10 Tips Ringkas Kuruskan Badan

Posted by Encik Oktant at Jumaat, Julai 31, 2009
Mesti ramai di antara anda yang berazam nak kuruskan badan, kan? Tapi, untuk menguruskan badan anda ke tahap ideal, ia bukanlah semudah yang disangka. Anda perlukan komitmen untuk merealisasikannya. Berikan diri anda ruang, masa dan usah cepat berputus asa. Anda pasti boleh!

Kalau anda beriya-iya nak kuruskan badan, sebaik-baiknya usahakannya secara semulajadi. Dengan menggabungkan 2 aspek iaitu pemakanan seimbang dan senaman yang konsisten. Biarpun hasilnya lambat sedikit, ianya pasti berbaloi.

gambar tips kuruskan badan
Gambar hiasan


Salah satu kebaikannya dapat anda lihat melalui kulit. Kulit akan kekal sihat dan tetap tegang sama seperti sebelumnya.


Justeru, terdapat 10 tips ringkas yang boleh anda amalkan demi mencapai impian tersebut iaitu:


1. Tetapkan matlamat anda untuk mengurangkan berat badan secara perlahan-lahan. Iaitu penurunan dalam lingkungan 0.5kg ke 1kg dalam seminggu.

Biasanya 0.5kg adalah angka yang biasa yang mampu dicapai oleh kebanyakan anda. Tapi jangan terlalu memaksa jika anda tak mencapai sasaran awal. Jika anda dapat kurangkan 0.1kg pun dah bagus untuk permulaan.

2. Sebaiknya, lupakan niat anda untuk mengambil sebarang ubat-ubatan dengan tujuan menurunkan berat badan. Lebih-lebih lagi tanpa mendapat nasihat atau kebenaran doktor plak tu.

Bagi anda yang nak menjaga otot, boleh ambil suplemen seperti Glutamin setiap hari selepas sesi senaman.

3. Ambil makanan dan minuman yang rendah kalori dan mempunyai kandungan nutrien yang tinggi. Kurangkanlah sebanyak 500 kalori sehari untuk tujuan mengurangkan berat badan.

Kurangkan juga pengambilan makanan ataupun minuman yang manis (kandungan gula yang tinggi). Lebihkanlah memakan buah-buahan dan sayur-sayuran segar.

4. Elakkan memakan makanan ringan di antara waktu makan. Sebaliknya, anda boleh gantikan dengan sekeping biskut krim kraker dengan secawan kopi atau teh kurang manis (rendah lemak). Ataupun makan saja buah-buahan sebagai ganti.

5. Banyakkan minum air mineral dan jangan meminum minuman beralkohol.


6. Tetapkan waktu makan anda setiap hari.

Sebagai contoh:

Sarapan di antara jam 7.00 ke 7.30 pagi,

Makan di antara waktu pagi dan tengahari (10.00 - 11.00 pagi),

Makan tengahari (12.30 tengahari - 1.30 petang)

Minum petang (3.30 - 4.00 petang)

Makan malam (6.30 petang - 7.30 malam)


Kemudian, disiplinkan diri anda agar makan pada waktu yang ditetapkan. Jika dicepatkan atau dilambatkan sedikit pun tak mengapa. Ikut keadaan dan kesesuaian anda.

7. Makanlah di ruang makan dan bukannya di depan tv.

8. Biasakan diri menggunakan pinggan yang lebih kecil semasa makan. Tujuannya supaya anda tidak mengambil terlalu banyak atau menambah lauk-pauk yang berlemak atau berkalori tinggi.

9. Penuhkan hari anda dengan melakukan aktiviti tertentu bagi mengelakkan daripada asyik teringatkan makanan.


Sebagai contoh:

Lakukan aktiviti senaman 3 hingga 5 kali seminggu. Lakukan selama 30 minit setiap hari.

Anda juga boleh pecahkan kepada 3 sesi setiap hari. Iaitu 10 minit untuk setiap sesi. Boleh buat 10 minit di waktu pagi, 10 minit pada waktu tengahari dan 10 minit sewaktu petang.


10. Akhir sekali, pastikan anda mendapatkan rehat secukupnya. Contohnya waktu tidur. Tidurlah dalam 6 hingga 8 jam sehari.


Semoga 10 tips kuruskan badan di atas dapat membantu anda kelihatan lebih langsing ataupun mendapatkan berat badan yang ideal.


Selamat Mencuba!


p.s: Anda masih tak puas hati dengan cara menguruskan atau menurunkan berat badan di atas tadi?

p.p.s: Apakan daya, itulah saja yang termampu saya kongsikan di ruangan ini. Jika anda serius nak kuruskan badan, saya syorkan anda miliki sistem diet kamikaze ni yea.

294 komen on "10 Tips Ringkas Kuruskan Badan"

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 294   Terbaru›   Baru»
Kak Sue on November 01, 2009 6:11 PTG berkata...

Kalau nak tambah berat senang je, tapi bila nak turun memang susah. Kita puasa sebulan pun turun mungkin 5 kg, tapi 2-3 hari je raya dah naik balik 5 kg.

oktant on November 02, 2009 1:05 PG berkata...

Memang gitulah kebiasaannya, kan Kak Sue? Sebab jarang dpt makan ketupat, rendang, lemang dll pd hari2 biasa. Feel pun dah lain kalo makan ketupat selain hari raya. Btul tak?

Tapi lepas tu, kene lah cari tune pelan-pelan untuk kuruskan badan ni. :)

Tanpa Nama berkata...

how we want 2 know how much da calory in our food?

oktant on Disember 21, 2009 12:45 PTG berkata...

You could refer Malaysian Food Calorie Database here. :)

Tanpa Nama berkata...

I dah cuba cara itu few year back from 49kg to 45kg..

Eyriqazz on Januari 18, 2010 2:53 PG berkata...

tips yg bagus ni...kena cuba ni..

Aura Hanis Zalikha

oktant on Januari 23, 2010 3:16 PTG berkata...

@ Eyriqazz: Terima kasih atas sokongan awak. :)

Tanpa Nama berkata...

macam mane plak nak buang lemak kat perut dan di bahagian pinggang?

oktant on Januari 28, 2010 1:21 PTG berkata...

Terus terang saya katakan, selain daripada pemilihan pemakanan yang seimbang, buatlah senaman yang menumpukan bahagian perut dan pinggang.

Ia memang mengambil masa sikit dan bakal menguji tahap kesabaran awak, tapi cara ni pasti lebih selamat dan berkesan. :)

Tanpa Nama berkata...

kalo ckp mmg sng cube buat ikat perut 10 ari.ni x kurus pon pas ikut sume tip2 ni.

Tanpa Nama berkata...

semggu 4kg....alhmdulillah...
tips: bnyakkn minum air masak 5liter ke 6liter 1ari.....senaman ckit2 pon xpe....xmkn nasi...juz mkn ikn ato sayur n bnykkn mkn buah.....(jauhkn buah durian n mgga...) roti pon xmkn....ley gnti ngan biskut.....amalkan...insyaAllah berjaya menunjukkn penurunan.....yg pling pnting....mnum r air sebanyak mugkin....

oktant on Februari 08, 2010 6:28 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tahniah atas kejayaan ini. Harap ia dpt memberikan motivasi & seterusnya membantu rakan2 lain yg benar2 nak menurunkan berat badan.

Terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman awak & saya memang menghargainya.

Tahniah sekali lagi untuk awak. :)

Tanpa Nama berkata...

ooo tapi i dah x makan nasi slma 5 tahun berat mmg trn dari 60 kg sampai lah 44kg..tapi skg nie walaupn x makn nasi berat i dah 53 kg...i sedih sangat la...

oktant on Mac 03, 2010 2:31 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Wow! Lama tu awak tak makan nasi. Saya pun tak mampu nak tinggalkan nasi selama tu. Tahniah saya ucapkan. :)

Namun, kenaikan berat badan awak tu mungkin disebabkan faktor lain kot. Contohnya macam kurang tidur pada waktu malam, kurang minum air kosong, kurang bersenam, diet yang tak seimbang dll.

Saya harap awak tak berputus asa dalam usaha menurunkan serta mengekalkan berat badan yg ideal ya. :)

Tanpa Nama berkata...

nurul:saya pn tgh kuruskan badan.seksanya bila tgk kawan2 bleh makan sesuka hati....

Tanpa Nama berkata...

cm ner nak tahan makan ek.tak blehla

Tanpa Nama berkata...

kalau kita diet x boleh mkn b.mangga ke..kenapa?

Tanpa Nama berkata...

saya mkn jm5 dlm bln prtama ok turun 7kg,tapi msk bln ke dua agak lambat sikit.kenapa ye?

Tanpa Nama berkata...

saya kurang makan , tapi berat selalu naik tak pernah turun macam2 ubat kurus saya telan hasilnya tetap sama malahan makan bertambah berat badan pening kepala koi weh...

Tanpa Nama berkata...

masalah bila nafsu mkn tu tiba...perut blh thn lpr lg tp rasa nak je jamah mknn... bl mkn x leh sikit..

daun hijau berkata...

produk ape ek yg sesuai nk kruskan badan????

Tanpa Nama berkata...

skrg sy tgh diet..tghri sy tk mkn...mlm sy cuma mkn oat saja...sy tak ler terlalu berisi..cuma sy kurng selesa dgn lemak yg ada di bhgn paha...ada tips tak???

Tanpa Nama berkata...

SY NK MTK TIP UNTK MENGECIK KN PONGGONG & PEHA
SBB BETIS SY KECIK,KLU BERJALAN TERLALU LAMA
KAKI SAYA CEPAT SAKIT...

oktant on Mei 14, 2010 4:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Buat masa ini, saya kurang pasti pula caranya.

Tapi kalau awak benar-benar inginkan tips, ada satu ebook yang mungkin boleh membantu menyelesaikan masalah tersebut.

Awak boleh tengok di sini.

Harap membantu.

p.s: Ebook tu dalam BI.

Tanpa Nama berkata...

memang susah nak turunberat badan...dah cuba kurangkn nasi....tp x effect langsung....rasa mcm putus asa je....tension..tp saya cuba tanamkn semangat utk kurus sedikit demi sedikit...jgn lupa doakn saya tAU....

oktant on Mei 20, 2010 11:34 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Cuba awak amalkan makan nasi sebelum pukul 8 malam. Kemudian, elakkan minum air selepas pukul 11 malam.

Mula-mula mungkin susah sikit. Tapi lama-lama nanti akan jadi biasa. :)

p.s: Nak turunkan berat badan ni perlu kawal nafsu sikit dan buatlah secara konsisten. Sekali-sekala "miss" tu masih boleh dimaafkan lg. :D

Tanpa Nama berkata...

dulu time sy kurus, punyer susah nak naik berat badan. padahal makan tolak batu ngan kayu. nak turun berat badan bukan main senang lg. lepas pegi gym, dah cecah 70 kg. skrg 2-3 tahun still maintain purata 70kg. pasni nak kasi naik lagi 5kg. huhuhu...

oktant on Mei 22, 2010 12:14 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Bro ni jenis mcm member saya la agaknya. Susah nak naikkan berat badan. :)

Saya ni pula jenis yg sebaliknya.

Tips Kuruskan Badan on Jun 17, 2010 3:00 PTG berkata...

saya pulak jenis yang berat badan senang naik dan senang turun. tips2 ni mmg berkesan, walaupun hasilnya lmbt, tapi amalkan dengan konsisten insyaAllah dpt kekalkan berat badan ideal dan sentiasa sihat. diet ni bkn utk kuruskan badan je, tp ape yg penting... amalkan cara diet yg sihat, bukan ikat perut smpi badan xde tenaga

oktant on Jun 17, 2010 3:13 PTG berkata...

@ Tips Kuruskan Badan: Saya sependapat dgn awak. Selalunya, hasil melalui cara di atas mmg lambat. Tetapi jika berjaya mengatasi dugaan dan rintangan, hasilnya memang berbaloi. Rasa kepuasan yang tak terhingga. Hanya Tuhan saja yg tahu.

Lagi satu, ia lebih selamat dan sihat secara semulajadi. :)

pancaindera berkata...

hmmm... cuba pi sauna ok gak..... malam makan oat utk buang kolestrol. siang jgn makan berulam kan air. satu lagi exercise jangan buat....mesti berjayanye

oktant on Jun 21, 2010 4:51 PTG berkata...

@ pancaindera: Mungkin awak tersilap taip kot. Exercise perlu dibuat. Kalau tak buat exercise, agak susah nak kurus.

Tanpa Nama berkata...

boleh x kalau saya exercise malam dalam bilik....sblom tdo...pagi bz la...x sempat..ujung mnggu pon bz gak..sy exercise tu take time dalam 2 jam la..dah bepeloh2 tu saya rest jap..then basah kan badan sket bru tdo..is it ok????

cik tipah on Julai 11, 2010 2:50 PG berkata...

dulu masa cik tipah anak dara...mmg slim...tp tu la org pompuan ni bila dah kawin..anak plak dah 3...menjadi2 la plak. kena control...control..control..

sekarang ni...minum air masak bebanyak...gula pun dah diganti dgn Stevia selang-selang hari.

oktant on Julai 14, 2010 3:13 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya dalam 1 minggu exercise dalam 3 ke 4 kali. Untuk setiap sesi, bersenam dalam 20 ke 30 minit pun mencukupi.

Apa yang penting ialah kualiti senaman awak. Biar sekejap tapi berkualiti.

Jika rasa susah, buat aktiviti jalan kaki pun bagus. Cuba usahakan agar dapat berjalan kaki setiap hari.

oktant on Julai 14, 2010 3:15 PTG berkata...

@ cik tipah: Baguslah kalau macam tu cik tipah. :)

Tanpa Nama berkata...

Saya tak exercise sebab tengah pantang, so makan nasi satu senduk jer setiap kali makan. Dinner around 6-7pm. Tapi mmg rasa laparlah.. in between kalau rasa perut dah pedih, makan biskut craker and air masak. Tapi dalam masa sebulan turun 5 kilo. Habis pantang dah tak boleh masuk banyak2 nasi, cuma sesenduk lebih sikit jugak.. Alhamdulillah.. mmg bercita2 nak turun dalam 5 kg. Taklah kurus sangat tapi muatlah balik baju2 semua.. pun ada anak murid kata eh slimlah cikgu.. best woo..

Tanpa Nama berkata...

ape er senaman untuk ilgkn
lemak kt bahagian perut,dada dan
pinggul ye?

oktant on Julai 28, 2010 4:05 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Terima kasih cikgu atas perkongsian di atas. Tahniah juga sebab dah slim. Saya doakan mudah-mudahan cikgu sentiasa slim dan sihat. :)

- Untuk senaman kempiskan perut, awak boleh rujuk kat SINI [Senaman 1] dan sini [Senaman 2].

Harap dapat membantu awak ya.

Tanpa Nama berkata...

gue cewk yg berusia 23thn. tinggi gue 151, nah kalau berat gue 68kg. td nya brat gue 71kg gue gak mkan nasi selama 6bulan.. turun nya dikit bagt. nyampek sekarang pun gue gak makn nasi, trus gmna donk biar turun lagi....... please.. bagi komen nya donk............................

Tips Menurunkan Berat Badan on Ogos 11, 2010 11:48 PTG berkata...

saya nak bagi tips tambahan. jangan abaikan sarapan pagi sbb mengikut kajian mereka yang sedang berdiet dan x pernah meninggalkan sarapan berjaya menurunkan berat badan. tp jgnla sarapan berat2, cukup dengan cereal atau roti high fiber

Tanpa Nama berkata...

MEMANG SUSAH KALAU NK TURUNKAN BERAT BADAN TP KALAU BERUSAHA MESTI BERJAYA.PUASA NI MEMANG BERAT BADAN KITA AKAN TURUN JADI KITA HARUS KAWALLAH PEMAKANAN MASA HARI RAYA.

oktant on Ogos 28, 2010 2:28 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Nasi boleh diambil. Bukan tak boleh ditinggalkan terus.

Tapi setiap kali diambil, pastikan kuantitinya bersesuaian dengan keperluan tubuh anda.

Selain menjaga soal pemakanan, anda juga perlu melakukan olahraga/bersenam. Dalam 1 minggu, bersenamlah 3 - 4 kali. Setiap sessi durasinya dalam 30 menit.


- Saya setuju dgn awak. Kekadang semasa raya, kita alpa sebab semua juadah nampak menyelerakan. Kalau boleh semua nak dijamah.

Di sinilah anda perlu mengawal nafsu. Boleh jamah, tapi dalam kuantiti sederhana.

Jika agak-agak terlebih makan, peruntukkan sedikit waktu untuk bersenam.


@ Tips Menurunkan Berat Badan: Sarapan pagi memang penting. Kalau boleh cuba disiplinkan diri agar tak "skip" sarapan tau. :)

tieka berkata...

saya harap tip ni blh buat saya kurus

oktant on September 07, 2010 4:19 PG berkata...

@ tieka: Saya yakin benar awak boleh kuruskan badan. Nak memulakan memang susah.

Tapi cuba awak amalkan selama 21 hari bertutut-turut dulu. InsyaAllah, lepas itu ia akan menjadi lebih mudah.

Paling penting, usah mudah mengalah dan tuliskan matlamat "aku nak kurus secara sihat" kat tempat yang senang tengok. :)

Tanpa Nama berkata...

nk tanya umur saya 13 thn, brt saya mungkin 56 @ 60 kg. tinggi 148sm . agaknya brpa kg yg harus saya turunkan & macam mana nk kekalkan berat badan slps dpt brt badan ideal

pu3melor berkata...

saya baru jer masuk web ni.mmg seronok betul.sebenarnya dah kecewa bila 3 kali cuba kuruskan badan cara ubat.mula2 guna produk herba,dari 58kg terus naik ke 68kg.pas kawin cuba amik pil pulak di farmasi,dari 68 terus ke 80.baru-baru ni amik produk minuman,terus masuk icu,gastrik teruk! memang malang betul.akhirnya saya refer doktor,dia kata bila letak produk jadi benda utama untuk kuruskan badan sampai bila-bila pun takkan kurus.yang terbaik ubah cara hidup.kita akan lebih sihat dan dalam masa yang sama kecantikan akan muncul sebab kita akan kurus...tips di atas memang tepat.saya pun berazam nak turunkan badan cara sihat.risau ada penyakit yang bersarang tanpa sedar.aduhai..

Tanpa Nama berkata...

ada tak tips untuk kanak-kanak turunkan badan? anak baru dua tahun lebih tapi berat dekat 19kg.risau pulak tgk.

caca mocha berkata...

bley kuwos kew nie????

oktant on Oktober 01, 2010 3:12 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Adik boleh ikuti petua-petua yang ada dlm blog ni. Rasanya agak banyak petua yg dikongsikan.

Adik cuma pilih petua yang sesuai dan amalkan. Amalkan secara teratur dan jgn cepat putus asa.

Selain itu, 2 aspek penting perlu diberi perhatian. Iaitu pemakanan dan senaman. Kedua-duanya perlu seiringan.

Lagi satu minda. Yakinkan diri adik boleh kurus secara sihat tanpa ubat dan mampu kekalkannya sepanjang hidup.


@ pu3melor: Pertama sekali, terima kasih sudi singgah ke sini. Saya setuju. Usah hanya bergantung harap dengan ubat semata-mata. Ianya takkan menjadi jika tak jaga pemakanan dan senaman.


@ Tanpa Nama: Puan, buat masa ni belum ada. Tapi saya akan cuba usahakan.


@ caca mocha: Mesti boleh nyer. Saya yakin awak boleh buat. Mengapa pula awak tak nak yakin pada diri sendiri, kan?

Tanpa Nama berkata...

badan dah berat ni,jd lembab je...pastu dalam gambar bentuk dah mcm buah pear.uwaa! cmner nak buat ni???????????

Tanpa Nama berkata...

ni ada nasihat yang berguna.untuk yang obes bila nak mula diet dan senaman mesti mudah give up sebab lambat nampak hasilnya.apepun kena sabar dlm sebulan gitu..diet ikut cara oktant tapi tambahkan senaman.dari 30 minit setiap hari kpd satu jam atau lebih setiap hari selama sebulan.ala-ala gim. mesti akan cepat dapat tgk kesannya.maklumle badan besar usaha pun kena besar!

Tanpa Nama berkata...

ada gak yang kata proses penurunan berat badan ikut berapa thn kita mula naik berat badan.cth badan kita naik dr 50kg ke 80kg bermula thn 2004.setiap thn yang berlalu kita perlu darab dgn usaha sebulan.maknanya dah 6thn kita obes,jadi badan akan perlukan masa 6 bulan utk kembali ke ke 50kg.tak caya cuba..toksah nak tipu le berat 30kg tu leh turun dalam sebulan je.itu halusinasi atau angan-angan ekau belako.

oktant on Oktober 04, 2010 5:42 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Cuba awak rujuk petua-petua berkaitan yg pernah sy kongsikan dalam blog ini.

- Terima kasih atas nasihat anda. :)

- Agak mustahil boleh turun 30kg dlm sebulan. Biarlah turun sikit demi sikit.

MR.H berkata...

ada x tips2 tuk naikkn berat badan???
coz saya ni kurus sgt...
thanx..=)

oktant on Oktober 07, 2010 7:31 PTG berkata...

@ MR.H: Kalau untuk kanak-kanak, saya pernah kongsi di Menambahkan Berat Badan Anak Kecil.

Untuk golongan dewasa, belum pernah lagi rasanya. Kalau ada, nanti saya kongsi ya. :)

pu3melor berkata...

susah la nak mula diet ni.semangat cepat hilang.cmaner nak buat ye..

oktant on Oktober 09, 2010 5:01 PTG berkata...

@ pu3melor: Biasanya mmg macam tu. Bukan hanya dlm bab berdiet aje. Nak memulakan sesuatu memang liat. Rasa susah nak buat.

Tapi, lama kelamaan ia akan jadi terbiasa. Oleh itu, mulakan dengan usaha yg sedikit dulu. Bila dah selalu diet dan bersenam, kita akan rasa nak tingkatkan lg usaha utk mencapai berat badan yg ideal.

Awak juga perlukan sokongan moral dr org yg terdekat. Jika tiada siapa yg nak sokong, cuba kuatkan semangat utk menyokong diri sendiri.

Saya dulu pun tiada siapa yg beri sokongan atau semangat. Saya slalu cakap dgn diri sendiri aku boleh kurus tanpa sebarang ubat.

Lepas tu, banyakkan berdoa juga agar terus dikurniakan kekuatan untuk mencapai matlamat kuruskan badan. Memang usaha yg gigih dan konsisten amat diperlukan.

Masa sy hilang semangat, saya cuba alihkan tumpuan dan buat apa yg sy suka dulu. Bila dah dapat "mood", fokus semula pada diet dan bersenam.

Kalau kadangkala "miss" diet @ senaman, itu bukanlah masalah besar. Paling penting awak mesti kuatkan semangat.

Oklah, pjg sangat pulak komen ni. :)

pu3melor berkata...

Thanx octant...nak buat benda baik mmg perlukan semangat.saya akan cuba! berapa ye berat badan yang paling sesuai dengan saya? 156cm berat 80kg.

oktant on Oktober 11, 2010 11:42 PG berkata...

@ pu3melor: Melalui kiraan, body mass index(bmi) ialah 32.9.

Berat badan yg sesuai untuk awak adalah dalam lingkungan 45kg - 60.5kg.

Cuba turunkan berat awak sikit demi sikit dulu ya.

pu3melor berkata...

jadi dalam 20kg kena turunkan...saya akan cuba dengan bersungguh2.semua petua yang ada saya akan gunakan.Insyaallah akan berhasil.t.k octant!

Tanpa Nama berkata...

bila yer waktu terbaik bersenam? ada kawan bgtau senaman sebelum mkn tgh mmg bagus.penurunan jd lebih cepat.betul ke?

Tanpa Nama berkata...

...dah tu brp kilo pulak yang paling elok turun seminggu?

oktant on Oktober 12, 2010 10:56 PG berkata...

@ pu3melor : Ya, sasarkan dalam lingkungan 20 - 25kg sebagai matlamat awal. InsyaAllah awak boleh buat. Cuma bila tengah "down", awak perlu dapatkan balik semangat yg hilang tu ya. Saya pun akan doakan pu3melor spy berjaya dlm misi ini. :)


@ Tanpa Nama: Waktu awal pagi pun baik juga. Ikut keselesaan awak.

Tapi cuba elakkan bersenam jika awak berasa lapar. Menurut apa yg saya tahu, ia kurang baik. Sebab untuk bersenam, kita perlukan tenaga juga, kan?

p.s: Tolong betulkan jika saya silap ya. :)


@ Tanpa Nama: Dalam 1 minggu, cukup sekadar turun dalam 0.5kg. Paling banyak pun 1kg.


Harap membantu.

yanie berkata...

saya tgh diet..tp susah laa nk turun..berat 65kg tinggi 158..saya takut x muat baju pengantin nti,,,cmana nk bt ni??tlg..saya...=(

oktant on Oktober 12, 2010 5:26 PTG berkata...

@ yanie: Cuba yanie mandi sauna pulak.

yanie berkata...

ermm..brapa kali kna mndi sauna dlm sminggu??pning asyik fikir tntang nie..=(

oktant on Oktober 13, 2010 3:42 PTG berkata...

@ yanie: Kalo awak ada tempat sauna sendiri kat rumah, hari-hari pun boleh bersauna. Badan akan terasa lebih ringan nanti.

Jika tiada, 2-3 kali seminggu pun memadai.

Ataupun awak boleh rujuk entri terdahulu mengenai sauna di ~ Cara Bersauna di Rumah Anda.

Harap ia dpt membantu yanie.

yanie berkata...

brapa berat yg sesuai utk yanie??berat yg ideal..skrg nie berat 65kg tggi 159...bapa kg lg yg kna turun??

pu3melor berkata...

ok! saya akan bgtau perkembangan lanjut nanti..

oktant on Oktober 14, 2010 1:20 PTG berkata...

@ yanie: Awak cuma terlebih berat badan sikit saje. Berat yg sesuai utk yanie adalah dlm lingkungan - 46.8 - 63.2kg.

@ pu3melor: Baiklah pu3. Sy doakan awak sukses ya. Amin. :)

yanie berkata...

thanx oktant...sy akn try mguruskan bdn sy nie...hargai sgt2 jasa baik oktant...=)

oktant on Oktober 14, 2010 5:59 PTG berkata...

@ yanie: You're welcome. Sy akan turut mendoakan awak. Nanti boleh la fit baju pengantin tu. Amin. :)

Tanpa Nama berkata...

saya dlm proses menurunkan berat bdn,sy berazam utk tidak mengambil nasi,utk pengetahuan berat sy dlm 71kg dgn ketinggian 156cm,sy hanye mengambil sarapan pgi dan wktu ptg shj dan setiap wktu bekerjo sy akan bermain badminton antara 30-1jam tetapi kenape berat ttp sush nk turun kdg2 sy jd give-up krn resultnye hampe,bile kite xmkn die akan trun bile mkn naik..knp ye..adekah pola pemakanan sy x btui..sy m'buat begitu krn ingin cpt trun & m'dpt result yg m'buat sy puas ati

Tanpa Nama berkata...

Saya ada mendengar dari pelatih sukan,otot kt lebih berat dari lemak dari itu pd mereka yg rajin bersenam dan ingin menurunkn berat badan harus sabar dan terus perhatikan diet mereka terutama kurangkan makanan berlemak..Mungkin berat badan tidak turun dsebabkn berat otot,yg bagusnya diet cara begini bila berat badan kt menurun badan cantik tak menggeleber

oktant on Oktober 28, 2010 11:45 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Awak perlu amalkan diet yg seimbang. Lihat semula menu pemakanan awak sebelum ini. Adakah ia sesuai dgn keperluan tubuh?

Usah mudah give-up tau. Teruskan usaha berdiet yg betul. :)


- Saya kurang pasti tentang hal ini. Tapi terima kasih sebab berkongsi info.

Mungkin ada kebenarannya di situ.

Sebab itulah saya sarankan turunkan berat badan secara perlahan-lahan melalui kaedah semulajadi. InsyaAllah badan tak terlalu menggeleber kelak. :)

yanie berkata...

oktant....thanks byk2 ats sgala nasihat tuu...saya dh bjaya turun kn berat badan 2kg..walupun kesan br ja..tp saya sgt bpuas ati..ermm..ingat x yanie yg ari tuu??pe2 pun thanks k...=)

oktant on Oktober 31, 2010 2:56 PTG berkata...

@ yanie: Sama-sama yanie. Oh, dah tentu ingat.

Tahniah ar sbb dah dpt momentum utk turunkan berat. Teruskan tau.

pu3melor berkata...

oktant! i am back..tp tak sempat nak mula diet dgn sempurna sbb busy dgn aktiviti pindah rmg.mcm2 benda nak settle.dalam kalut ni saya dapat gak turun 1.5kg..maybe penat buat mcm2 keje.oktant,saya ni suri rumah,jd benda mkn mmg dpn mata,cmaner nak buat ekk..asyik termkn lebih je.pastu saya takdpt nak buat senaman berjln kat luar jd saya pakai kasut sukan pastu jln dalam rumah selama 30minit.kelakar tak? yg penting saya senaman.huhu..tahniah buat yanie yang dah berjaya turunkan bdn 2kg.mmg kuat smgt,mesti yanie terlalu happy dgn pilihan hati.tahniah!

oktant on November 03, 2010 3:24 PTG berkata...

@ pu3melor: Pertama sekali, tahniah gak sbb awak dah turun 1.5kg. Satu permulaan yg bagus. :)

Salah satu cara, awak perlu letakkan makanan jauh drpd pandangan. Senang cerita letakkan semua makanan di dapur.

Kalau terasa nak makan gak, boleh pilih buah-buahan spt epal. Ataupun pilih snek yg rendah kalori dan berserat tinggi.

Di samping tu, awak boleh banyakkan minum air putih gak.

Bersenam dalam rumah pun boleh. Janji keluar peluh. :)

Kalau rasa terlebih makan, lebihkan senaman.

Saya doakan awak terus bersemangat dan dpt turunkan berat badan spt yg diidamkan yer. Amin.

Tanpa Nama berkata...

hye..
sy stdent di sebuah kolej..tggi sy,154 n brat 55.sy mempunyai msalah lemak di bahagian peha n perot buncit.sy mengalami stress disebabkan hal ni..sy ad cbe untuk diet spt kurgkan mkan tp xmenjd..mcm mane sy nk atasi??pliz help me..sy tiada mase utk bsenam memandangkan jadual ktat dkolej..

pu3melor berkata...

hai oktant,i am very upset..berat yang turun tu dah naik balik.tapi naik lg banyak ke 82kg.bukan salah badan atau petua dr oktant tp diri saya sendiri.mkn mlm dan tak bersenam.saya jd down sgt.suami yang nampak saya bersedih terus belikan basikal statik utk mudahkan saya bersenam.suami kata mudah utk saya bersenam dgn masa yang tepat.saya rasa happy sgt tapi dlm masa yg sama rasa risau kalau saya akan terus kecewakan dia...cmane oktant? ape yang saya perlu buat dgn basikal statik tu.terharu dgn sokongan dari suami.

oktant on November 10, 2010 5:29 PTG berkata...

@ pu3melor: Hai. Pertama sekali, rasanya awak perlu cari semula semangat yg hilang tu. Cari rakan2 yg mempunyai tujuan yg sama. Kalau ada kawan, biasanya bersemangat skit, kan?

Kemudian, duduk berbincang camner nak kuruskan badan. Lakukan aktiviti yg awak suka dan dlm pada masa yg sama ia boleh turunkan berat badan.

Usah paksa diri dan buat benda yg kita tak suka. Bersenamlah mengikut cara yg awak mudah buat dan enjoy.

Kemudian, kawal pemakanan sedikit demi sedikit. Berikan diri awak masa utk membiasakannya. Mula2 mungkin susah, tapi lama-kelamaan ia akan jadi biasa.

Harap membantu. :)

pu3melor berkata...

thanx oktant..saya akan atur semula jadual diet saya.terima kasih dgn sokongan yg oktant selalu bg.

mummy afnan berkata...

adakah dengan kurus akan mengubah perwarakan dan rupa kita..saya memang dalam kategori obes dan seringkali lemah semangat untuk menguruskan badan..kalah dengan ajakan teman2 dan makanan segera..dah 10 tahun saya jadi lagu ni..

Tanpa Nama berkata...

boleh jugak menggunakan penyahtoksin....
harga serendah rm2.00 sekeping...
jika berminat nak mencuba boleh email saya di echah_82@yahoo.com.....untuk penjelasan lanjut....

pu3melor berkata...

oktant..saya dah dapat berat 80kg balik.tapi rasa takut kalau naik balik.sekarang saya tengah atur jadual harian saya agar tak tertinggal benda-benda penting seperti bersenam.kenapa ye bila berbadan besar kita mudah tersinggung..bad mood..

yanie berkata...

bgus laa pu3 melor...truskan usaha tu....mmg mood mudah tsinggung ckit...biasa laa tu...ermm raya aidil adha nie jgn mkn daging byk2 cgt k...ckuplah skadar merasa ...ermm yanie daa x mkn nasi skrg nie...wlaupun pyh..tp nk kurus...kna tekadkan usaha gak..=)hope suma yg nk kurus success yaa...jgn mudah putus asa....=)

pu3melor berkata...

kan bagus kalau saya bersemangat mcm yanie..apepun moga yanie sentiasa mencapai kejayaan hasil dr usaha yanie..slmt hari raye.

oktant on November 21, 2010 1:43 PTG berkata...

@ mummy afnan: InsyaAllah kalau kurus secara semulajadi, rupa takkan berubah. Kulit pun tak terjejas.

Saya faham dgn situasi puan. Puan mesti kuatkan semangat. Amalkan pemakan sihat dan cubalah bersenam ikut kemampuan dan boleh dibuat selalu. Tapi, elakkan drpd terlalu memaksa diri.

Saya bimbang ia takkan bertahan lama jika kita memaksa diri.

Sekali sekala menikmati makanan segera tiada salahnya.

@ pu3melor: Mudah tersinggung mungkin sbb kurang keyakinan diri atau terasa diri ni serba kekurangan kot.

Tapi usah takut sangat lah. Usah difikirkan sangat soal badan besar ni. Cuba bersikap positif yg awak pun boleh slim macam orang lain.

Cuma perlu tetapkan matlamat utk kurus sampai tahap yg macamner, teruskan usaha setiap hari serta jangan lupa berdoa padaNya.

Berikan diri sendiri masa untuk mencapai matlamat ini. Kekadang ia mengambil masa bertahun lamanya.

InsyaAllah, suatu hari awak mesti dapat hasilnya. Cuma perlu sabar dan yakin tau. :)

@ yanie: Saya suka dgn semangat awak. Semoga awak pun berjaya mencapai matlamat utk mendapatkan berat & bentuk badan ideal ya. Amin.

Tanpa Nama berkata...

dlu berat sy 75..sy in love pastu nk diet,sy tried diet atkins dlm 2 buln vert sy jdi 60kg..pastu sy truskn n jdla 54kg..pastu malaz da nk diet..skunk nk diet balik nk jdi 45kg lakk..yg pnting mkn mknan yg sehat ms diet nie..

Tanpa Nama berkata...

leh tak bgtau diet cmaner tu?

isteri sedih berkata...

salam suma...saya ni suri rumah umur 28.saya 8 thn lps kurus je,berat 48kg tinggi 158.pastu saya diserang migran menyebabkan saya perlu ambil ubat 3x sehari.ubat tu mmg kuat,saya perlu mkn makanan yg berat sebelum mkn ubat.jd saya kena ubah cara mkn saya masa tu.badan mula naik hinggalah mencecah 68kg.saya stop mkn ubat tersebut sebab tak tahan dgn berat yg naik dan pedih perut.sekarang lepas kahwin saya makin naik ke 82kg.mmg sedih betul.sampai sekarang saya masih alami gastrik yang teruk setiap kali nak kurangkan mkn.boleh tak bantu saya cmaner saya nak turunkan badan ni.mmg rasa tak selesa dan rendah diri sgt.saya turut digeruni oleh ipar duai dgn gelaran pemegang rekod gemuk dlm family.saya sedih.

insan sedar berkata...

ni antara kesan yang dialami bila gemuk bg diri saya;
#susah dapatkan pakaian yang elok,kalau adapun mahal.
#wajah nampak lebih tua dr usia,pucat dan kusam.
#jd kekok apabila bawak mtr,badan susah nak imbang sebab bahagian peha yang besar.
#nak naik mtr rasa takut sebab berat bahagian belakang apabila membonceng.
#terlepas peluang nak naik kereta kuda sebab kesian kita ni berat akan menyeksa kuda tu.
#jd tak yakin diri dalam banyak perkara.
#mudah sensitif dan terasa apabila dikhalayak ramai,rasa nak kurung dalam rumah je.

itulah antara ape yang saya rasa apabila naik berat badan..jd mmg penting kita kekalkan berat bdn ideal.saya pun dah mula sedar akan kepentingan diet ni.

Tanpa Nama berkata...

weh, xpayah sedih2. korang gUna je Sshapeup. xpayah susah2 nak diet, senam2. i amek 3weeks je. lose 5kg.i bet with my friends sebab i xcaye die cakap.hehe.kalah pulak.currently they all,i mean Sshapeup dah wat promotion dekat mix.fm & lite.fm. i baru dengar semalam waktu i nak pegi kerja.i'm happy now.;')haha..
kalau xcaye klik nie www.sshapeup.co.uk.

pu3melor berkata...

hehe,coming back..hai oktant! saya dah 79kg.letih gak diet ni.bersenam mmg cukup membosankan sebab xde kawan.tapi saya bukak lagu yg best masa bersenam agar masa berlalu cepat.nape badan jd sakit2 bila bersenam ye oktant?

Tanpa Nama berkata...

di manakah oktant?

Tanpa Nama berkata...

saya tgh dlm proses menurunkan berat badan,mcm2 cubaan yg saya lalui,ada jgk kawan2 yg memperlekehkan saya kerana berdiet..mula2 rasa sedih tapi saya fikir cara positif, ambil sebagai cabaran...saya makan nasi seminggu sekali saja tu pun dlm kuantiti sedikit,lebihkan sayur2 hijau,dan roti gandum penuh,alhamdulillah berat badan saya perlahan2 turun dari 60kg ke 54kg sekarang ne...tapi saya masih berusaha untuk capai target saya iaitu 45kg...harap2 kawan2 yg punyai tip2 bagaimana nk kuruskn badan sila syer dengan saya..terima kasih..

emily91 berkata...

kn p aku x bole kurus!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

oktant on Januari 10, 2011 11:53 PG berkata...

@ isteri sedih: Waalaikumussalam. Sedikit cadangan yg saya boleh kongsi utk puan ialah:

- Makan secara kerap dlm sehari. Namun, pastikan saiz setiap hidangan tu bersesuaian dgn aktiviti harian puan. Lebihkan sayur-sayuran spt brokoli dan kubis.

- Jikalau terlalu banyak kuantiti makanan yang diambil, berat badan akan bertambah.

- Sekiranya terasa lapar sebelum waktu makan yg utama, boleh makan buah-buahan yg ada vitamin c.

- Utk gastrik, puan boleh lihat petua yg ada di pautan ini.

p.s: Buat masa ni, ada 2 pautan berkaitan. InsyaAllah akan ditambah pada masa akan datang.

@ insan sedar: Tahniah sebab awak dah sedar. Begitulah perasaan yg dialami org yg terlebih berat badan ni.

Lebih-lebih lg bila dijadikan bahan gurauan, ejekan dll.

@ Tanpa Nama: Saranan saya biarlah berdiet secara sihat. Jika nak pakai shapeup tu, sertakan sekali dgn senaman dan cara pemakanan seimbang.

Barulah mantap. Sebab andainya ada individu yg tak dapat hasil setelah gunakannya, pasti ia akan menyalahkan produk itu 100%.

Walhal, cara hidup kita yg kurang sihat.

@ pu3melor: Hai pu3melor. Hehe... Bersenam membosankan kalau kita rasa macam terpaksa utk melakukannya.

Ataupun bila kekurangan motivasi.

Jangankan awak, saya pun ada masa-masa tertentu rasa malas nak bersenam tau!

Cuma bila dah malas, saya cuba cari momentum balik. Mendengar lagu kesukaan pun kekadang boleh menaikkan semangat utk bersenam kembali.

Mulakan dgn senaman yg ringkas dan mudah-mudah saja. Buat sekejap pun ok.

Bila dah dapat momentum semula, barulah bersenam seperti biasa dan lebih lama.

Bersenam memang meletihkan. Sebab kita gunakan tenaga.

Jadi, sebelum bersenam alas perut sikit. Ala kadar. Elakkan perut kosong. Bila perut kosong, kita memang tak larat nak bersenam. Takde tenaga.

Itu yang selalunya terus tak jadi nak buat senaman. Huhu...

@ Tanpa Nama:

- Hai, saya di sini. :D

- Memula, saya nak ucap Tahniah! Sebab awak berjaya turunkan berat badan. Biar sedikit demi sedikit. Itu lebih baik. :)

Teruskan usaha awak tu. Usah pedulikan orang lain. Percayalah, bila badan awak dah cantik nanti, ramai yg akan memuji. ;D

Nak kurus lagi, ulangi saja apa yg dah awak buat selama ni.

Banyakkan minum air masak, minum air limau kasturi/limau nipis selepas makan tengahari/malam, banyakkan memakan buah-buahan serta kurangkan manis dlm makanan/minuman.

@ emily91: Siapa kata awak tak boleh kurus? Awak yg kata, kan? Hehe... jgn marah yer...

Sebenarnya awak mesti yakin dan teruskan usaha untuk kurus secara sihat.

Ubah minda awak, dan katakan "Aku boleh KURUS dalam masa XX bulan".

p.s: XX tu awak tetapkan sendiri. Tapi biarlah boleh dicapai. Dalam masa 6 bln, 12 bln atau 24 bln ke.

p.p.s: Kalau esok atau minggu depan nak kurus, mmg tak munasabah la sasaran tu, kan?

Tanpa Nama berkata...

hepi oktant dah ada...

oktant on Januari 11, 2011 8:19 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terharunya...=D

Tanpa Nama berkata...

berat sy 71kg tinggi 151...cm mn nk trnkn berat bdn jd 55kg...dah bnyk kli sy cba utk berdiet tp gagal...kndg2 rsa putus asa...

oktant on Januari 18, 2011 11:43 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak mesti teruskan diet tu. Usah berhenti. Elakkan berpuru asa. Sebab ia memang memakan masa.

Percaya dan yakinlah dengan usaha diet anda tu. Hasilnya pasti akan tiba. :D

Tanpa Nama berkata...

bestnye kalau dapat kuruskan badan dengan SEGERA

raihanna berkata...

yelah,memang best,cuma kena usaha lebih...........

dhahiya berkata...

berat saya 65kg.macam mana nak kuruskan badan dalam masa sebulan?

oktant on Februari 01, 2011 5:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Biar lambat asal sihat. Kalau cepat tapi ada kesan sampingan di kemudian hari, pun tak "best".

@ raihanna: Betul tu. Usaha mmg penting. Lagi satu konsistensi pun memainkan peranan.

@ dhahiya: Macam biasa. Amalkan gaya hidup sihat dan diet yg betul.

Target seminggu turun dalam 0.5 kg dulu. Jadi, sebulan turun +/- 2 kg.

Biarlah kurus secara sihat. Usah tergopoh-gapah. Sebab kalau boleh kita nak kurus dlm jangkamasa lama. Kalau boleh nak sentiasa slim, kan?

Jadi, awak perlu teruskan usaha sepanjang masa. Konsistensi juga penting ya. :)

Pedagang Melayu Berbisnis Online on Februari 06, 2011 11:45 PG berkata...

Boleh juga petuanya ni...terima kasih, langsung di praktekkan

oktant on Februari 07, 2011 11:45 PG berkata...

@ Pedagang Melayu Berbisnis Online: Sama-sama. Selamat mempraktikkannya. :)

Mona berkata...

Salam,

Saya baru menyertai easy camp(mid january 11), dlm camp tu byk yg kita belajar ttg tubuh kita seperti diet apa yg sesuai utk darah kita, senaman, pemakanan dan byk lagi la, tp yg penting sbnrnya byk asid atau kekotoran dan penyakit dtg dari usus kita. Kita makan apa shj tp x pernah cuci ususkan? 2 hari saya berada di easy camp sy hilang 1.5kg. Nape x caya? saya pun x caya tp kawan saya yang ikut serta dlm camp tu dapat hilang 5 kg dlm 2 hari. Hakikatnya mmg byk kerak2 dlm usus kita yang menambahkan lg berat badan kita, tu yang x leh turun berat badan. Skrg saya dh tau apa pemakanan yg sesuai dgn darah saya dan sehingga kini(mid feb 11) berat badan dari 70kg saya dh turun ke 63kg. Jika ada yang nak tau lbh lanjut blh la email saya di monalizajamaluddin@yahoo.com

oktant on Februari 16, 2011 3:37 PTG berkata...

@ Mona: Wah. Tahniah saya ucapkan atas kejayaan anda. Saya pun nak tau gak apa rahsianya. :D

ayu berkata...

salam..sy 27thn seorang suri rumah . sy nk sgt kurus.. dlu berat sy 52kg. tp lepas je dapat baby berat sy naik mendadak skang dh 65kg! tinggi sy 165. sy kalau bole nk turun 55kg dh oke..tp tu la..tiap kali diet mesti xjd.sy makan xla bnyak... tp knpe la berat sentiase je bertambah. sy benarnye teringin nk tmbah anak tpi sy takut pas beranak terus makin gemuk.. macmane ni???

oktant on Februari 23, 2011 12:01 PG berkata...

@ ayu: Waalaikumussalam. Mungkin puan perlu mengkaji semula cara berdiet. Walaupun makan x banyak, tapi puan perlu lihat semula jenis makanan yang diambil.

Jenis makanan yang diambil perlulah seimbang agar tahap kesihatan puan tetap terpelihara.

Sebenarnya, makan dalam kuantiti sedikit tetapi kerap juga salah satu cara diet yang baik.

Lagi satu, mungkin faktor tak cukup tidur. Maklumlah, bila dah ada "baby", waktu tidur dah jadi tak menentu.

Mungkin itu salah satu penyebab mengapa berat badan puan bertambah.

Tanpa Nama berkata...

kay berkata : disiplinkan diri anda untuk berdiet dan juga bersenam (semingu 3 kali sahaja)dan minum bodybutee sehari sekali insyaallah berat badan anda akan turun seminggu 2 kg. cuba la dan komen ya!

Tanpa Nama berkata...

yahoo badan saya gemoookkk!!!!! macam babi...

Tanpa Nama berkata...

hai leh kenalan tak
nama:raihana sorea binti...
umur:19 taon
tggl:melaka
bith'day:7/4-19_ _..
nak cooll kee:014-tekan-tekan x dpt..
klo nk slim mcm sy...
tekan http://kupukupukecil.com/

Tanpa Nama berkata...

salam kepada semua kawan2 kita walaupun saya x dikenali tapi ingin beritahu korang semua satu produk yang best punyer a nama produk ni slim diet2(sd2) cuba search nanti korang dapatlah tapiiiiiiiii sebelum beli kenalah solat istikhoroh dulu,kerana segala sesuatu itu ALLAH yang tentukan bagi yang berumur17- guna jus mate5 je a sd2 utk owg17+ jew kalo 8 tahun pun boleh guna jus mate 5,k wassalam

Tanpa Nama berkata...

psylliumhuskfan.blogspot.com...cuba buka blog ni....natural dan xde side effect.

Putri Nea Ameera on Mac 26, 2011 2:49 PTG berkata...

boleh ke diet dalam masa sebulan dpt menurunkan 8 kg

http://intan-fiber.blogspot.com on April 06, 2011 7:16 PTG berkata...

IZ FIBER Penyelesai Masalah Sembelit, Berat Badan dan Perut Buncit...

Tanpa Nama berkata...

terima kasih....harap2 tips nieh berjaya:)(::):)

Tanpa Nama berkata...

helo.........sy berumur 15 tapi berat sy 92

Tanpa Nama berkata...

wahhh. saya suke sume tips kat blog ni. saya mesti cube. BMI sy sgt tak normal. thank sis.

oktant on April 29, 2011 3:54 PTG berkata...

@ Putri Nea Ameera: Secara normalnya, berat badan boleh turun sbnyk 2-4kg dalam masa sebulan.

Elakkan penurunan berat badan yg terlalu mendadak. Biar ia turun sikit demi sedikit dan pastikan ketegangan kulit anda juga dipelihara. :)


@ Tanpa Nama:

- Sama-sama. Awak boleh berjaya. Saya yakin awak boleh. Syaratnya, mesti mulakan SEKARANG.

- Hello dik yg berumur 15 thn.

Berapa pula ketinggian adik? Lepas tu, kira Indek Jisim Tubuh @ BMI. Kemudian barulah adik dapat tentukan kategorinya ya. :)

- Terima kasih sebab suka tips kat sini. Saya amat menghargainya.

Usahakan agar BMI awak berada pada tahap normal ya. Awak mesti boleh. Yakin boleh. Mulaknnya sekarang, oke.

Sama-sama. :)

Tanpa Nama berkata...

tlgla sy,,sy ingin trun kn brt bdn n buang lmak2 yg ade...kite pmpaun kne jage pnampilan dri,,,klu x nnt suami cari lain,,,

Tanpa Nama berkata...

sye ad masalh berat bdn . tinggi 164 , berat sye lak 65 .. sye da cube diet dengn care x mkn nasi . sy mkn roti je .. tp , x menjadi je .. tension ! . .pastu sy stop . sy rse bert sy da mule naik lagi . mcm mne sy nk kuruskn bdn ni ?

Marwa Dinni on Mei 17, 2011 3:47 PTG berkata...

Oktant... saya dalam usaha menurunkan berat badan... (^_^) dan saya sgt2 suka tips oktant tu.. boleh saya kongsi dalam blog saya?? semoga saya pon berjaya kurus... (^_^)

oktant on Mei 24, 2011 11:31 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Puan perlulah fokus utk mencapai matlamat bg menurunkan berat badan. Walaupun ia agak sukar pd permulaannya, puan mesti kuatkan semangat. Usaha perlu dilakukan secara berterusan. InsyaAllah ia akan berhasil.

- Pada pandangan saya, awak tak perlu berhenti ambil nasi. Boleh makan nasi setiap hari. Tapi biarlah dalam kuantiti yang sedikit. Lepas tu makan nasi sebelum pukul 7 atau 8 mlm.

Lagi satu, awak boleh makan secara kerap sekitar 5-6 kali sehari. Namun, pastikan kuantiti makanan yg diambil dlm kuantiti yg sedikit atau sederhana.

@ Marwa Dinni: Syabas saya ucapkan kerana berusaha utk menurunkan berat badan. Saya doakan usaha saudari membuahkan hasil.

Marwa Dinni boleh saja kongsikan mana-mana tips atau petua yg diingini dlm blog ini. Mudah-mudahan ia dapat memberikan manfaat kpd semua.

Terima kasih.

Adeqsya on Mei 26, 2011 8:51 PTG berkata...

Incik Ontant, izinkan saya berkongsi diet yang sihat secara semula jadi...

Saya dah cuba diet ni hasilnya memang menggalakkan dalam masa 1 minggu je boleh turun dengan jaminan 2 - 5 kg ikut pada metabolisme sesorang... diet ni tak perlu lapar, tak perlu produk kurus... cuma amalkan makanan tanpa karbohidrat atau kurang karbohidrat,

rahsianya ade kat blog ni...

http://www.taknakgemuk.com/2010_01_01_archive.html

ni bukan blog saye, cuma saya ikhlas sharing dengan sape2 yg betul2 nak turunkan berat badan, ikutlah panduan dari bab 1 sampai akhir, fahamkan dan amalkan, insyaAllah kurus secara sihat...

Terima kasih Incik Octant bagi saya share yep

sha berkata...

bdn sye kurs....tp brt bdn sya tetp naek...sy kurg kn makn n slalu bersenm tp nmpk nye kurg berhsl...mcm mne nk wat lg ea??

oktant on Mei 29, 2011 5:11 PTG berkata...

@ Adeqsya: Ok, saya izinkan. Tiada masalah. Apa yg penting ia dpt memberikan kebaikan kpd semua yg nak kurus & langsing secara sihat.

@ sha: Cuba awak perhatikan balik jenis makanan yg awak ambil. Cthnya kalau makanan segera atau sejuk beku memang kurang baik utk kesihatan.

Lebihkan makan buah-buahan, oat serta sayur-sayuran. Banyakkan juga minum air masak @ air suam. Elakkan minuman bergas & berais.

Tanpa Nama berkata...

cara saya diet:
1.tidak makan nasi tapi di ganti dgn roti gandum penuh 3 keping roti di watu pagi bersama segelas susu segar rendah lemak. tgh hari 2 keping roti sgelas sunquik (oren) suam dan petang just ambik buah buahan seperti betik, epel hijau dan mcm2 lg.
2.byak kan minum air mineral
3. jgn merokok, merokok blh melemah kan kadar metabolisma badan.
4. lakukan senaman minima 5 kali smiggu 30minit setiap sesi.
5.dapat kan tdo yg ckup...
selamat mencuba tip untuk kurang kan berat badan

oktant on Mei 31, 2011 3:27 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih sudi kongsi cara diet di atas. :D

Tanpa Nama berkata...

bahasanya membingungkan......

fatiha psyllium husk on Jun 07, 2011 12:54 PTG berkata...

pengambilan psyllium husk dapat membantu mengurangkan berat badan....sambil mencuci usus yg berkeledak..

Tanpa Nama berkata...

salam...sy ada satu cara nak turunkan berat badan dengan cepat,,macam sy sebulan lebih sy dah turun 10kg kalau nak tahu bagaimana cara berkesan tampa memenatkan badan sila hubungi sy:din 0194002246

Joo lee ya on Jun 18, 2011 7:36 PTG berkata...

thanks guys,,this tips help me a lot...

SyiKiN@ShAhiD on Jun 21, 2011 9:35 PG berkata...

haaa masih ada yg terlupa utk kurus & sihat WAJIB ambek breakfast….tp bergantung apa yg kte makan..
lalui berdasar pengalaman dan bukan cakap kosong…dulu ikat perut xmakan nasi 6bln cuma turun 5kg n macam2 lg buat tp tak berhasil.
tp kini amalan hidup sihat & cergas dengan nutrisi cuma dalam masa 3 bulan berjaya turun 12kg..ALHAMDULILLAH…berjaya turun berat badan bukan dengan ubat.
pada kawan-kawan diluar sana sila pm sy
sy excited nak share dengan anda..
syikin w.norasyikin@gmail.com hp.012-6050803
Allah cipta hambanya semuanya cantik dan indah, terpulang kepada kita nak jaga amanah tubuh ini, atau tidak.

tips kuruskan badan on Jun 29, 2011 12:49 PG berkata...

Terima kasih dengan perkongsian info yang cukup lengkap ni Tuan Blog! Cukup bermanfaat!

oktant on Jun 29, 2011 1:23 PG berkata...

@ tips kuruskan badan: Sama-sama. Terima kasih kembali ya. ;D

Tanpa Nama berkata...

sila klik web ni http://www.saunabeauty.com/ memang mujarab untuk kuruskan badan ..berat saya turun 12kg dlm mse 3 bln je...saya pengguna sauna sebelum ni..sekatang saya jual sauna..bila kite bersauna sama seperti kita berjogging..kan bile senaman lebih cepat badan kita kurus..jom try sauna..nak order sauna mesej saya 0122166597 (firza)

tips kuruskan badan on Julai 04, 2011 2:16 PTG berkata...

Banyaknya tips. Saya mohon share di wall post FB saya ya. Terima kasih. Perkongsian yang sangat bermanfaat.

Tanpa Nama berkata...

waa.best la petua kat sini. Unfortunately,semua i dah penah cuba, tp x berhasil.huhu.sedih2. Sedih bile org ckp bdn makin besar. Tension semua ada.dah kurangkan mkn,dah minum byk air,dah byk bejalan,dah kurangkan tidur siang,da dpt tido yg ckp wkt mlm.ape lg la agaknya yg i nk kena buat.wuwuwu

Tanpa Nama berkata...

aku ad cte sket.. ni berlaku depan mata aku, pasal adik aku, dulu masa form 2 dia punya seluar je saiz 36, aku pon pakai 30 je , tapi sekarang dia dah bleh pakai saiz 30, tabiat hari2 dia yang aku tahu la dia ni kurang makan , dah tu kuat tido, biasa dia tido je dalam 15 jam 1 hari, biasa la budak2.. sampai dah leh gelar mayat idop dah, pada pikiran aku antara tips yang paling tepat kat situ adalah kurang nya pemakanan, bukan makna nya kene makan sekali sehari atau ikat perut yang menyusah kan diri , tapi kurang kan makan macam tips petua yang kat atas tu dan jangan minum air manis2, sebab air yang manis2 ni wat korang cepat lapar, bab makan plak makan no comment, sebab adik aku tu makan dia bantai je, and kalau nk lebih bgos cuba banyak kan melakukan aktiviti yang mengeluarkan peluh, - battle kluang -

oktant on Julai 06, 2011 6:28 PTG berkata...

@ tips kuruskan badan: Boleh, silakan. Harap dapat memberi manfaat kpd rakan2 fb anda. :D

@ Tanpa Nama:

- Semuanya bermula drpd minda anda. Jika anda yakin boleh, tiada apa yang mustahil.

Cuma ia perlukan masa. Selama mana tu? Bergantung pada individu. Mungkin berbeza jangkamasa yang diperlukan utk mencapai berat badan ideal.

Apa yang penting ialah teruskan perjuangan anda. Insya-Allah sy sentiasa mendoakan kejayaan awak.

- Terima kasih sudi berkongsi cerita pasal adik awak. Banyak juga perubahannya.

Tapi, selain berjaya menurunkan badan ialah pastikan kita mencapainya dengan cara yg sihat dan selamat.

Lebih penting, kita dapat mengekalkannya dlm jangkamasa yg panjang. :D

eppa on Julai 09, 2011 11:36 PTG berkata...

saya nak try laa... ;)

oktant on Julai 11, 2011 6:24 PTG berkata...

@ eppa: Bagus tu eppa. Good Luck! ;)

Tanpa Nama berkata...

LW X MAKAN BLH KE KURUSKAN BADAN EK???????????HUHUHUHUHU..

oktant on Julai 14, 2011 5:20 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau tak makan, nanti takde tenaga pulak. Silap haribulan akan jatuh sakit. Lagi sedih, kan?

Makanlah makanan yg memenuhi keperluan tubuh awak. Lepas tu, setiap kali makan, ambillah dalam kuantiti sederhana ataupun sikit.

Biar sedikit, tapi boleh diambil semula selang 3-4 jam kemudian.

Kalau lapar, jadikan buah-buahan spt epal, pisang atau betik sbg snek.

hassan on Ogos 17, 2011 8:36 PG berkata...

salam ade sesape pernah cuba teknik yg terdapat di website www.formuladietextreme.com kalu ada tlg bg review. Dgr citer tgh laris skrg

Tanpa Nama berkata...

Salam Tuan Tanah,sy adalah founder produk Slimming Collagen Diet..mungkin kita bole bkongsi ssuatu?manfaat urusniaga?atau..bina produk baru?email sy bioSC9@yahoo.com. TQ

Tanpa Nama berkata...

kurus kan badan???? x payah xperluuuu.. kurus ker gemuk ke kita tetap manusia....

Tanpa Nama berkata...

h

Tanpa Nama berkata...

Nadia:-
sy 21 tahun, pada awal januari 2011 sy tekad untuk turunkan berat. berat sbnr sy pada jan 2011 86kg dan 6 bulan lepas tu (jun2011) saya turun 10kg bermakna berat sy 76kg dan skrg sept2011 sy hya turun 4 kilo +- so berat sy dah maintain 72 saja. sy mengikut tips sebijik macam diatas. tp sejak sy melanjutkan plajaran sukar utk sy berdiet semula. sy kuatir berat akan bertambah. sy penah mencecah 69kg tapiu lepas raya naik 3kg. so skrg 72.. macamana nak bagi smgt turunkan berat semula...risau.......

oktant on September 20, 2011 1:59 PTG berkata...

@ Nadia: Motivasi kita utk menurunkan berat badan ada pasang surutnya. Sekejap naik, sekejap menurun, kan?

Jadi bg mengekalkan smgt, bayangkan rupa bentuk kita sewaktu mempunyai berat badan yg sepatutnya.

Kemudian, cari seorang yg boleh dijadikan idola. Pilihlah yg memiliki bentuk serta berat badan yg kita mahukan.

Lepas tu, tukarkan muka kita pd gambar idola tersebut.

Kemudian, aspek pemakanan pun mesti dijaga. Kurangkan atau elakkan 3 racun putih iaitu gula, garam dan tepung.

Begitu juga dgn senaman. Kalau boleh bersenam lebih drpd apa yg kita makan. Pada awalnya memang sukar. Tapi lama-kelamaan ia akan menjadi kebiasaan.

Kalau boleh cari kawan yg mempunyai matlamat yg sama agar saling mengingatkan.

Harap membantu.

Tanpa Nama berkata...

ok.. sy akan try tips tu. Target sy sebelum convo 21st oct 2011 sy akan capai 68kg.. harap menjadi. Boleh sy bertanya? betulkah diet dengan tidak memakan nasi itu tidak merbahaya? sebab sy berdiet dgn tidak makan nasi. sy akan jamah nasi 3 atau 4 hari , itu pon skadar merasa sahaja.. dan sy sudah terbiase. Sy ada dgr sorg wanita dekat HTAR,die dimasukkan kewad kerana dari usia 16 tahun seginggalah 26 tahun tidak makan nasi dan ususnye kini pecah.

oktant on September 22, 2011 10:26 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Selamat mencuba yea. Moga awak dpt capai berat badan yg diingini sblm konvo.

Saya kurang pasti pula diet dgn tidak memakan nasi boleh menyebabkan usus pecah.

Tapi, sebaik-baiknya kita amalkan diet seimbang. Nasi boleh diambil setiap hari.

Cuma ia mestilah diambil pd kuantiti yg berpatutan. Itulah konsepnya.

Ini kerana walaupun kita tak ambil nasi, berat badan tetap akan naik sekiranya memakan makanan lain secara berlebihan.

Saya pernah kongsikan mengapa kita perlukan nasi melalui artikel Mengapa Anda Tetap Perlukan Nasi.

Harap membantu.

Tanpa Nama berkata...

some body help me please!!!...berat bdn sya dh naik...85kg!!!:(...

Tanpa Nama berkata...

Thanks

Sheila on Oktober 11, 2011 8:47 PG berkata...

Info yang menarik untuk di ketahui bersama... Thanks...

http://petuakuruskanbadan.blogspot.com

Sheila on Oktober 11, 2011 9:00 PG berkata...

Selera yang tak terkawal antara penyebab mengapa petua kuruskan badan kurang berkesan untuk di amalkan...

http://petuakuruskanbadan.blogspot.com/

Tanpa Nama berkata...

hai. berat sya 80++kg, tinggi 170++. sedih bila tengok kwn2 lain pembesaran normal. sya dh macam lelaki, tinggi dan besar :(

Tanpa Nama berkata...

salam,
just nak share ngan you all semua:
saya dah letih ngan produk mengurangkan berat badan..sebut je apa yang saya tak cuba, antaranya:
1.jusmate 5
2.koko colagen
3. Dlitchin (ala yg penyanyi aishah tu)
4. herbal life (bagus sebenarnya tapi mahal sikit dan resultnya lambat)
5. dr. nordin darus formula
6. SD 2 (bagus untuk kulit- nampak gayanya- sebab really kolegen)
7.lasmi (ubat tapi tak de kkm punya cop)...
8. slimming center??????????? ada cuba jugak kat kajang ..tapi tak lah sampai beribu cuma ambik pakej yg paling murah...itupun tak habis pakej tu........
9. pakai premium beautiful..ok jugak..tanpa lambat

bak kata orang asal ada iklan kurangkan berat badan semua saya akan cuba....
HUBBY??????tengok je......dia malas nak cakap....tapi dia bagussss sangat sebab bagi support dari banyak aspek especially RM le...(terima kasih abang sayang)...( nakkan.. bini LAGI cantik ....)

nak di jadikan cerita... saya tertengok kawan saya di FB ...saya jarang tengok FB..ya allah......kurus (berat badn dah kurang...) dan cantik...saya ambik telefon terus call dia, dan tanya pasal dirinya yang totally dah berubah..dia pun menceritakan...
tak puas hati lagi tu..sebab takut kamera 'trik'..so esok janji nak jumpa sebab nak tengok dia in 'real life'....mlm2 buta g jugak dalam kul 11mlm..(biasalah hubby temankan)
memang betul2 kurus...dia turun berat badan dalam 10 kilo..tapi tak nampak 'ha-get' (tak rupa orang sakit pun)..
untuk pengetahuan u all, kawan saya ni sama condition ngan saya suka mencuba produk untuk kurangkan berat badan...

saya??? terus cuba produk ni.....produk ni dijamin dan ianya di luluskan oleh KKM (tu yang bagus)..
harga??? nanti cerita, tapi BERBALOI tau!
perlu berdiet ke???? tak jugak sebab saya makan je apa yg saya suka cuma saya kurangkan kuantitinya sahaja...
perlu minum air ke?????? ye...tulah petua nya....sebab air dapat membantu tuk membuang semua toksin yg ada kat badan kita (lemak yang dah tepu)...saya minum air dalam 3- 4 liter (yang wajib), kalau rajin sikit lebih lagi saya minum 4-5 liter...

so kesimpulannya, saya dah turun berat badan lebih kurang 6 kilo daripada 65kg SEKARANG 59 kilo, dan badan saya nampak kecil...semua baju2 saya yg cantek2, dan tak muat nak pakai especially di pinggang, sekarang dah boleh pakai.....
alhamdulillah......sekarang saya share produk ni ngan kawan2 yang seangkatan ngan saya untuk menurunkan berat badan....

kalau nak tahu lebih lanjut..call saya ye..boleh cerita lebih lanjut..
lupa nak kenalkan diri saya:

INA- 016-2885776

DZ LADYZ WARDROBE on Oktober 24, 2011 9:39 PG berkata...

singgah baca info.

oktant on Oktober 27, 2011 2:45 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Banyakkan minum air masak utk bantu awak mengawal pengambilan makanan.

Kurangkan atau elakkan 3 racun putih iaitu gula, garam & tepung.

Amalkan senaman yg awak suka dan "enjoy" bila melakukannya.

Buat permulaan, amalkan 3 perkara ni dulu yea.


- Sama-sama. ;)


@ Sheila: Sama-sama. Jika nak kurangkan selera makan, banyakkan minum air masak.


@ Tanpa Nama: Hai. Usahlah terlalu sedih. Nanti sy lg la sedih.

Cuba amalkan 3 perkara yg sy nyatakan di atas;

~ Banyakkan minum air masak.
~ Kurangkan pengambilan gula, garam & tepung.
~ Buat jenis senaman yg awak suka.

InsyaAllah fizikal awak yg tinggi & besar akan berubah kpd tinggi & slim.


@ INA: Terima kasih atas perkongsian.

Sebenarnya sy pun lebih suka kuruskan badan tanpa bantuan ubat-ubatan.

Sebab banyak kelebihan & nikmatnya yg sukar utk dilafazkan dgn kata-kata. ;D


@ DZ LADYZ WARDROBE: Terima kasih sbb sudi singgah yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

perkongsian yg menarik,tqvm...........

oktant on November 04, 2011 2:52 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih kembali yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum...ermmm...kak..!!!!sye baru umur 13 thn tapi berat dah 50 kg...tinggi pulak hanya 148 jer....!!!akak..,rasa-rasenyer cam ner cara untuk sye kuruskan berat badan sye yg sepatutnyer sye lakukan untuk mendapatkan tubuh yg ideal bagi seseorang remaja yg baru berumur 13 thn macam sye nie....tapi kak....!!! jadual sye selalu padat dengan pembelajaran..!!!!!harap akak dapat membantu sye...!!!!

Shon on November 08, 2011 6:19 PTG berkata...

Memang sukar nak kuruskan badan kalau tak ikut cara yang betul.. tapi memang ada cara kalau benar-benar serius...

oktant on November 08, 2011 9:42 PTG berkata...

@ Shon: Iya. Caranya mmg banyak jika kita benar-benar mahukannya.

Sandha L Danielle on November 16, 2011 3:46 PTG berkata...

saya lagi hebat berdiet. dah hampir setahun menjadi vegetarian. langsung tak makan nasi, cuma rebus bihun cmpur sayur-sayuran dan tauhu tanpa minyak 100%. saya langsung tak mengambil susu full cream malangnya berat badan saya tetap stabil. berat badan saya mencapai pertengahan standard (ideal)tapi dah setahun cita-cita saya untuk dapatkan berat badan antara under dan standard gagal! saya memang kurus tapi saya mahu kurangkan 5 kg tapi gagal!

ubaidullah on November 16, 2011 4:01 PTG berkata...

hi saya ada tips kurangkan berat badan dengan meminum air saja....sila lah lawati blog saya :)

Zubaidah berkata...

perut saya pun naik gak ni...
tapi saya malas nak diet... hihihi

ada sesapa pernah try pakai korset premium beautiful?

http://www.premiumbeautiful.com.my/

sebab member ckp senang dan mudah

Sandha L Danielle on November 16, 2011 6:24 PTG berkata...

abang ubaidullah..dah kembung perut saya ni minum air. masuk toilet dah berpuluh-puluh kali ni. harap-harap petua abang menjadilah hendaknya. semua kawan-kawan saya hairan. saya ni dah macam lembu makan carrot makan bayam tapi tak turun-turun. kawan-kawan saya hari-hari makan babi makan ayam turun naik kfc tapi turun juga berat badan. kalah betting baru-baru ni hampir 500 ringgit buat saya betul-betul frust. saya taklah gemuk tapi cuma nak turun ke ideal lagi 5 kg je.

Tips Kuruskan Badan on November 20, 2011 5:40 PTG berkata...

baru jer jumpa blog ni. bagus isi kandungannya... =)

oktant on November 21, 2011 3:13 PTG berkata...

Terima kasih. ;)

hakim on November 24, 2011 3:48 PTG berkata...

memang baik kandungan blog ni, banyak info dapat

tips kurus badan juga boleh dibaca disini:
http://1khalifah.wordpress.com/2010/02/23/25-cara-kurus-tanpa-ubatan/

oktant on November 24, 2011 10:37 PTG berkata...

@ hakim: Terima kasih sudi datang & saya gembira jika ia dpt memberi manfaat kpd saudara Hakim.

TGAI berkata...

@oktant .. ade x tip nk kecilkan paha? perut sy kurus , tetapi paha sy agak besar .. ??

Tanpa Nama berkata...

kita ni manusia nak cantik tapi usaha taknak..merungut xcantik tapi bila orang bg pendapat xnak ikut...lepas tu merungut je...benda yang baik mmg la susah kot xwat keje nak relax mmg ptt la korang gemuk

tamanraudhah on Disember 11, 2011 10:59 PTG berkata...

Beri Laluan

Nilai 1g Morhabshi sama dengan 1g EMAS. Benarkah?

oktant on Disember 15, 2011 7:53 PTG berkata...

@ TGAI: Salah cara nak kecilkan peha ialah amalkan mengayuh basikal secara perlahan-lahan.

@ Tanpa Nama: Tau takpe. Hehe... ;)

Tanpa Nama berkata...

wow...thanx yaa...i need that...
nitip lapak yaa...
http://ayoinvestasisekarang.wordpress.com/

oktant on Disember 16, 2011 5:25 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: You're welcome... :D

Tanpa Nama berkata...

saya dulu mmg besar.husband buat perangai.dah 6 thn tpu ada pom simpanan spjg 8 thn kawin.terus slim,mkn ati berulam jantung.dr 75 ke 60 dlm 3 bln.la ni,bila dah cerai,duk asing,ati x sakit,happy ngan anak2 terus naik balik jadi 65 kg.aduiii....saya nak kurus utk dptkan keyakinan diri yg dah lama ilang

oktant on Disember 18, 2011 11:09 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sy amat bersimpati dgn apa yg telah puan lalui.

Utk mendapat kembali berat yg ideal, puan perlu jaga pemakanan & lakukan aktiviti fizikal.

Makanlah secara sederhana & pastikan kita gunakan semua kalori yg diambil drpd makanan trsebut.

Aktiviti fizikal tak semestinya senaman yg berat2. Lakukan kerja2 mengemas rumah, berjalan kaki atau berbasikal pun boleh.

Apa yg penting, aktiviti tu selalu dilakukan & puan seronok melakukannya hingga tiada alasan utk meninggalkannya.

Sebaliknya, bila tak buat aktiviti tu, rasa macam ada sesuatu yg kurang pula.

Tanpa Nama berkata...

CUBALAH BELAJAR MAKAN BERAS PERANG. MULA MULA NYA MEMANG SUSAH NAK MAKAN LAMA LALA BOLEH.
SELEPAS MAKAN JANGAN TERUS MINUM AIR, SEKURANG KURANG NYA SETENGAH JAM ATAU SATU JAM SELEPAS MAKAN BARULAH MINUM AIR. JANGAN CAMPUK ADUK BILA MKAN CONTOH NYA CAMPUR LAUK AYAM, LAUK DAGING, LAUK IKAN MAKAN SERENTAK SEMUA NI DENGAN NASI. ALAMATLAH SEKALI MAKAN NAIK 2 KG. NAK KURUS MAKAN IKUT SUNNAH NABI S.A.W.- NASI DENGAN IKAN,, IKAN SAJA... JANGAN CAMPUR.. INSYAALLAH BADAN TAK AKAN GEMUK,,,, SIHAT.... diet JANGAN tak diet... KITA DAPAT sakit kerana MAKANAN,, MAKANAN,, MAKANAN... ,TERIMA KASIH.

oktant on Disember 23, 2011 9:50 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Saranan yg amat bagus. Terima kasih juga atas perkongsian anda.

Tanpa Nama berkata...

da kwen nie mood mkn mkin b'tmbh lak ,asyk nk mkn je ..bdn pon da mula naik da to semua bju pkai mcm sndat je da ..suami pon da mual jeling2 je ..mcm mne nk kurus nie help me!!

oktant on Disember 24, 2011 12:01 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Puan, sekiranya selera bertambah, aktiviti fizikal harian puan pun mesti bertambah.

Buatlah aktiviti fizikal yg dirasakan seronok utk dilakukan.

Sambil tu, perbanyakkan juga minum air masak. Semasa makan, kunyah makanan tu secara perlahan-lahan.

Begitulah serba sikit tip utk puan. :)

Tanpa Nama berkata...

berat saya pernah mencecah 70kg.apabila sy mengalami tekanan hidup dalam ms sebulan berat saya turun sehingga 62kg.maknanya tekanan hidup mampu mgurangkan berat badan anda.sekarang sy semakin ok, berat sy kembali mencecah 70kg...sedih betul...

Tanpa Nama berkata...

saya bersalin 2 thn lepas melalui pembedahan... seblm pregnant berat sy cume 45kg jek... tp lps bersalin terus naik smpi 60kg x nk turn2.. dh mcm2 cara sy guna still x turn2 berat badn... exersice setiap mggu, mkn pn xde la byk mn sbb sy mmg jenis yg x suka nk mkn sgt... tp lemk bukn main byk lg sekitar perut dn badn terutama lemk bawah ketiak... Ade tips x mcmn nk buang sumer lemak2 tue dn juga kempiskn perut???

oktant on Januari 07, 2012 2:26 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Secara peribadi, sy rasa penurunan berat badan disebabkan oleh tekanan bukanlah sesuatu yg sihat.

Sebaiknya biarlah ia berkurangan sedikit demi sedikit & melalui kaedah yg lebih positif.

Maksudnya dgn cara pemakanan yg seimbang serta aktiviti fizikal yg sesuai dgn kemampuan diri.


- Lepas bersalin, waktu tidur puan biasanya tak mencukupi, kan? Faktor tersebut pun salah satu faktor penambahan berat.

Antara cara yg saya boleh cadangkan ialah puan amalkan makan buah betik setiap hari. Selain betik, boleh juga ambil tembikai.

Di samping itu, puan amalkan minum teh o limau atau air limau tanpa gula selepas mkn tengah hari & mkn mlm.


Lagi satu, ada pakar pemakanan menyarankan supaya kita tak ambil 3 racun putih.


Apa dia racun putih?

1- Gula, 2- Garam & 3- Tepung putih


Rasanya agak mustahil utk mengikutinya, kan?

Kalau tak boleh tinggal, sy cadangkan puan kurangkan pengambilannya dalam menu setiap hari.

Cubalah yea. :)


Harap membantu.

dania berkata...

Dania..

Salamualaikum..? berat saya 70kg..tinggi 148..berapa patut kurangkan..?????

oktant on Januari 18, 2012 11:07 PG berkata...

@ Dania: Waalaikumussalam.

Berat yg sesuai dgn ketinggian Dania dlm lingkungan 41 - 54 kg.

Tanpa Nama berkata...

berat sy 57kg...tgi 159cm..tp cm rs berisi g..nak kurangkan brp g??????

oktant on Januari 19, 2012 7:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau sy kira BMI awak, memang normal & ideal. Tahniah. =)

Apa yg boleh sy cadangkan ialah awak kurangkan pemakanan yg berlemak & berminyak.

Selain tu, lebihkan senaman yg sesuai bg mendapatkan bentuk yg menarik pd bhgn2 tertentu.

Tanpa Nama berkata...

Cara saya kuruskan/kurangkan berat badan/buang lemak & jimat kos

Macamana kira ?
-----------------
1 kg = perlu bakar 7000 kalori
(lebihan kalori diperlukan badan > jadi lemak > tayar spare)

Berapa lama utk 1 kg ?
----------------------
Seminggu > bakar 1000 kalori sehari
2 minggu > bakar 500 kalori sehari
Sebulan > bakar 233 kalori sehari

Macamana nak buat ?
-------------------
1) Senaman
- simple cuma kena rajin la sikit
- kurang berat, bina muscle dlm masa sama, susah sikit nak gemuk balik

2) Pemakanan - utk pemalas cuma cerewet (intake makanan kalori rendah)
- pun kurang berat, cuma takde muscle, diet lari > gemuk balik
* Saya malas nak keep track , cara saya : simply makan macam biasa > kurangkan nasi setengah
- Pills atau ubat-ubatan ? : saya tak suka sebab cuma kurus tanpa muscle

3) Kombinasi di atas
- disyorkan byk orang

Jumlah kalori dibakar setiap jam ?
---------------------------------
Aerobik (354), Badminton (354), Basikal (472), Berkebun (236),
Martial Art (590), Jogging (472), Swimming (590), Bola (590) dll

Cara saya ?
Swimming 3 kali seminggu > 1770 kalori seminggu (average 1 jam setiap kali)

Hasil selepas 2 bulan ?
-----------------------
Sudah hilang 2 kg
Rasa lebih ringan, lebih segar, lebih muda, lebih senang bangun subuh berjemaah
Tebuk semula talipinggang 3 kali
Kos kolam per entry : RM2 @ RM3 (Ahad/Cuti Umum)
Mula percaya *lose weight* is just a matter of calorie calculation

Target phase 2 (end Mar 2012) ?
--------------------------------
Swimming 3 kali seminggu : 590 x 3 x 4 = 7080 cal burned
In house cycling 3 kali seminggu : 472 x 3 x 4 = 5664 cal burned
Total : 12744 sebulan, Pengurangan : 1.82 kg sebulan

# Ingat nak burned 1000 cal sehari (cycling) utk hilang 1 kg dlm masa seminggu
# Tapi tersangat semput macam tu (ekstrem), lelaki jgn bakar lebih dari 1500 sehari
# Wife nak beli INHOUSE SAUNA la pulak...boleh la tumpang sekaki bila-bila FREE

Nak tau hasilnya 2 bulan dari sekarang bolehla email ke azmandrc@gmail.com

Sekadar berkongsi pengalaman

Biggest Loser
Alam Damai, Cheras

oktant on Januari 26, 2012 1:27 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak di atas perkongsian pengalaman tuan.

Harap ia dapat menambahkan motivasi rakan-rakan lain yg masih bergelut utk menurunkan berat badan.

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 294   Terbaru› Baru»

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez