

Selamat Mencuba!
Intro: Sediakan sebiji kelapa dulu
1.0: Perah skali saja tau
Kentang-Merawat Kulit Terbakar (Wikipedia)
Air kelapa hilangkan lenguh badan (Sumber - www.disbun.jabarprov.go.id)
Daun Lidah Buaya (Sumber: Mardi)
Buah Nanas (www.mdsubis.sarawak.gov.my)
Daun Inai (Sumber: www.melur.com)
Rajah 1: Lidah Buaya (Sumber: Wikipedia)
Rajah 2: Pokok Buah Keras (Sumber: Wikipedia)
Rajah 3: Buah Keras (Sumber: Wikipedia)
Buah Betik
[Makan betik segar setiap hari = Buang lemak berlebihan]
Pada zaman yang serba moden ni, kebanyakan daripada kita kalau nakkan sesuatu tu, mesti nak dapatkannya dengan cepat. Sepantas kilat yang boleh. Lebih-lebih lagi orang muda! Biasalah, darah mudalah katakan. Hehe :)
Tapi macamner pulak dengan penyakit. Memang takder sape pun yang sudi mengundang penyakit tu datang. Lebih-lebih lagi orang yang dah berumur. Kalau boleh, mestilah nak sentiasa kelihatan muda ataupun jelita.Ajal Penyakit ni sebenarnya tak mengenal umur. Sesiapa pun layak dijangkiti dengan kehendakNya. Memang takder benda yang boleh menghalangnya.
Tapi kita perlulah berusaha menghindarinya. Betul tak? Salah satu daripadanya ialah dengan cara pencegahan. Mencegah lebih baik daripada merawat, kan?
Okay, kali ni saya nak bawakan petua kesihatan iaitu petua mencegah kanser. Anda semua bolehlah mengamalkannya dari sekarang sebelum terlambat.
Asasnya, anda haruslah mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dan seimbang. Antara gaya pemakanan sihat yang boleh diikuti adalah:
1. Memakan bijan, kekacang, makanan berakar dan berubi lebih daripada 7 set hidangan sehari.
2. Memakan pelbagai jenis sayuran dan buah-buahan lebih daripada 5 set hidangan sehari.
3. Hadkan pengambilan gula yang diproses dan elakkan dari memakan semua makanan yang diproses seperti daging burger, sosej dan nugget.
4. Meminimakan pengambilan daging masak merah, makanan berlemak, makanan bergaram dan garam itu sendiri.
5. Lakukan senaman yang konsisten setiap minggu. Kalau boleh setiap hari. Sehari dalam 20-30 minit pun dah cukup. :)
6. Jauhi alkohol dan tembakau. Dalam ertikata lain. Jangan minum minuman beralkohol dan berhenti merokok.
Dengan mengamalkan petua kesihatan kat atas ni, anda sebenarnya dah selangkah ke hadapan dalam usaha mencegah kanser.
Tahniah dan teruskan usaha anda!
Darah tinggi merupakan antara penyakit yang paling popular di kalangan golongan dewasa dan veteran. Antara penyebab tekanan darah tinggi adalah penyakit jantung dan diabetes. Malah, kandungan garam yang tinggi dalam darah juga boleh memburukkan keadaan. :(
Dari itu, takkan kita nak biarkan tekanan darah tinggi ni terus bermaharajalela di kalangan penghidapnya? Ayuh, kita kuatkan semangat untuk melawannya dengan melakukan rawatan.
Dalam segmen petua kesihatan kali ini, saya akan kongsikan cara merawat darah tinggi ni. :)
Caranya ialah dengan memakan buah belimbing muda sebanyak dua biji sehari. Amalkan memakan buah belimbing ni setiap hari sehinggalah tekanan darah turun ke paras normal.
Selain itu, jangan lupa jaga pemakanan seharian. Kurangkan pengambilan garam, daging dan makanan yang mengandungi banyak lemak.
Boleh tak? Harap anda yang mengalami penyakit darah tinggi dapat cuba petua merawat darah tinggi selepas ini. :)
Selamat Mencuba!
Saya pasti ada di antara kita yang pernah ataupun sedang ataupun bakal mengalami masalah tompok hitam. Biasanya masalah tompok hitam ni sikit sebanyak menjejaskan tahap keyakinan diri untuk berdepan dengan orang ramai. Tak gitu?
Justeru itu, saya nak kongsikan satu cara mengatasi masalah ini. Bagaimana tu?
Caranya ialah gunakan buah pinang masak untuk mengatasinya.
Mula-mula, ambil sebiji pinang masak dan kupas kulitnya.
Buah pinang itu kemudiannya dikacip dan sapukannya pada tompok hitam yang ada di muka anda.
Amalkan melakukannya dua kali sehari dan ulangi sehingga sembuh.
1. Bersungguh-sungguh dan berterusan dalam menghafal sesuatu.
2. Makan dalam kuantiti yang sedikit.
3. Bangun mengerjakan solat sunat di tengah malam seperti Solat Tahajjud.
4. Membiasakan diri membaca Al-Quran.
5. Memperbanyakkan selawat ke atas Nabi S.A.W.
6. Amalan bersugi (menggosok gigi).
7. Amalkan minum madu, memakan kandarah (kemenyan putih) dan memakan anggur merah (kismis) sebanyak 21 biji setiap pagi sebelum memakan apa-apa.
1. Berbuat maksiat!
2. Banyak melakukan dosa.
3. Rindu dan tergila-gila terhadap hal keduniaan.
4. Memperbanyakan kesibukan bekerja dan kerinduan hati.
5. Memakan buah-buahan yang kecut.
6. Melihat orang disalib.
7. Membaca tulisan yang ditulis pada batu nesan.
8. Membuang kutu (di kepala manusia) yang masih hidup ke tanah.
9. Berbekam pada lekuk leher belakang.