hubungi saya BEE 019-7399332 atau email rabee_adam@yahoo.com. dan layari

http://www.azizahniaga.com

Ane’s Look Young sebagai makanan kesihatan yang membantu wanita merawat dan mengekalkan kecantikan. Terdapat banyak fungsi dan keistimewaan yang terdapat pada Ane’s Look Young, antaranya adalah:

* Membantu menegang, menganjal, menghalus dan mencerahkan kulit.
* Meningkatkan kadar metabolisma.
* Membekal tenaga dan stamina.
* Zat galian dan vitamin yang tinggi.
* Membantu melambatkan proses penuaan.
* Memulihkan semangat keintiman wanita.
* Mengatasi masalah dalaman wanita seperti senggugut, keputihan, kegatalan dan kekeringan.
* Sesuai untuk semua golongan wanita.

Tanpa Nama berkata...

saya no komen lah..klu btul aalham ja la..dh x tau nk watpa..hrap2 ok lah sb keputihan ni byk ketegeri..hti x sng di watnya..risau sgt

Tanpa Nama berkata...

pad herba avail,terbaik dapat mengatasi masalah keputihan.discharge /lendir berbau,masalah sengugut,kekuningan,sukar mengandung,kegatalan faraj,sakit pinggang ketika haid,haid tidak menentu.
dapatkan dengan harga diskaun yg menarik di facebook saya (ctie danial )atau email saya ctiekraft@gmail.com

(Boyke&Co) on April 19, 2011 10:55 PTG berkata...

Banyak dari kaum perempuan yang mengalami STRES, Hal ini tidak dapat dianggap sebagai hal biasa, karena tanpa disadari dapat menyebabkan keputihan serta lendir yang berbau, Jika ini dibiarkan berkepanjangan maka akan mengganggu keharmonisan dalam berhubungan dengan pasangan. Bahkan bisa memicu terjadinya kanker servik (leher rahim).

Info detail bisa Anda kunjungi:
http://stockistmajakani.blogspot.com/

Obat Keputihan Dan Ejakulasi Dini By Boyke on Mei 29, 2011 8:52 PTG berkata...

Obat Keputihan By boyke & Co
Di Cari Reseller Untung Puluhan Juta Rupiah . Terbukti.
0857 4152 2288
http://www.ejakulasidini-keputihan.com/

Tanpa Nama berkata...

sy ada masaalah keputihan...smkn lma sy biar smkn teruk lah.mcm mana sy nk buat

oktant on Jun 22, 2011 7:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saudari dah cuba petua di atas ke belum? Harap awak dapat mencubanya ya. ;)

Tanpa Nama berkata...

saya masi belum kawin tapi saya sudah mengalami keputihan,sara rasa kputihan saya ni macam makin teruk sebab setiap ari lendir putih atau kuning akan keluar dari alat sulit dan kputihan itu bau bila keluar.saya setiap hari rasa tidak selesa.boleh tolong saya untuk mencari jalan penyelesaiannya.....

oktant on Julai 22, 2011 5:54 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saudari dah cuba petua di atas?

Sebagai tambahan saya sertakan senarai pautan berkaitan keputihan di SINI.

Harap membantu awak yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

salam...sy juz nk tny...sy mgalami mslh keputihan...klu nk amalkan petua daun sireh tuh, seelok-eloknya sehari brape kali nk buat????...tq

oktant on Ogos 08, 2011 2:26 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Terima kasih kerana sudi bertanya.

Amalkan dalam 2 kali sehari. ;)

Tanpa Nama berkata...

mslh kputihan ni merbahya tak?

oktant on Ogos 17, 2011 6:57 PG berkata...

@ Idam Ilmu: Maaf sbb saya terlepas pandang komen puan. Sama-sama. Boleh saja jikalau puan nak "share". ;)

@ Tanpa Nama: Masalah keputihan ni ada yang normal dan ada juga yang berbahaya.

Sebab ada yg mengatakan ia boleh menyebabkan mandul atau kematian. Allahu A'lam.

crstal x on September 15, 2011 1:37 PG berkata...

atasi keputihan dengan crystal-x

http://www.naturalcrystal-x.co.cc/
http://mahkotadewa.net/

Tanpa Nama berkata...

met sing sy mau tanya bgmna cara mengatasi keputihan sy yg sudah berlebihan setiap hari ada bau yg kurang enak d cium>mksii atas bntuannya....

Tanpa Nama berkata...

salam ...saya hamil 5bln tp keputihan bnyk la risau sy ..blh bantu saya ?xde efct pe2 ka lau sy guna daun sireh.

Tanpa Nama berkata...

sy th satu jenis herba yg dpt menghilangkan keputihan iaitu herba maharani...mslh haid tak teratur,senggugut dan nk awet muda pn blh amalkan herba ni.harga xmahal sgt.rm65 je sebulan.badan pn rasa bertenaga

cara mengatasi ejakulasi dini on Oktober 11, 2011 10:08 PG berkata...

Amazing artikel…. Semoga saya bisa praktekan tipsnya dan berhasil

cara mengobati ejakulasi dini on Oktober 11, 2011 10:19 PG berkata...

Terima Kasih, Tulisan yang sangat membantu. Salam Sukses!

ejakulasi tahan lama on Oktober 11, 2011 10:33 PG berkata...

Tulisan dan Tipsnya sangat bermanfaat dan Infomatif. wajib dicoba. sukses selalu.

foredi on Oktober 11, 2011 10:40 PG berkata...

Artikel Menarik terutama Infonya, boleh dicoba. Salam sukses

foredi aceh on Oktober 11, 2011 10:48 PG berkata...

Tips yang cerdas cuma di Wibesite ini banyak kumpulan Artikel bagus. harus dicoba. salam sukses

foredi ambon on Oktober 11, 2011 10:54 PG berkata...

Saya senang setelah membaca Tips dan Artikelnya, harus dicoba.Semoga berhasil

foredi bali on Oktober 11, 2011 11:00 PG berkata...

Wibesite yang sangat Amazing, Artikel dan Tipsnya boleh dicoba. Semangat !!

foredi balikpapan on Oktober 11, 2011 11:08 PG berkata...

Postingan yang sangat Hebat, Tips boleh dicoba.salam sukses

foredi bandung on Oktober 11, 2011 11:15 PG berkata...

Info dan Tulisannya Amazing, boeh dicoba. Sukses selalu

foredi banjarmasin on Oktober 11, 2011 11:22 PG berkata...

Tulisan dan Tipsnya sangat bermanfaat dan Infomatif. wajib dicoba. sukses selalu.

foredi batam on Oktober 11, 2011 11:59 PG berkata...

Terima kasih atas Artikel dan Info yang selalu menambah wawasan.semoga sukses

foredi bekasi on Oktober 11, 2011 12:07 PTG berkata...

Ilmu yang sangat membangun cuma di Wibesite ini di dalamnya banyak Kumpulan Artikel dan Tipsnya, boleh dicoba. salam sukses

foredi bengkulu on Oktober 11, 2011 12:12 PTG berkata...

Artikel yang benar benar sangat infomantif dan Kreatif. boleh dicoba, sukses selalu

foredi bogor on Oktober 11, 2011 12:19 PTG berkata...

Postingan yang sangat Hebat, Tips boleh dicoba.salam sukses

foredi cianjur on Oktober 11, 2011 12:30 PTG berkata...

Menarik, sangat Menarik Artikel dan Tipsnya. boleh dicoba. salam sukses

foredi cilacap on Oktober 11, 2011 12:42 PTG berkata...

Amazing artikel, Infonya bagus banyak mengandung Tips dan Pesan yang bermutu. salam sukses

foredi cilegon on Oktober 11, 2011 12:48 PTG berkata...

Amazing Artikel yang sangat berguna,terutama Tipsnya sangat membangun. boleh dicoba.

foredi cimahi on Oktober 11, 2011 12:59 PTG berkata...

Cemerlang Postingan dan Infonya.boleh dicoba. ditunggu info berikutnya. terimakasih

foredi cirebon on Oktober 11, 2011 1:03 PTG berkata...

Artikel yang sangat Innovatif dan banyak Tipsnya. jadi ingin coba. semoga berhasil

foredi dr Boyke on Oktober 11, 2011 1:13 PTG berkata...

Terimakasih Tulisan dan Info yang bermanfaat. wajib dicoba. salam sukses selalu.

Foredi on Oktober 11, 2011 1:22 PTG berkata...

Amazing artikel, Infonya bagus banyak mengandung Tips dan Pesan yang bermutu. salam sukses

Foredi on Oktober 11, 2011 1:30 PTG berkata...

Amazing Artikel yang sangat berguna,terutama Tipsnya sangat membangun. boleh dicoba.

foredi gorontalo on Oktober 11, 2011 1:49 PTG berkata...

Saya menemukan Artikel hebat di wibesite ini jadi ingin coba Tipsnya. Semoga berhasil

foredi jakarta on Oktober 11, 2011 1:55 PTG berkata...

Artikel Menarik terutama Infonya, boleh dicoba. Salam sukses

foredi jambi on Oktober 11, 2011 2:01 PTG berkata...

Saya senang setelah membaca Tips dan Artikelnya, harus dicoba.Semoga berhasil

foredi karawang on Oktober 11, 2011 3:40 PTG berkata...

Setelah membuka Wibesite ini, saya menemukan Artikel yang Amazing dan infonya boleh dicoba. Sukses selalu

foredi kediri on Oktober 11, 2011 3:45 PTG berkata...

Saya menemukan Artikel hebat di wibesite ini jadi ingin coba Tipsnya. Semoga berhasil

foredi kendari on Oktober 11, 2011 3:53 PTG berkata...

Saya menemukan Artikel hebat di wibesite ini jadi ingin coba Tipsnya. Semoga berhasil

foredi kupang on Oktober 11, 2011 3:57 PTG berkata...

Terimakasih Banyak Tips dan Artikelnya, boleh dicoba. Salam sukses

foredi lampung on Oktober 11, 2011 4:00 PTG berkata...

Terimakasih Artikelnya bermanfaat dan Infonya menambah Ilmu pengetahuan. Harus dicoba. Semoga berhasil

Foredi Luar Negeri on Oktober 11, 2011 4:05 PTG berkata...

Ilmu yang bermanfaat dan berguna Cuma ada di Wibesite ini, terutama Tips dan Artikelnya. Jadi ingin coba. Salam sukses

foredi madiun on Oktober 11, 2011 4:09 PTG berkata...

setelah saya mencari cari di beberapa Wibesite , saya menemukan Artikel yang Bagus dan bermanfaat. Patut di coba, sukses selalu

foredi magelang on Oktober 11, 2011 4:21 PTG berkata...

Saat membaca Artikel dan Tipsnya yang benar benar menarik. Jadi ingin mencoba. Salam sukses selalu

foredi makassar on Oktober 11, 2011 4:31 PTG berkata...

Ide cemerlang saya dapat dari Artikel yang di buat di Wibesite ini, Wajib dicoba Tipsnya. Semoga berhasil

foredi malang on Oktober 11, 2011 4:36 PTG berkata...

Wibesite yang menarik di dalamnya banyak Artikel dan Tips yang mengandung Ilmu Pengetahuan, Harus dicoba.Terimakasih

foredi manado on Oktober 11, 2011 4:45 PTG berkata...

Menarik, sangat Menarik Artikel dan Tipsnya. boleh dicoba. salam sukses

foredi mataram on Oktober 11, 2011 4:51 PTG berkata...

Wibesite yang sangat Amazing, Artikel dan Tipsnya boleh dicoba. Semangat !!

foredi medan on Oktober 11, 2011 4:54 PTG berkata...

Cemerlang Postingan dan Infonya.boleh dicoba. ditunggu info berikutnya. terimaksih

foredi murah on Oktober 11, 2011 5:05 PTG berkata...

Postingan yang sangat Hebat, Tips boleh dicoba.salam sukses

foredi padang on Oktober 11, 2011 5:14 PTG berkata...

Artikel yang bermanfaat dan berguna, wajib di coba. sukses selalu

foredi palangkaraya on Oktober 11, 2011 5:17 PTG berkata...

Ilmu yang sangat Hebat, boleh dicoba Artikel dan Tipsnya. Semoga berhasil

foredi palembang on Oktober 11, 2011 5:21 PTG berkata...

Artikel yang benar benar sangat infomantif dan Kreatif. boleh dicoba, sukses selalu

foredi papua on Oktober 11, 2011 5:36 PTG berkata...

Setelah membuka Wibesite ini, saya menemukan Artikel yang Amazing dan infonya boleh dicoba. Sukses selalu

foredi pekanbaru on Oktober 11, 2011 5:40 PTG berkata...

Cemerlang Postingan dan Infonya.boleh dicoba. ditunggu info berikutnya. terimakasih

foredi pontianak on Oktober 11, 2011 5:45 PTG berkata...

Ide yang sangat menarik terutama Artikel dan Tipsnya. boleh dicoba. sukses selalu.

foredi purwokerto on Oktober 11, 2011 5:49 PTG berkata...

Terimakasih untuk info yang sangat berguna, boleh dicoba.

foredi samarinda on Oktober 11, 2011 5:53 PTG berkata...

Aamzing Artikel yang sangat Cemerlang. wajib dicoba. sukses selalu

foredi semarang on Oktober 11, 2011 5:57 PTG berkata...

Baru kali ini saya membaca Artikel yang sangat Amazing, harus dicoba. semoga berhasil

foredi sidoarjo on Oktober 11, 2011 6:01 PTG berkata...

Tips yang sangat menarik boleh dicoba. sukses selalu

foredi solo on Oktober 11, 2011 6:05 PTG berkata...

Terimaksih untuk Postingan yang sangat Kreatif, Tipsnya boleh dicoba. salam sukses

foredi surabaya on Oktober 11, 2011 6:09 PTG berkata...

Saya menemukan Artikel hebat di wibesite ini jadi ingin coba Tipsnya. Semoga berhasil

foredi tegal on Oktober 11, 2011 6:22 PTG berkata...

Terimaksih Untuk Artikel yang memberikan Motivasi boleh dicoba. sukses selalu

foredi ternate on Oktober 11, 2011 6:27 PTG berkata...

Terimaksih saya sudah membaca Artikel yang sangat Innovatif. boleh dicoba Tipsnya. semoga berhasil

sayangmama on Oktober 27, 2011 9:45 PTG berkata...

cubala alfalfa shaklee..baca kebaikannya dalam blog saya:

http://permatacintaku.blogspot.com

Ross Safina Hor on November 02, 2011 12:26 PTG berkata...

Salam Sahabat Semua....
Masalah Keputihan? Saya mempunyai produk yang sangat hebat dan berkesan untuk melawan kulat dan bakteria yang menyebabkan masalah ini berlaku. Masalah Keputihan kronik pun boleh diatasai tanpa menjejaskan flora baik kemaluan dan sistem antibodi kita. 100% dari sumber semulajadi iaitu esktrak dari buah Pomelo dan citrus. Mempunyai banyak clinical study dari pakar2 saintis diseluruh dunia dan ia juga baik diamalkan untuk berbagai-bagai keperluan dan tidak lupa juga untuk kecantikan.

Produk HALAL dan telah berdaftar dengan KKM. Kami memerlukan pengedar diseluruh Malaysia, Singapura, Brunei dan Indonesia.

Jom baca apa kata pengguna mengenainya... http://rosssafinahor.com

Gejala keputihan wanita on November 16, 2011 8:44 PG berkata...

Penyebab Keputihan dan Bahaya Keputihan Bisa Di temukan Disini Semua . Sangat BErmanfaat . Thank Banget

Tanpa Nama berkata...

Saya telah menderita bertahun lamanya masalah keputihan ini sudah puas berubat cara moden mahupun tradisional. Soalan saya: petua ini khasnya untuk masalah keputihan biasa ataupun tahap keputihan kronik?

oktant on November 18, 2011 4:28 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya kurang pasti mengenainya. Mohon maaf yea.

cheq Sue on Januari 24, 2012 2:32 PG berkata...

Terima kasih kerana berkongsi petua tentang keputihan .. saya telah mencubanya dan memang terbukti sangat berkesan .. http://herbeunine.cheq-sue.com

oktant on Januari 24, 2012 5:42 PTG berkata...

@ cheq Sue: Sama-sama Sue. Alhamdulillah & terima kasih atas maklumbalas yg diberikan.


p.s: Saya tumpang gembira. :)

Agen Natural crystal X on Februari 28, 2012 5:07 PTG berkata...

Solusi Atasi Keputihan Yang Bandel..http://www.keharmonisanpasutri.com
Apakah anda mengalami masalah di bagian kewanitaan anda,
seperti berikut ini?
Keputihan yang tidak hilang-hilang padahal sudah mencoba berbagai macam obat bahkan sampai ke dokter.
Keluar bau tak sedap, gerah & gatal-gatal dari area V karena haid, pasca melahirkan atau sebab yang tidak anda ketahui.
Miss-V anda kurang kencang, kurang peka tidak seperti saat sebelum melahirkan sehingga anda dan suami anda menjadi kurang puas saat berhubungan intim.
Dan yang paling penting adalah anda ingin terhindar dari berbagai penyakit kelamin & reproduksi seperti myom, kista, kanker serviks dan lain sebaginya.
Kini kami menghadirkan

Solusi Rahasia "seperti perawan" kembali!
Natural Crystal X
Berapa sih Harga Crystal X ?

Harga 1 Produk Crystal X HANYA Rp.200.000,
(Harga sudah termasuk ongkos kirim seluruh Indonesia, Negara tujuan utama)
Untuk Harga Khusus Diskon s.d. 50%

Bergabunglah bersama kami menjadi

Distributor Crystal X
HUBUNGI/SMS
+6281328667771 Atau +6285643496444
http://www.keharmonisanpasutri.com
http://www.tokonaturalnusantara.com

Chantek Asyik on April 03, 2012 8:30 PTG berkata...

sorry tumpang iklan...
saya ada produk2 berkaitan penjagaan faraj dan dalaman wanita..
sila laa lihat produk2 di blog sy..
jgn malu2 untuk bertanya :)

http://chantekasyik.blogspot.com/search/label/Penjagaan%20faraj%20dan%20dalaman%20wanita

http://chantekasyik.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

adaka ia tdak memudaratkan kshatan????
adakah ianya tiada kesan sampingan???
sperti :ydak bleh mgandung??/

oktant on April 18, 2012 3:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Setahu saya, ia tidak memudaratkan & tiada kesan sampingan.

Utk lebih kepastian, puan boleh mendapatkan nasihat doktor. Ini bg mengelakkan sebarang yg tidak diingini terjadi pd puan.

Harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

daun pengaga tu rebus bp lama?

oktant on April 30, 2012 7:00 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rebus sampai mendidih.

foredi on Mei 13, 2012 2:12 PG berkata...

selain itu daun sirih juga bisa mengatasi hidung berdarah dan mengobati sakit perut.

Tanpa Nama berkata...

berkesan ke petua nie..sejak bersalin anak ke dua,keputihan saya makin teruk..pergi klinik sama jgk..

Tanpa Nama berkata...

macam mana kalau sedang mengandung boleh ke try petua rebusan sireh ade apa-apa efek pada kandungan tak ? selama kehamilan ini keputihan makin melarat sampai ketul2 macam piriod takut + risau sebab ni kandungan pertama ade petua yang lebih mujarab untuk ibu2 hamil yang mengalami keputihan .. tapi yang pasti keputihan saya tidak berbau dan kaler putih .. normal ke bagi orang2 yang sedang mengandung ??

* yusni

oktant on Jun 14, 2012 11:26 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Insya-Allah boleh.

Selain itu, puan boleh cuba amalkan makan sedikit serbuk manjakani ataupun minum air rebusannya.

Artikel Petua Suami Isteri: Setiap Malam Umpama Malam Pertama? mungkin dapat membantu. Petua tersebut juga baik utk mengurangkan keputihan.


@ yusni: Jika keputihan yg puan alami berwarna putih dan tidak berbau, ia adalah normal.

Saya doakan puan & bayi dlm kandungan puan sentiasa dalam keadaan sihat. Amin.

lieyzaa brav00!! berkata...

6ti sye try cbe k.. d0a2 lh untk sye.. hu2

oktant on Julai 03, 2012 9:04 PTG berkata...

@ lieyzaa brav00!!: Silakan mencuba. Mudah-mudahan ia mujarab buat lieyzaa.

InsyaAllah, saya pasti doakan kejayaan lieyzaa.

Dr (EM) Hjh Wan Shuri Bt Hj Ghazali on Julai 29, 2012 3:10 PTG berkata...

cubalah yang ini

http://klinikecpi.blogspot.com/2012/07/rawatan-alternatif-di-shah-alam.html

Dr (EM) Hjh Wan Shuri Bt Hj Ghazali on Julai 29, 2012 3:11 PTG berkata...

setiap penyakit ada ubat. carilah.. namun elakkan ubatan berasaskan bahan kimia/moden, nanti merana diri

oktant on Julai 29, 2012 7:41 PTG berkata...

@ Dr (EM) Hjh Wan Shuri Bt Hj Ghazali: Terima kasih di atas perkongsian.

Tanpa Nama berkata...

saya mengalami keputihan dan bagaimana mengatasinya

oktant on Ogos 07, 2012 10:28 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebenarnya, saya pernah kongsi penyebab keputihan dan cara mengatasinya sebelum ini.

Bagi memudahkan cik puan, saya sertakan beberapa pautan berkaitan:

1. Penyebab Keputihan Wanita dan Cara Mencegahnya

2. Cara Mengatasi Keputihan Untuk Wanita

3. Petua Mengatasi Masalah Keputihan


Harap ia membantu cik puan mengatasi masalah keputihan yang dialami.

Tanpa Nama berkata...

saya pernah alamai keputihan yang kritikal ketika mengandung , jururawat telah memberi tablet pembasmi kuman yang dimasukkan kedalam vagina pada malam hari , esoknya saya lihat keputihan tersebut telah keluar dan bertukar warna kekuningan dan saya terus lega selepas mencubanya,bolehlah rakan 2 cuba bertanya doktor.

oktant on Ogos 17, 2012 3:17 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih di atas perkongsian puan. :)

oked on Ogos 28, 2012 12:55 PG berkata...

Kesempatan emas menjadi agen Crystal X Asli Jogja. Crystal X adalah pembersih kewanitaan dan obat keputihan untuk keharmonisan keluarga anda. http://www.crystalkeharmonisan.com

Obat Keputihan Ampuh Herbal Alami on November 02, 2012 5:34 PTG berkata...

trima kasih informasinya sangat berguna sekali

oktant on November 02, 2012 6:53 PTG berkata...

Sama-sama ya. :)

Tanpa Nama berkata...

sy mahu cuba tp sy tgh mengandung 36 minggu klu sy cuba boleh x?

Tanpa Nama berkata...

Sy mahu cuba tp sy tengah mengandung 5 bln.blh tak sy cuba?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez