Petua Agar Biji Cili Mudah Hancur

Posted by Unknown at Ahad, Mei 10, 2009
Bagi anda yang gemar dan selalu memasak, saya ingin berkongsi satu petua mudah untuk menghancurkan biji cili. Maklumlah, biji cili ni memang sukar nak hancur. Lebih-lebih lagi kalau anda gemarkan masakan pedas. Mesti suka bubuh banyak cili, kan? Kalau anda berniaga dalam bidang masakan, lagilah leceh kalau nak hancurkan semua biji cili tuh. Adusss...


gambar cili merah @ hidup

Gambar hiasan - Nestle Malaysia




Lepas ini, kalau anda nak mengisar cili, apakata cuba praktikkan kaedah di bawah;


1. Ambil 2 sudu minyak kelapa dan masukkan ke dalam mesin pengisar anda.

2. Kemudian barulah anda kisar cili tadi seperti biasa.


Dengan cara ini biji cili tu akan hancur semuanya.


Selamat Mencuba!



p.s: Sempena Hari Ibu ni, saya mengambil kesempatan mengucapkan "Selamat Hari Ibu" kepada ibu saya dan juga seluruh kaum ibu sekalian. Pengorbanan seorang ibu memang takkan dapat dibalas walau dengan apa cara jua sekalipun.

p.p.s: Tanpa ibu, siapalah kita. Tak gitu?

3 komen on "Petua Agar Biji Cili Mudah Hancur"

Tanpa Nama berkata...

thanks ya!

Unknown on April 15, 2013 11:12 PTG berkata...

Salam sejahtera dek

akak mohon izin copy rahsia cili untuk blog akak k
terima kasih ...
http://www.zainabsgarden.com

oktant on April 17, 2013 10:15 PG berkata...

@ Cikzai: Boleh, silakan puan. :)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez