Atasi Masalah Sembelit

Posted by Encik Oktant at Ahad, Februari 15, 2009
Buah pisang selain enak dibuat cekodok ia juga memberikan tenaga segera kepada anda. Perasan tak kekadang pemain tenis makan pisang ketika waktu rehat di pertengahan permainan. Lebih-lebih lagi kalau sesuatu game tu berlarutan sampai 3-4 jam. Memang memenatkan, ye tak?


Maria Sharapova makan pisang untuk mengembalikan tenaga


Kita lupakan dulu cite pemain tenis. Ada hal lebih penting bagi anda yang mengalami masalah sembelit atau susah nak buang air besar. Gunakan buah pisang untuk menyembuhkannya. Ikutilah petua yang saya sediakan kali ni.


makan pisang atasi masalah sembelit


Begini caranya;

1. Pertama sekali, ambil 2 biji pisang lemak manis yang dah cukup masak.

2. Sediakan 1 gelas air sejuk.

3. Kisar sekali air sejuk bersama dengan pisang dan minumlah air pisang tu.

4. Amalkan meminumnya setiap hari sehingga masalah sembelit anda pulih.


Selamat Mencuba!

39 komen on "Atasi Masalah Sembelit"

wongjolene on Februari 16, 2009 1:12 PG berkata...

betul ke ni? minum air pisang?

Oktant on Februari 16, 2009 1:24 PG berkata...

@ wongjolene: Ini petua orang tua-tua. Cubalah kalau ada kena sembelit nanti.

p.s: saya selalu makan pisang macam tu jer pun dah ok. :)

Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

saya makan pisang selalu ja tapi tak keluar-keluar juga, yang keluar angin yang banyak.

Tanpa Nama berkata...

macam mana nak kurangkan sembelit....dah mencuba banyak petua tapi masih sama....tambahan plak saya mengandung dan bertambah la sembelitnya.....kadang2 takut nak ke toilet...

Tanpa Nama berkata...

sama lah dengan saya..tiap kali pegnant..masalah sembelit ler.kadang2 sampai berdarah...

Tanpa Nama berkata...

hmmmm......mantapnya cara mkn pisang tu.........

oktant on Jun 07, 2010 2:46 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sekadar gambar hiasan aje....

Tanpa Nama berkata...

da mcm2 cara dilakukan termasuk lah mkn buah2an....tapi x menjadilah....sembelit still berlaku....frust lah...sakit perut & sakit kepala di buat nya...huhuhuhu :(

Tanpa Nama berkata...

try mkn buah naga..ok gak rsnye..sy br bley buang lps sehari xbuang..huhuhuh..

oktant on Ogos 18, 2010 4:17 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Cuba awak minum air rebusan batang dan ubi muda temu lawak. Petua penuh boleh rujuk di Petua Mengatasi Sembelit Dengan Temu Lawak.

Harap membantu. :)


- Terima kasih ya sebab berkongsi tips dgn memakan buah naga. Mudah-mudahan ia berkesan buat rakan-rakan lain.

Tanpa Nama berkata...

sy tension ngn mslah sembelit ni..sakit perut berlarutan sampai naik pitam sy..mcmana nak selesaikan??

oktant on Oktober 14, 2010 1:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Dah cuba petua di atas ke belum?

Sekiranya awak perlukan petua lain, sila ke;

1. 7 Khasiat Daun Kaduk Untuk Anda.

ataupun

2. Masalah Sembelit.

Harap ia dpt bantu awak pulihkan masalah sembelit tu yer. :)

Tanpa Nama berkata...

yang mengaandung leh ambik susu....sy minum susu anmum ms mengandung..ok

Tanpa Nama berkata...

yee ke tiap2 hri sya mkn pisang mkin sakit perut ade laa...

Tanpa Nama berkata...

mcm nk buat papaya dumpling aje..huhuhu

Tanpa Nama berkata...

sembelit aje dlm bbrapa hri nie xbleh klau xmsuk toilet msti msuk jgak wlaupown hnya dlm 2 minit ishhhhhhhhh tension, tension.

Tanpa Nama berkata...

klau pregnant minum anmum tpi klau sembelit minum ape? sakit perut nyerr.

Tanpa Nama berkata...

salam saya ada cadangan disini,sembelit bukan perkara yg harus dipandang remeh kerana ia boleh menyebabkan jangkitan pada usus apabila sisa makanan terkumpul dan tidak dibuang..saya syorkan guna green fit..ia dapat melembutkan najis,menggalakan pembuangan air besar sekaligus membuang toksin ,minyak,dan sisa makanan yg terkumpul.berminat boleh hubungi saya di facebook (ctie danial )

fatiha on Mac 08, 2011 9:37 PG berkata...

ambil psylliumhusk for pregnant pun boleh.....

layari psylliumhuskfan.blogspot.com rm28/500g + pos- harga promosi!!!

intan on April 06, 2011 7:14 PTG berkata...

iz fiber penyelesai masalah sembelit, berat badan dan perut buncit...selamat digunakan, diluluskan KKM...juga sesuai utk ibu yg alami masalah sembelit lepas bersalin...info lanjut produk di http://intan-fiber.blogspot.com

http://intan-fiber.blogspot.com on April 06, 2011 7:21 PTG berkata...

IZ FIBER.....pernh dgr produk ni? info lanjut di http://intan-fiber.blogspot.com.........

Tanpa Nama berkata...

Isteri saya suka jadi sembelit , Ubat-ubatan tradisional dah saya cuba , Sembelit tak hilang juga , ade ke cara yang unutk menghilang kan nya.

ummi shoppe on Mei 16, 2011 9:16 PTG berkata...

KELEBIHAN GREEN FIT:

-Meningkatkan fungsi sistem pencernaan
-Meningkatkan tahap metabolism tubuh
-Melembutkan najis dan mengggalakkan pergerakan usus
-Mencegah dan membantu penyembuhan ulser serta keradangan pada saluran gastrousus
-Mencegah dan membantu masalah sembelit serta buasir
-Mengawalatur berat badan
-Mengawal tahap kolestrol dan gula dalam darah

Harga Runcit : RM 75 sekotak
Harga Ahli : RM 63 sekotak

* Untuk mendapatkan harga RM 63 sekotak, anda dikehendaki membeli 3 kotak x RM 63 = RM 189 dan layak menjadi ahli secara automatik tanpa bayaran yuran ahli.

boleh lawat facebook sy....facebook.com/fiscorner

Tanpa Nama berkata...

kalo mkn pisang je memang menjadi,, tp tk penh cuba plak nan minum jus pisang,,,

oktant on Ogos 09, 2011 11:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Bahan asasnya tetap sama. Cuma cara penyediaannya saja berbeza. ;)

Tanpa Nama berkata...

minum la yogurt bliss..

fatihanasrah on September 18, 2011 9:18 PTG berkata...

http://psylliumhuskfan..atasi sembelit secara semulajadi..

Tanpa Nama berkata...

yang diberikan ini bukan petua,,,tapi nak jual ubat. macam2 ubat tu ha...

Tanpa Nama berkata...

Tu la...jual ubt mahal2 lak tuh...

ct on April 14, 2012 2:02 PTG berkata...

senang je nak bg hilang sembelit ni..amalkan minum air masak dan lebih baik lg minum air mineral 8 gelas sehari.InsyaAllah pasti sembelit hilang.selamat mencuba...:)

oktant on April 17, 2012 12:36 PTG berkata...

@ ct: Terima kasih atas tip yg ct kongsikan. :)

Tanpa Nama berkata...

mkn anggur pon ok gak! serius ni... sy pon ade msalah sembelit dr kecik sampai skrg..if sy mkn anggur, senang je nk berak..kadang2 tu sampai 2,3 kali sehari..

oktant on Jun 08, 2012 6:25 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas petua yg awak berikan. :)

Ia pasti memberikan satu lagi pilihan buat kengkawan yg mengalami sembelit.

Yana Aina on Ogos 13, 2012 4:05 PTG berkata...

bulan2 puasa nie mmg senang nk dpt sembelit .... hukhuk thnx sharing ^^

oktant on Ogos 17, 2012 8:43 PG berkata...

@ Yana Aina: Sama-sama. :)

Selain pisang, boleh memakan kurma ruthab dgn perbanyakkan minum air kosong ataupun air zam-zam (jika ada).

Tanpa Nama berkata...

saya membuang tiap 4 hari purata nya.
sedih memang sedih
sembelit dari kecik
kadang mau kalau mkn betik
tapi syarat kena minum air banyak
tapi tang minum air mineral dari air masak tu saya setuju
air bermineral ni bg effect skit kot

oktant on Disember 26, 2012 6:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsian.

Selain mengatasi sembelit, minum air masak/mineral/suam/masak setiap jam memang baik untuk kesihatan.

Cuma, minumlah ikut keperluan tubuh kita sendiri. Jika rasa haus, minumlah air masak.


p.s: Jangan terlupa baca Bismillah dan selawat Nabi 3 kali pula bagi yang Islam.

Niez _zara on Januari 19, 2013 9:47 PTG berkata...

Salam, sekadar berkongsi, ayah saya sembelit dari kecil, sekarang berusia 59 tahun. Sy syorkan herbalife, utk kesihatan seluruh tubuh, Alhamdulillah, secara xlangsung mslh sembelit hilang. Mcm xpercaya, dulu terpaksa stay dlm toilet 1/2 jam @ lebih, tu pn belum tentu dpt 'membuang'. Berminat? boleh jenguk2 jomsihatseisikeluarga.blogspot

mama wana on Februari 12, 2014 10:27 PTG berkata...

petua yang bagus & semulajadi. betul, pisang juga membekalkan tenaga.

jemput ke blog saya :)

http://voguevitamin.blogspot.com/

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez