Merawat Kulit Melepuh Terbakar

Posted by Encik Oktant at Sabtu, November 22, 2008
Masalah kulit melepuh terbakar harus dirawat dengan sesegera yang boleh. Jadi, kalau ada anggota keluarga anda yang mengalaminya, saya ada petua yang boleh dipraktikkan. Bolehlah anda merawatnya di rumah saja, kan?

Cara merawatnya;

1. Anda perlukan minyak kelapa, ubi kentang dan kain pembalut.

Kentang-Merawat Kulit Terbakar (Wikipedia)



2. Kupas kulit ubi kentang tu, bersihkan dan parut.

3. Celupkan kain pembalut yang bersih tu ke dalam minyak kelapa.

4. Ambil ubi kentang yang dah diparut tadi dan letakkan kat kulit yang melepuh terbakar.

5. Kemudian, balut kawasan tu dengan kain pembalut.

6. Biarkan beberapa lama sehinggalah hilang rasa sakit dan perit.

Amalkan petua ini sehingga kulit anda sembuh.


Selamat Mencuba!

9 komen on "Merawat Kulit Melepuh Terbakar"

rillys on November 24, 2008 2:18 PG berkata...

hi,
saya pernah jumpa dan pernah cuba petua ni....tak berubah dan tak lari caranya...tapi memang terbukti mujarab....pembaca yang lain cubalah

Oktant on November 24, 2008 1:06 PTG berkata...

@ rillys; terima kasih krn sudi berkongsi
pengalaman dgn rakan2 lain.

Mana2 yg ada masalah serupa, boleh cuba petua
ni yer.

OceaN Deep on Disember 29, 2008 4:26 PTG berkata...

ade tak petua utk parut terbakar yang dah lama..please help..

oktant on Disember 30, 2008 9:01 PTG berkata...

@ OceaN Deep: Nanti sy usahakan yer. :)

Oktant on Januari 02, 2009 11:42 PG berkata...

@ Ocean Deep : Awak boleh sapukan lendir lidah buaya kat kawasan parut tu. Amalkan 3 kali seminggu.

p.s: Nanti saya buat satu post khas, ok. : )

Oktant on Januari 02, 2009 11:45 PG berkata...

@ Ocean Deep : Awak boleh rujuk post terdahulu kat

[+] http://petuasejagat.blogspot.com/2008/11/hilangkan-parut-pada-badan.html

Tanpa Nama berkata...

apa bisa digunakan bekas luka bakar yg lama ?

erlodo rashikari on Oktober 12, 2012 12:55 PTG berkata...

bpe lama nk hilang parut..

oktant on Oktober 12, 2012 6:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh cuba dahulu dalam 1 bulan. Sebab ia dah lama, kan? Jadi, kebiasaannya masa untuk rawatannya juga agak mengambil masa.

Jika dalam 1-2 bulan masih tiada perubahan, cuba tukarkan cara rawatan dengan menggunakan lendir lidah buaya.


@ erlodo rashikari: Jangka waktunya saya kurang pasti. Bergantung kepada jenis parut sama ada besar ataupun kecil. Parut baru ataupun lama.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez