Hilangkan Parut Pada Badan

Posted by Encik Oktant at Ahad, November 16, 2008
Assalamualaikum & Selamat Sejahtera,

Kesan parut kat anggota tubuh anda pastinya mengingatkan kepada sesuatu peristiwa lampau. Biasanya pengalaman yang kurang bestlah, kan? Sudah tentu anda mahu melenyapkan kenangan tu. Dengan hilangnya parut tu, harap-harap dapatlah anda melupakan segalanya dan teruskan hari mendatang dengan semangat baru!

Tapi agak-agaknya, macamner nak hilangkan parut kat badan nih? Kalau nak beli produk-produk moden, kosnya agak mahal tuh. Lagipun, belum tentu lagi sesuai. Risau gak kalau dah banyak keluarkan duit, tapi tak berhasil.

Saya pasti ramai yang menghadapi masalah sedemikian, kan? Justeru itu, saya nak kongsikan satu petua tradisional untuk menghilangkan parut pada badan. Gunakan bahan semulajadi jer iaitu daun lidah buaya.


Daun Lidah Buaya (Sumber: Mardi)




Apa yang perlu anda lakukan adalah;

1. Ambil daun lidah buaya dan bersihkannya dahulu.

2. Kemudian, potong daun lidah buaya tu sebab anda nakkan lendirnya.

3. Sapu lendir tu kat parut yang ada pada tangan, kaki ataupun anggota badan anda yang lain.

4. Amalkan petua tradisional ini 3 kali seminggu sehinggalah parut tu hilang.


Selamat Mencuba!

42 komen on "Hilangkan Parut Pada Badan"

Tanpa Nama berkata...

adakah lendir lidah buaya benar2 hilangkan parut pada kaki? pernah tak awk atau org2 yg awk kenal telah mencuba dan berjaya menghilangkan parut?

oktant on Mac 21, 2010 1:53 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Setahu saya, ianya memang berkesan jika dilakukan dengan teratur. Sebab seingat saya, sejak dari kecil lagi sering diberitahu yang salah satu khasiat lendir lidah buaya adalah menghilangkan parut.

Cuma saya memang tak pernah cuba kerana tiada parut yang besar pada diri ini.

Harap membantu awak ya.

Adik Bella berkata...

Eeee,susahlah lidah buaya..kalau nk senang dn cpat tonyoh je kulit psang emas d parut tu, biarkan kring kmudian bsuh..amalkan slalu!!! kulit muka pun blh jd licin tau.cayalah!!

Tanpa Nama berkata...

mula2nya mmglh gatal tp bla dh dpt hasilnya anda pasti gembira.. spt sya,sya mengambil msa yang lama utk menghlgkn parut dkaki saya akhirnya sya bjaya hya dgn menggunakn lidah buaya..
anda cbalh sendiri n lihat hasilnya...

oktant on November 21, 2010 1:24 PTG berkata...

Terima kasih buat Adik Bella dan saudara/i yg sudi kongsi petua dan pengalaman. :)

Tanpa Nama berkata...

Tanpa Nama berkata...
mula2nya mmglh gatal tp bla dh dpt hasilnya anda pasti gembira.. spt sya,sya mengambil msa yang lama utk menghlgkn parut dkaki saya akhirnya sya bjaya hya dgn menggunakn lidah buaya..
anda cbalh sendiri n lihat hasilnya...

berape lame tu ye? ade smpai bertahun ke?

tyqa_toshio berkata...

sya hari2 guna daun lidah buaya ni. lendirnya sya sapu dimuka bwt masker. boleh ke die hilangkn prut jerawat skali? sy dah amlkn 2 minggu dah..

oktant on Januari 19, 2011 1:05 PTG berkata...

@ tyqa_toshio: InsyaAllah boleh. Teruskan saja amalan tu.

Tanpa Nama berkata...

......

Tanpa Nama berkata...

Nak tanya..sy dulu mengalami gatal2 kat bahagian punggung..so sekarang gatal2 2 tinggakan kesan parut..kalo pakai lidah buaya nie boleh lang ker..teruk jugalah parutnye..

oktant on Ogos 20, 2011 8:46 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Insya-Allah boleh. Lendir lidah buaya mmg selalu digunakan utk menghilangkan parut pd mana-mana bhgn tubuh badan kita.

abadi berkata...

ye, mmg berkesan terutamanya untuk luka yg masih baru, ia blh mempercepatkan penyembuhan luka dan mengelakkan kulit berparut... bg yg sedia sudah berparut, ianya akan memudarkan parut... kwn saya pernah kemalangan, kulit kepala dan tangan dia luka.. kt bahagian kepala tu nenek dia selalu sapukan lendir lidah buaya ni, sampai kulit kepala dia tak berparut langsung, nampak putih je sebab tumbuh kulit baru dgn elok, berbanding tangan dia yg tidak disapu itu berparut hitam...

oktant on September 19, 2011 4:40 PTG berkata...

@ abadi: Terima kasih banyak yea. Mudah-mudahan dgn perkongsian abadi dpt meyakinkan rakan2 lain utk memanfaatkan khasiat lendir lidah buaya ni.

Tanpa Nama berkata...

di belakang badan saya terdapatnya kesan kesan parut adakah menggunakan limau nipis dapat menghilangkan kesan jerawat tersebut?
selain menggunakan kaedah lidah buaya??

oktant on September 26, 2011 5:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya cadangkan awak gunakan asam jawa sekiranya tak dpt cari daun lidah buaya.

Tanpa Nama berkata...

assamualaikum....tolong saya plz....parut saya nie dh 2 tahun,saya kemalangan,,,parut nie masih lg ada,,,ada orang ckp parut,parut kekal...tp saya x nak....parut saya bekas jahitan semasa kemalangan,..di leher plak 2...saya harap ada yg dapat tolong saya..plzzzz...

Tanpa Nama berkata...

okea , na tanyea saia baru mengalami demam campak.. then d muka saia banyak parut tuh .. siap besar2 lagy .. still buleh kea letak lidah buaya d muka saia ney ??
dah mcm2 saia buad , tapi still tadea ape2 ..'tolong saia ..

oktant on Oktober 27, 2011 6:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam. Cubalah sapu parut dgn lendir lidah buaya. Kalau boleh, buatlah setiap hari. Jika tidak, sekerap yang boleh.

- Awak dah minum air kelapa muda?

Tanpa Nama berkata...

yeke ni???

Tanpa Nama berkata...

dlu2 ne memang la kan kitorang nakal2 smpi jth n then luka sna sni .. ne petua dripada nenek aku bgi mnggnakan lidah buaya ia amatlah ssuai .. caya atau x , ia btul2 brksan .. jika ada yg x ssuai menggnaknnya , try la asam jawa yang tak brapa cair ia jga elok bgi kecntkan ... dapt menghlangkan parut srta jrwat ...

oktant on Februari 14, 2012 7:57 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Setuju dgn awak. Lidah buaya mmg bagus menghilangkan parut mahupun jerawat. ;)

Terima kasih banayk atas perkongsian.

Tanpa Nama berkata...

law pki bio oil?

oktant on Mac 03, 2012 12:45 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya pernah dengar ada juga yg berjaya menghilangkan parut dgn bio oil ni.

Awak boleh cuba jika mahu. :)

Tanpa Nama berkata...

Bio oil saya try so far xmenjadi lagi... Dah masuk second bottle stil got no changes.at all.so nk try traditional alternative plak.. Berminat dgr pasal.pkai kuli pisang ni

oktant on April 14, 2012 12:04 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Selamat mencuba & moga cara tradisional ini serasi dgn awak. :)

Tanpa Nama berkata...

If parut hitam?cane plak nk hilangkan??

oktant on April 18, 2012 1:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Insya-Allah. Awak boleh gunakan cara di atas. :)

kulit bertanda mcm2 berkata...

Time mengandung je saya selalu alami gatal2 di kulit terutamanya di badan dan kaki.. kemudian, lepas bersalin gatal2 tu semua hilang tapi meninggalkan bekas2 hitam yg tak sedap langsung dipandang mata..huhu.. harap2 petua di atas dptlah membantu saya.. Sesuai di guna time malam sblm tidur ke??

oktant on Jun 12, 2012 6:42 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebenarnya pada bila-bila masa pun puan boleh gunakan lidah buaya.

Cuma sebelum tidur tu lagi senang. Esok pagi baru puan cuci semasa nak mandi.

Tanpa Nama berkata...

salam..saya nak tanya..berkesan tak guna daun lidah buaya ni untuk parut yang dah lama..??
dah 3 tahun...macam2 petua saya guna tapi tetap x hilang...

oktant on Jun 15, 2012 10:38 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

InsyaAllah boleh. Amal petua di atas sehingga parut awak hilang.

Tanpa Nama berkata...

salam.. kalau utk parut kne ekzos motor bole hilang x? parut baru n parut lama? how long does it take nak hilangkan?

oktant on Julai 18, 2012 10:59 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

InsyaAllah boleh. Sama ada parut lama mahupun untuk yang masih baru.

Jika masih baru, cuba buat dalam 2 minggu dulu. Lihat bagaimana hasilnya. Jika masih belum memuaskan hati awak, teruskan lagi.

Tanpa Nama berkata...

kalau pakai asam jawa tu cam ner ek???

oktant on Ogos 17, 2012 10:25 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak boleh rujuk cara hilangkan parut dengan asam jawa di sini.

Gabriella_Hanie :) on Februari 14, 2013 4:30 PTG berkata...

Salam, kalau bekas chickenpox tu dapat hilang ker kalau guna Lendir lidah buaya atau rawatan lain ? bekas ni lama dah dari kecil umur 5 tahun , sekaran saya dah 17 tahun. Boleh lagi ker tu ?

oktant on Februari 14, 2013 9:47 PTG berkata...

@ Gabriella_Hanie :) : Salam sejahtera.

Saya cadangkan adik gunakan lendir lidah buaya. Lakukan dengan teratur (setiap hari ataupun 3 kali seminggu) sehinggalah berhasil.

Tanpa Nama berkata...

tolong saya...saya trkna ekxos motor pstue parut tdk hilang jdi wrna hitam adakah dngn lidah buaya boleh hilang kesannya ?

oktant on Ogos 05, 2013 9:32 PG berkata...

@ Tanpa Nama: In Sha Allah boleh hilang. Amalkan secara konsisten dan penuh sabar ya.

emmi berkata...

Saya ada parut di muka akibat terbakar,,, boleh hilang kh

oktant on Mei 31, 2014 4:20 PTG berkata...

@ emmi: Insya Allah boleh jika emmi tiada alahan terhadap lidah buaya. Cuma ia memerlukan masa.

Saya turut doakan agar parut emmi segera pudar dan hilang. Amiin.

Tanpa Nama berkata...

parut dekat tangan saya ni dah hampir 12 tahun, boley hilang ke if saya guna lidah buaya and berapa lama agaknya boley nampak kesan?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez