Minyak Zaitun Melicinkan Kulit Kering

Posted by Encik Oktant at Khamis, Mei 28, 2009
Khusus buat anda yang memiliki wajah berkulit kering, ada satu petua yang patut anda cuba bagi mengatasi kekurangan tersebut. Tidak syak lagi, iaitu dengan menggunakan minyak zaitun.

Haha.. jangan pula anda tak tau. Minyak zaitun nie bukan saje sihat digunakan dalam masakan, malah boleh licinkan kulit muka lagi tuh. :p



Gambar minyak zaitun - Wikipedia.org



Cara perlaksanaannya pun ringkas saje.

1. Pada setiap pagi, sapukanlah minyak zaitun pada keseluruhan permukaan wajah anda.

2. Kemudian, biarkannya selama 15 minit.

3. Selepas itu, cucilah wajah anda dengan air sejuk.

Itu saja langkahnya. Mudah, bukan?


Jika dilakukan secara konsisten, tidak mustahil kulit muka anda akan bertambah halus dan licin bak model mahupun selebriti. Tapi bila dah cantik janganlah berlagak plak tau. Hehehe...



gambar kulit muka yang cantik
Gambar hiasan - CrunchyRoll.com


Selamat tinggal kulit kering!

30 komen on "Minyak Zaitun Melicinkan Kulit Kering"

Tanpa Nama berkata...

bagaimane pula dengn kulit kaki dn tangn?

oktant on Jun 29, 2009 11:00 PG berkata...

Untuk kulit kaki dan tangan, pun boleh juga digunakan minyak zaitun ni. Tapi, kalau nak jimat kos, boleh guna minyak bayi, minyak kelapa yang baru atau minyak gamat. :)

Tanpa Nama berkata...

eh,kalau muka saya jenis berminyak.kalau pakai minyak zaitun ni tak jadi berminyak ke?boleh licin ke?

oktant on Oktober 22, 2009 1:48 PG berkata...

Seperti yang saya nyatakan di atas, petua ni khas buat anda yang mengalami masalah kulit kering.

Jika kulit anda berminyak, selalulah basuh muka dengan air bersih. Lepas tu, lap dengan kain lembut.

Tapi kalau nak pakai minyak zaitun, saya rasa takde masalah kalau anda nak cuba. Sebab setahu saya, minyak zaitun ni memang bagus untuk kulit.

Kalau risau atau masih was-was, saya nasihatkan anda bertanyalah pada individu yang lebih pakar. :)

Tanpa Nama berkata...

sy mengalami kulit yg kering dikawsn kaki hingga peha bolehkah sy guna myk zaitun

oktant on November 14, 2009 3:05 PTG berkata...

Awak boleh sapukan minyak zaitun kat kaki hingga ke peha. :)

Tanpa Nama berkata...

TRY MU GUNO MINYAK SELAIN MINYAK ZAITON YAKNI MINYAK LINTAH ATAU MINYAK SELAIN ZAITON IKUT AH FATIMAH KO ALI KO.PROGRAM AKU SERO

Tanpa Nama berkata...

yo lo 2 tanpO namo,aku cayo cakap mung
aku pung sero gok

Tanpa Nama berkata...

dkt mane ewk blh dpt mnyk ny...?

Tanpa Nama berkata...

slain gne mnyk aitun blh x gnew mnyk lain..?

oktant on Januari 23, 2010 3:09 PTG berkata...

- Kat pasaraya pun ada.

- Selain minyak zaitun, saya tak pasti minyak ape yg boleh diguna. Tapi awak boleh guna mask (topeng muka) drpd campuran putih telur, tepung kastard dan sikit perahan limau nipis.

Saya pernah kongsi kat bahagian komen. Awak cuba cari kat "Artikel berkaitan penjagaan muka" di bahagian bawah blog ni.

Harap maklum. :)

oktant on Januari 23, 2010 3:42 PTG berkata...

Mengenai cara buat mask (topeng muka) tu, awak boleh rujuk di bahagian komen no. 6 pada artikel bertajuk Petua Sejagat: Hilangkan Jerawat.

Tanpa Nama berkata...

cuci dgn air sejuk tu maksudnya cuci dgn air peti sejuk@ air paip biasa?

oktant on Mei 08, 2010 9:49 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Air paip biasa pun dah memadai. :)

Tanpa Nama berkata...

bila dah sapu minyk zaitun di muka & cuci dgn air bersih, lps tu boleh diteruskan dgn memakai make up seperti biasa ke? Tiada kesan apa2 kan! lagi, boleh tak myk zaitun di pakai semasa tidur dan bila bgn baru cuci muka?

Tanpa Nama berkata...

ai,cbok ke

Tanpa Nama berkata...

jika guna minyak zaitun shurah tu boleh x?

oktant on Oktober 31, 2010 6:11 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- InsyaAllah boleh. :)

- Boleh. Janji minyak zaitun. :)

Tanpa Nama berkata...

wajib k pakai minyak zaitun y ditunjukkan tu...blh k pkai minyak zaitun y lain??

Tanpa Nama berkata...

suami saya da wt balik myak zitun dari tanah arab..boleh tak saya gunakan..sebab ya myak zaitun to warna lebih hitam tak macam myak zaitun kat pasar,,,

oktant on Disember 22, 2010 9:39 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tak semestinya minyak zaitun dalam gambar di atas. Ia hanyalah sekadar gambar hiasan aje.

Apa yang penting adalah anda gunakan minyak zaitun. =)

Tanpa Nama berkata...

nk tanya... bukan ke kalau bilas dgn air sejuk je akan tinggalkan kesan minyak?? mcm mana pulak nk hilangkan kesan minyak tu? pastu kan,berapa lama untuk tgk keberkesanannya? =)

oktant on Mac 04, 2011 6:53 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rasanya tak. Ia akan serap ke dalam kulit. Tentang berapa utk dapat keberkesanannya, saya kurang pasti.

Tapi kalau dibuat setiap hari, dalam seminggu dua dah boleh nampak perbezaannya.

Noridah on Mei 08, 2011 4:23 PTG berkata...

saya guna bio oil je.

annie on Disember 20, 2011 10:34 PTG berkata...

bukan ke minyak zaiton merangsang pertumbuhan bulu roma? jika di sapukan ke muka..tumbuh bulu cam ne??

Tanpa Nama berkata...

kulit saya kering, pahtu cam terkupas2 jadi tompok2 putih...bukan panau tapi kulit kering...eee takot tgk, jd kering y sampai nampak kedut... xtau nak eksplain tapi kering la y pasti...agaknya2 petua awk ni sesuai ke sy try?? :) terima kaseh

oktant on Januari 12, 2012 3:07 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh cuba guna minyak zaitun.

Selain itu, awak boleh amalkan pemakaian topeng muka spt di artikel Ramuan Topeng Muka Untuk Kulit Kering.

Harap membantu. :)


P.S: Awak boleh juga cuba sapukan minyak bayi (baby oil) pada muka.

P.P.S: Pilihlah mana kaedah yg mudah & sesuai dgn awak yea.

Tanpa Nama berkata...

bleh ngk makai minyak zaitun pada siang hari ?

oktant on Disember 27, 2012 3:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh. Asalkan awak selesa memakainya. :)

Tanpa Nama berkata...

Xtumbuh bulu ke at muka bila sapu minyak zaitun?

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez