2 Cara Menghilangkan Bau Badan Anda

Posted by Encik Oktant at Khamis, Jun 18, 2009
Masalah badan berbau akan membuatkan orang yang berada di sekeliling anda kurang selesa. Cuma mereka mungkin tak sampai hati atau serba salah nak "sound direct" kat anda. Tapi kalau anda dah sedar yang bau badan anda tu agak kuat, cuba anda lakukan petua yang akan saya kongsi di bawah nanti.

Kali ini, ada 2 petua yang boleh anda amalkan untuk menghilangkan bau badan. Anda boleh gabungkan kedua-duanya sekali untuk hasil yang lebih baik.


PERTAMA:


- Anda ambil timun (mengikut anggaran) dan kisar. Sebab anda perlukan "jus" nya.


Gambar hiasan - EStrip.Org



- Kemudian, lumurkan jus timun tadi ke seluruh badan anda. Terutamanya pada bahagian ketiak.

- Biarkannya serap ke tubuh anda dalam beberapa minit sebelum membersihkannya atau mandi.

- Lakukan cara ini setiap 2 minggu sekali sampailah anda merasai hasilnya.

- Jika anda mengamalkan secara berterusan, ia bukan saja mampu menghilangkan bau badan. Malah dapat menyegarkan badan dan mengelakkan daripada terkena penyakit kulit.


KEDUA:

Sekiranya anda berpeluh, lapkan peluh tersebut dengan menggunakan tisu pelembap bayi. Salah satu contohnya ada kat bawah ni.


Gambar hiasan - AllProducts.Com


Kalau anda seorang yang aktif bersukan, gemar melakukan aktiviti lasak atau kerap berpeluh bolehlah gunakannya.


Selamat Mencuba!

85 komen on "2 Cara Menghilangkan Bau Badan Anda"

MUSANG PUSPEN berkata...

INI SEMUA CARA ORANG GILA...

INSAN 2009 berkata...

TAK BAIK CKP MCM TU,KATA CUBA DULU JGN IKUT MCM MUSANG NI..DIA MUSANG MEMANG BADAN DH BAU TUNGKIT...MASAM....DH JGN HRAUKN MUSANG TU....

CAMPIU.. berkata...

WAKAKAKAAKAKA...MUSANG2...BETUL CKP INSAN...

oktant on Oktober 09, 2009 10:25 PG berkata...

@ MUSANG PUSPEN: Tak elok la bro ckp camtu. Kalo petua di atas tu tak sesuai dgn diri anda, boleh cuba petua lain. Banyak lagi petua lain nak hilangkan bau badan yg boleh dicuba. :)

@ INSAN 2009: Kalo tak dicuba, mana la nak tau hasilnya, kan? ;)

@ CAMPIU: :D

Tanpa Nama berkata...

musang tu alien...nak ilang bau badan,die gosok badan kat batang kayu je...hua3

orange berkata...

alah cube je lah...................

oktant on November 06, 2009 12:33 PTG berkata...

yelah orange. cubalah kalo awak ada masalah bau badan. x susah pun. hujung minggu ni boleh la awak cuba, kan?

Tanpa Nama berkata...

mgkn musang tu x fhm caranya kot sbb tu lah die mcm tu.......

oktant on Januari 14, 2010 7:36 PTG berkata...

Mungkin juga begitu...

Namun, semuanya terserah pada anda. Saya hanya mampu kongsikan caranya saja. Sama ada melalui pembacaan, pengalaman dan perkongsian drpd individu lain.

Untuk tindakan susulan, terpulanglah pada yang empunya diri, kan? :)

hana berkata...

pake tawas aZZZZZZZZ KALI>>>>>>>>>>>>>

NN on Januari 22, 2010 3:58 PTG berkata...

BETUL KE MAIN MAIN NIH,,

oktant on Januari 23, 2010 3:58 PTG berkata...

@ NN: Skali lagi saya nyatakan yg saya takde langsung niat nak main-main. Semua petua di blog ini adalah untuk perkongsian dan kebaikan bersama. :)

Tanpa Nama berkata...

KALO ARI2 BUAT JUS TIMUN RUGI LA ORG YG JUAL KERET X DE YG NK LI.ABIS UIT NK LI TIMUN JER.KALO NK BG PETUA YG JGN LA YG GUNE UIT ORG.PETUA YG X JADI ABISKN UIT ORG.

MEMBAZIR KALO NK WANGI MANDI AH!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

KAH....KAH....KAH....KAH....KAH....KAH....KAH...

HA.....HA.....HA.....HA.....HA.....HA....HA...HA..

HI....HI....HI....HI....HI...HI...HI...HI...HI...

KIH...KIH...KIH...KIH...KIH...KIH...KIH...KIH...

Tanpa Nama berkata...

xtw btl tw x...suma aq da cuba..tp sma jga..bau msam msih jga ada..

Tanpa Nama berkata...

sapu air mani kat serata badan terutama kat ketiak!
bau clorox ahaha

Tanpa Nama berkata...

susah2 jer...plg senang skali cara nak ilangkan bau badan is amik kapur sirih sikit pastu perah limau kasturi..campur dua2 tu bg pekat.pastu sapu kat ketiak..biar dalam 5-10 minit..then gi cuci..try 2-3 hari..gerenti hilang..x tipu coz sy da suh kawan sy try n dia kata mujarab..xde benda leh jadi kalu x try kan?

wwwdarkchocolatewww berkata...

Faktor pemakanan adalah penyumbang masalah bau badan seperti bawang merah, bawang putih, masakan kari, daging merah, kopi, dairy product sperti susu, cheese dan mentega. Minumlah air dengan banyak, makan buah dan ulam.

Eriesya Cucumber Spa Salt juga dapat menghindarkan bau badan. Gosoklah badan selalu ketika mandi dan jangan guna sabun wangi ketika mandi. Gunalah sabun antibakteria sperti Protex, Mud soap atau clay soap. Selepas mandi sapulah Rock Salt deodorant (tawas) di ketiak.

Buatlah body detox juga sesekali untuk mengeluarkan toxin dalam badan. Jangan lupa juga bersenam untuk mengeluarkan peluh. Pastikan buang air besar setiap hari.

Sila ke website ini untuk mengetahui mengenai masalah bau badan dan cara untuk menghindarkannya selanjutnya di

http://www.getridofthings.com/get-rid-of-body-odor.htm

http://healthmad.com/conditions-and-diseases/how-to-eliminate-body-odor/

Tanpa Nama berkata...

betul-betul-betul.benar pa yang di cakap musang tadi

oktant on Mac 03, 2010 1:44 PTG berkata...

Terima kasih kepada yang sudi berkongsi petua dan tips. Pasti ramai yang dapat manfaat darinya. :)

Tanpa Nama berkata...

bahasa jiwa bangsa ,harap kalau nak utarakan rase tak puas hati , gune bahasa yang elok yer.Ruangan ini untuk berkongsi ilmu sahaje takde kepentingan business atau kepentingan lain .

oktant on Mac 09, 2010 11:48 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas komen anda. Saya amat setuju dengan apa yang awak utarakan. :)

Peace Gurl... berkata...

apsal susah sangat nih....kalo nak try,try jer la!!!
kalau tak nak,tak pyh la...
abis cite....
no body PERFECT!!!

oktant on Mac 24, 2010 6:21 PTG berkata...

@ Peace Gurl...: Saya amat bersetuju dengan awak. :)

Memang kita tak termampu nak memuaskan hati semua orang, kan?

Tanpa Nama berkata...

yela...
yg ptg kena cube dulu baru tau hasilnye...
belum cube da merungut mane nk dapt hasil!!!

Tanpa Nama berkata...

cara perubatan tradisional tak yakin berkesan!!

Tanpa Nama berkata...

ermz,..amlkn larh stiap hri anda psti akn lhat keajaiban nyer..=)

Tanpa Nama berkata...

cuba teka...manusia kentut kluar angin..gajah kentut kluar apa?

pinkgirl berkata...

betul betul betul,,,try dulu lah bru boleh komen,,

dyla berkata...

esuk g pasa beli timun banyak2 buat kan utk sume org
heee

Stylo_Rempit on Mei 14, 2010 2:33 PTG berkata...

nak hilang kan bau badan senang jer.. bykkan puasa, sebab bau bdn ni sebab pengaliran bhn2 toksik yg kita salah mkn ( dan banyakkan minum air kosong)..

oktant on Mei 14, 2010 4:50 PTG berkata...

@ Stylo_Rempit: Puasa ni memang banyak kebaikannya. Terbaikk Bro. :)

Tanpa Nama berkata...

tawas di parut hingga halus seperti tepung,lalu di usapkan ke ketiak setiap habis mandi.atau jika anda punya deo roll on kosong,isi dengan campuran tawas dan air..di pakai setiap habis mandi. good luck selamat mencoba...

oktant on Mei 18, 2010 11:10 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih yer atas petua nie. :)

elly berkata...

hihiiii...macam2 ada.. lau ikt petua tu sambil makan kari sokmo, ada kesan ke??? bg sesiapa yg slalu sngt makan kari, minum susu n sbgnye.. baik takyah ikut petua nie.. buang masa, tenaga n duit je..hihi setuju tak?

Tanpa Nama berkata...

saye cube dulu!!!

Tanpa Nama berkata...

sy syorkan pki tawas..gosok pd ketiak @ semua badan la waktu bdn masih lembap pas mandi 2..
pas2 dkt blkang badan 2 jgn lupe bubuh bedak baby! serap peluh..
sy sendiri alaminya..i now sy dh wangi!

Tanpa Nama berkata...

hahaha mcm2 ler aku baca nak gelak pon ade tgk komen2 ni hahahhaha!!!!tapi bagi aku semua tuh boleh pakai timun ngan tawas..tapi x semestinye yg leh jadi tapi cube maybe ade yg sesuai.lagi 1 perubatan tradisional ni xleh nak tolak mentah-mentah psl benda dah di kaji dan di jadikan buku.aku penah baca buku lama mcm kitab mat kilau tajul muluk ade petua yg leh pakai.tuh aku setuju kalo pakai tawas ngan timun.byk cara lagi..hehehehe aku baca kitab2 tuh byk lagi petua..tapi payah skit psl tulisan jawi lama..hehehehe

Tanpa Nama berkata...

musang tu BONGOK! sb tu dia cakp mcm tu...lg satu sb badan dia la yang paling busuk dlm dunia...xde geng...so dia xnkla org lain sume wangi2...bangang musang!

Tanpa Nama berkata...

kah.kah.kah.sian musang..len kali ltak ar nama ayam ke kambing ke

oktant on Jun 08, 2010 3:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Perkongsian yang baik. Terima kasih.

p.s: Nak tanya sikit. Agak-agak kat mana boleh dapatkan kitab mat kilau atau tajul muluk tu?

Tanpa Nama berkata...

klu ak lak guna sabun taharah..tp mahal ckitla.. rm5 sebuku.. boleh guna smpi 2 bulan. cubalah..insyaalah x menyesal.

Tanpa Nama berkata...

apew la korang nie.....

Tanpa Nama berkata...

petua ni xpernah cuba.. tp saya pernah cuba mandi air limau then gosok2 limau kat bdn n ketiak.. bau bdn berkurang.. kemudian.. bulu ketiak kena cukurla.. inysaallah elok :)

Tanpa Nama berkata...

musang tu bodoh campur bahlol,dah nama pun musang...petua ni hanya untuk yang bernama manusia shj...musang guna racun tikus untuk hilangkan bau dia

Tanpa Nama berkata...

ngewe aja sama kebo
biar bau badannya sama
fuck you!!!

Tanpa Nama berkata...

alaa..musang tuu.pasal badan dia berbau lah tuu. orang malas gitulah. Bila orang tak nak dekat ngan dia..dia terasalah tuuu. sensitif konon..musanglah katakan..kalau musang pandan wangi tauu.

Tanpa Nama berkata...

Assalammualaikum...

Macam mane pula cara hilangkan bau badan dari baju? Badan dah wangi, tapi bau kat baju pula melekat walau dah sental banyak kali... Ada sesiapa yang boleh kongsi petua? Terima kasih..:)

Tanpa Nama berkata...

rendam jer baju tu dengan air panas..t bakteria sumer mati...hehehe

Tanpa Nama berkata...

thanx 4 the tips..

haha xD korg nie klaka la..try jelaa

oktant on Januari 06, 2011 9:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Mungkin baju tu berbau sebab tak kering betul. Ataupun awak selalu memakai baju tersebut semasa berpeluh (sbb bersukan, beriadah etc).

Buat masa ni saya tak tau petuanya. Tapi mungkin boleh guna pelembut downy yg baru tu. Memang baju akan lebih wangi. :p

- Terima kasih atas tips awak. ;D

- Sama-sama. :)

Tanpa Nama berkata...

kalau susah2 jugak nak ilangkan bau ketiak..celup je ketiak tu ngan minyak masak panas..biar bakteria tu mati semua..baru tak ada bau ketiak lagi..kalu x berkesan jugak, bunuh diri je..yang ni bau ketiak x da lagi tapi bau kapur barus gerenti ada...

Tanpa Nama berkata...

pelik org2 skrg ni.. xsuka xyah la komen bkn2..xnk ikut xyah la bace..ntah pape..

Tanpa Nama berkata...

aku nak jawab soalan kalau manusia kentut keluar angin, gajah kentut keluar apa? Jawapannya mestilah gajah kentut keluar org yg bagi soalan tu!... hu..he..ha..ho..

Tanpa Nama berkata...

Salam. kdg2 susah nak cari produk yg sesuai dengan kita kan. tapi , kalau x mencuba..x cr ikhtiar kt jg yg susah. sy cuma nak bagi info ttg produk tawas yg baik. sy gunakan ES BEAUTY DEODORANT. produk cecair tawas. anda boleh cuba..

Tanpa Nama berkata...

teruk betul musang !!..tak suke dia...sdap mulut die kta kat org..kalau tak suke petua tu jgn lar men kutuk..bad attitude!

no name berkata...

semua org tahu kalau kte berpeluh akan timbul bau badan kan???...mcm mane nk kurangkan berpeluh..sbb kadang2 x buat aktvti lasak pun cpat berpeluh..pd hal bdn kurus..boleh explain tak???

KAKI LANCAP berkata...

KALAU NAK KURANGKAN BAU KETIAK, HENTIKAN TABIAT MELANCAP. SEKIRANYA SERING MELANCAP, REMBESAN PELUH DI CELAH KETIAK MENGHASILKAN BAHAN KIMIA YG BERTINDAK BALAS DENGAN pH KULIT YANG NORMAL MAKA TERJADINYA BAU YANG KURANG ENAK SERTA PAHIT. ELAKKAN JUGA MENONTON CERITA LUCAH BERSEORANGAN. AMALKAN MINUM AIR SEKURANG2NYA 1 JUG SEHARI UNTUK MENEUTRALKAN pH AIR PELUH ANDA.

Tanpa Nama berkata...

kita tukarkan saja petua hilangkan bau ketiak kepada petua kurangkan tabiat melancap. sedap sangat ke melancap tu????? x pernah saya cuba..

Tanpa Nama berkata...

hahahahahaha,,,, lucu banget seeeh kalian....
pe terbahak bahak aku baca comment2 yg super ANEH.
klo gak mau bau badan, lulur badan pake kopi. tp jangan mandi. trs aja kopi nya tempelin di badan. dijamin!!! item.

Tanpa Nama berkata...

buang je badan....
hilang terus bau

Tanpa Nama berkata...

tukar nama "malang"

Tanpa Nama berkata...

AMPUH GA NIH CARA MENGHILANGKAN BAU BADAN NYA??????????????

Tanpa Nama berkata...

bg yg muslim yg bau ketiak tuh.. rajin2 lah mandi hadas yer.. klo bau tu tubal n takmaw hilang, guna lah bedak tawas ye.. sekian

ok AjE...... berkata...

kelakarla korg ni org da bg petua,bnyk lak komen nk ikut2 je lah xnk x yah la komen cm org x bertamadun.....kuar plak bahasa yg x enak d dgr,awak tu org malaysia ke bkn?? atau keturunan penjajah........petua ni elok d kgsi bg org yg yg da x tau nk wat ape untuk hilgkan bau...da nasib badan dapat bdn berbau...so sama2 lah kita bg sokongan biar diorg x rasa rendah diri....bntulah mereka menyelesaikan masalah bkn menambah masaalah!!!!1

oktant on Disember 30, 2011 10:21 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas tip yg diberikan.

@ ok AjE: Terima kasih atas sokongan anda.

leo ryan on Mac 01, 2012 6:11 PTG berkata...

thanks 4 de info....

oktant on Mac 01, 2012 6:21 PTG berkata...

@ leo ryan: Okay, you're welcome. ;)

Tanpa Nama berkata...

////////

Tanpa Nama berkata...

aq pnh cba bt gna kpor n limau npis mmng mnjadikkkkkk...xsia2 aq cba....

oktant on Mac 09, 2012 5:00 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak kerana sudi kongsi pengalaman. ;)

Tanpa Nama berkata...

cuba sapu air mani kat ketiak tu bru bau badan dapat kurang..

Tanpa Nama berkata...

kalau msih bau juga ketiak tu cuba ambil asid hirdoklorik pekat 0.1 mol..siram kat ketiak ..bakteria pun mati

Tanpa Nama berkata...

Haha masuk raja lawak la...

RAhsie berkata...

Patut lah kapur makan kat kedai habis stock, org2 badan berbau borong rupenya..

bau ketiak on April 01, 2012 1:11 PG berkata...

timun tu makan dengan nasi lemak lagi best..hehe

Tanpa Nama berkata...

banyak2 lah kasih tips kesehatan lainya, kan bermanfaat bagi sesama insan. trims

Tanpa Nama berkata...

Saya mempunyai bau badan yg amat kritikal. Kadang2 saya dipulaukan. Rasa mcm nak menangis. Saya cuba semua jenis deodorant tp tiada yg berkesan. Adakah ini cara yg terbaik?

oktant on Jun 14, 2012 11:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Bagi saya, tiada cara yg terbaik. Sebab mungkin ia berkesan utk Si A tetapi tidak untuk Si B. Apa yang penting ia serasi dengan diri memasing.

Selain petua di atas, awak boleh mandi dgn menggunakan limau nipis.

- Ambil 2-3 biji limau nipis dan belahkannya.

- Sental pada seluruh badan.

- Kemudian, bilas dengan air bersih.

Amalkannya sehingga badan awak tidak berbau lagi.


Moga berjaya menghilangkan bau badan awak ya. :)

Tanpa Nama berkata...

Lain orang lain keserasiannya dgn petua-petua yg diberi. Jgn lah mengutuk dan menghina, xkena pd diri sendiri boleh lah gelak-gelakkan org. Bagi yg bermasalah kronik cubalah dlm tempoh yg lama kerana petua memerlukan masa yg panjang utk dibuktikan

oktant on Oktober 31, 2012 3:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya setuju dengan awak. Terima kasih di atas penjelasan yang diberikan. :)

Tanpa Nama berkata...

salam...tak bleh tahan dgn komen2 tu, nak pecah perut dibuatny....

oktant on November 24, 2012 12:28 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

=D

Tanpa Nama berkata...

Palui si musang tu dak fham apa yg d bualkn tiba2 ja mkomen mcm tu...mcm x skull...bgusla dia d msukkn ke...SKULL OFF LAWAK.. ada hsil lgi dia biar pn 1sen...huhuhu

Tanpa Nama berkata...

Bkn plak cmtu kmu silap...yg hbiskn stock kpur ilalah???? "RAJA KAPOR" jgn mrh hihi

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez