1 Lagi Petua Hilangkan Jerawat Batu

Posted by Encik Oktant at Rabu, Mac 18, 2009
Masalah jerawat ni sering menghantui diri sesetengah individu. Kebanyakannya dialami oleh golongan remaja lah. Masa ni jerawat memang tengah galak baru nak tumbuh. Kalau tak dijaga, dikhuatiri melarat plak nanti.

Tak dinafikan juga, orang dewasa pun ramai yang mengalami masalah ni. Sebenarnya, pelbagai cara dan petua yang boleh anda cuba dan amalkan. Ada yang memakan masa yang agak lama untuk sembuh dan begitulah sebaliknya. Ia bergantung kepada pelbagai faktor termasuklah cara hidup anda sendiri.


mencuci muka mengelakkan ditumbuhi jerawat



Anda boleh melihat antara petua kecantikan untuk hilangkan jerawat yang pernah saya kongsikan di sini dan juga di sini.


Kali ni saya nak tambah satu lagi petua. Sesuai untuk anda yang ada jerawat batu. Gunakan bawang putih jer. Jom kita tengok cara menghapuskannya. :)


1. Ambil seulas bawang putih dan basuh dulu supaya bersih.

2. Titikkan dulu bawang putih tu dan sapukan pada tempat yang ditumbuhi jerawat batu.

3. Amalkan sehinggalah semua jerawat tu hilang. Mudah, kan?






Selamat Mencuba!

Imej - Memsaab.com

310 komen on "1 Lagi Petua Hilangkan Jerawat Batu"

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 310   Terbaru›   Baru»
lunaticg on Jun 13, 2009 10:11 PTG berkata...

Rasanya petua yang paling baik ialah amalkan minum air kosong sebaik sahaja bangun pagi dan pastikan minum air mencukupi.

oktant on Jun 13, 2009 10:21 PTG berkata...

@lunaticg: boleh gak cara tu. kalau nak awet muda pun boleh amalkan petua yg sama. :)

Tanpa Nama berkata...

.....pnipu kot

oktant on November 22, 2009 1:00 PTG berkata...

Apa yg awak maksudkan tu?

Sebenarnya, setiap petua yg dikongsikan di sini tak semestinya sesuai dgn semua orang. Mungkin ada yg serasi dan mungkin juga tidak.

Saya harap anda yang mengunjungi blog petua sejagat dpt menerima hakikat ini.

Tujuan saya adalah utk berkongsi petua dgn anda semua supaya masing2 mendapat manfaatnya. Tak terlintas pun utk menipu.

Harap maklum. :)

wan on November 23, 2009 6:12 PTG berkata...

salam.~_~
hye saya nak support your tips~
saya peminum bnyak aer n mmg parut ilang
bintik2 itam pon ilang~
dlu muka sya bnyak bintik2 merah
now da flawlesss cuma ade kesan parut jerawat batu yg mengeras kat pipi..

cmne nak ilangkan ye?
ade tips x dear?

muah~!

oktant on November 25, 2009 1:30 PTG berkata...

@ wan: terima kasih atas sokongan awak tu. sy amat menghargainya. :)

Mengenai kesan parut jerawat tu, nanti saya usahakan. Kalau ada tips nya, saya update di blog ni, okay.

Tanpa Nama berkata...

yang:saya harap tips yang awak beri tu menjadi!!! Insya Allah...

oktant on November 28, 2009 3:54 PTG berkata...

Saya pun sentiasa doakan tips di atas berkesan untuk awak. :)

Tapi saya akan cuba kongsi lain-lain petua berkaitan hilangkan jerawat ni jika ada hanya untuk awak dan semua pengunjung blog nie.

Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

saya pon tension dgn jerawat yg mgeras ney ! camner na hilangkan ?

oktant on Disember 05, 2009 11:54 PTG berkata...

Kalo nak surutkan jerawat, saya ada satu petua mudah. sapukan minyak gamat atau minyak cap kapak kat jerawat tu sebelum tido.

Ia akan surutkan jerawat awak perlahan2. dalam 2-3 hari dah okay. paling lambat pun makan masa seminggu kot.

Tapi kalo nak elakkan jerawat, rajin2lah basuh muka dengan air bersih, cuci dengan pembersih muka 2 kali sehari (pagi dan malam), sapu bedak sejuk setiap malam sebelum masuk tidur, pakai mask atau scrub sekali seminggu.

Nampak cam banyak sangat bende nak kena buat, kan? Tapi lama-kelamaan ia akan jadi kebiasaan dan mudah. :)

Harap serba sedikit dapat membantu awak, okay.

Tanpa Nama berkata...

salam.
bole x kongsikan tips sikit.muka sy berjerawat.masalahnya sy slalu picit hingge myebabkan muka sy ada lubang kecil.tlg bantu sy...plizzzz

oktant on Disember 14, 2009 2:18 PTG berkata...

W'salam. kalo awak geram dan nak picit gak jerawat tu, wapkanlah muka awak dulu. ataupun mungkin boleh cuci dengan air suam.

kemudian masa picit, elakkan drpd gunakan bahagian kuku. tu yg buat muka awak berlubang nanti. ataupun boleh guna alat pemicit jerawat sbg alternatif.

oh sebelum terlupa, pastikan tangan awak tu dalam keadaan bersih. :)

lepas selesai picit, basuh semula muka awak dengan air bersih.

itulah serba sikit tips yg dapat saya kongsi. harap dapat membantu.


p.s: untuk petua penjagaan muka lain, awak boleh lihat artikel yang berkaitan penjagaan muka di bahagian bawah blog nie.

Tanpa Nama berkata...

dulu muka sya berjerawat..
lepas tu sya slalu guna pencuci muka..
jerawat tu hilang sikit2 tapi bekas2 nya masih ada..
macam mana nak hilangkan nya??

oktant on Disember 15, 2009 11:46 PG berkata...

Saya pernah kongsikan 2 petua hilangkan parut jerawat sebelum ni. Awak boleh rujuk di;

1. Kulit Lebih Lembut, Parut Jerawat Pun Hilang

dan

2. Hilangkan Parut Jerawat Kat Muka Anda

Jikalau ada cara lain, saya akan buat "post" baru di blog nie.

Harap dapat membantu awak. :)

amena berkata...

jerawat semakin byk di muka sya..
jerawat itu semakin hari semakin byk..apa patut sya buat..sya slalu minum air suam sebelum sarapan,mencuci muka selepas bangun,menggunakan pencuci muka 2 kali sehari..tapi jerawat itu semakin byk..
dan apakah bunga lidah buaya itu dpat menghilangkan jerawat?

Terima Kasih kerana mendengar ulasan sya..

oktant on Disember 16, 2009 12:53 PTG berkata...

Jika tak keberatan, boleh tak saya tau sama ada awak skrg tengah berada dalam keadaan tertekan atau tak?

Sebab biasanya kalo seseorang tu tertekan, kemungkinan besar jerawat akan tetap tumbuh.

Cuma saya ada satu cadangan kat sini. Cuba awak sapukan minyak gamat kat kawasan jerawat sebelum tidur. Amalkan selagi jerawat tu belum surut.

Jika diizinkan-Nya, jerawat awak akan beransur pulih dari hari ke hari.

Sebagai tambahan, cuba awak buat sedikit senaman setiap hari. Apa yg penting, dapat keluarkan peluh. :)

Di samping tu, jangan lupa teruskan rutin penjagaan muka yang dah awak buat seperti membasuh muka selepas balik kerja/kelas dengan air bersih, cuci muka 2 kali sehari, banyakkan minum air suam dll.

Satu lagi, lendir lidah buaya tu pun memang bagus untuk kulit muka.

Harap dapat membantu amena.

amena berkata...

sya tidak dlm tertekan..cuma jenis muka sy nie berbeza dri keluarga sy..mak sya mukanya tidak berjerawat..minyak gamat ada byk jenis..yg mana satu patut sya gunakan krna umur sya 14 thn..

amena berkata...

minyak cap kapak juga bleh d'gantikan dgn minyak gamat ke??

oktant on Disember 18, 2009 12:32 PG berkata...

Saya guna minyak gamat jenis biasa aje, yg dalam botol kecil tu dan berwarna hitam pekat. Selalunya ia dibuat dari Langkawi.

Oh ya, minyak cap kapak pun boleh gak. Letak kat tempat jerawat sebelum tidur. Jerawat tu akan surut sedikit pada keesokan paginya. :)

amena berkata...

knpa lama2 jerawat tu akan ada tanda putih lepas tu ia akan pecah sendiri dan darah juga akn keluar? knpa ia bgitu?

oktant on Disember 19, 2009 4:29 PTG berkata...

Saya tak pasti sebab musababnya. Tapi saya pernah alami situasi sama spt awak.

Kalau ia pecah sendiri dan keluar darah, saya lap dulu darah tu dengan tisu yg bersih dan lembut. Lepas tu saya cuci muka dgn air bersih dan lap muka dgn kain lembut.

Tapi kadang-kadang, masa saya tengah cuci muka, tanda putih tu akan pecah gak.

Kalau kesan atau lubang tu agak besar, lepas cuci dan lap muka, saya pun sapukan sikit minyak gamat kat situ.

Tanpa Nama berkata...

kalau nak guna tomato boleh x? camane kalau nak guna tomato?

Tanpa Nama berkata...

betul ker minyak gamat atau minyak cap kapak boleh hilangkan jerawat?
kalau mcm 2 sy pun nk gunalah minyak cap kapak 2..........kalau menjadi

oktant on Disember 21, 2009 12:34 PTG berkata...

Cuba awak rujuk artikel Penjagaan Muka Dengan Tomato dan Limau Nipis

Minyak cap kapak atau minyak gamat tu saya guna sekdar untuk surutkan jerawat.

Kalau nak hilangkan jerawat, perlu diikuti dgn mencuci muka 2 kali sehari (pagi dan malam) dgn pencuci muka yg bersesuaian dgn kulit awak.

Pada waktu2 lain, memadailah cuci muka dgn air bersih.

Tanpa Nama berkata...

kunyit boleh guna x?

oktant on Disember 22, 2009 5:32 PTG berkata...

Saya tak pernah guna kunyit. Jadi, saya kurang pasti setakat mana keberkesanannya.

Jika ada rakan2 yg tau mengenai petua penggunaan kunyit utk menghilangkan jerawat, harap dapat berkongsi kat sini ya. :)

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Pnggunaan mnyk gamat 2 sesuai utk semua jns kulit ke??

oktant on Disember 28, 2009 2:16 PG berkata...

Kulit saya jenis berminyak. Selain drpd tu, saya kurang pasti.

Kepada rakan2 yg dah cuba, mungkin boleh share kot. :)

Tanpa Nama berkata...

Kalau cam kulit yang sensitif bgaimana??

oktant on Disember 28, 2009 9:10 PTG berkata...

Aloe vera dan tea tree adalah bahan-bahan yg awak boleh pakai. Sebab ia sesuai utk semua jenis kulit muka.

Tapi, kalau setakat nak surutkan jerawat, saya berpendapat awak boleh gak sapukan dgn minyak gamat di kawasan yg berjerawat. InsyaAllah tiada masalah.

Tanpa Nama berkata...

banyaknyeeee...petua..mana satu betul ney...emm trai jela...masih ek

Tanpa Nama berkata...

emmm,nak tnye..titik kan bwg putih 2..mcm mana mksud die 2...kurang understand lew...

oktant on Disember 31, 2009 2:02 PTG berkata...

Awak boleh pilih mana-mana petua yg ada. Kemudian, lihat sama ada ia serasi atau tak dgn kulit anda.

Kalau tak serasi, saya sarankan awak berhenti mengamalkannya sebelum masalah kulit menjadi lebih teruk.

Kalau serasi, barulah awak teruskan dan jadikan sebagai amalan harian atau mingguan.

Mengikut pengalaman saya la, kalau awak gunakan bahan semulajadi seperti tomato, timun, aloe vera, asam jawa atau bedak sejuk rasanya takde masalah. Cuma awak perlukan kesabaran kerana ia memakan masa sikit sebelum mendapatkan hasil yang diingini. :)

oktant on Disember 31, 2009 2:08 PTG berkata...

Awak ketuk/tumbuk bawang putih tu dengan pisau/ ibu lesung, nanti ia akan keluarkan air, kan?

Lepas tu, sapukan je bawang tu kat jerawat batu.

Tanpa Nama berkata...

cuba guna kunyit...amik kunyit, tumbuk sehingga halus, pastu campur dengan bedak sejuk.pakai kat muka tiap2 malam...jerawat mudah kecut..

oktant on Februari 10, 2010 1:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama : Terima kasih kerana berkongsi petua di atas. Mudah-mudahan ia dapat memberi manfaat kepada semua. :)

remaja berkata...

maafkan saye....
saye de jerawat.... tp xde la jerawat batu...
bese jer.... walaupun sedikit drpd dulu...
tp tetap tak hilang2.. why... saudara saye pkai kaedah gosok dgn sabun pkai kain... tp.. sakit la pulak an....
de gak yg ckap mnm air byk sampai terkuncil dapat hlgkan jerawat...
mcm2 kaedah la...
rase segan lak nk menonjol d dpn wanita....
walau pe pown... berperang hbs2an☺

Tanpa Nama berkata...

Hi, saya ada tips untuk mengecutkan jerawat. Tiga bahan yang diperlukan ialah:

1.Apple Cider Vinegar (Bragg) brand
2.Garlic powder
3.Garam Himalaya (Rock salt)

Campurkan ketiga-tiga bahan tersebut. Tempekkan pada bahagian jerawat sahaja. Insyallah keesokkan hari jerawat mengecut.

Lagi satu pertua yang saya amalkan ialah minum Apple cider vinegar 3 kali dan madu tualang 2 kali sehari. Kesannya kulit menjadi lebih lembut, licin dan lembab. Sila Google mengenai khasiat dan kelebihan apple cider vinegar dan madu tualang.

wwwdarkchocolatewww@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

saye umo 15 thn ..
da mcm produk sye cuba ..
tp x brkesn lgsng ..
malah ..
apbla mggunakn gel mgecutkn jrawt ..
bhgian jrawt sye akn mgelupas ..
sye mlu utk ka sk ..
i2 jga mnyshkn sye utk bjmpa dgn kwn2 sye ..
sye jga mlu utk hang out brsma kwn2 krana malu trutama tman leleki sye ..
sye x mau die dmalukn oleh kwn2 die krana sye ..
tlg la sye ..
kg2 kwn2 sye mnjdikn sye sbagai cntoh org yg ad byk jrawat ..
sye rse cm nk ngs je ..
nmun sye msh brthn ..
ad jgak kwn2 sye tny ..
adakah i2 dmam cmpak ..??
sye rse mcm diperli shj ..
tlg bg tip tat sye ?
yg snang n rgkas ..

oktant on Mac 03, 2010 3:03 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih dgn tips mengecutkan jerawat tu.

- Cuci muka adik dengan pencuci muka yg sesuai dgn jenis kulit & mesti kerap basuh muka dgn air bersih (terutamanya selepas balik sekolah, menjalani aktiviti koko dll).

Kalau nak ke sekolah, adik pun boleh pakai pelembap muka atau toner.

Kemudian, waktu malam (sebelum tidur) pula pakai bedak sejuk. Keesokan paginya, cucilah dengan air suam atau air bersih.

Buat secara konsisten & jgn sesekali mengharapkan kesannya boleh diperoleh dlm waktu singkat.

Berikan diri adik ruang dan masa untuk mencantikkan kulit. Jagalah kecantikan muka adik utk diri sendiri dan bukannya kerana nak puaskan hati orang lain.

Harap membantu. :)

Tanpa Nama berkata...

Guna je sabun eumora..sungguh bergaya dan berkesan

Tanpa Nama berkata...

Mcm mna nak hilangkan jerawat yang da bengkak dgn parut skli..sbb kulit sy sensitif n sy ada dinner dalam waktu terdekat ini...

Tanpa Nama berkata...

sy ade tips yg diberi oleh kwn lelaki..die penah mengalami mslh jerawat yg teruk tetapi skrg kulit die licin lepas gune petua ni..cubala...

kulit telur ditumbuk sehingga hancur,selepas itu tumbuk kn skali dgn bwg putih...sapu pada muka,biarkn selama 10 minit dan bersihkan dgn air bersih sblm tido...

p/s:kulit akan terasa pedih...petua ini tidak digalakkan utk kulit prempuan...sesuai utk kulit kasar seperti lelaki...

oktant on Mac 19, 2010 6:42 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih sebab berkongsi tips di atas ya.

Saya amat menghargainya. :)

Tanpa Nama berkata...

Satu lagi guna sabun cap papaya...confirm elok

Tanpa Nama berkata...

hallo..
erm..jerawat batu pakai bawang putih betol kot..
tapi kalau jerawat biasa pkai ape ye...

oktant on Mac 20, 2010 10:27 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Hai. :) Saya harap awak dapat rujuk pada bahagian "Artikel berkaitan Penjagaan Muka" di bahagian bawah blog ini.

Harap ia membantu.

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

nak kongsi sikit, yang bawang putih tu...saya pernah guna. pedih sgt kulit...tak di syorkan kpd kulit sensitif..

oktant on Mac 22, 2010 12:42 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih sebab sudi berkongsi pengalaman awak. :)

ayma natasya berkata...

saya mempunyai masalah kulit berjerawat n berjeragat.. banyak parut plak tu..
macam mane nak ilangkan??
ade x petua khusus..
saye da bace sume tips kat atas..
xtaw nak ikut yang mana..
banyak sgt..
jerawat batu n jerawat kecil makin byk...
ade petua x??

kalo saye pakai pencuci muka makin banyak jerawat tu..
muka saya ni jenis yang cepat berminyak..
dahla saya ni jenis yang x peminum air suam..
x makan sayur..
macam mane ea??
ade care lain x??

oktant on Mac 24, 2010 6:18 PTG berkata...

@ ayma natasya : Sebenarnya, awak tak perlu amalkan semua. Cuma pilih mana-mana petua yang berkaitan dengan masalah awak. Ataupun pilih yang mana bahannya senang untuk awak dapatkan.

Kemudian, awak mulalah mengamalkan petua tersebut secara konsisten. Perlu ada kerajinan, kesabaran dan berikan diri awak sedikit masa untuk melihat perkembangannya.

Namun, jika rasa petua tersebut kurang sesuai, saya nasihatkan awak berhenti mengamalkannya. Cuba cara lain pula.

Ini kerana, kulit setiap insan akan mengalami tindakbalas berbeza. Itu adalah di luar pengetahuan saya.

Sungguhpun demikian, saya percaya jika awak gunakan bahan-bahan semulajadi, kemungkinan besar ianya akan berhasil.

Asasnya mudah saja, awak perlu sentiasa menjaga kebersihan muka. Rajin-rajinlah cuci muka. Terutamanya jika awak selalu berada di luar dan terdedah kepada habuk, asap, sinaran matahari ataupun aktif bersukan.

Kalau waktu malam, gunakan bedak sejuk setiap hari. Jika awak nak tahu, saya dulu pun amalkan memakai bedak sejuk setiap malam selama setahun lebih.

Hasilnya, Alhamdulillah. Sekarang ni memang dah tak pakai sangat.

Cuma perlu menjaga rutin biasa iaitu mencuci muka dengan pencuci yang sesuai setiap pagi dan malam. Di antara pagi dan malam pula, sekiranya kulit muka saya tak selesa, saya akan cuci hanya dengan air bersih.

Harap ianya dapat membantu ya. :)

dayah _quitez.yahoo.com berkata...

saya ada petua utk m'ghilangkan jerawat:
bahan:ambil daun teh
caranya:abmbil sebukus kecil daun teh kemudian campurkan dgn air secukupnya.jerangkan hngga mendidih.kemudian panaskanmuka dgn wap air iti.lakukan selalu dan jangan sesekali putus asa

Tanpa Nama berkata...

bagi saya pelembab muka amat baik dipakai ketika kulit muka kita masih licin.bila dah ada bintik2 itam tu susah laa ckit.tapi cari laa yang halal dan sblm pakai baca selawat dulu.bagi saya masalah jerawat kurang,tapi gatal2 sbb panau.ada tak petua hilgkn panau?

oktant on Mei 11, 2010 12:10 PTG berkata...

@ dayah _quitez.yahoo.com: Terima kasih di atas petua yang awak kongsikan. Sebaik-baiknya kita elakkan daripada berputus asa dalam mencuba sebarang petua.

Lakukan dengan konsisten dan penuh sabar. InsyaAllah, anda pasti akan memperoleh hasilnya kelak. :D

Tanpa Nama: Awak boleh rujuk petua berkaitan panau di link ini.

Kemudian, klik pada tajuk (tulisan bold) berkaitan di halaman tersebut.

Harap membantu.

Tanpa Nama berkata...

pencuci muka yg sesuai digunakan ada tak?

oktant on Mei 14, 2010 5:04 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak boleh pilih ikut jenis kulit muka. Kalau awak lelaki, boleh guna pencuci muka untuk lelaki ataupun wanita.

Tapi jika awak seorang wanita, pilih hanya pencuci muka yang dikhususkan untuk wanita.

Harap membantu.

dania berkata...

muka saya selalu nek jerawat n pori2 pun besar..malu sangat..nak wat camne eh...

Tanpa Nama berkata...

ada x cra yg dpt hlgkn jerawat dn parut jerawat lam 3 hri ja?sya plajar skolah..form 3..sy jd xslesa la bla bhadapan dgn kawan2 n org rmai..lau leh hlg sikit pun jadi la

Tanpa Nama berkata...

1 lg..pencuci muka apa yg paling ssuai untuk d guna kn?

Tanpa Nama berkata...

nasi byk khasiat u kt apa kata kt cb beras u hlgkn jerawat..basuh beras dgn 1x basuhan je pas2 jemur hingga kering,kisar beras td smp hancur,gunakn ia sebagai pencuci stiap pagi dan malam...sbelum guna selawat dan doa lah spy jerawat hlg..

nor aqilah berkata...

ade tak petua yang mudah atau menggunakan bahan sedikit utk hilangkan jerawat batu...???

tolong la....sye nak sangat hilangkan jerawat batu sye...rasa malu sangat...^_^

Tanpa Nama berkata...

i reply untuk tanpa nama nyer message...actually i don't think u nyer jerawat yang bermasalah but your skin. cuba bawa jumpa doktor pakar kulit dan ketahui apakah alahan2 yang perlu kamu elakkan. coz kadang2 pemakanan kita menyebabkan jerawat naik di muka. mungkin suplement yang u ambil atau bahan yang digunakan dlm pencuci muka tak sesuai dgn kulit u. itu jln terbaik untuk penyelesaian masalah u. i kena 400 ringgit but now i tau masalah jerawat i dan bagaimana mengatasinya. good luck!!

Tanpa Nama berkata...

gune oxy jer...pn blh kn

~miZz whiTe choc~ on Jun 07, 2010 10:37 PG berkata...

titikakkan bwag putih 2 camne ye??
xphm la..

oktant on Jun 07, 2010 2:33 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- "Thanks" sebab dah tolong "reply".

- Itu bergantung pada keserasian kulit seseorang. Saya pernah jumpa satu kes. Dia pakai "oxy", lepas tu jerawat naik lagi besar.

@ ~miZz whiTe choc~:

- Awak ketuk je bawang putih tu dgn ibu lesung ataupun pisau. Lepas tu, sapukan bawang yang telah diketuk tu pada kawasan yg berjerawat.

Harap penerangan ni lebih jelas ya. :)

wankun berkata...

hi oktant..ttg jerawat yang keras kt muka tu ..mcm mana nak masakkan dia bagi senang nak picit keluar isi dia eh? huk2

oktant on Jun 14, 2010 1:15 PTG berkata...

@ wankun: Hi. :)

Saya dulu sapu dengan minyak gamat atau minyak cap kapak je kat kawasan yang berjerawat. Buat sebelum tidur malam.

Tanpa Nama berkata...

dulu pernah muka saya licin bebas jerawat, tapi bila tukar pencuci macam2 muka naik jerawat dan susah nak baik walaupun sapu krim macam2 camne haaa

Tanpa Nama berkata...

apa maksud titikkan bwg putih??

waena on Julai 08, 2010 7:21 PTG berkata...

err....saya nak tanya~
saya dah gunakan pelbagai pencuci untuk jerawat saya tapi semuanya tidak berkesan...
adakah cara yang senang untuk menghilangkan jerawat serta parutnya ..??
dan saya nak pastikan adakah ia berhasil

oktant on Julai 14, 2010 12:22 PTG berkata...

@ Tanpa Nama dan waena:

Kalau kerap bertukar pencuci muka, kekadang mmg begitulah kesannya.

Teringat pula sy masa sekolah dulu. Muka belum tumbuh jerawat tapi dah mula guna pencuci muka. Lepas tu jerawat mulalah tumbuh. Risau dibuatnya.

Lebih kurang dalam setahun lebih, asyik bertukar-tukar jenis pencuci muka.

Tapi lepas tu, sy berhenti tukar jenis pencuci muka. Pakai pencuci muka yang sama. Dah tak tau nak pakai pencuci muka jenis apa lg.

Cuma setiap malam, saya mula amalkan pakai bedak sejuk. Di samping tu, setiap sebulan sekali saya pakai masker campuran kuning telur, tepung kastard dan sedikit perahan limau nipis.

Alhamdulillah, lama-kelamaan masalah jerawat dan bekas jerawat selesai.

Namun, ia agak memakan masa dan memerlukan tahap kesabaran yg tinggi. :)


P.S: Bagi saya, cara ni agak senang. Cuma awak nak kena rajin dan bersabar sikit untuk melihat hasilnya.

oktant on Julai 14, 2010 12:29 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak ketuk bawang putih tu dengan pisau. Kemudian, sapukan isi bawang putih tersebut pada kawasan jerawat.

pandabear berkata...

eh, oxy agak danger cket la.
pena try dulu pastu lame2 jerawat lagy naek.
oxy nih terlalu byk chemical subtances nye.
so sape2 yg rase nak try oxy, aku sarankan takyah laa. haha
try je petua tradisional InysaAllah berkesan kalau diizinkan-Nya
tawakkal aje laa eh :)

Tanpa Nama berkata...

saya pun suka tukar2 pencuci muka,tapi x penah pun elok muka ni..petua kunyit campur bedak sejuk tu mcm ok....kena try nih..._sue5zal_

ain berkata...

salam,,sye mngalami resdung yg trok,..mcm ner nk crik ubtny..dh p'gi wt rwatan resdung,,tpi sme jew..tmbh jrawat naik adlah..sye cube pkai bedak sjuk slame stu stengah thun xjgk adr prubhan,..pkai masker cmpur kuning telor..sme jgk x adr tndak blz...sye trllu mlu untk p'gi skolah..jejk msok dlm kelz mesty kne ejek..smpai sye xnk p'gi skolah hngga dpt surt amarn lgi...tlong la sye,..sume produk sye cube xmnjdi..sumenye nk kn duit jew,..tpi produk xelok...sye hmpir ptos ase..plezzz help me...jaln pnyelesaian yg mudh dn cepat,..srta brkesan...tq..

Tanpa Nama berkata...

cik petuasejagat, bule tak buat post baru ttg jenis2 jerawat dengan gambarnyer skali + perbezaan nanah, bisul dan lain2 lagi

saya ada masalah nak kenal pasti jerawat

Tanpa Nama berkata...

saya ada masalah nak bezakan jenis2 jerawat.
bule tak cik petua bezakan jerawat biasa, jerawat batu, jerawat apa yg paling degil, bisul, nanah dan yg lain2 dengan contoh gambar.

mohon cik buat post baru mengenai permintaan sy yg tak seberapa dipandang nih

Tanpa Nama berkata...

ooops, terbuat posting yg sama pulak

oktant on Ogos 28, 2010 3:27 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya tak berani janji sama ada dapat menunaikan permintaan awak ni atau sebaliknya.

Tapi, jika ada kesempatan saya akan cuba. InsyaAllah. :)

Tanpa Nama berkata...

jerawat aq dh 2 mnggu x pch...mcm mne nk wat??? sebel!!!

Tanpa Nama berkata...

dulu,masa sy remaja,jerawat masalah utama.Macam2 pencuci muka sy guna.tp duk macam tu juga.Lastly sy stop smua pencuci muka dan guna sabun mandi biasa saja.Masalah jerawat berkurang pulak.Pel]ik betul.Sekarang usia dah 40an.Tp jerawatkembali menjadi.Sikit tapi besar ala jerawat batu.Nak hilang sebiji ambik masa dekat seminggu jugk.Ingatkan dah berumur masalah jerawat boleh beres.Tp sebaliknya.Apa jenis kulit aku pun tk tau.Kwn sy pernah taruk kunyit dgn bwg putih kt muka dia yag tiada masalah jerawat.Lepas tu kulit dia jadi menggerutu ,berbiji isi air bisa.Sampai kena jumpa doktor,baru sembuh.Kunyit dgn bwg putih panas.Mungkin tak sesuai pd setengah kulit.Baik guna cara lain yg lebih bersifat lembut.

oktant on September 01, 2010 3:57 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih dengan perkongsian di atas.

Tapi setahu saya, sabun mandi sememangnya kurang sesuai untuk digunakan sebagai pencuci muka.

Tanpa Nama berkata...

aku plg pelik.. jerawat kt muke dh 5 tahun xilang2.. pstu die jangkit kt dada.. kt dada tu xleh picit.. da 2 taun xleh picit.. igtkn jerawat batu tp asal xleh ilang? bleh bg care bserta hujah saintifik x? aku ni gile bio..haha

halim bukan nama sebenar berkata...

gune bio oil boleh tak?

Tanpa Nama berkata...

jerawat batu nie sbnrnya brpunca dri resdung,de stgh org pggil jrwt nie jrwt rsdung.ia membesar,n sush nk nmpk mta(kuning) jerawat dan las2 dia mengeras kt c2.jrwat nie boleh pecah di dlm kulit mke,sbb 2 mkin merebak.so di sarankn sebaikny ubati la resdung,jgn guna kaedah kain asap 2,ia juz cuci di bhgian luar shja,sedangkan di dlm bdn msih kotor,try la cari mne2 produk resdung yg bole mencuci bhgian dlmn perut..amalkn juga minum air suam stiap hri..tq

p/s: org cina byk kulit licin cz minum arak. alcohol membantu mlncarkn drh dan mencuci organ2 dlm prut..sekadar pengetahuan,JGN DI TIRU!!!

Tanpa Nama berkata...

cum facial. syur gla.

Tanpa Nama berkata...

maksud nya titikkan.titikan tu apa

oktant on September 29, 2010 10:58 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Ketuk atau tumbuk sekali bawang tu dgn pisau atau batu lesung. Nanti ia akan keluar cecair sikit, kan?

Lepas tu, baru sapukan kat jerawat.

Tanpa Nama berkata...

cam mna ek nak kecil kan pori2 kat muke tue??
plizz help me..

Tanpa Nama berkata...

jerawat batu kat muke ni xhilang lg...2 mgg lebih dah...lpas 2 jerawat kecik2 plak tumbuh kat dahi,pipi..risau la....lgpun kulit muka sy ni jenis mslah berminyak..ade sape2 leh tlg sy x?

oktant on Oktober 04, 2010 4:30 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuba awak selongkar balik petua-petua yg pernah dikongsikan dlm blog ini.

Sila rujuk pada bahagian "Artikel berkaitan Penjagaan Muka".


p.s: Sila skrol tetikus awak bawah sikit drpd bahan komen@ulasan. Pelbagai cara boleh dicuba.

Tanpa Nama berkata...

maap yea..saya ade masalh jerawat dblekang bdan...
pastu kesan2 dia pon still ade agii..bintik2 itam tuu...camne nak ilang kan ek??? nak wat mcm rawat muka kew??? tolong la sya yg sedang dlm dlema nii...

Tanpa Nama berkata...

salam..,umur saya 15..,start dre 14 jerawat kat muka saye mule naik..,saya selalu picit sbb 2 kesan dia jdi hitam..,sye ade cuba pencuci muka tpe kulit sye x thn pedih sngt..,sye ade try sabun eumora tpe dia tnggl bnyk kesan..,lps saya b'henti gne sabun 2 lge bnyk jerawat naik...

ade sape2 blh tng sye???

oktant on Oktober 13, 2010 9:14 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuba awak gunakan daun bunga raya.

Ambil daun bunga raya dan ramaskan. Boleh tambah sikit air jika mahu.

Lepas tu, sapu kat belakang badan yang berjerawat.

Biarkan dalam ia kering dan bilas dengan air bersih.

Amalkan selalu.

oktant on Oktober 13, 2010 9:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuba adik geledah blog ini. Adik boleh rujuk pada bahagian "Tag Petua" (sblh kanan) ataupun pada pautan di bawah tajuk "Artikel berkaitan Penjagaan Muka".

Banyak petua yang boleh adik cuba dan amalkan. Adik masih muda dah waktu ni memang jerawat banyak tumbuh.

Amalkan mana-mana petua yang dirasakan sesuai. InsyaAllah adik akan dapat hasilnya kelak.

Tapi satu jer, usah terlalu mengharapkan kesan yang terlalu cepat tau. Amalkan selalu dan buat secara teratur tau. :)

Tanpa Nama berkata...

klu pakai bwng pitih ni kan,lepas titik kan kat jerawat then biar sampai kering kew??? kene cuci x???

Tanpa Nama berkata...

salam..
nk cite tntang ape yg sy alami..
sy mmg mengalami jerawat yg teruk..
sy ade jerawat btu n jerawat yg kcik2 tu..bru2 ni jerawat batu timbul d pp sy..smpaikan pakai tudung nampak cam gelembung..malu xterkata...pastu kawan sy suh pakai minyak gamat..start pd mlm tu sy pakai minyak gamat tuk kecutkan jerrawat batu..untuk pengetauan jugak kulit sy mmg jenis berminyk..selepas pakai minyak gamat ia kecut skit demi sedikit...dan skkarg xdpt dah gelembung 2..bg sy yg masalah sprti sy,sy syorkan minyak gamat..sy percaya ia berkesan krn sy teleh mencubanye dulu..tenss...

oktant on Oktober 19, 2010 10:55 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Lepas ia kering, awak cuci muka dgn air bersih atau air suam.

- Ya, terima kasih banyak atas perkongsian awak ni. Ternyata minyak gamat ni bukan saja boleh mengecutkan jerawat biasa. Malah jerawat batu pun boleh. :)

Tanpa Nama berkata...

Sy dlu, pakai pembersih muka buatan sndri. Caranya sblm masuk tido, sy akan rendam sedikit beras. Pg sok sblm mandi, sy akn tumbuk beras td bersama2 sekeping kunyit hidup smpai lumat. kendian bahan tersebut sy sapu ke muka dan buat mcm scrub, gosok sampai puas hati, baru bilas. Jerawat mmg segan nak naik, kulit nmpk halus mulus, berkesan sgt...sy pakai 2x sehari.

Klu x nak muka jd kuning, sapukan sj bahan td ke muka pd waktu mlm sblm tido. Esok pg, cuci ngan pencuci dan sapu toner.

Tanpa Nama berkata...

adik saya ada byk jerawat...
mmg byk gler siot..........

Tanpa Nama berkata...

erm...tak suka jerawat.....kdg2 bersih je muka ni, kdg byk je jerawat kt muka ni...risau plak...

Tanpa Nama berkata...

Nak hilang kan jerawat bukan senang. Tapi Insya Allah kita boleh control. Saya nak share beberapa tips. Sikit je, tak banyak pun. Hope boleh bantu.
1) Kena minum air kosong banyak. So that toksin dalam badan kita keluar.
2) Bagi yang Muslim, amal kan selawat 3 kali semasa basuh muka.
3) Lap muka dengan tuala bersih. If boleh, guna face towel or tisu.
4) Jerawat tu boleh guna pimple gel bagi sesiapa yang serasi la. Guna petua petua lama pun maybe berkesan. Tapi kena banyak sabar.
5) Banyak kan makan sayur dan buah buahan, if tak suka boleh ambil dalam bentuk jus. Kurang kan makan food yang berminyak.
6) Sarung bantal dan cadar kena tukar selalu. Masa kita tidur, bacteria dan hama tu melekat pada muka. Salah satu penyumbang jerawat jugak. Sama jugak dengan towel. Kena selalu basuh.
7) Bagi yang berambut panjang, ikat dan jangan biar kan rambut menutup dahi. Minyak pada rambut tu boleh buat jerawat naik.
8) Untuk parut, boleh guna kan Bio Oil. Saya dah try, memang berkesan. Tapi ambil masa sikit.

Hope tips ni membantu :)

Tanpa Nama berkata...

kalu pkai bwg putih untuk hilangkan jerawat kecik2 bleh x...???
lg snang...

Tanpa Nama berkata...

pada pndapat oktant, cara mna yg pling berkesan??? untk mnghilangkan jerawat batu??

Tanpa Nama berkata...

gune lintah jer.......x yah susah2 lintah akan menghisap drah kotor dan toksin pada muka....harap ia berjaya.

Tanpa Nama berkata...

kalau gune pncuci muke lbih 5 kali shari bole x ?
ade ksan ape2 x ?
hee...

MR SH4HRIL on Disember 13, 2010 3:14 PTG berkata...

salam.... saya ader parut jerawat yang berlubang lubang siap leh takung minayak la.. cam ner nak lang kan yek... shahril143@gmail.com

Tanpa Nama berkata...

sy ada jerawat yg kerap naik..dh hilang,smggu lpas 2 naik blik..susah pulak nk matikn..cmne cara nk mencegah jerawat batu dr naek ek?thanx

oktant on Disember 22, 2010 9:50 PTG berkata...

Cuci muka dengan pencuci muka dalam 2-3 kali sehari dah memadai.

Selebihnya, cuci dengan air bersih aje.

suraya berkata...

sy pun pnh bt pencuci muke sndr..tp jap je sy amal..sbb mls nk godek2 dapur bgn pagi :) umh 2tgkt..umh lame tu sll mndi blk air bwh..:Dhehe..skrg umh bru ni mandi blk air atas je...care die..amik tepung gndum skt..letak lam piring (piring cawan kite duk minum air teh tu la senang kan) pastu letak sebuk kulit kayu manis skt( utk hlgkn parut) + lak dgn madu satu sudu kecil( ikut suke korg nk byk mane,sbb fnction madu ni utk lembutkn muka n nk ratekan bhn2 td je) pastu..gaul3 smua..uli32 dgn tgn korg..pastu tempek je kt muka..gosok2 cm cuci muka biase tu..bilas ;) kesan die mmg baik..hlg jerawat n parut sekali.sape rajin trry la...mmg elok2 bahan2 td tu..

oktant on Disember 27, 2010 3:52 PTG berkata...

@ suraya: Terima kasih sebab suka berkongsi tips. Awak memang baik hati. =D

Tanpa Nama berkata...

salam..umo sy 17 thun..n sy mglmi mslh jrwt yg tersgt truk...bnyk produk da sy cuba tp xbkesan lnsg...sy pnh try gna bwg ptih tu..tmbuk n ltak kt mka..perih juak la rsenya,first tu nmpk cm tbkr je jrwt tu..tp pstu hilg gak..tp bks ttp ada..mcm na nk hlgkn bks tu??n bks jrwt sy ne..bwrna kemerhan2..tp bile sentuh xbengkak pon just parut..tolg r sy..da ka tu bks jrwt@X??confuse sgt ne..mka da hncr truk,...

oktant on Januari 10, 2011 2:08 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumusalam dik...

Kalau ada minyak gamat, adik sapu aje minyak gamat kat seluruh muka sebelum tidur. Buat setiap malam.

Selain itu, biasanya parut jerawat boleh dihilangkan dengan lendir lidah buaya. Jika boleh sapu juga setiap hari.

Tapi jangan guna dua-dua petua ni serentak (masa yg sama).

Kalau nak guna minyak gamat, guna minyak gamat aje & begitulah sebaliknya ya.


Andainya adik nak tahu cara lain, sila semak semula di blog ini. Saya pernah kongsi beberapa petua berkaitan sebelum ini.

Adik taip saja parut jerawat atau apa saja perkataan yg dikehendaki di kotak kelabu di bahagian atas sebelah kanan.

Kemudian klik kat "GO". Satu senarai petua yg berkaitan akan keluar nanti.

Harap ia membantu adik. :)

Tanpa Nama berkata...

ade x cra nak bt jrwt ne segan,mlu nk nek dkt mka ne??mka aq ne trok lol..n pa function mnyk gmt tu??

Tanpa Nama berkata...

mcm mne ?? ,, nk kene tumbuk bawang putih tu dulu ker ?? ,, or potong bwg tuh ?? explain plez

oktant on Januari 30, 2011 10:15 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Minyak gamat tu sy guna utk surutkan jerawat. InsyaAllah, kalau terus sapu tiap2 malam, jerawat pun boleh hilang.

- Buang kulit dan terus tumbuk bawang putih tu. Takyah potong. Harap jelas ya. :)

banu berkata...

ptua mngenai bwang ptih tdi krang phamlah..ape mksud titikkn?

oktant on Februari 09, 2011 3:52 PTG berkata...

@ banu: titikkan tu maksudnya awak ketuk@tumbuk sikit bawang putih tu dgn pisau atau ibu lesung.

Okay tak?

Tanpa Nama berkata...

sy nk cube gak r..org kate jerawat ni bpunce dr resdung tp da try byk produk bkaitn resdung,jerawat byk gak..da pts asa rsenye..

Tanpa Nama berkata...

Hai..nama saya shasha..umur saya 15 tahun..saya mempunyai masalah jerawat yang teruk sejak di tingkatan 1 lagi..oleh kerana malu, saya telah menggunakan make up yang tebal walaupun ke sekolah dan kadangkala saya ditegur oleh cikgu..tapi saya buat tak kisah asalkan muka saya nampak licin..ada tak petua lain yang boleh hilangkan jerawat batu dalam masa 1 hari atau 1 malam..please..

oktant on Mac 17, 2011 12:37 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Silakan mencuba yea. Tapi usah lekas berputus asa tau. Tak baik cenggitu.

- Shasha, cer sapu minyak gamat kat muka sblm tido. Nak hilangkan dlm 1 hr agak mustahil. Tapi sblm naik sekolah mgkn boleh surut.

Banyakkan berdoa tau.

Tanpa Nama berkata...

tak ada lg ker yg cuba pakai bawang putih
share lah resultnya

Tanpa Nama berkata...

tolong sya!esok nk ambik result exam. .jerawat batu tumbuh di idong. .sakit ya amat. .dah jadik bgkak dah sekarang. .so. .apa tndakan yg pling drastik yg bleh menghilangkannya d keesokan paginya?

Lepasan SPM? on Mac 22, 2011 7:06 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuba sapu minyak gamat kat jerawat batu tu.

Nak hilangkannya dlm masa beberapa jam mungkin agak sukar, tapi utk surutkannya, InsyaAllah. :)

Ce try ea.

Tanpa Nama berkata...

saya rasa......just minum air suam yg banyak jak............btol........!!!

oktant on Mac 31, 2011 9:36 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas petua tambahan di atas. Memang ia salah satu amalan yang terbaik. :)

Sweet Butterfly on April 10, 2011 4:08 PTG berkata...

akhir2 ni jerawat saya dh kurang, tapi masalah baru muncul, jerawat yang x boleh dipicit, jerawat tu mcm bengkak mengelembung je..mcm mana nk ubati? sbb kalu letak krim pun, keadaaan masih same

Tanpa Nama berkata...

sya pon byk gle jerawt kt pipi lnn n kiri... xilang ilang.... da gne sbn ppya, susu beras xleh gk.. ilang kjap jer... klit sya bmnyak m snstf..... damnnnnnnnnnn.. kciwa

Tanpa Nama berkata...

cara paling baik hilang kn jerawat ialah dgn jaga diet pemakanan anda..make sure korg x makan makanan yg berminyak byk sgt..kurang kan makanan fast food or junk food..mkn byk buah-buahan dan sayur-sayuran..and last but not least, minum air masak secukupnya...

org yg tension akibat jerawat berkata...

bwang putih tu nak d potong ke ?
pastu letakkan kat jerawat ?
cam tu ke ?
perkataan TITIKAN tu saye tak sbrpa fham Laa .

Tanpa Nama berkata...

saye dah cuba dah .
muka saye rasa pedas biLa terkena bwg putih thO .
np yerk ?

Tanpa Nama berkata...

cmne nk ilang kan jerawat kt blkng...
tension btol..
x ilang2...

oktant on April 29, 2011 4:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Titikkan tu maksudnya ketuk aje bawang tu sekali dgn pisau atau ibu lesung.

- Rasa pedas tu mungkin kesan tindakbalasnya. Kulit awak camne? Ada kesan sampingan?

- Nak hilangkan jerawat kat belakang badan ke?

Boleh rujuk di sini ~ 2 Petua Hilangkan Jerawat Belakang Badan.


Harap membantu.

Tanpa Nama berkata...

mka sy lg bnyk . brlubang-lubang .. mcm buah d tb0k tupai ... s0 kpada ssiape yg twu cmner nk kill si tupai yg mnb0k lbang2 mka sy nieh gta0 ouke ...
plizzzzz sgt2:(

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum :)
saya berummur 17 thun.dulu kulit sy licin putih berseri,tp lepas sering btukar tukar pencuci muka,jerawat mula naik,sy tension dan malu dgn perubahan muka saya niee,adakah sy ptot stopkan dari memakai semua produk ? dan apa yg perlu sy buat untk hilangkan jerawat niee ?

Tanpa Nama berkata...

bole gune serbukkulit kayu manis dengan madu x?

oktant on Mei 26, 2011 3:07 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam. Saya cadangkan pakai produk yg sesuai dgn kulit adik saja. Di samping itu, sapukan masker muka seminggu sekali ataupun sapukan muka dengan bedak sejuk atau minyak gamat setiap malam sebelum tidur.

- Boleh juga. Cuba rujuk kembali kat 14 Kehebatan Campuran Madu Asli Dan Kayu Manis.

Tanpa Nama berkata...

assalam..sy mengalami resdung yg kuat, tiap2 pg n mlm sy slalu bersin n slsma,kulit sy ada jerwt batu dan bernanah. Boleh x bgi tips utk hilngkn jrwt yg bernanah di mke sy ni?

aqilah berkata...

saya ada masalah jerawat..pastu kakak angkat kasi petua yg mudah untuk menghikangkannya...

1.amik kulit kayu manis n blend hingga menjadi serbuk

2.cmpurkan dgn air...sampai dia berlendir

3.pastu pakai tiap2 mlm...insyaalah jerawat akn hilang.

p/s cara nie sesuai utk kulit yg agak b'minyak...tapi agak panas kalau nak letak kat muka...so time bancuh dgn air..pastikan air banyak tapi jgn cair sgt...

oktant on Julai 05, 2011 12:22 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Saya harap awak dpt mencuba dulu petua2 berkaitan yg ada di blog ini.

Walaubagaimanapun, saya akan "update" sekiranya mengetahui atau menjumpai petua yg awak perlukan tu. ;)

@ aqilah: Terima kasih banyak aqilah atas petua yg awak berikan.

Tanpa Nama berkata...

Hi
Sye mengalami msalah jerawat kat muke.
Dh lme dah jerawat ni naik kt muke sye
x silap sye dh 3thun jerawat ni msih ade
Sye mlu nk jmpe kwan2 sbb byak jrawat kt mke;
Who can help me pls;

Tanpa Nama berkata...

mcm mne nk hilangkan jerawat batu ?
dh 3tahun x hilang lgi jerawat ni .
pencuci muke ape yg elok untuk jerawat??

Tanpa Nama berkata...

Oktant..Tolnglah sye
Muke saye sebulum ni naik jerawat bisa aje
Skrang dh naik jerawat basye dh malu nk pegi skolah..ape yg sye ptut buat skrang?
skrg ni sye pakai aje bdak sejuk:)

oktant on Julai 08, 2011 9:43 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Hi. Rasanya saya dah kongsi pelbagai petua berkaitan jerawat dalam blog ini. Saya benar-benar berharap agar awak dapat mencarinya.

Sebagai contoh, dalam artikel di atas tu ada dua pautan berkaitan petua lain yg boleh anda cuba.

Klik saja pada perkataan "di sini" dan "sini" pd perenggan ke-3.


- Selain petua di atas, saya berikan satu lagi pautan utk awak ~ Daun Mengkudu Menghilangkan Jerawat Batu? (klik aje pd tajuk tu)

Awak perlu cari pencuci muka yg bersesuaian dgn jenis kulit muka awak.

Boleh lihat pd label pencuci muka sama ada ia utk kulit normal, kering ataupun berminyak.

- Cuba awak sapu minyak gamat kat muka setiap malam sebelum tidur.

Amalkanlah selalu. Insya-Allah, jerawat akan surut.

Setahu saya, bedak sejuk mmg ambil masa yg agak lama utk hilangkan jerawat. Saya pun pakai bertahun-tahun gak dulu. Tapi Alhamdulillah, ia mmg baik utk kulit.

Selain itu, awak boleh pakai masker muka seminggu sekali.

Tanpa Nama berkata...

ana muka berbekas jerawat biasa n batu sbb resdung,tambahn tangan tk le tahan picit jerawat 2,skrang susah nak hilangkan,pakai bedak sejuk plak susah nak konsisten,ade ptua lain tk?

Tanpa Nama berkata...

hello...
betul ke org tua-tua ckap
Siapa ade jerawat dia ade gf/bf:
Betul ke?
nenek aku slalu ckap mcm tu...
_______??
from=human

Tanpa Nama berkata...

kalau mkn tomato tuh ngan lada boley x?

oktant on Julai 11, 2011 6:56 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Awak perlulah amalkan sesuatu petua dgn konsisten. Insya-Allah akan dpt hasilnya.

- Ada betulnya kot...

- Biasanya tomato tu sebahagiannya dimakan dan sebahagian lg disapu pada muka.

Kalau makan dgn lada saya kurang pasti pulak.

Tanpa Nama berkata...

salam..
aku skrg dh 14 tahun..
jerawat aku byak ooo...
aku dh try mcm-mcm cara nk hilangkannya..
tpi smua cara tu mghilgkan sedikit aje jrawat kt muke aku/
skrg ape aku ptut buat.?

Tanpa Nama berkata...

tq oktant
sbb bgi mcm-mcm cara nk hilangkan jerawat =.=

oktant on Julai 11, 2011 8:20 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalakumussalam dik. Saya faham dgn apa yg adik sedang lalui skrg ni.

Apa yg sy boleh katakan ialah usah berhenti mencuba & elakkan drpd cepat berputus asa.

Memula, kesannya mgkn hanya sedikit. Sebab itulah adik perlu teruskan petua yg telah atau sedang diamalkan.

Kalau boleh jadikan ia sebagai amalan harian sampai bila-bila. ;)

- Sama-sama. Itu saja yg termampu sy lakukan. Harap awak sudi mecuba yea. :D

Tanpa Nama berkata...

Oktant ..
skrg jerawat sye dh kurang skit..
time kasih sbb bagi byak petua kt sini
sya selalu amalkan petua yg ade kt sini :D
__________________________________________

oktant on Julai 13, 2011 11:27 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tahniah sy ucapkan.

Seperkara lg, amalkan minum air putih secukupnya setiap hari yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

waa..my face have big acne,
i always picit my jerawat sbb dh x than lgi!
dh 3 tahun jerawat ni naik dn x pnah hilang...
selalunya seseorg yg megalami msalah jerawat ni mgambil mase bpe lma jerawat ni nk hlang??

oktant on Julai 14, 2011 5:36 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya kurang pasti. Tapi mmg ada yg jerawat lebih lama drpd 3 thn pun masih tak hilang.

Lagi satu, elakkan picit jerawat guna kuku yea. Sy bimbang nnti jerawat awak bertambah teruk pula.

Apa yg saya boleh syorkan ialah awak berjumpalah dgn pakar yg bertauliah agar ia tak bertambah teruk.

Ataupun dapatkan panduan Dr. Haseenah di SINI.

Sekian.

Tanpa Nama berkata...

GIRL :
Assalamualaikum ... Saya telah mancuba petua ini. Ia amat berkesan. Jerawat batu saya semakin mengecut. walaupn ketika mencubanya , ia sedikit pedih ... :) Sya sokong anda . trma kasih yee .. Smoga maju .

oktant on Julai 15, 2011 10:53 PG berkata...

@ GIRL: Waalaikumussalam. Terima kasih yg tak terhingga buat awak. Harap wajah anda semakin jelita selepas ini. "I Like". ;)

Sama-sama.

Tanpa Nama berkata...

Boy;
Jerawat batu besar penumbuk naik kt dahi sye .
Sye nk hlangkanya sblum hari AHAD nie..cam ne??
APE YG PATUT SYA BUAT?
Org biase ckap klau siape ade jrawat tu dia G.A.L.A.K !!
betul ke x?
from:
♣♣♣♣♣

oktant on Julai 16, 2011 12:54 PG berkata...

@ Boy: Agak sukar nak hilangkannya dlm masa singkat. Apapun, ce buat petua kat atas. Usaha itu penting. ;)

Galak??? Itu sy pun kurang pasti. Kena tanya tuan punya badan la. Hehe...

Tanpa Nama berkata...

rasenya x kot:D heehhe

Tanpa Nama berkata...

ade yg ckap ltak COLGATE kt jerawat..
ye ke?

Tanpa Nama berkata...

bodoooooooooooooooh nyerrr budak budak ni mke dh hodoh bt do jerrr la

Tanpa Nama berkata...

jerawat...jerawat...jerawat!!!
mengapa jerawat ni ska gangu mnusia?
bdoh btul la////////////

Tanpa Nama berkata...

tadi aku ade picit jerawat..
tibe-tibe ade satu bijik lendir keluar kt lubang jerawat ..
tu ape ek?
pas2 drah kluar byak []

oktant on Julai 22, 2011 5:50 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Jerawat tu belum masak lagi. Lain kali usah dipicit tau.

Tanpa Nama berkata...

( Retin A-GEL ) BAIK UNTUK JERAWAT ...KEDAI FARMASI ADE JUAL ..
JUST BUY OK-:

Tanpa Nama berkata...

keluar mazi kena mandi wajib x?

oktant on Julai 27, 2011 11:17 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Setahu saya, kalau keluar air mazi tak perlu mandi wajib.


P.S: Maaf kalau sy tanya. Apa kena mengena jerawat dgn air mazi?

Tanpa Nama berkata...

x..ramai org ckap klau kte tgok video yg bkan-bkan(porno) kte akan keluar air mazi
slps tu..muke kite naik naik byak jerawat..ye keh?

Tanpa Nama berkata...

oktant?awak m\f?

oktant on Julai 27, 2011 3:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Oh, camtu ke. Sy kurang pasti plak.

Sebab masa remaja, kebanyakannya mmg akan ditumbuhi jerawat. Kalau tak silap kerana berlakunya perubahan hormon.

Cuma apa yg saya boleh kongsi, selalulah jaga kebersihan diri, elakkan drpd tertekan atau fikirkan perkara yg bukan2 dan amalkan gaya hidup & pemakanan sihat.

Banyakkan juga minum air masak/suam/mineral.

Bagi orang Islam, kalau boleh sentiasa dlm keadaan ada wudhu'.

Harap membantu.


p.s: Saya ni m. ;D

Ira on Julai 28, 2011 10:49 PG berkata...

Hai :)
Kita pun banyak jerawat. Nk try petua yang ni lah. Macam senang. Thanx for your sharing :))

oktant on Julai 28, 2011 11:07 PG berkata...

@ Ira: Hai Ira...

Cubalah. Nanti masa raya muka dah oke sikit. Kalau ada minyak gamat, sapu aje setiap malam kat seluruh muka. ;)

Tanpa Nama berkata...

(ayam jantan)
aku rsau ni..
muke byak jerwat..dh la nk raye ni..adusss
cm mne ni?
if sapu myak gamat kt muke..
nti mke x brmyak ke?

Tanpa Nama berkata...

selalu org yang naik jerwat ni bpe lame ek?
1 thun ? 2thun?3thun?.......

oktant on Julai 28, 2011 6:46 PTG berkata...

@ ayam jantan: Memula mmg berminyak. Bangun pg nnati, cucilah muka. Pastu gunakan pencuci muka yg bersesuaian dgn kulit. ;)

Orang lelaki ni kalau dalam sehari cuci muka pun boleh. Pagi, tengah hari, petang & malam sblm tido.

@ Tanpa Nama: Tak tentu. Lebih lama drpd 3 tahun pun ada rasanya.

Tanpa Nama berkata...

jrwat ni brpunce dr resdung ek?Resdung 2 bhye ke lau kte x ubati ny..??

oktant on Julai 31, 2011 7:46 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Jerawat & resdung adalah 2 penyakit yg berbeza.

Harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

sekarang ni bulan puasa..banyakanlah berdoa..semoga apa penyakit/jerawat tu hilang..
btul x Oktant?

oktant on Ogos 01, 2011 10:45 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Betul 3x. Lebih-lebih lagi waktu nak berbuka. Insya-Allah diperkenankan-Nya. Amin.

Tanpa Nama berkata...

sye ade jerawat batu kt dahi nie..
nk picit ke nk letak miyak gamat dkt jerawat tu?
awak rse yg mna lebih patut sya lakukan:)

oktant on Ogos 03, 2011 4:28 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Ce elakkan drpd picit. Letak minyak gamat. ;)

Tanpa Nama berkata...

tadi aku pegi sekolah..cikgu sains sku tegur psal jerawat aku..dia ckap selalunya lelaki mementingkan penampilan diri..tu yg meyebabkan penumbuhan jerawat:YE ke?

oktant on Ogos 03, 2011 4:02 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sy kurang pasti pasal "point" di atas. Sbb perempuan pun pentingkan penampilan diri gak.

Tanpa Nama berkata...

Oktant..apakah maksud perubahan horman keterlaluan?

oktant on Ogos 04, 2011 2:23 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Perubahan sama ada dari segi fizikal, emosi, psikologi ataupun sistem reproduksi yg berlaku secara berlebihan.

Tanpa Nama berkata...

hi....
Sya skrang ni dh x than lagi degan jerawat ni!
skrang sya form2..start naik jerawat masa darjah6..dh byak dh pencuci muka yg sya guna..sya start guna pencuci muka mase drjh6 smpai skrg..
saya ingt slpas pkai pencuci muka jerawat sya hilang la..tapi brtambah byak !
apa yg patut sya lakukan skrg ?
adakah nk berhenti pkai pencuci muka atau teruskan mencuba pencuci muka yg baru;D ..sya rse smua pencuci muka yg sya tlah guna x sesuai dgn kulit sya lah ~
tolong sye plss~@

Tanpa Nama berkata...

salam semua..dulu sy ade mslh jerawat yg sgt1000x teruk..
event kt univ pn org ejek n pnggil monster..huhu..
but now da baik n muka pn ok..rmai x knl..
sy da hbes 20k untk ubat jerwt..
sume pakr sy da g..
lastly..
sy baik pas buat bekam muka..
lgne jarum halus n org tu gne light pressure untuk tarik dlm kotor..
alhamdulillah tros baik..
mula2 tu sy bt 2mgu skali sbb tlmpau trok..
now sbuln skali untk maintain..
dlu cuci mua ngn mcm2 produk mhl x baik gk smpai burn..
lastly tiap2 pg cuci muka ngn madu..nk tdor gne bdk sjuk+asam jawa..mmg effective untkuk kcutkn jrwt n hilgkn parut..
after muka da bersih ckit bru sy syorkn gne bdk sjuk+kunyit..untk scrub..yg pling baik adlh scrub kulit rambai..blh crik kt mydin..
yg pling pnting jgn mkn seafood..
no oily food..
amek vit c..
minom air kosong..
tdor kna ckup..
insyaAllah bjaya..

Tanpa Nama berkata...

SEAFOOD UBTUK MUKA YANG BERJERAWAT X BLEH MKAN KE ;3?

Tanpa Nama berkata...

slalunye kalau jerwat batu bkaitn dgn seafood..
try tgk..
slalu kalo mkn seafood ade x rse gtl,merenym ke,merah,or x slesa..kalo slh satu ni ade mknenye mmg resdung..
actually jrwt kne kurgkn mkn aym yg injection like bli kt psr..tp aym kmpng or orgnic blh mkn..
kalo rmaja tu slalunye sbb hormon x stable..

oktant on Ogos 11, 2011 4:52 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Selain penggunaan & jenis pencuci muka yg bersesuaian, adik perlu lihat aspek lain juga.

Contohnya faktor persekitaran, hormon, tekanan dll.

Paling penting, adik jagalah kebersihan, elak drpd kotes jerawat, minum banyak air suam & gunakan pencuci muka yg bersesuaian.

Harap sikit sebanyak membantu adik.

- Terima kasih banyak atas perkongsian awak. Great sharing. ;)

- Kalau awak alah dgn seefood, jgnlah makan yea. ;)

- Terima kasih juga atas perkongsian awak. Terbaikk!

Tanpa Nama berkata...

tQ oktank ;D
Ko ni mmg pro la ttg JERAWAT =/=''

Tanpa Nama berkata...

salam oktant,,sy mggunkan ptua ini,,apbla spu bwang ptih kat jrawat batu ia akn trasa pedih..kmdian apabla cci ada ksan sperti mlecur kat klit,,,apakah kesan nya...uke atau tdak??

oktant on Ogos 11, 2011 5:48 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- You're welcome. Mana yg sy boleh bantu, sy share dgn semua. Thanks yea. ;)

- Waalaikumussalam. Itu adalah tindakbalas yg berlaku. Insya-Allah oke.

Tapi awak mesti peka gak dgn keadaan kulit sendiri. Jika rasa macam sesuatu yg tak kena, awak boleh hentikan penggunaan sebarang ubat, krim atau petua.

Tanpa Nama berkata...

salam,,kalau sapu mnyak gamat kat luka jrawat bley tak....

oktant on Ogos 12, 2011 9:29 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Boleh. ;)

Tanpa Nama berkata...

mnggunakan mnyak cap kpak mnggantikan mnyak gmat bley tak sapu kat tmpat luka??

oktant on Ogos 12, 2011 2:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh saya tahu luka yg disebabkan apa?

Tanpa Nama berkata...

luka jerwat batu yg sya pcit..

oktant on Ogos 13, 2011 6:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Secara peribadi, saya lebih syorkan penggunaan minyak gamat.

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 310   Terbaru› Baru»

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez