Petua Nasi Lemak Tahan Lama

Posted by Unknown at Sabtu, Februari 28, 2009
Nasi Lemak ni dah jadi satu kemestian semasa bersarapan. Lebih-lebih lagi kalau sambalnya "kick". Mesti terangkat wo! Ditambah pulak kalau anda layan rancangan Nasi Lemak Kopi O kat tv9 nih. Fuiyoo! Memang lengkaplah pagi hari anda tuh. :)


gambar nasi lemak

Gambar Hiasan - rasamalaysia.com



Tapi yang tak "best" nyer kalau nasi lemak tu lekas basi. Ingatkan masak atau beli lebih sikit, nak simpan la sampai petang karang. Tapi lain pulak jadinyer. Kalau beli tu, memang tak dapat nak tolonglah. Sebab bukan anda yang masak, kan? :(


Sebaliknya, kalau anda yang masak sendiri nasi lemak dan nak pastikannya tahan lama, ada 3 petua yang perlu anda lakukan. Ader saya kongsikan kat bawah nie;


1. Anda gunakan santan kelapa yang diparut ataupun dikukur.

dan

2. Masak atau jerang nasi serta santan pada api yang sederhana besar dan biarkan ianya masak dengan sempurna.

3. Jangan lupa tambahkan sedikit garam.

Dengan mempraktikkan 3 kaedah di atas, nasi lemak yang anda masak tu pasti akan tahan lebih lama. Silap-silap kalau anda rajin panaskan kemudiannya, boleh tahan sampai esok atau lusa tau. :)


Selamat Mencuba!

0 komen on "Petua Nasi Lemak Tahan Lama"

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez