Tips Membersih dan Memutihkan Wajah

Posted by Encik Oktant at Jumaat, Ogos 06, 2010
Memiliki kulit muka yang bersih dan cerah merupakan satu anugerah yang sungguh bermakna. Bagi yang dikurniakan kelebihan itu, anda tentu bersyukur, kan?


Kulit Cerah

Kulit Cerah - stumbleupon.com




Namun begitu, bagi yang ingin mencerahkan atau memutihkan kulit muka, ada satu petua tradisional yang boleh dicuba. Bahan utama yang diperlukan adalah pucuk jambu batu yang masih muda.


Pucuk Jambu Batu

Pucuk Jambu Batu - ar-romli.net




Tanpa berlengah, apakata anda ikuti tips memutihkan wajah di bawah ini;


1. Ambil 4 hingga 5 helai pucuk jambu dan bersihkannya.

2. Tumbuk ia sampai hancur dan campurkan dengan sedikit air bersih.

3. Kemudian, sapu serta gosokkan secara perlahan-lahan bahan tadi ke muka anda.

4. Lakukan langkah no.3 sekurang-kurang dalam 5 minit.

5. Selepas itu, cucilah muka anda dengan air bersih dan lapkannya dengan tuala lembut.


Jadikan proses di atas sebagai amalan untuk memutihkan kulit wajah anda.


Semoga Berhasil!

54 komen on "Tips Membersih dan Memutihkan Wajah"

a d r e y n i e e l i s y a on Ogos 06, 2010 1:37 PTG berkata...

ada juga baca dlm buku khazanah nenek kebayan petua ni.. erm, ada lg 1, buat masker sendiri... putih telur+susu tepung... best! utk memutihkan n menegangkan kulit muka.. eseh.. hihih

oktant on Ogos 09, 2010 12:05 PTG berkata...

@ a d r e y n i e e l i s y a: Putih telur bagus dibuat masker. Memang tak syak lagi.

Tapi kalau guna putih telur sbg masker, pastikan hanya dibuat sebulan sekali.

Terima kasih atas perkongsian awak ya. :)

Tanpa Nama berkata...

bksan ker gne cre ni..da mcm2 cbe..hsil sme je
tkde effect len ke?
kaedah len yg lbih mudah?

help me berkata...

cre nie kt muka je k? kt tmpt lain bley? ary 2 ad bce cre nk putih an kt bwh leher lau blkg mcm ne?

oktant on Julai 01, 2011 7:48 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Insya-Allah berkesan. Cer buat dulu. ;D

@ help me: Boleh buat kat bahagian lain gak.

Utk putihkan leher, petuanya ~ Cara Memutihkan Ketiak dan Leher yang Hitam

Kalau kat belakang, perlu minta bantuan seseorang utk sapukannya.

help me berkata...

cara nie ley wt setiap ary k?

oktant on Julai 01, 2011 9:55 PTG berkata...

@ help me: Boleh. ;)

akirana berkata...

aku bru pas wat petua ni td.. tp nape mke aku gatal2 time aku try tips ni? normal ke? perlu di berhentikn pemakaiannye x?

oktant on Julai 26, 2011 12:13 PTG berkata...

@ akirana: Keadaan kulit muka awak camne lepas tu?

Sekiranya kulit dalam keadaan baik, boleh teruskan. Ianya mungkin tindakbalas biasa yg berlaku.

Tetapi kalau keadaan kulit awak bertambah teruk, hentikan pemakaiannya.

Tanpa Nama berkata...

bertambah teruk bertambah cantik la wak

Tanpa Nama berkata...

cara memutihkan celah peha ade x?

oktant on November 11, 2011 4:00 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Utk celah peha, cuba sental dgn hampas kelapa seblm mandi.

Tanpa Nama berkata...

cara memutihkan cipap ada tk?

sheeraY on Januari 19, 2012 12:26 PTG berkata...

tenkiu bagi petua =)

oktant on Januari 19, 2012 7:08 PTG berkata...

@ sheeraY: Sama-sama sheeraY. =D

Tanpa Nama berkata...

bagi guna air beras pun bagus juga utk memutihkan muka.

oktant on Februari 11, 2012 4:09 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ok, terima kasih atas tip yg diberikan.

lili berkata...

eeeeee...tkot2 x bekesan jer...
ish sia2 jer kang..

overia berkata...

heheh lawak membace nyer mcm-2 , care yg mudah lagi xde ke, bkn ape susah nk cri pucuk jambu air sbb kt umh xde pokok nye huhu

Tanpa Nama berkata...

snang jela..kt umh byk pokok jambu..tenkiu2..hrap kbesan la.

oktant on Februari 25, 2012 11:22 PTG berkata...

@ overia: Ada. Cuba awak cari petua2 yg lepas. :)

@ Tanpa Nama: Sama-sama. Harap-harap begitulah. Sy doakan awak berjaya. ;)

Tanpa Nama berkata...

Kalau guna putih telur + susu tepung , setiap hari boleh tak ????

oktant on Mac 05, 2012 6:21 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Biasanya kalau kita amal sebarang petua yg guna putih telur, sebaik-baiknya buat hanya sebulan sekali.

Paling kerap pun 1 kali dlm seminggu. Tapi sy kurang galakkan.

Tanpa Nama berkata...

jsmbu bstu kermjambu merah

oktant on Mei 01, 2012 12:01 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Jambu batu.

Tanpa Nama berkata...

kenapa putih telur tak boleh digunakan setiap hari?

oktant on Mei 04, 2012 3:16 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ia memberikan kesan yg kurang baik kpd kulit muka jika terlalu kerap menggunakannya.

Sebab itu mesti jarakkan pemakaiannya.

Tanpa Nama berkata...

gunakannya waktu bila bende ni ? selalunya mane nak dapatkan pucuk jambu batu ni ??

oktant on Mei 22, 2012 10:31 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya waktu pagi atau malam sebelum tidur.

Namun begitu, kalau awak nak lakukan pada waktu lain pun boleh.

Saya tak pasti nak dapatkan di mana. Tetapi kalau awak jumpa pokok jambu batu, mintalah izin daripada tuannya.

Maklumkan yang awak nakkan bahagian pucuknya saja.

Tanpa Nama berkata...

saya punya kulit wajah sensitif,apakah saya boleh coba....??

oktant on Jun 01, 2012 6:36 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh.

Cuma, jika ia tidak serasi dgn kulit awak, hentikan penggunaannya. Itu saja.

Tanpa Nama berkata...

ada lgi...buat putih kan wajah. bsa pke msker stiap haru. pisang anbon sama madu

oktant on Jun 12, 2012 2:06 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsiannya. :D

NoshuhaGurlz.com on Jun 19, 2012 7:40 PTG berkata...

sy pnah cbe...muka jdi naik bintik2 hitam...so x smua blh try tau.lau kulis sensitif baik awl2 lgi jgn try coz sy yg kulit normal ni pun blh naik bintik2 hitam bila wat mcm 2....sory

oktant on Jun 19, 2012 9:09 PTG berkata...

@ NoshuhaGurlz.com: Terima kasih di atas perkongsian shu.

Tiada apa yang perlu dimaafkan. Biasanya, memang tidak semua individu sesuai dengan satu-satu petua.

Justeru itu, sekiranya kita tidak sesuai dengannya, saya cadangkan hentikan penggunaannya. Sebab ia menandakan kulit anda tidak serasi dengannya.

Harap maklum. :)

Tanpa Nama berkata...

makan sarang burung..cnfm putih muke n badan..

oktant on Jun 21, 2012 10:17 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuma mungkin dari segi kos mungkin agak membataskan sesetengah individu utk mengamalkannya. :)

Tanpa Nama berkata...

insyallah sy akan cuba .. harap berkesan :)

oktant on Julai 11, 2012 4:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Iya, silakan. Mudah-mudahan berkesan utk awak. Amin. :)

Tanpa Nama berkata...

cara ni boleh buat hari2 eh?

oktant on Julai 14, 2012 5:14 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh.

Tanpa Nama berkata...

ada x petua nak kurangkan atau hilangkan kesan gelap bawah mata?

oktant on Ogos 17, 2012 3:30 PG berkata...

@ Tanpa Nama: InsyaAllah ada. Cuba awak rujuk petua menggunakan kentang ni (klik).

Tanpa Nama berkata...

thank u

oktant on September 30, 2012 1:38 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: You're welcome. :D

Tanpa Nama berkata...

boleh percaya k?

Tanpa Nama berkata...

sya rasa tipu je?

oktant on Oktober 06, 2012 5:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebenarnya saya lebih suka kalau awak berfikiran positif dengan apa yang awak nak lakukan.

Jika belum buat awak dah tak percaya, bermakna awak telah memprogramkan minda bawah sedar yang petua di atas tidak mampu memberikan kesan positif.

Jika begitu, saya cadangkan awak tak perlulah mencuba. Sebab awal-awal lagi awak dah menghantar getaran negatif.

Sekian, terima kasih.


p.s: Saya faham perasaan awak. Tapi kalau sebelum mencuba awak dah mengalah, bermakna awak tidak yakin yang ia baik untuk awak.

p.p.s: Mohon maaf jika ia mengguris perasaan awak.

Tanpa Nama berkata...

salam thank atas apa yang dikongsi.hope siapa yang mencuba akan berjaya.

oktant on Oktober 17, 2012 6:29 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt. Sama-sama. Aamiin.

Doktor Cinta on Januari 01, 2013 7:59 PTG berkata...

Betul ke boleh?

Ofa Fafa Aufa on Februari 14, 2013 6:13 PTG berkata...

Ermm .. nak hilangkan tompok hitam (alaa..yg mcm tahi lalat ni ) macm mn ? There's anything ?

oktant on Februari 14, 2013 10:15 PTG berkata...

@ Ofa Fafa Aufa: Maksud Fafa jeragat ya?

Kalau betul, Fafa boleh rujuk pada artikel Cara Menghilangkan Jerawat dan Bintik Hitam

ataupun pada

label Menghilangkan Jeragat.

Harap ia membantu Fafa ya. :)

din aq on Julai 28, 2014 1:45 PG berkata...

sya dh cuba mcm2..tpi x berhasil..
skg nie apa yg perlu sya buat utk mencerahkan wajah saya dan menghilangkan bintikr hitam dan jeragat

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez