Daun Inai Atasi Kelemumur

Posted by Encik Oktant at Ahad, November 09, 2008
Assalamualaikum & Selamat Sejahtera,

Anda ada masalah kelemumur? Gunakanlah syampu anti kelemumur dot dot dot. Inilah ayat iklan standard yang selalu dilihat kat tv, kan?

Anda dah letih try macam-macam brand, tapi masalah kelemumur ni tak jugak settle lagi. Rambut anda dah banyak yang gugur ni. Time cuaca panas ataupun kalau berpeluh, kepala ni buat hal plak. Asyik gatal memanjang.

Apakata anda try satu petua tradisional ni. Gunakan daun inai. Biasanya orang ingat inai ni untuk menghitamkan rambut jer, kan? Tapi sebenarnya fungsi inai lebih daripada tu.

Daun Inai (Sumber: www.melur.com)



Untuk mengatasi masalah kelemumur ni;

1. Anda ambil dulu semangkuk daun inai.

2. Tumbuk inai tu sampai halus.

3. Basahkan rambut anda dengan air dan lumurkan inai tadi kat atas kepala.

4. Bungkus rambut anda dengan plastik pembungkus rambut. Pakai "shower cap" pun boleh.

5. Biarkan rambut anda berbungkus selama 30 minit.

6. Akhir sekali, basuh rambut anda tu dengan air bersih.

Itu saja yang perlu anda buat.

Selamat Mencuba!

11 komen on "Daun Inai Atasi Kelemumur"

arequ simple on Februari 03, 2010 9:07 PG berkata...

nnt xkew rmbut jdi wrna perang...pas2 kne gune petua htamkan rmbut lak..cmner ny?

Tanpa Nama berkata...

rambut xjd perang ke ek????

nhs berkata...

betol ker? law tol,saya try

oktant on Mac 31, 2010 2:42 PG berkata...

@ nhs: Saya cadangkan awak cuba dahulu untuk mendapatkan kepastian. Saya doakan agar ianya berhasil untuk awak. :)

Tanpa Nama berkata...

aku ghadapi masalah kelemumur yg serius.. sehingga berkumping2 and kering kulit kepala aku..

Tanpa Nama berkata...

sye penah try...
rmbut mmg perang... tp hanye bile kena cahaya..
so,, tak perlu risau sama ada rmbut akn nmpk perang atau tak...

oktant on September 07, 2010 3:55 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas maklumbalas awak ya. :)

engku berkata...

tenz...sy akn mencube petua ini..insya-Allah,

Tanpa Nama berkata...

bagus petua ini...... :)

Tanpa Nama berkata...

bagui..bagui ..bagui..time kash bnyk..lepas ni rambut saya kan jadi blonde la gitu

Tanpa Nama berkata...

ok...sy akan cube...

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez