Petua Mengatasi Masalah Senggugut

Posted by Encik Oktant at Ahad, Ogos 22, 2010
Semasa kedatangan haid, mungkin segelintir wanita akan berdepan dengan masalah senggugut. Akibatnya, ia membuatkan mereka berasa sakit. Jadi, adalah lebih baik sekiranya wanita yang sering mengalami senggugut mencuba petua di bawah ini.


1. Memula, anda ambil 10 biji lada hitam.


Lada Hitam



2. Kemudian, tumbuk lada hitam tadi sampai lumat.

3. Setelah lumat, campurkannya dengan secawan air kelapa muda.

4. Seterusnya, anda kacaukan ia agar sebati dan minumlah perlahan-lahan.

5. Lebih kurang dalam 5 ke 10 minit kemudian, badan anda akan mula berpeluh.


Cuba anda amalkan selalu petua senggugut di atas. Mudah-mudahan anda tak kena senggugut lagi.


Selamat Mencuba ya!

7 komen on "Petua Mengatasi Masalah Senggugut"

armouris on Ogos 22, 2010 11:56 PG berkata...

lagi info tentang senggugut di SIHAT SELALU - Soal-jawab Senggugut

oktant on Ogos 23, 2010 2:13 PG berkata...

@ armouris: Terima kasih kongsi penerangan ttg senggugut kat sana.

Ina Mamat on November 01, 2010 3:31 PG berkata...

Kat sini Ina nak kongsi dengan wanita2(lelaki tak boleh)… kepada anda yang ada senggugut, boleh cuba pad herba Avail. Dah ramai yang try dah memang berkesan menghilangkan senggugut…
boleh baca pasal pad herba nie kat http://www.goavail.com/pad-herba-fc-bio-sanitary-pad/

Kalau ada soalan & nak beli, boleh tanya saya.

Terima kasih.

Ina Mamat

Tanpa Nama berkata...

dengan penggunaa femina sesuai tuk menyelesaikan pelbagai penyakit wanita yg mengandungi gamat sebagai bahan utama.....untuk mengetahui pelbagai penyakit yg mamapu die sembuhkan oleh femina (khas untuk kaum hawa....satu ubat tuk lebih pelbagai penyakit)...jika anda menggunakannya pasti hidup anda lebih ceria.....

kepada kaum hawa atau kepada kaum adam yg ingin menikmati kenikmatan nya...sila email saya di drgamatemas@yahoo.com ....

segala pertanyaan anda akan saya jawab secepat mungkin di email.....

amira najwa on Februari 28, 2011 5:08 PTG berkata...

salam.. ada tak cara lain untuk mengatasi sakit senggugut selain cara di atas? selain mengamalkan pemakanan di atas, ada tak cara lain yang boleh diamalkan? terima kasih..

oktant on Mac 01, 2012 10:32 PTG berkata...

@ amira najwa: Waalaikumussalam Cik Nisa.


Mungkin Nisa boleh cuba petua-petua berikut;


Cara #1

- Campurkan halia yang telah ditumbuk dengan serbuk lada hitam. Kuantiti halia dan lada hitam tu sama banyak.

- Makan dalam 1 @ 2 minggu sebelum haid.

- Cara nak telan tu tak kisahlah macam mana pun.

- Boleh gunakan kapsul kosong lebih kurang 2 biji sekali makan .

- Tapi kenalah cepat menelannya sebelum ia lembik .

- Sekali makan, Insya-Allah Nisa tidak akan dapat senggugut selama 3 bulan berturut-turut.


Cara #2

- Amalkan minum air suam.


Cara #3

- Melakukan senaman seperti lompat bintang, pasak bumi dan hula-hoop sebanyak mana yg mampu. Ini diyakini dapat meregangkan sel-sel malas dan menguatkan kepala lutut.


Cara di atas ni saya jumpa di wikipedia. Nisa boleh rujuk pada pautan Mengatasi Senggugut (klik).


Harap ia membantu Nisa yea. :)

Tanpa Nama berkata...

Sye ni mmg dr kcik smpai skrg,ubt ape pn mmg tkot nk telan..ada petua laen x?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez