Menghilangkan Jerawat dan Jeragat di Muka

Posted by Encik Oktant at Sabtu, Januari 02, 2010
Masalah jerawat agak mendapat perhatian ramai sejak akhir-akhir ini. Justeru, saya cuba sedaya-upaya untuk berkongsikan pelbagai alternatif untuk menghilangkan jerawat terutamanya di bahagian muka. Cuma saya berharap agar anda tak mudah menyerah dalam menangani masalah ini. Sebaliknya, berusahalah secara berterusan (istiqamah). :)

Sehubungan itu, di sini saya kongsikan satu lagi petua menghilangkan jerawat dan jeragat. Bahan yang anda perlukan adalah daun pokok tea.


Bagaimanakah agaknya rupa daun pokok tea ni? Nah, silakanlah melihatnya di bawah ini:

pokok tea (malaleuca alternifolia)
Pokok Tea (Malaleuca Alternifolia) - www.aroma-pure.com



Apa yang perlu anda lakukan ialah:

1. Ambil beberapa helai daun pokok tea dan bersihkannya terlebih dulu.

2. Kemudian, gosokkan daun pokok tea tadi pada kawasan jerawat di muka anda dengan lembut.

3. Lakukan proses di atas lebih kurang selama 30 saat hingga 1 minit.

4. Anda boleh ulangi petua ni beberapa kali sehari. Sebagai contoh, anda boleh lakukannya pada setiap pagi dan malam.

Sebagai langkah keselamatan, pastikan anda menggosok atau menyental daun pokok tea ke muka secara lembut. Ini kerana jika anda menyental dengan terlalu kuat, ia boleh merosakkan tisu muka anda.

Mudah-mudahan dengan mengamalkan petua ini, ia boleh menghilangkan jeragat dan jerawat di muka anda ya.



Selamat Mencuba!

153 komen on "Menghilangkan Jerawat dan Jeragat di Muka"

Tanpa Nama berkata...

salam........mane nk cari daun pokok tea tu

oktant on Februari 23, 2010 9:44 PTG berkata...

Waalaikumussalam. Maaflah, saya pun sebenarnya kurang pasti di mana nak cari daun pokok tea ni.

Tapi mungkin awak boleh cuba menghubungi pihak MARDI yanng berhampiran atau ke laman web http://www.mardi.my

Harap membantu. :)

Tanpa Nama berkata...

awat senang sangat nak jumpa pokok tea

Tanpa Nama berkata...

selain drp pokok tea,pokok apa lagi eyk?

yaya berkata...

pokok laen yg senag nk jmpe x bley kew..
bnyk ptua,tp ssah nk buat la..

Tanpa Nama berkata...

bagai mna cra lain untuk buang jerawat muka....

aedy on Mei 02, 2010 8:43 PTG berkata...

Jeragat dan jerawat sebenarnya adalah adik beradik. Jeragat selalu dikaitkan dengan kesan 'serpihan' jerawat. (bukan peninggalan yakni parut.) Oleh itu, prosedur untuk menghilangkannya lebih kurang sama dengan cara jerawat. Bagi mereka yg agak serius 'kejeragatannya', sila pulihkan dengan teknik langkah demi langkah di:

Pemulihan Jeragat

Lebih baik habiskan sedikit masa menngkaji serta menjalankan kaedah yg betul dari membazir mencuba yg tak pasti. Harap dapat sama2 membantu. Thanks!

Tanpa Nama berkata...

nok cari mane pokok tea.?

aina berkata...

cra lEn x dk kE??????ssah nk crik pOkOk teh.........urmmmmmmm

Tanpa Nama berkata...

pokok teh di mana kau....ku tengah cari u

Tanpa Nama berkata...

setahu saya banyak lagi cara.tak payah ssh2. guna bedak sejuk pun boleh hilangkn jerawat.nak muka bersih berseri pun boleh guna limau purut lumur kat muka.

x de nama berkata...

sengkuang pun boleh mengatasi mslh ini.

saya on Mei 21, 2010 9:44 PG berkata...

saya ada satu cara yang lagi mudah. nak hilangkan jerawat muka dengan basuh muka dengan air basuhan beras.biarkn sehingga kering kemudian basuh dgn air bersih.

Tanpa Nama berkata...

saya nak tanya....muka saya ni byk jerawat...kalau di sentuh mesti kepala saya akan pening....bagaimana nak mengobati jerawat saya ni? saya minta tlg....kadang2 saya malu....org slalu tegur muka saya.....byk jerawat.....t.q....

Tanpa Nama berkata...

Mak aih.sush gle r nk cri daun teh 2..x de cre laen ke??

Tanpa Nama berkata...

Nk minta tlg sgt2..sya 47 thn dh mula meno....xpelah tu..mslhnya jeragat dipipi makin menjadi2..paling sedih di bhg antara hidung & bibir atas pn ditumbuhi jeragat spt misai..Ya Allah..rasa amat rendah diri..xde rakan sekerja spt sya..tolong bantu saya..setiap hri semakin bertambah..

oktant on Jun 08, 2010 3:03 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Khas buat anda yang bertanya; untuk sementara waktu ni, sila rujuk pada bahagian "Artikel berkaitan Penjagaan Muka" di bahagian bawah blog ini.

Harap maklum dan saya amat memahami perasaan awak semua. Terima kasih. :)

Tanpa Nama berkata...

pokok tea = tea tree
so skrg ada produk tea tree tu kat farmacy...
mmg bagus utk kulit jenis brminyak & brjerawat

Tanpa Nama berkata...

produk tea tree ni ada tulis "Tea Tree" pd label..
ada di jual di mana2 farmasi.. spt guardian & watsons..
ada dlm bentuk pencuci & cream...
pernah cuba, okay juga..
tapi tak dpt result dlm sehari dua... mungkin ikut jenis kulit seseorng tu juga...
sbb kulit sy berjerawat & lambat nak baik.. saya pula jenis tak sabar utk lihat kesan trbaik..
tapi rasanya produk ni antara yg terbaik yg pernah diguna..

oktant on Jun 13, 2010 5:55 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Betul tu. Produk berasaskan tea tree ni banyak saya jumpa di farmasi "Watson" dan "Guardian".

Terima kasih atas perkongsian ni. Baru saya teringat. :D

Tanpa Nama berkata...

esh nta la...npw ssah sgat na cri pkok teh uh??please bgi cre yang len...

oktant on Jun 18, 2010 6:05 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak boleh pakai produk pencuci muka yang mengandungi "tea tree" di pasaran.

Kalau mahukan cara tradisional, dapatkan petua lain di bahagian "Artikel berkaitan Penjagaan Muka" di bawah blog ini.

Harap maklum.

Tanpa Nama berkata...

boleh ke hilang nnt masalah kulit ni..
sy dh beratus2 duit kuar..tp still mcm ni..
nk2 plk time dtg bulan jerawat kuar...aduh..nk baikkan die punye la lame..dgn jeragat lg..ape yg sy harus lakukan....='((

Dari dalam diri Shida Myra Raihana on Jun 18, 2010 5:58 PTG berkata...

saya juga ada jeragat..sekarang saya menggunakan product palmer's skin success. Eventone Face Milk...satu botol dalam RM55 ++ berukuran 250ml...alhamdulillah jeragat saya semakin pudar. Kawan2 pun perasan jeragat saya sudah semakin nipis. Sebelum ini saya telah mencuba bermacam-macam produk yang mahal hingga lah saya di temukan dengan produk ini secara tidak sengaja. Cubalah mana tahu berkesan juga untuk kulit anda. Satu botol tahan sehingga berbulan-bulan.

Tanpa Nama berkata...

klau muke cye bersih nk pkai pncuci ape???

aina n berkata...

yng dpt mlmbbkan mke spye klit mke x kring n brmnyk lgi .

sameer berkata...

saya ada pkok ni di rumah sapa nak?

Tanpa Nama berkata...

sya mngalami resdung yg amt terok..mcm ner nk slasai kan,..plezz tlong sye..rye nk dkat..mlu sngt2..

alia berkata...

sye adr msalah tmbuhny jerawat dkat blakng bdan...cm ner nk slesaikn msalh 2..nk kne gne cre prubtn mcm di gne kn dkt mke kerh..tq..???

Tanpa Nama berkata...

emk sya jeragat dia bnyk kt pp . so mcm mme nk hlgkn ? selain drpd pggunaan produk d farmasi dan tea? tolg bntu emk sya :'(

Tanpa Nama berkata...

slain pkok teh
pkok ap lg y leh guna hilng kn jeragat
tlng bgtaw sy kt email sy maszila_288@yahoo.com

Tanpa Nama berkata...

pokok tea tu yg mcm pokok krismas tu eh ??? kan ?

Tanpa Nama berkata...

sy nk tnya yer...mn nk dapatkan daun teh

Tanpa Nama berkata...

jeragat adalah kesan selepas jerawat tumbuh..
die memberi kesan seperti merah2 di muka..
ada 1 cara alternatif untuk menghilangkannya..
dgn mengunakan Bio Oil dgn kerap insyaallah hilang..
saya telah mengunakannya..
ianya memberi kesan positif pada kulit saya..
boleh digunakan oleh orang yang berkulit sensitif seperti saya..

Tanpa Nama berkata...

Untuk mendapatkan bio oil??
bio oil terdapat di farmasi..
contoh di guardian..
harganya??
Rm 30 ++
cuba lah..
ikuti semua cara2 pengunaannya..
insyaallah berjaya..

nur honney on Disember 07, 2010 11:31 PTG berkata...

susahnye nak cari daun nie...tanpa mengeluarkan modal yang byk..anda blh memiliki kulit yang cantik tanpa jerawat hanya dengan membancuhkan sedikit tepung beras dengan sedikit air(mcm pakai bedak sejuk tu)pastu sapu kat muka mcm pakai mask..elok diamalkan sebelum tidur..amalkan selalu,insyaallah masalah jerawat/jeragat dapat diatasi..Wallahuallam.

Tanpa Nama berkata...

msuk line
huhuuhuhuh
muka saya pun ad jerawat terjadi banyak tp akhir2 nie dah berkurang tapi tinggal parut la
x tahu nk wak cmne la...tolong saya

Tanpa Nama berkata...

mau kulit cantk?

Tanpa Nama berkata...

tidak perlu pakai apa apa prdk... guna bahan smula jadi saja.. kalau jerawat cma guna tangan saja... picit ja jerawat tu.. pas tu ambil pucuk jambu.. satu gengam tumbuk sampai lumat.. kmdian mintak mak jah ker.. mak kiah ker tampalkan d muka.. tngu smpi 15 mnit bru tngal kan scrub jmbu tu td.. pucuk jambu tu kalau syang nak buang.. boleh bikin sayur makan malam..da tanggal bilas muka smpi brsih.. kmdian y paling pnting hati kena brsih.. jng jd pemarah atau pdndam...pling pnting kena rdha n tawakal.. k

Tanpa Nama berkata...

msalah jerawat?
mudah saja, wat pa bazir duit.. kta gna bhn smla jdi ja,, hny guna tangan kanan n picit jerawat smpi kempis..pastu tmbuk pcuk daun jambu batu.. bukan daun turap paham.. tmbuk sampai tumat.. pastu mintak mak kiah ka mak eton ka atau halimah jongang tampalkan kat muka.. da tampal tngu smpai 15 mnit.. pastu ble buka, klau sayang nak buang daun jambu tu ble la buat sayur makan malam k.. pastu bilas muka sampai bersih.. buat la 1 mgu 5 kali.. y pnting hati kna brsih.. rdha n tawakal k

oktant on Januari 07, 2011 3:27 PTG berkata...

@ alia: Utk jerawat belakang badan, awak boleh rujuk kat entri 2 Petua Hilangkan Jerawat Belakang Badan. Harap awak cuba nanti. ;)


@ nur honney: Terima kasih atas petua yg awak kongsi. Boleh dijadikan alternatif bg sesiapa yg ssh nak dptkan dauh teh ni. ;p


@ Tanpa Nama: Terima kasih juga atas petua jerawat yg diberikan. Harap dpt membantu rerakan yg lain. :)

Tanpa Nama berkata...

sapu je air mani kt muka awk tu t hilang r.. law sapu kt tetek t tegang, law sapu lm burit t mgndung huhu

alya on Mac 02, 2011 6:19 PTG berkata...

pakailah aid

Tanpa Nama berkata...

cmne na ilang an jerawat. . .
tlong lar . .
wsau nie

Tanpa Nama berkata...

sy pun gtu dlu,sy gna sabun kao jak skg

jed sabah berkata...

kalo korg nk tau..... gna sabun papaya.

azriniza berkata...

byk cra nk hlgkan jrwt 2 sbnrnya tp tgu 2 @ 3 mgu cam la,yg paling senang ambik lendir bunga ldh buaya sapu di jerawat..

Tanpa Nama berkata...

..mcm mna nax adewkn jrawat..t'ingn nax jrawat..

Tanpa Nama berkata...

aik dio nie...nk jerawat gk mai ambik wt nie arh..nk v free jah nyo...

Tanpa Nama berkata...

baso bodo r nate nie...nk sgt kow ado jerawat..

Tanpa Nama berkata...

macam mana nak dapatkan daun teh??

Tanpa Nama berkata...

coppp nak tanya..pokok tea ngan daun tea lain ek???

Tanpa Nama berkata...

jeragat mmg ssh nak hlg tak mcm jerawat..coz jeragat berakar umbi dari dalam...blm ade ag kot ubt yg blh mati kan akar umbi nyer tuh...try secret oil leaf la dlu...

Tanpa Nama berkata...

tiada cara lain ka ?
tension Laa dgan jerawat ni .
mau cari daun tu bukan senang .
help me !

Tanpa Nama berkata...

senang2 mcm ni la..guna ja kulit kayu manis or kunyit cmpur bdak sjuk..toksah guna produk bazir duit..siang pky krim x b minyak

Tanpa Nama berkata...

yeke..pokok tea pun susah nak crik.,tambahan boley gak korg2 gune kulit pisang sental lembut2 pade ppi..hilang jerawat sekaligus parut..:)..try ar..

oktant on April 26, 2011 8:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh juga guna bahagian dlm kulit pisang spt yg awak katakan. Terima kasih sbb mengingatkan saya. :)

diha berkata...

sy ade jerawat tp bkn jerawat batu..jerawat kecik2 je..biase ye akan tumbuh byk bile panas..kalau sejuk tak byk...mcm mane nk hilangkan ek???..actually sy ade resdung..help me..

eliana berkata...

mm..mcm2 pnduan yg sye dh dpt kt cni. tp,xsure nk gne yg ane 1. sye brumur 16 taon n yg sye rungsingkn kn cgt ni ialah mslh jrawat yg mkin mnjdi2.ase cmbru cgt ble tngok kulit muke membe2 brsih jek. ape petua yg ptot sye amalkn?? nk cube produk yg mhal2 ni xde wet lh..g pon tkot nk cube bb mude agy..huhuhu.. tkot kulit muke mkin trok ble cube produk yg de kt psarn skang ni. tlong lh..mrayu cgt ni. tringin nk kulit muke yg cntek. tringin gak nk try produk2 kcntikn tp,sye sndri xtau kulit muke sye ni jnis yg mcm mne. aduuhhh..buntu2..

Tanpa Nama berkata...

saya pakai produk Aiken Tea Tree, berkesan menghilangkan jerawat saya yang dulunya banyak giler..silakan cuba sesiapa yang bermasalah sama..

simple berkata...

kalau mau hilang parut jerawat dah teruji BIO oil

Tanpa Nama berkata...

saya kurang percayalah petua yg awk bagi ini..makin teruk lgi ada lh jdi nye..

Tanpa Nama berkata...

saya pon sama lah diha..cm mana ya..

daxx na berkata...

bedak sejuk + limau nipis amlkan setiap mlm..bngun pgi bsuh dgn air suam..amlkan slalu untk hasil yg memuaskan.insyaallah..

Tanpa Nama berkata...

susahnya.. guna serbuk teh yg kita wt minum tu boley x? ...

Tanpa Nama berkata...

nak hilangkan ruam cam mner ?.......ruam saya terlalu banyak shingga satu muka.....sayamerayu sangat...harap anda memberi respon yang baik...:)

Miss Y and Her World on Jun 12, 2011 5:24 PTG berkata...

hai, saya pun nak bagi petua untuk menghilangkan jerawat ni. Dulu muka saya memang banyak jerawat, tapi sejak mengamalkan Apple Cider Vinegar(ACV) minum dan sapu di muka, alhamdulillaj jerawat hilang.

ACV juga baik untuk yang menghidap penyakit resdung atau sinusitis. Cubalah ;)

Apple Cider Vinegar : Rawat Jerawat & Parut

Tanpa Nama berkata...

cuba jgn mkn ayam dgn telur dlm sminggu...insyaALLAH akan brkurang.2 kali sminggu hari isnin n khamis gosok dgn limau kasturi...mmg brkesan...jgn picit guna jari...guna duri pokok atau lidi..

oktant on Jun 17, 2011 12:04 PG berkata...

Terima kasih rakan-rakan yg sudi kongsikan tips. Jasamu sentiasa ku kenang. =)

Tanpa Nama berkata...

saya setuju dengan Miss Y. ACV berkesan!

mimi majid :) on Jun 29, 2011 11:42 PG berkata...

pakai serbok teh yg dh di proses boleh x ?

oktant on Jun 29, 2011 3:34 PTG berkata...

@ mimi majid: Maksudnya? Kalau pakai teh yg dlm uncang tu ke?

Kalau serbuk teh yg tu pun boleh juga.

help me berkata...

sy slalu gak wt teh lam uncang p asal muka jdi kuning? oren2 g2...mmg mcm 2 k? 0r kulit sy x sesuai?

oktant on Julai 01, 2011 10:17 PTG berkata...

@ help me: Lepas buat tu pastikan awak basuh muka sebersih-bersihnya. Kemudian, lap dgn kain lembut sampai kering.

Setakat ini, muka saya belum pernah pula jadi kekuningan/oren.

Tanpa Nama berkata...

sye wt xleh la awk...
mybe xseswai ngn muke sye kot...
awk ader x petua len selain yg nie?
mgkin yg bole dipakai tuk sume jnis kulit

oktant on Julai 06, 2011 7:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Petua lain yg mungkin berguna -

i. Merawat Kulit Muka Tak Sekata

ii. 8 Khasiat Timun

iii. Khasiat Pegaga: Menghilangkan Bintik Hitam di Wajah


Harap ia membantu.

Tanpa Nama berkata...

hahahahaha xmembatu pun la penipu dah nenek

Tanpa Nama berkata...

muke dh ade jerawat bt doooooooo jerrrrrrsz lh

Tanpa Nama berkata...

bt bende bodoh jer nk hilng kn jerawat ko 2 ha bodoh nyeeeeeeeeeeee kaub korang semua ni la haiiiiii la bnde pnipu ni pun korang nk caye bodoh nyeeeeeee laa

Tanpa Nama berkata...

bgyyyy thuuu a....

Tanpa Nama berkata...

cuma nak share. sy dulu jerawat banyak. jeragat pun ada sikit2. tapi lpas kwn suruh cuba satu jenis produk ni, produk meiko. alhmdulilah jerawat dh beransur pulih.ramai yg tegur perubahan. jeragat pun dh hilang. sy jenis kulit sensitif tapi produk ni sesuai utk semua jenis kulit. harga pun murah je. sy beli dekat blog kwn ni http://juniestall.blogspot.com/2011/02/jerawat-bintik2-hitam-kulit-gelap.html#comments

Tanpa Nama berkata...

saya dh try produk from tea tree, but jerawat saya makin bertambah....hoho...takut + fobia nk try produk yg ada tea tree dh...

Tanpa Nama berkata...

jerawat!!!!!!!!! penggangu seeehhh!!!
knpe larh kan,, muke berminyak???
pastu jerawat tumbuh!!!!!
i heat!!!!!
ni kan pulaq nk sruh pkai daun teh,,,,
hurm,,,,
nmpak benau menipuuu!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

Jerawat!!! gunalah produk Dr Nabisar, ia 100% dari herbal, dijamin halal oleh jakim.. cubalah insyaallah berkesan..sempena raya ni kami ada sales gempak punya... www.drnabisar.com

Tanpa Nama berkata...

saya ada jragat jga tp dr dlu smpai skg x jmpe pon yg ssuai....utk yg daun teh 2 lg la ssah coz nk cri daun teh kt mne.....tlong la.....jragat kat mke sye ni byk sgt...

Tanpa Nama berkata...

btol ka org putih byk jeragat.?

oktant on Ogos 29, 2011 11:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya tak rasa begitu.

Tanpa Nama berkata...

ooo mengancak....

Tanpa Nama berkata...

owh , bnyak pokok nie kat kmpung sa..d sna penampang.. tpi mcam tia pasti lah lw ada lagi nie pokok .. gilak ehh , mw cari nie pokok.. gilak2 .. !

Tanpa Nama berkata...

DI RUMAH SAYA BYK POKOK LIDAH BUAYA, JD TIAP2 MLM SAYA SAPU LENDIR LIDAH BUAYE KAT MUKE, SEKARANG DH DKT 2 THN SAYA GUNAKANNYA.. HASILNYE SGT MEMUASKAN, MUKA SAYE JD CERAH SEKATA DAN TIADA JERAWAT JG LEMBAB JE MUKA NI.. SAYE X TIPU, KWN2 TANYE SAYE GUNA PRODUK APE KAT MUKA SBB MUKA SAYE NMPK MUDA SAJE. SY BG TAU PETUA NI TP DIORG MC X PECAYE JE.. DIORG KATE SAYE GUNA PRODUK MAHAL. IKHLAS SYA BAGI TAU PETUA NI. CUBE LA.. EMAIL SAYE seri_mariani@yahoo.com.

oktant on September 23, 2011 5:04 PTG berkata...

@ seri mariani: Terima kasih sbb sudi kongsi pengalaman. Lendir lidah buaya ni mmg berkhasiat. Keberkesanannya dah lama diakui oleh masyarakat kita. ;)

sriayu on September 30, 2011 4:27 PTG berkata...

INFO YG MENARIK... TERIMA KASIH SBB BERKONGSI ILMU... KLU ANDA MENCARI PRODUK KECANTIKAN DAN KESIHTAN DALAMAN..WANITA ATAU LELAKI.. PRODUK SUAMI ISTERI.. MARI JEMPUT KE BLOG SAYA.. MCM MCM ADA..

Tanpa Nama berkata...

uhhuuh...!!! klau guna garnier berkesan x ..??

oktant on Oktober 12, 2011 12:37 PTG berkata...

@ sriayu: Terima kasih.

@ Tanpa Nama: Ia bergantung pd kulit awak gak. Kalau serasi, Insya-Allah boleh.

Sekarang ni, saya guna vaselin for men.

Tanpa Nama berkata...

pakai krim safi leh sbbkan jerawat x..sbb saya baru perasan kulit saya ada jeragat.kalau jerawat mmg saya tak kisah sebab parutnya leh hilang.tapi sekarang ni jeragat bertompok.help me!!!!!!!!

Tanpa Nama berkata...

itu bukan daun pokok tea..nk tipu pown agak2 la..

oktant on November 03, 2011 4:58 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Maaflah. Saya tak berniat utk menipu. Gambar tu pun sy dpt melalui "google".

Jika tak keberatan, harap tuan/puan dpt kongsikan link lain yg menunjukkan rupa sebenar "tea tree".

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Daun teh dgn tea tree xsame. Gamba tea tree tu betul. Cuma tu pokok dah tua. Teh yg kte minum tea tree ni herba. Org amik minyak tuk buat ubat. Tp xleh mkn, beracun.

oktant on November 11, 2011 7:28 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak sbb tolong terangkan yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

jerawat hehe ponpuan sundal ke yang nyak jawat u.. awek ak tak de jawat ko tau ak

Tanpa Nama berkata...

jerawat n jeragat guna jak sabun pengagah ni petua kwan la aq ikut je dlm msa sbulan kesan2 jerawat n jeragat ni brkurangan..insya allah klau yakin n tawakal serta bnyk kn doa pda allah..mslh ada akan selesai

Tanpa Nama berkata...

SAYA X SUKA JERAWAT... I DON LIKE JERAWAT...

oktant on November 21, 2011 3:21 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya pun. ;)

Tanpa Nama berkata...

rupe rupe nye pompuan ni hodoh kan eeeeeerrr???????????????????? ade jerawat geli nyerrrk

ecah berkata...

senang je nak cari daun tea sebab amik jer kat balakang umah besar aq nie hehehehehehe??////////.................................................................................................. jangan marah.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

azizah on Januari 10, 2012 11:12 PTG berkata...

kalau jerawat n jeragat ambiklah eve collagen 6000mg .mmg berbaloi.ok sangat2.dapatkan maklumat lanjut di http://www.facebook.com/media/set/?set=a.235348969849914.73975.100001244379558&type=3

najwa berkata...

x yah susah2 senang je nk cari daun tea tue............. pegi kt umah caye di alamat 1029 taman tropicana kuala lumpur.klu knl saye kasik je sebanyak yg munkin , klu x knl 3 rm10 ringgit.

Tanpa Nama berkata...

jerawat banyak sangat kt muka saya...
saya x than dah nie...
nk wt mcm mna nie???

oktant on Januari 24, 2012 6:36 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terdapat pelbagai cara yg pernah sy kongsikan dlm blog ini.

Harap awak sudi membelek blog ini yea.

Tanpa Nama berkata...

ada cara laen ker nak hilangkan jerawat di muka?

oktant on Februari 01, 2012 3:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ada. Cuba awak lihat petua-petua lain melalui pautan di bawah ini:

1. Menghilangkan Jerawat

2. Ubat Jerawat

Harap ia membantu awak yea. ;D

Muhamad Samir Nasri on Februari 01, 2012 9:17 PTG berkata...

Guna je pencuci muka cosmoderm daun teh hijau. Gerenti hilang jerawat. Cosmoderm boleh didapati di mana-mana farmasi.

Muhamad Samir Nasri on Februari 01, 2012 9:18 PTG berkata...

http://mforum.cari.com.my/archiver/?tid-229419.html

oktant on Februari 01, 2012 9:46 PTG berkata...

@ Muhamad Samir Nasri: Ok, terima kasih atas perkongsian Luqman.

Tanpa Nama berkata...

ape beze jerawat dengan jeragat !!!!!!???????????????

oktant on Februari 22, 2012 4:07 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kedua-duanya adalah jerawat biasa.
Cuma jerawat biasanya dipanggil whiteheads. Manakala jeragat dikenali sebagai blackheads.

Whiteheads berlaku bila liang kulit tersumbat akibat sebum dan kulit mati. Akibatnya, liang atas kulit akan tertutup.

Jika jeragat, bahagian atas liang kulit terbuka dan kehitaman akibat pengoksidaan udara.

Sabun Susu Beras on Februari 29, 2012 11:33 PG berkata...

Petua yang amat baik untuk dikongsi oleh semua pembaca.

oktant on Februari 29, 2012 2:04 PTG berkata...

@ Sabun Susu Beras: Terima kasih yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

mkew aq ny nx kap jrawat mmg btol un jrawt py jrawt batu la...cmne nx atasi nyr,,sy ny xcntek la..tlong la

Tanpa Nama berkata...

ermmm...x nak laa gune daun teaa....daun tea 2 nak dpt kat mane...ermmm....

Tanpa Nama berkata...

aduh...skrang ni saya bukan tinggal kat GENTING HIGLAND..susah la nk cari...mmang2 sngt susah!tips lain xde ke slain daun teh??:)

Tanpa Nama berkata...

eh1tersilap ckp plak td..kat CAMERON HIGLAND....hem,eja pun dh x btol gara2 stres tngok muka..hehe

oktant on Mac 25, 2012 4:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Jika sukar dapatkan daun pokok teh, cuba cari produk pencuci muka berasaskan daun pokok teh (tea tree) di pasaran.

Selain itu, saya harap awak sudi mencarinya dalam blog ini yea.

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

Saya ada masalah jeragat semasa mengandung anak yang keempat.macam-macam petua saya try tapi belum berjaya.saya dapat petua bru cuci muka pakai ubat gigi.kini saya buat eksperimen.minta berkesan

oktant on Mac 25, 2012 11:08 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Mudah-mudahan usaha puan berhasil. Amin.

Tanpa Nama berkata...

nak hilangkan jerawat? mudah je...ramai yang tidak tau bawang putih pun boli hilangkan jerawat.picit jerawat tu, pas tu tumbuk bawang putih,cuci muka bersih2 pas tu tampalkan bawang putih tu ke muka.tunggu sampai kering.lakukan tiap2 hari sampai jerawat tu hilang.tapi cara ni pedih.tpi kalau mau cuba, cubalah.

oktant on Mac 31, 2012 10:29 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak di atas petua jerawat yang awak kongsikan di atas. :)

Tanpa Nama berkata...

Untuk para pembaca yang mempunyai masalah jerawat n muka berminyak boleh gunakan produk debella. kwn2 sy pakai pencuci, toner n krim jeragat shj. dulu toner color hijau yang bgus, tp skang xtahu ada lg ke x toner tu.. mmg terbukti berkesan, adik ipar sy pada mulanya xnak untuk mencuba produk ni, tp apabila majlis kawin dia dah nak dekat, baru nak dgr cakap sy. sampai dah anak 1 skang muka dah xseteruk dulu. pakai pencuci ngan krim jeragat pun dah cukup.

Tanpa Nama berkata...

bawang putih pun ok, sy pernah cuba. bawang putih mengandungi antibiotik semulajadi. tp mcm sy jerawat seketul 2 jer, jadi boleh letak kat yg ada jerawat jer, tp yang satu muka penuh jerawat, guna debella. sy dah xpakai produk ni sbb xde budjet. boleh beli online jer.. www.debella.com.my. lupa nak beritahu, produk yang saya suggest pencuci n krim jeragat(pigment cream), mesti ada yang tertanya, knp kena pakai krim jeragat. jawapannya: kwn yang recommend kat sy pakai krim tu. jgn lupa cuba terutama kpd yg nak mendirikan rumah tangga.

Tanpa Nama berkata...

debella.. produk ni xmengelupas dan sy yakin ianya selamat, sbb muka sy sgt sensitif dgn produk yang mengandungi brg penghakis mmg sy xboleh pakai.. tp debella ni lidah buaya, so sejuk kat muka sy, mmg susah jerawat nak timbul. sy suggest sbb kwn2 sy majoriti pakai produk ni. ada yg mengelupas, bagi sy muka dia mengelupas sbb byk sel mati. masa sy pakai sy perasan tmpt jerawat sy mcm mengelupas skit2, so sy membt kesimpulan bahawa produk ini mengelupas sekiranya banyak sel kulit mati dimuka anda. penatla cerita kat sini. sy dah beritahu rahsia, so terpulang la kpd yang nak mencubanya.. kt hanya berusaha, allahlah yg akan menyembuhkannya.. insyaallah berkesan.

adaa on Jun 02, 2012 1:00 PG berkata...

first time tgk pokok tuh, tapi caranya sgt simple. Saya ni jenis kulit sangat berminyak, smp dulu kene jumpe doc sbb kulit asyik jerawat kecik2 tuh penuh di dahi. Sekarang dengan cuaca panas lagilah kan. Tapi Alhamdulillah dh jumpa cleanser yg sesuai dan yang plg penting, minum bnyk air masak+pengambilan vitamin mcm vitamin e, b dan vitamin c. mmg bagus!

rahsia kulit gebu, anjal, berseri/vitamin E vitamin CINTA?/wajah bebas jerawat, ketahui rahsianya/dingin selepas bersalin?/Ketahui vitamin hilangkan parut, jerawat, jeragat/miliki wajah bebas noda dengan cara semulajadi/ Buat masker dengan vitamin E

oktant on Jun 02, 2012 11:20 PG berkata...

@ Tanpa Nama & adaa: Terima kasih ya di atas perkongsian awak semua. :)

Tanpa Nama berkata...

tips utk remaja lelaki yg berjerawat ade?

oktant on Julai 06, 2012 1:37 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebenarnya petua di sini kebanyakannya boleh diamalkan oleh lelaki dan wanita.

Sebabnya kulit orang lelaki lebih tebal berbanding wanita. Jadi, saudara tak perlu risau.

Cuma jika nak senang, pastikan saudara sentiasa menjaga kebersihan anggota badan dan muka. Kemudian, perbanyakkan minum air kosong/mineral/suam.

Waktu malam pula, sapukan minyak gamat ke muka. Esok pagi, barulah mencucinya.

Tanpa Nama berkata...

bodoh punya jerawat...
muka dah hodoh dah....
sekarang gembira??
:P

Tanpa Nama berkata...

pakai aiken tea tree oil...

Tanpa Nama berkata...

Btol ke kulit osg blh hlgkan jrwat?

Tanpa Nama berkata...

oo....maaf silap eje psg

oktant on Julai 26, 2012 10:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh tak saya tahu apa itu kulit osg?

p.s: Maaf, saya kurang jelas dengan pertanyaan awak.

Tanpa Nama berkata...

kat ne nak dapat daun tea

Tanpa Nama berkata...

ummm...bru join nie...ok gak petue ue..tp tue ar susah r nk cr pokok ue...law bio oil ue seng j nk cri dye... thank you....

Tanpa Nama berkata...

tp sy penah gune putih telur jer kt muke...ok gak,,,tp ble tgalkn peta ue tumbuh lg jeragat ue

Tanpa Nama berkata...

saya pernah cuba rawatan suntikan vitamin c. jeragat saya hilang cepat betul lbh kurg sebulan la. kalo jerawat pun boleh juga. cuba search ilaoptimacare

oktant on Ogos 17, 2012 10:09 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Sama-sama. Apa yang penting, amalkan petua yang mudah dan serasi dengan kulit awak ya. ;)

- Oh, jadi macam tu pulak ya. :(

- Terima kasih di atas perkongsian awak ya. :)

Tanpa Nama berkata...

just gunakan aiken . . saye pun ade gunakan produk secretleaf , ok sbb jerawat pon ilang n pudar . . bagus dan 100 peratus dari herba .

oktant on Ogos 27, 2012 12:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsian. :)

Tanpa Nama berkata...

Ada org mcm ni?

Tanpa Nama berkata...

Alhamdulillah ternyata berkesan. cara hilangkan jeragat. cari kulit buah pinang muda yg bnyk d jual d kedai runcit mamak. (kulit sabut bhgn dlm buah pinang), gosok perlahan lahan d bhgn yg berjeragat sehari dua kali. dlm masa beberapa minggu anda akan nampak hasilnye. mlmnye pulak..sapulah bio oil yg boleh d dapati d guardian farmasi. selamat mencuba...

oktant on September 30, 2012 10:22 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Maaf, saya kurang jelas dengan pertanyaan awak.

- Syukur Alhamdulillah dan terima kasih di atas petua yang diberikan.

Tanpa Nama berkata...

emmmmmm mmg risau pasal jeragat niiiii... ada check dgn doktor kulit,doc kata kadang2 psl hormon yg tak stabil..genetik pun. so kena jaga dalaman juga utk dpt kulit yg cantik. Doc pesan mesti pakai pelembap,jgn biar kulit kering. Saya guna nite crean Anggerik Pesona utk masalah jeragat.. ada byk perubahan,jeragat makin kurang dan menipis.. Apa2 pun,kita mesti jaga luar dan dalam baru kulit sihat.. Salam..

oktant on Oktober 06, 2012 1:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt. Terima kasih di atas perkongsian awak. :)

Tanpa Nama berkata...

susahnya nk cari daun tea!

oktant on Disember 28, 2012 10:38 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Usah risau. Banyak lagi cara lain yang boleh awak cuba dan amalkan. :)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez