Petua Suami Isteri: Setiap Malam Umpama Malam Pertama?

Posted by Encik Oktant at Khamis, Julai 01, 2010
Bagi pasangan yang dah lama disatukan, anda pasti merindui saat indah melayari bahtera malam pertama dulu, kan? Ia mungkin menjadi kenangan paling manis dalam hidup. Kenangan yang tetap segar di ingatan.

Dalam bahagian petua suami isteri kali ini, saya ada sesuatu info untuk dikongsikan dengan anda yang bergelar isteri. Iaitu cara untuk meningkatkan penguasaan isteri ketika mengadakan hubungan intim.

Jika selama ini anda sekadar menurut kemahuan suami, kini tibalah masanya untuk anda mengembalikan kehebatan sebenar. Cuba buktikan pada suami yang anda masih hebat.


Tapi bagaimanakah caranya.... ??


Menurut maklumat yang saya perolehi, si isteri perlu mengamalkan meminum air rebusan puru atau biji manjakani.

Biasanya, anda boleh mendapatkan biji manjakani di kedai-kedai runcit yang dimiliki oleh kaum India.


Biji Manjakani


Cara membuatnya:


1. Ambil beberapa biji manjakani ni dan bersihkannya.

2. Kemudian, rebuskan ia hingga mendidih.

3. Seterusnya, biarkan air rebusan tadi suam dan minumlah secara perlahan-lahan.


Selamat Mencuba!




p.s: Mungkin ada di antara anda yang mencampurkan bahan-bahan lain ke dalam air rebusan manjakani ni seperti mas cotek, daun sirih dan seumpamanya untuk tujuan berlainan.

p.p.s: Jika tak keberatan, anda boleh berkongsi di ruangan komen ya. Terima kasih. :)

179 komen on "Petua Suami Isteri: Setiap Malam Umpama Malam Pertama?"

Tanpa Nama berkata...

dah cuba cuma yang x tahanya rasa kelat tu masih ada walaupon dicampur dengan gula batu, ada cara lain x untuk hilangkan rasa kelat buah manjakani ni

Tanpa Nama berkata...

pernah amalkan.. rebus biji manjakani hingga lembut kemudian tumbuk lumat dan gentel kecil2. makan 3 biji pg dan mlm. mase nk makan rendam dlm air panas sekejap utk melembutkan semula kalau x mungkin keras sgt.. hasilnye.. ank da 4 dah.. hubby asyek kate ketat lg...

Tanpa Nama berkata...

yeke best nyer...nk cuba la...

Tanpa Nama berkata...

Rasa manjakani memang kelat melekat! kalau makan serbuk macam tu saja melekat mulut n tekak, nak pening kepala tangkap otak pun ada.
Nak senang makan/ telan sambil lalukan dengan air soya..kurang la rasa melekat tu..elakkan minum ngan air teh..lagi kuat melekat.
Based on my experience la

oktant on Oktober 12, 2010 12:10 PTG berkata...

Terima kasih puan sebab sudi kongsi tips@pengalaman. :)

Tanpa Nama berkata...

Semasa saya berusia 22 tahun saya telah melahirkan anak yang pertama sekarang berusia 29 tahun. Suami telah merebus 3 biji manjakani bersama 3 gelas air menjadi 1 gelas.. setiap pagi saya akan minum segelas bersama air milo.. selama 1 tahun 6 bulan. Anda akan merasa kehangatan bersama suami sehingga sekarang dan saya telah mengalami menopaus 7 bulan yang lalu tapi masih ada ummph... Itu lah keajaiban amalan meminum air rebusan biji manjakani.. selamat mencuba..

oktant on November 02, 2010 10:05 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih di atas perkongsian ini, Puan. Pengalaman ini sememangnya amat berharga terutamanya buat generasi muda.

Tanpa Nama berkata...

saya mkn jamu yg dicampur dgn manjakani.mak saya buatkan mase pantang anak no 2 ari 2.bdn rase lg ringan n brt bdn mantain je.yg bestnya,baby menyusu bdn pn leh mkn gak.stakat ni bby x penah kembung,asyik buang angin je.xde masalah sembelit.walaupn kja spi ke mlm,tp masih bleh wat ot lg ngan hubby.

Tanpa Nama berkata...

sape2 yg nk cba jamu bonda bleh contact sy.stakat ni mmbe2 yg dh cba ckp ok n diorg continue jamu ni je sbb murah n berkesan.jamu dlm btk capsule,sng nk mkn.sape ade mslh angin n kerap kencing mmg sgt sesuai.

Tanpa Nama berkata...

setahu i manjakani nie klu di amalkan melambatkan pregnant...tp klu manjakani direbus lalu air td di gune tuk cuci kemaluan wanita garente fit punye!d amalkan setiap hari....hehehehee

Tanpa Nama berkata...

mana nak dapatkan buat manjakani ni???

Tanpa Nama berkata...

mana nak dapatkan buah manjakani ni???

Tanpa Nama berkata...

memang betul majakani ne bgus wat wanita tapi setahu saya ianya di buat untuk cuci kemaluan saja tapi kalau di minum pula saya tak tahu pula,tapi apa kelebihannya klau di minum

Tanpa Nama berkata...

lol...

Tanpa Nama berkata...

Saya nak tnya, ada org kata kalau minum jamu susah nk dpt bby sebab panas, betul ke?

Tanpa Nama berkata...

saya nak tanya minum air manjakani ni tiap-tiap hari atau minum jarang-jarang.

oktant on Januari 13, 2011 7:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih sudi berkongsi pengalaman puan.

- Saya kurang pasti pula yg ia boleh melambatkan pregnant. Maaf ya.

- Cuba cari kat kedai runcit yg pemiliknya berbangsa India. Selalunya kat situ ada.

- Kelebihannya anda akan lebih disayangi suami. Sila betulkan kalau saya silap ekeke...

- Mungkin betul dan mungkin juga tidak. Saya kurang pasti mengenai kesahihannya. Harap maaf.

Sebab saya pernah dengar ada yg mengalami masalah spt yg awak nyatakan. Tapi sesetengah yg lain pula tidak begitu.

- Selalunya ia diamalkan setiap hari.

Tanpa Nama berkata...

Menarik gak,baru nak cuba

oktant on Februari 09, 2011 4:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Iya, silakanlah....

Tanpa Nama berkata...

cuba petua ini:minum air manjakani dan cuci dengan air manjakani juga.tapi ingat jangan tiap-tiap hari ya! jika perlu saja.

oktant on Februari 24, 2011 6:21 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas kesudian awak berkongsi petua. :)

Tanpa Nama berkata...

kay berkata : ulasan saya seperti di atas iaitu minum air manjakani @ cuci dengan air manjakani yang suam.rajin-rajin lah buat exercise di bahagian lower abdomen dengan menarik nafas dan tahan dengan kiraan 10,buat sebanyak 3 kali sehari.insyaallah..cuba la dan komen ya !

Tanpa Nama berkata...

saya dh amalkan minum dan buat cuci..alhamdulilah umur dah masuk 40an dan anak 8 org tapi masih lg mesra mcm org baru..

oktant on Mac 17, 2011 4:24 PG berkata...

@ kay: Terima kasih banyak di atas perkongsian anda. =)

@ Tanpa Nama: Hebat tu puan. :D

SejutaNafasCinta on April 08, 2011 4:41 PTG berkata...

saya dah beranak 4.. saya amalkan minuman Bidadari product dari DCL.. boleh menghilangkan keputihan.. sekarang saya nak cuba buah manjakani.. tapi susah nak dapat..

Tanpa Nama berkata...

MEMANG BAGUS DAN UMMPH... MURAH DAN BERKESAN SEHINGGA ADA KEYAKINAN SEPERTI MALAM PERTAMA.

Tanpa Nama berkata...

ada juga yang kata..tumbuk manjakani nie hingga jadi serbuk then...gunakan cutton bud letak kan dekat tempat tu

oktant on April 26, 2011 9:35 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsian puan.

Tanpa Nama berkata...

kalo laki yg wat ade hasil x...
ade x petua utk besar kn alat sulit...kalo boleh nk panjang sket g...

oktant on Jun 08, 2011 9:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Petua di atas utk amalan isteri tuan.

Utk petua tu, saya harap tuan boleh dapat jawapannya di Kuat Power.

Harap membantu tuan dan isteri.

Tanpa Nama berkata...

hahah...

Tanpa Nama berkata...

hurmmm...sy tk boleh la minum benda alah ni sb sy nak baby...petua nak dapat baby cepat ada tk?

oktant on Jun 15, 2011 4:22 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Mungkin petua ini dapat membantu puan - 5 Petua Untuk Anda Dapat Anak?. ;)

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

sepanjang pantang anak pertama, saya makan 2 biji kapsul manjakani yang homemmade...tumbuk kasar , blend dlm blender kering..masukkan dlm kapsul, telan 2 biji pagi dan 2 biji malam..habis je pantang, Aduuuushhh, mengalahkan malam pertama saya...

kita pon terasa nikmatnye..
puan2 sila lar cuba..

oktant on Julai 13, 2011 7:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih puan atas petua yg dikongsikan. Terbaikk. ;)

Tanpa Nama berkata...

susah la nak cari majakani...pls sape2 yg tahu ubat ape2 yg bleh kembalikan seperti anak dara:)

Tanpa Nama berkata...

PADA YANG SUSAH NAK CARI MANJAKANI, BOLEH ORDER DARI LAMAN WEB INI..
http://diqziz.com/herbal

Tanpa Nama berkata...

saya br keguguran..akibat tak tahu nak berpantang..rahim saya bengkak..makan manjakani ni buleh surutkan bengkak tak?

oktant on September 20, 2011 1:11 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya turut bersimpati ke atas apa yg menimpa puan. Harap puan kuatkan semangat yea. Pasti ada hikmah di sebaliknya.

Untuk mengecutkan rahim yang bengkak, puan boleh tuam dengan batu sungai yang dipanaskan serta dibalut dgn daun serai.

Tanpa Nama berkata...

kalo xda anak lg leh ker mkn manjakani ni?

oktant on September 21, 2011 7:46 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh. Manjakani ni mmg banyak khasiatnya spt awet muda, mencegah barah payu dara dan rahim, menegang & mencantikkan kulit dll.

Tanpa Nama berkata...

ezza : selain minum dan makan, sebaik habis haid boleh juga direbus manjakani dan diwapkan pd bahagian itu (bertangas) dan setelah suam-suam kuku air tersebut dijadikan bahan cucian. gentel manjakani kecil2, dimakan spt jamu..masukkan sebiji ke dlm alat sulit beberapa jam sebelum mengadakan hubungan badan. Insyaallah..suami sayang...

oktant on Oktober 12, 2011 12:19 PTG berkata...

Terima kasih puan ezza atas petua di atas.

fiszah_pjo on Oktober 14, 2011 7:22 PTG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

slm..saya baru je melahirkan anak 5 bulan yang lepas,,sejak habis pantang,sy amalkan jugak minum air rebusan manjakani..dan cuci bahagian intim..mmg hasil die terbukti superb..hehe..suami suka..tp sy tak buat selalu. semggu 2-3 kali je minum air rebusan tu..kdg2 terlupa terus..haha..tp takpe ke mnum hari2????

oktant on Oktober 27, 2011 10:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Pada pandangan saya, adalah lebih baik puan mengamalkannya ikut keperluan. ;)

sendu dihatimu rindu dijiwaku on November 03, 2011 12:00 PTG berkata...

salam.. klu mnyusu ank bleh ke mnum air manjakani?

Tanpa Nama berkata...

tapi saya baru setahun berkahwin dan belum pernah melahirkan anak,sekiranya saya meminum air manjakani ini apakah ada kesan kepada peranakan saya dan bolehkah saya mengandung?

Tanpa Nama berkata...

buah manjakani boleh didapati di pasaraya mydin....murah2 aje..klau beli kt kedai india kdng mahal gak...sy sllu mengamalkan minum n cuci rebusan manjakani. hasilnya amat memberangsangkan....

Tanpa Nama berkata...

apa akan jd jika minum air rebusan manjakani hari2 dlm ms yg sama makan isi nyer yg lembut tu hari2 jugak. sbb sy baru amalkan minum, basuh dan makan (7 hr) tp still xgrip lg masih biasa2 jer tapi suami ada cakap semangat sy lain macam hihihi...mmg pun, sy sendiri perasan macam terlebih dari semangat lelaki (suami mmg suke sgt n bertambah sayang pa sy)

shafyda thegadies on Februari 16, 2012 8:12 PTG berkata...

heheh ..mule2 sy masuk laman web ni sbb nk cari petua lebatkan rambut ,lepas dah baca petua lebatkan rambut ,sje2 lah pulak nk bace petua yg lain ,then artikel ni yg membuatkan sy tertarik nk baca sbb mcm menarik je .. k ,umur sy bru je 18tahun .. kalau sy nk amalkan petua ni juga boleh ke ?? nanti kalau dah kawin ,xde ap2 kesan yg buruk ke ? sbb umur 20 nanti insyaalah sy akn berkawin :)

oktant on Februari 17, 2012 9:37 PG berkata...

@ shafyda thegadies: Pertama sekali, tqvm sbb sudi baca petua2 yg ada. Tahniah juga sbb dah ada perancangan awal utk berkahwin. Bagus.

Rasanya tiada masalah jika Syafyda amalkannya drpd sekarang sbg persiapan awal. Insya-Allah.

Tanpa Nama berkata...

mjkni ni mmg utk pmpwn..:)

Tanpa Nama berkata...

aslkum.... emm sye pon mmg mgmlkan ptua mjkni ni sejak pantang ank ptma. anak baru satu.. emm ada tak petua utk mencerahkan atau mgurangkan khitaman skitar vgnia, klu ada mohon share yee

oktant on Februari 21, 2012 7:43 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- ;)

- Waalaikumussalam wbt. Baiklah, kalau ada, saya pasti "share". Insya-Allah.

Tanpa Nama berkata...

kasi fit itu barang..baru ummmppphhhh :D

oktant on Februari 27, 2012 6:17 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: =D

Tanpa Nama berkata...

usia sye bru msuk 20...blh ke sye mngamalkan petua ini...tidakkah ad kesan kpd dri sye d kemudian hri....

oktant on Februari 28, 2012 5:29 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rasanya tiada masalah jika nak amalkannya pd usia 20 thn & belum berkahwin.

Amalkan secara sederhana & tidak minum terlalu berlebihan.

Tanpa Nama berkata...

Klu bayi sdg myusu,boleh tak minum rebusan air manjakani?

oktant on Mac 17, 2012 8:13 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rasanya tiada masalah. Boleh.

Cuma sebaik-baiknya diamalkan selepas darah nifas puan kering.

Tanpa Nama berkata...

Adakah timbul masalah minum air rebusan manjakani iketika menyusukan contoh : air susu akan susut.
Dan adakah bayi akan merasa air manjakani ketika menyusu?

Tanpa Nama berkata...

Selain manjakani untuk mengetatkan. Ada yang bagitau daun asli Virgin Tea lagi power. Tapi tidak tahu cari dimana.ada sesiapa tahu tentang virgin tea ini??

Tanpa Nama berkata...

dua hari lepas saya telah merebus 20 biji manjakani, sayangnya saya tak tau apa istimewanya air rebusan manjakani tadi lalu dibuang kerana tiada info sebelum ini. hari ini saya cuba mencari di laman web dan jumpa ruang perkongsian ini. betapa ruginya air rebusan tadi saya buang. ingatkan isi manjakani sahaja yang ada khasiat.

oktant on April 04, 2012 5:16 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Setahu saya, sekiranya diamalkan meminumnya selepas darah nifas puan kering, tidak menjadi masalah.


p.s: Kepada rakan-rakan lain yg lebih arif, sila betulkan jika saya silap ya. Terima kasih.


- Harap selepas ni puan tidak terus membuang air rebusannya ya.

Saya cadangkan bookmark "page" ini di komputer puan supaya boleh rujuk semula bila perlu di kemudian hari.

noname on April 15, 2012 11:07 PTG berkata...

kalau tumbuk smapai jadi serbuk n letak kat tempat sulit, adakah akan bagi side effect di masa hadapan?
lepas rebus manjakani tu, kena kopek dulu kulit atau just ketuk leper n makan?

airrebusan manjakani tu boleh simpan lama ke dalampeti ais? atau kena rebus tiap kali nak minum?

Tanpa Nama berkata...

best sangat entry nie...bru jer cuba n x sbar nk tau hasilnya....
boleh ke minum masa haid....

oktant on April 24, 2012 3:31 PTG berkata...

@ noname: Puan boleh asah biji manjakani tu kat pasu utk keluarkan serbuknya.

Serbuknya boleh dimakan sedikit & amalkan hanya seminggu sekali ataupun ikut keperluan saja.

Setakat yg saya tahu, serbuknya kalau diletakkan pada alat sulit tidak mendatangkan kesan buruk. Malah ia membuatkan suami puan bertambah sayang. Insya-Allah.


Sebaik-baiknya, rebus sedikit saja pada satu-satu masa. Jika ada lebihan, boleh buat cuci alat sulit semasa buang air kecil.


@ Tanpa Nama: Terima kasih. Saya kurang pasti boleh minum masa haid atau tidak.

Tapi spt yg dikatakan Pn Ezza di atas, ia boleh diminum selepas haid.


p.s: Pn Ezza tolong betulkan jika saya silap yea. Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

saya buat sendiri majun manjakani.amalkan makan sehari dua kali.tumbuk manjakani pas tu blender halus dan gentel kecil2 bersama madu.klau x tak leh gentel bulat2.nti berderai.jimat kos x yah beli jamu mahal2...mudah dan murah..brkhasait dan mantap..

oktant on Mei 04, 2012 2:00 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Wah, mmg jimat ni. Terima kasih banyak di atas perkongsian puan.

Tanpa Nama berkata...

Sy ade masalah kitaran haid yg tdk tentu n kadangkala berpanjangan..selang seminggu sy akan period..boleh x jika sy amalkn petua ni...ade kesan buruk x nt?

oktant on Mei 28, 2012 10:09 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: InsyaAllah boleh. Puan boleh amalkannya sekali seminggu.

Tanpa Nama berkata...

sy dah try cuci alat sulit dgn manjakani + sirih...asalnya sy guna utk melegakan gatal2 di bahagian sulit (pasal malu nak jmpa doktor), sy surf internet utk cari info bg alat sulit yg gatal2...kesan sampingan akibat mencuci dgn air rebusan manjakani + sirih => 3 hari, gatal2 hilang, malah alat sulit bertambah ketat...suami pun hairan + suka...skrg ni nak try minum air rebusan manjakani utk kesihatan dalaman pula

lynn lp on Jun 08, 2012 11:28 PG berkata...

untuk yg x bkahwin...kalau minum air rebusan takpa ka...

oktant on Jun 08, 2012 5:53 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak sebab puan sudi kongsi pengalaman.

Saya doakan kehidupan puan dan suami terus bahagia & bertambah "best".


@ lynn lp: Boleh. Amalkannya seminggu sekali sahaja ya.

Tanpa Nama berkata...

salam..baru jumpa blog nie..ilmu yang sangat bagus dan sememangnya saya pernah mencubanya..bagi wanita yang ada masalah keputihan dan kemaluan berbau bolelag rebus buah manjakani bersama daun sireh insyaAllah ia sgt mujarab..tak perlu keluarkan duit yang banyak pun..

oktant on Jun 09, 2012 4:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Terima kasih tak terhingga sebab cik puan sudi singgah & kongsi pengalaman di sini.

nur berkata...

salam...saya br cuba minum air rebusan manjakani, tp keliru sama ada direbus terus manjakani tu atau ambik isinya je br rebus? kulit nye bleh makan ke atau isinye saje? harap ade yg sudi jawab kemusykilan sy ni....

Tanpa Nama berkata...

salah satu cara xnak ada rs kelat,saya cmpur.kan setengah sudu serbuk manjakani dlm air milo...mmg uumppp...sy nk tanya xdak effect ke ambil mnjakani terlalu kerap?cthnya sampai 3x sehari?

oktant on Jun 21, 2012 11:48 PTG berkata...

@ nur: Waalaikumussalm wbt.

Puan boleh terus rebus biji manjakani tersebut.

Airnya boleh diminum dan juga boleh digunakan utk membersihkan alat sulit puan.

Isinya juga boleh dimakan.

Pun begitu, pengambilan air rebusan ataupun isi manjakani mestilah pada kadar keperluan saja.

Biasanya, hanya perlu amalkan seminggu sekali.


@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya puan amalkan hanya seminggu sekali.

Jika terlalu kerap mengambilnya, ia boleh menyebabkan kemudaratan pada alat sulit seperti kekeringan dan rapat habis.

Harap puan berpada-pada dengan pengambilannya ya.

azie berkata...

saya keguguran tnpa di sdari yg sya ni pragnent..sya pendarahan yg bnyk..sya jmpa doktor dn buat scan.doktor ckp sya kguguran..tpi sya x cuci.pndarahan sya terlalu bnyk.. smpai guna pampes anak...nk g jmpa doktor pn tkut..sya ni minat ngan ubat2 herba..sya pn buat ramuan sendiri..kebetulan sya ade tanam mas cotek.sya rebus mas cotek cmpur manjakani dn buah rosel dn minum setiap hari..alhamdulillah drah sya pn dh berhinti..hubungan dgn suami pn bertmbah erat..

azie berkata...

satu lgi petua yg sya amal kn..sya rebus manjakani dn msukkan dlm baldi selepas mendidih..sya pn dduk atas baldi dn amik kain batik selubung kn badan smpai kaki..jgn bagi wap keluar..petua ni pun bleh di amalkn bgi yg mengidap buaser luar..amal kn sllu.insyaallah buaser nya akn kecut kedalam..untuk pnyakit keputihan cuba amal kn cara ni..

oktant on Julai 28, 2012 7:43 PG berkata...

@ azie: Terima kasih banyak di atas perkongsian puan.

Tanpa Nama berkata...

Apa yang saya buat ialah, saya rebus manjakani sehingga lembut, jika dah buat 'appointment' dengan suami, amik buah manjakani dan buang kulit dan picit3kan manjakani yang lembut tu, then isi manjakani yang melekat pada jari, masukkan ke dalam faraj. Buat lah 3 atau empat kali. Lakukan lebih kurang 30 minit sebelum bersama suami.

Rasailah kelainan dan kenikmatannya.

oktant on Ogos 07, 2012 5:06 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Puan, terima kasih banyak di atas perkongsian. Mudah-mudahan ia membantu pasangan yang lain menikmati kelainan tersebut.

Tanpa Nama berkata...

kulit manjakani jangan dibuang... ade keperluannya. mak saya suka letak atas jerawat, bisul dan bekas 'scar'. caranya gosok kulit tu kat punggung lesung/pasu dengan sedikit air, pastu sapu kat atas jerawat/bisul/scar tadi. akan hilang tanpa perlu guna barang2 krim mahal. cubalah ;)

oktant on Ogos 27, 2012 11:21 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak sebab sudi kongsi petua. Fuhh... banyak betul manfaat manjakani ni rupanya. :)

Tanpa Nama berkata...

Macam menarik...TQ 4 share diz...tp nk tny bpe biji manjakani skali rebus yer?

oktant on September 03, 2012 6:25 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sama-sama cik puan. Tak perlu banyak. Dalam 2-3 biji dah cukup.

Tanpa Nama berkata...

Tulunnn...sy de bbrapa soalan..smlm sy rebus 6 biji manjakani+3 cwn air..rebus smp tggl 1 cwn tp air xpekat pon..(jd keruh cm teh o nipis)

1) sy de kputihan yg sgt teruk...smlm sy cuci pakai air rebusan tu tp mlm td mkin teruk lak..air gatal tu kuar agak byk plak..normal ke?

2)air rebusan tu sy mnum 2 camca besar..btol ke?kne amalkn cm ne yer?

3) biji yg dh rebus tu nk wt cmne..smlm try bulat2kn isi itam tu tp lme2 dia kering nk sgt kesat smp kasarkn jari sy..sy twos buang smua..oppsss..cer tlg ajar sikit...

4) ada yg cdg suh sumbat sikit kt cik V sblm bsma suami kn...sikit tu byk mne?besar kcg hijau atau lg kecik/besar??

Maaf byk tny...sy bdk bru blaja jd isteri ksyg cik suami...TQ pd yg sudi membantu...

oktant on September 05, 2012 12:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

Pada puan yg bertanya, saya cuba jawab mana yang termampu ya.

Begini, sekiranya keputihan puan agak teruk, saya syorkan puan segera jumpa doktor untuk pemeriksaan.

Itulah yang sebaik-baiknya.


Mengenai kuantiti air rebusan, rasanya tiada masalah dengan apa yang puan ambil. Apa yang penting, elakkan mengambilnya secara berlebihan.

Jika terlebih, saya bimbang puan akan berasa panas nanti.

Selain itu, minum air rebusan ini hanya seminggu sekali saja ya.


Harap membantu.


p.s: Jika saya tersilap, saya harap puan-puan yang lebih berpengalaman sudi perbetulkan. Saya dahulukan dengan ucapan terima kasih.

Arin on Oktober 03, 2012 9:54 PG berkata...

saya dah tiga kali keguguran dalam masa dua tahun.. apakah petua untuk mengandung? Terima kasih

oktant on Oktober 03, 2012 2:27 PTG berkata...

@ Arin: Mungkin belum tiba masanya untuk puan dikurniakan zuriat. Ini kerana perancangan-Nya lebih sempurna.

Namun, puan Arin teruskan usaha untuk mengandung. Perbanyakkan berdoa. Terutamanya pada waktu mustajab berdoa. Usah sesekali berputus asa ya. Setiap yang berlaku pasti ada kebaikan di sebaliknya.

Sehubungan itu, puan boleh rujuk artikel bertajuk 5 Petua Untuk Anda Dapat Anak.

InsyaAllah, saya turut bersama-sama mendoakan agar puan dapat mengandung dengan mudah. Amin.

Tanpa Nama berkata...

doktor kata dalam v ada sel tisu..boleh ke hlg n kluar darah tu bile mkn manjakani?

Tanpa Nama berkata...

Ezza: salam..pada semua, semasa haid tidak digalakkan makan apa jua jenis ubat kerana pada masa itu ubatan tidak memberi kesan. Ada beberapa artikel yg menyatakan ketika itu badan kita `berehat' dari memproses ubat yg kita makan. ibarat mencurah air di daun keladi..hik hik hik..tidak mendtgkan kesan dan merugikan shj kecuali ubat ubatan yg disyorkan oleh Doktor utk berkaitan dgn penyakit `haid'..

Tanpa Nama berkata...

Ezza: satu lg petua utk yg mengalami kegatalan alat sulit, boleh rebus daun pegaga dijadikan sebagai cucian ketika air rebusan suam-suam kuku dan amalkan minum air rebusan pegaga 2x sehari jika haid tidak teratur. Seeloknya buatlah pemeriksaan doktor dahulu utk pastikan apakah punca sebenarnya.

Jgn LUPA..amalkan kebersihan. pastikan anda semua mencuci manjakani atau pegaga bersih-bersih sebelum merebus. Sebelum minum atau cuci, berselawat dan berdoa moga niat yg betul diberkati

oktant on Oktober 17, 2012 6:43 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Maaf puan. Saya kurang pasti mengenainya.

Jikalau ada rakan-rakan terutamanya wanita yang arif dengan permasalahan puan yg bertanya tentang "doktor kata dalam v ada sel tisu..boleh ke hlg n kluar darah tu bile mkn manjakani?",

harap dapat membantu beliau.


@ Ezza: Waalaikumussalam wbt. Terima kasih sekali lagi di atas perkongsian puan.

Moga ia memberi manfaat kepada rakan-rakan lain. :)

Tanpa Nama berkata...

Buah majakani leh mkn dlm pantang tak

Tanpa Nama berkata...

saya dah kawin ank 5.dulu saya amalkan minum air rebusan manjakani mmg bagus.Pastu saya stop cuma mkn pil manjakani tp takde kesan apa2.Skrang ni keputihan makin trk.boleh ke kita amalkan minum kerap2.

Tanpa Nama berkata...

Sekira nya kite amalkn minum air rebusan mnjakani boleh ke ia melagsing kn bdn? so x pyhla kite nk mkn produk2 jamu langsing bdn yg lain?

oktant on Oktober 25, 2012 11:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Puan boleh amalkan setelah darah nifas (post natal bleeding) puan kering.

Menurut Imam Syafie, tempoh kering darah nifas ialah antara 40 - 60 hari setelah melahirkan anak.


- Puan, amalan ini hanya perlu dibuat seminggu sekali. Elakkan terlalu kerap meminumnya.

Saya bimbang ia akan memudaratkan keadaan alat sulit puan spt kekeringan & terlalu rapat.


- Mengenai melangsingkan badan, saya tidak pasti. Ini kerana sepanjang pengetahuan saya, ia lebih kepada penjagaan alat sulit.

Tanpa Nama berkata...

sebelum ni saya alami keputihan tg teruk.Mcm2 ubat saya dah makan takde kesan.Sebulan ni saya de mkn kapsul mas cotek ok gak.Sekarang saya nak cuba petua ni boleh ke mkn ubat lain sekaligus.

oktant on Oktober 30, 2012 6:34 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Puan, petua ini hanya perlu dilakukan sekali-sekala sahaja. Iaitu seminggu sekali.

Sepengetahuan saya, sebaik-baiknya puan jarakkan beberapa puluh minit ataupun beberapa jam selepas memakan lebih daripada satu ubat.

Sebab saya bimbang ia akan menimbulkan komplikasi pula nanti.

Wallahu'alam.

Tanpa Nama berkata...

salam puan.. saya ingin bertanya.. untuk manjakani yang kite nak letak dalam miss v sebelum bersama suami tu, perlu dikeluarkan semula ke atau ia akan keluar sendiri?.. maaf bertanya kerana saya tiada pengalaman dan ingin mencuba.. saya baru sahaja abis berpantang anak ke-4.. hajat di hati ingin menambat kasih suami..harap puan2 sudi membantu.. :)
terima kasih~

Tanpa Nama berkata...

utk pengetahuan puan, manjakani itu akan keluar bersama lelehan selepas bersama suami. jgn bimbang ia tidak memudaratkan jika tidak berlebihan semasa mengamalkan petua ini. Puan boleh mengeluarkan manjakani ini dengan jari semasa mencuci miss V..jgn stress ketika mengamalkan sebarang petua ya

spt yg disaran oleh Tuan Oktant...manjakani diamalkan sesuai dgn keperluan. Jgn minum manjakani setiap hari krn ia bersifat panas kecuali bg org bersalin boleh amalkan selama masa berpantang dgn kuantiti sedikit shj setiap kali..

oktant on November 02, 2012 6:18 PTG berkata...

Terima kasih banyak atas kesudian puan menjawab pertanyaan puan di atas.

Moga Allah membalas kebaikan puan. Aamiin.

Tanpa Nama berkata...

Sokong sgt2:-)

Tanpa Nama berkata...

Ari tu suami p dubai kerja 3bln...1mgu sblum dia blik sya num la manjakani ni trus....mlm tu kta projek....mmg ketat smpi keluar darah....terkjut kmi....puas ati la,,sedangkn da ade ank 3..hihi

oktant on November 05, 2012 2:58 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih atas sokongan. :D

- Terima kasih atas perkongsian puan. Moga puan dan suami semakin berbahagia sepanjang hayat. Aamiin.

Tanpa Nama berkata...

Salam, nak tanyer kalau minum dalam pantang semasa darah nifas masih Ada, ada masalah ke nanti? sbb makcik yg urut saya yg suruh sy mnom...

Tanpa Nama berkata...

Salam....nak tnya kalau kita tumbuk n bland buah manjikani kemudian msuk dlm kupsul mkn 2 biji pgi n 2 biji mlm boleh memudaratkan x? Saya bru nk cuba tpi x yakin la....

oktant on November 10, 2012 5:50 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam wbt puan.

Menurut apa yang saya tahu, puan tak digalakkan meminum air rebusan selagi darah nifas puan belum kering.

Jadi, sebaik-baiknya cuba puan tanya semula dengan makcik yang mengurut tersebut.

Pun begitu, puan boleh bertanyakan semula dengan makcik yang mengurut puan untuk lebih kepastian.

Ini kerana lain bidan mungkin lain caranya.

Wallahu'alam.

p.s: Jika tak keberatan, diharap puan sudi kongsikan sebabnya kelak. Sekian, terima kasih.


- Waalaikumussalam wbt puan. Saya nasihatkan puan ambil sedikit @ 1 kapsul sehari saja.

Tidak perlu terlalu kerap atau banyak kuantitinya.

nana89 on November 12, 2012 4:24 PTG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

salam..sy nak tnye..sy nie belum bkawin lagi tp sbb ada mslh keputihan dan bau kurang enak so sy nk amalkan majakani nie..tp persoalan sy..bagaimana nk minum yee sbb terlalu kelat sgt. Adakah betul cara sy iaitu meletakkan 2 camca air rebusan majakni ke dalam air minuman seperti mil0..

Tanpa Nama berkata...

saya pernh menglmi kisah silam y melibatkan kemaluan y berlaku tnpe kerelaan sndri...jika saya amalkan berapa lama ianya akn mnjdi rapat?

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum..

Saya mempunyai 3 org anak. Saya x pernah bpantang sehingga kini saya rasa menyesal sangat. kerana ketika saya bersama dgn suami, air terlalu byk & terpaksa lap dahulu kemudian sambung semula. Saya mohon agar dpt beri petua utk mengurangkan air & mengetatkan semula aset kita. Terima kasih..

Tanpa Nama berkata...

Sy dh amalkn minum air rebusan manjakani selang dua atau tiga hari tp tekak sy terasa perit stp kali nk telan air liur.adakah dsbbkn oleh airnye yg kelat tu?

Tanpa Nama berkata...

ayah sy slalu amalkan minum air rebusan manjakani ni..saya pun cari la khasiatnye,,rupanye air rebusan ni bleh gak untuk pengidap kencing manis..hehe maknanye ade gak khasiatnye tuk org lelaki..

oktant on November 24, 2012 7:53 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam wbt cik puan.

Cik puan boleh gunakan air rebusan tersebut bagi mencuci alat sulit sebagai alternatif.

- Saya tidak dapat berikan jangkamasa yang tepat. Tetapi cik tak perlu khuatir. Amalkan saja seminggu sekali secara konsisten.

- Waalaikumussalam wbt puan.

Mulai sekarang puan boleh amalkan sama ada minum air rebusan ataupun menyapu hanya sedikit serbuknya pada alat sulit.

Amalkan hanya seminggu sekali ataupun bila perlu sahaja.

- Cuba awak kurangkan lagi pengambilannya kepada hanya sekali seminggu.

- Terima kasih atas info yang awak kongsikan.

suzieliawanie on November 28, 2012 12:34 PTG berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Tanpa Nama berkata...

Sya nk tanye..utk pasangan yg baru berkhawin blh tak amalkan petua ini? in case kalau sedang pregnant blh tak minum air rebusan manjakani ini & air rbsn d gunakn utk mencuci ms V ?

oktant on Disember 01, 2012 3:51 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Puan, jikalau sudah berkahwin memang boleh amalkan petua ini. Tiada masalah.

Manjakani ini memang satu anugerah berharga buat para isteri.

Jika masih anak dara pun boleh. Cuma bagi anak dara, pengambilannya tidak boleh ambil terlalu kerap ataupun diambil sesuka hati.

Saya baru dimaklumkan anak dara cuma boleh ambil sebulan sekali saja. Air rebusan tersebut pula perlulah dicairkan sedikit.


Berkenaan dengan masa mengandung boleh minum atau tidak, saya kurang pasti puan. Maaf ya.

Namun, ia boleh digunakan untuk kegunaan luaran seperti mencuci bahagian sulit.

Tanpa Nama berkata...

salam.. bole ke guna air rebusan manjakani untuk mencuci ms V setiap hari? atau utk cuci pun x bole kerap jugak ye?

oktant on Disember 07, 2012 3:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt puan.

Untuk kegunaan luaran seperti mencuci bahagian tersebut boleh dilakukan setiap hari.

Melalui apa yang saya baru ketahui, air rebusan pertama seperti petua di atas dituangkan dahulu ke dalam cawan.

Kemudian, bakinya direbuskan semula selama 2 jam hingga pekat.

Kemudian, puan cucilah bahagian tersebut.

Selain bahagian itu, air rebusan yang pekat itu boleh digunakan untuk mencuci muka puan.

Caranya;

Biarkan air tersebut sejuk terlebih dahulu. Kemudian, puan sapukan air rebusan tadi ke muka selepas mandi.

Biarkan hingga ia kering dengan sendirinya.


Harap ia membantu puan.

Tanpa Nama berkata...

Salam..
Sy sndri mengamalkan mkn kapsul Manjakani Asli 100% Asli..ms dlm pntang ank yg prtama..skrg sy masih amalkan..mmg terbaikk..suami puji..mcm ank dara..sbb die tkde cmpuran bhan kimia.xpyh nk asah2 kt pasu..sy juga amalkan buat scrub dkt muke..terase tegang.smpai akak n sedara mara tegur..hihi..kalau brminat boleh tgk dkt fb page Manjakani Asli 100%- Kapsul..like3..:)

oktant on Disember 18, 2012 2:36 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Terima kasih banyak di atas perkongsian puan.

Tanpa Nama berkata...

Salam puan,slps sy mbce artikal ni sy rsa brmnat tuk mncuba manjakani ni tp 1 kmusyilan sy,boleh kah wnita yg brkwin dan blum mmiliki ank minum mnjkani ni,stengah pihak mgatakn boleh mnjadi mandul skiranya mminumnya

oktant on Januari 22, 2013 4:33 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Melalui apa yang saya ketahui, puan boleh mengambilnya. Cuma pastikan kuantitinya mengikut keperluan puan ya.

Tanpa Nama berkata...

Slm,puan sya nak tny..sye bru lepas keguguran..dan telah mengamalkan makan manjakani dgn nasi..tp sya hanya membasuh manjakani dan terus menumbuk hingga hancur..kemudian saya gaulkan bersama nasi dan terus makan..makna kata termasuklah kulit²nya sekali tanpa merebus terlebih dahulu..adakah ianya merbahaya atau meninggalkan sebarang kesan??

Tanpa Nama berkata...

Salam puan, boleh..tiada masalah jika puan ok dgn cara tersebut. Pada sebahagian org, manjakani ini terlalu kelat walau setelah direbus, sekiranya puan boleh menelan tanpa direbus@dilembutkan terlebih dahulu puan memang power!! cuma pastikan ia tidak terlalu berlebihan.

oktant on Januari 31, 2013 10:32 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt kepada puan berdua.

Terima kasih kepada puan yang sudi jawabkan pertanyaan di atas. Saya amat menghargainya dan mudah-mudahan ia membantu puan-puan yang mengalami kemusykilan serupa.

Tanpa Nama berkata...

salam...

nak tanya sikit ,bagi yang menyusukan anak boleh minum jugak kan... tp di galakkan minum seminggu baper kali yer..???

lagi satu.. klu kita dah sapu serbuk manjakani + air sikit kat miss V tuh... contoh kita letak malam kan kita nak kena cuci balik ker lepas letak... atau biarkan sampai pagi...mintak maaf yer.. saya cuma nakkan kepastian jer... tq...

Fatemah Abdullah on Mac 12, 2013 1:51 PTG berkata...

PADA YANG SUSAH NAK CARI MANJAKANI, BOLEH ORDER DARI
http://fatemah-abdullah.blogspot.com/
dan ada juga macam2
1-buah zuriat untuk menambah kesuburan
2-serbuk debunga kurma
3-buah manjakani
4-madu asli
5-minyak asli alhabbatu sawda
semua perodak dari arab harga berpatutan murah2
cepat2 call
0132737078

Tanpa Nama berkata...

Untuk berlong si,,, sesape yg x kawen lagi,,tolong la jngn amalkan manjakani be4 kawen,,jngn jadi mcam saya!!SEBULAN baru "tertembus" ,,sush betul,,ketat sngat2,,suami sampai minta doa dekt tok2 kat kampungnya,,bertungkus lumus la,,lepas kawen bagus aml,.tp sy x amal pun makn apa2,,cuma slalu buat senman kegel,,,,,

oktant on Jun 03, 2013 2:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih di atas kesudian puan kongsikan pengalaman.

Saya doakan kebahagiaan puan sekeluarga baik di dunia mahupun di akhirat kelak. Amiin.

Tanpa Nama berkata...

bole minum hari2 ka? ade kesan sampingan x? y kate lambat pregnant tu btol ke?? sy nk cpt ade bby..

Tanpa Nama berkata...

saya dah amalkan...suami kata sedap n puji..skrg sy amalkan untk cuci dan sapu pada miss V. takut nk minum coz xde anak lg. mak ckp jgn minum coz blh jarak ank..tp sblum mak cakap..saya dah minum..rasa sedp bl bersama suami..hihi saya pakai yang serbuk jadi senang xpayah nk rebus...kacau dalam air suam jer..pastu basuh..sape nk order serbuk manjakani boleh email dutbun@gmail.com

ShahKB on Julai 19, 2013 4:13 PG berkata...

salam

saya ada jual serbuk manjakani

200gram=rm30 free poslaju

http://shahkb.blogspot.com
http://kolagenlaut.blogspot.com

tq

aziema on Julai 21, 2013 3:29 PTG berkata...

Entri ni mmg mnarik...saya nak amalkan manjakani ni..saya masih dlm pantang..mak saya minta saya minum air manjakani ni sesikit...bila dh baca pglaman rakan2..mmg saya jd smgt nk amalman..tq semua...

oktant on Julai 24, 2013 6:34 PTG berkata...

@ aziema: Terima kasih kembali puan Aziema.

Moga usaha puan membuahkan hasil dan tahap kesihatan & kebahagiaan semakin meningkat. Amiin.

Tanpa Nama berkata...

Salam nk tnya kalau ada sembelit ms dlm pntng dan baby menyusu xpe ke minum manjakani ni??

oktant on Ogos 24, 2013 2:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt puan.

Sekiranya puan menyusukan anak, boleh amalkan setelah darah nifas (post natal bleeding) kering.

Menurut Imam Syafie, tempoh kering darah nifas ialah antara 40 - 60 hari setelah melahirkan anak.

Mengenai sembelit pula, saya sarankan puan cuba makan sedikit isi lidah buaya. Campurkan dengan madu lebah agar rasanya lebih sedap.

Cuma pastikan tidak makan isinya terlalu banyak. Nanti boleh kena cirit-birit pula.

Moga ia membantu puan ya.

oktant on Ogos 25, 2013 6:01 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Kepada puan yang mengalami sembelit, sedang berpantang dan menyusukan anak di atas, saya terlupa menambah seperkara penting.

Iaitu berkenaan isi lidah buaya. Ia tidak elok untuk ibu yang sedang mengandung, menyusukan anak serta wanita yang sedang haid.

Jadi, saya harap puan dapat mengamalkan petua lain bagi mengatasi sembelit yang dialami .


Harap puan membaca komen ini dan saya mohon maaf bebanyak atas kesilapan tersebut.

oktant on Ogos 25, 2013 2:07 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebagai info tambahan, puan boleh makan epal bagi mengelakkan sembelit.

Tanpa Nama berkata...

ass salam semua, sy besalin anak sorg, dh 3tahun umur anak, sy brniaga sendiri, mslhnya, bila suami ajak besama, sy mcm tiada keinginan, lebih2 lg 2 minggu sebelum period, jika selepas period keinginan utk bersama mmg terasa, kdg2 juga sy rasa dingin dan tepaksa bersama suami, adakah dgn manjakani ni blh membantu menambah keinginan bersama?mohon sis2 di sini bantu sy, sy sgt buntu :-(

Tanpa Nama berkata...

petua buasir ad x..?

Tanpa Nama berkata...

SALAM,
SAYA NAK TANYA, SY BELUM BERKAWIN, TETAPI KEPUTIHAN SY ADA..BOLEH GAK GUNA MANJAKANI NIE,

BAGAIMANA..CARA, MINUM ATAU SAPU DI BAHAGIAN SULIT...ADE KESAN KE KPD TAK KAWIN LAGI

TERIMA KASIH..

oktant on September 18, 2013 10:10 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Rasanya belum ada kot. Insya Allah saya akan usahakan.

- Waalaikumussalam wbt.

InsyaAllah boleh guna. Sama ada nak sapu serbuknya, cuci dengan air rebusan ataupun minum air rebusan. Gunakan kaedah yang sesuai dengan cik adik.

Cuma bagi yang belum berkahwin, penggunaannya terhad. Gunakan dalam kuantiti yang sedikit dan jarakkan penggunaannya. Contohnya seperti amalkan hanya seminggu sekali saja.

Harap ia membantu.

Tanpa Nama berkata...

Kalau kritikal,perlu buat tiap2 hari.

Tanpa Nama berkata...

Majun ni perlu disimpan dlm peti ais x...sbb kalau letak di simpan pda suhu bilik akn cepat bkulat kan...tp bkn ker xelok mkn bnda dari peti sejuk jika kita nak elokkan miss v...?

Tanpa Nama berkata...

salam ,nak tnya....sy bca komen kat atas tu cara masukkan majakani dlm v.....tak ada effact papa ke?seram plak bunyi dia...nk buang after 78jam mcm mne ?harap akak2 dapat menolong...

Tanpa Nama berkata...

nak tnya blh..?
Rebus manjakani nie,kna buang kulit dia k @ ngan kulit2 d rbus..?
N btl k menyusui bby xleh mnum n mkan biji to.tq

oktant on September 28, 2013 3:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Puan boleh rebus dengan kulit-kulitnya.

Seperti yang saya nyatakan di ruangan komen sebelum ini, jka puan menyusukan anak, boleh amalkan setelah darah nifas (post natal bleeding) kering.

Harap ia membantu puan.

z berkata...

best ke mlm pertama?xbest lah..seram ade la..lg best bl dh dpt ank:)

Tanpa Nama berkata...

terbaikk

Tanpa Nama berkata...

mcm mna nk bc komen2 ?

Tanpa Nama berkata...

Wow mmang best la petua ni.... nak try la..

Tanpa Nama berkata...

Asalamualaikum sya bru nak mencoba tpi sya keliru berapa lama mau d rebus.
Ada tak apa2 kesan selepa d minum mcm rasa panas atau pa2 lh.
Berapa lama bru dapat hasil nya.

Tanpa Nama berkata...

kalo kita makan terus buah manjakani tu tanpa rebus@blend@campur dalam nasi yg baru lepas masak boleh ke? Adakah khasiat buah tersebut sama seperti air rebusan? terima kasih.

oktant on Januari 18, 2014 3:39 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih. Moga ia bermanfaat untuk anda. :)

- Jikalau tak nampak komen, sila tambah ?m=1 selepas url sesuatu artikel.

Contoh untuk artikel ini:-

http://petuasejagat.blogspot.com/2010/07/petua-suami-isteri-setiap-malam-umpama.html?m=1

Harap ia membantu anda ya.


- Silakan. Moga berjaya mendapat apa yang dinginkan. Amiin.

- Waalaikumussalam wbt.

Rebus hingga mendidih.
Untuk mengelakkan kesan sampingan, minum sedikit saja. Usah terlampau berlebihan ya.

- Saya kurang pasti tentang hal tersebut. Sebab kebiasaannya para wanita tidak sanggup makannya begitu saja.

Dek kerana rasa manjakani yang amat pahit lagi payau. Jadi, ia dicampurkan dengan nasi, bubur, pisang atau lain-lain makanan yang difikirkan sesuai untuk anda terimanya.

Harap ia membantu anda ya. :)

Tanpa Nama berkata...

saya ingin bertanya knp amalkan manjakani ni sewaktu brsama suami<cik V kering kekurangan air? adkh dsbbkan air kite diserap manjakani?

oktant on Februari 16, 2014 2:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Mungkin puan mengambilnya secara berlebihan.

Cuba puan kurangkan kuantitinya. Ataupun jarakkan masa pengambilannya.

Harap ia membantu puan.

Tanpa Nama berkata...

mmg best sume petua kat sini....sgt berguna tuk saya yg br nak mencuba majakani ni.....time kasih byk....

oktant on Mac 03, 2014 2:46 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih kembali.

Moga ia membantu meningkatkan kebahagiaan saudari dan keluarga.

Tanpa Nama berkata...

Masa sy bersalin sy mengalami koyakan yg teruk sampai ke bhgn servik.sedangkn jahitan luar masih terbuka walaupun dah 3minggu.
Klu sapu serbuk manjakani kat miss v tu akan cantum balik ke luka tu?setakat sapu kat luar je ke? Sapu dlm boleh? Lps sapu nak tunggu brp jam baru cuci?

Tanpa Nama berkata...

1.tuk minum bolh simpn dlm peti sejuk insyaalah sminggu lbh bolh thn tp pastikn target satu botol hbs 1 mggu
2.tuk ltk dlm mis v kalu bolhtumbuk dn tapis dgn penapis bg serbuk jd halus..letk dlm bekas dgn kuantiti yg kita nk guna..slalunya wktu nk pg keje sy basahkn jari dn celupkn serbuk dlm miss v..tp pastikn pn buat sblm mndi sbb bnda yg msuk dlm miss v kita kira kna mndi wajib..blik keje korek dgn jari miss v..nnt ada gumpulan mcm tisu..itulh keputihn..tp hasilnya mmg grip jari telunjuk pn mcm x mau kluar dr lubang..ketat..sy amlkn hari2.
3.tuk minum pn sy minum splas mkn pil perancang..kiranya lpas mkn pil perancang dlm 10 minit lpas tu minum air mjakani dlm 3 teguk..mmg kelat tp lpas dlm 20 saat akn terasa manis2 buah. .
Tuk bsama sy akn ambk serbuk manjkani 1 jm sblm bsama msuk dlm miss v..mmg suami susah nk tembus..mmg kita akn puas. .tmbh2 suami..

oktant on Mac 10, 2014 2:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak di atas perkongsian puan.

Moga puan dan suami sekeluarga bahagia dunia dan akhirat. Amiin.

Tanpa Nama berkata...

Sy nk dapatkan kepastian..btol ke ank dara xbleh amalkan kapsul manjakani asli??cmner ank dara yg ada mslh hormon??

Tanpa Nama berkata...

Sya berumur 21 thun,boleh kah hari mgunakn mnjakani utk mencuci alat sulit

Noor Faezah on April 12, 2014 7:43 PG berkata...

Klu utk bersama suami lps masukkn nk kena kluark or cuci dulu ke sblm terus brsama

Tanpa Nama berkata...

Kalau kta minum air rebusan dia...brapa lma msa yg dplukn untk dy grip blek..adkh shari

Tanpa Nama berkata...

Knape ta bleyh tiap2 hari???

Tanpa Nama berkata...

Bolehkah buah manjakani cantumkan jahitan yg terbuka semasa bersalin normal.. dengan sapu buah manjakani yg sudah diasah pd miss V..

Tanpa Nama berkata...

ibu mengandung blh ke sapu manjakani kat miss v?ade efek kat bb x?

Tanpa Nama berkata...

Sy msuk serbuk manjakani dlm kapsul,bru bleh ditelan...

Tanpa Nama berkata...

salam betulker bijikani ni klau sllu minum airnya akn mempercptkn proses manopos,?

Tanpa Nama berkata...

macam mana puan boleh menopaus semasa berumur 29 tahun sedangkan umur menopaus selalunye dlm 50?

SafMan mamatOmar on September 03, 2014 4:09 PTG berkata...

Saya tumbuk manjakani dgn lesung batu.
Isikn dlm kapsul kosong. Telan lah.
Xde rasa apa pun .
Kapsul kosong beli kt kedai jamu.

Tanpa Nama berkata...

Saya dh cuba...x rugi mncuba suami mahu brsama stiap mlm...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez