Nak Melambatkan Tumbuh Uban?

Posted by Encik Oktant at Jumaat, Februari 13, 2009
Selari dengan peningkatan usia, rambut anda akan mulai tumbuh uban. Kekadang, ada gak yang usia masih muda remaja lagi tapi rambut dah beruban. Mungkin ada yang berasa janggal dengan keadaan tersebut. Kalau anda berasa janggal, apatah lagi perasaan mereka yang mengalaminya. Hanya Tuhan saja yang tahu, kan? Buat masa ni, saya kurang pasti punca sebenar masalah itu.


Tapi yang baiknya, saya nak tambah satu lagi koleksi petua kecantikan iaitu cara melambatkan tumbuh uban. Bahan asas yang anda perlukan ialah daun buluh.


1. Mula-mula, sediakan dulu 10 helai daun buluh.

2. Siat-siatkan daun buluh tu supaya halus.

3. Kemudian, sapukan dengan rata kat rambut anda.

4. Amalkan selalu supaya berhasil.


Selamat Mencuba!

10 komen on "Nak Melambatkan Tumbuh Uban?"

petuarasa on Mei 21, 2009 9:53 PTG berkata...

ini yang saya cari...thanks

oktant on Mei 22, 2009 12:00 PTG berkata...

@ petuarasa:

Alhamdulillah. Jumpa gak akhirnya. :)
Bolehlah cuba nanti...Sama2.

Tanpa Nama berkata...

macih,nanti sy cuba.dr umur 12 thn sy dah beruban.keturunan kot!slalu jg pegi saloon utk dye,sebln lpas tu,nampak lg "bunga lalangnya".rimas jg sb kna jga penampilan smasa keja.

oktant on Oktober 17, 2009 8:59 PG berkata...

Sama-sama. Bila ada petua pasal uban yg lain, saya akan update di blog ni, okay. :)

Euphoria on Ogos 20, 2010 5:55 PG berkata...

knape org muda ditumbuhi uban? tu kan tanda-tanda dunia akhir zaman.. bila rambut kanak-kanak ditumbuhi uban... maknanya masa semakin cpt berlalu dan mengingatkan pada kita yg bumi ni dah tua... kiamat semakin hampir.. wallahualam..

oktant on Ogos 25, 2010 3:02 PG berkata...

@ Euphoria: Terima kasih di atas peringatan awak.

Tanpa Nama berkata...

time mngajar..plajar perasan cgunyer dah tua...baru 30-an dah dgelar pakcik.Pelbagai dye dah guna..last2 rmbut warna/i..rase ganas lak se..

Tanpa Nama berkata...

saya imran.(smkkmt)saya akn mencubanya....hrp2 saya berjaya.

oktant on November 08, 2011 11:58 PG berkata...

@ Imran: Silakan. Sy doakan awak serasi dgn petua ini. Amin.

Tanpa Nama berkata...

Siapa yg dh cuba dan berjaya..
Tolong info..

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez