Petua Kecantikan: Anda Ada Panau?

Posted by Unknown at Isnin, September 08, 2008
Salam Ramadhan & Selamat Sejahtera,

Petua pertama yang ingin saya kongsikan semepena bulan Ramadhan ni ialah cara menghilangkan panau. Kalau anda ada masalah ni, boleh try petua kat bawah ni yer.

Petua Kecantikan: Menghilangkan Panau

1. Pertama sekali anda perlukan sebiji bawang putih.

2. Kupas kulit bawang putih tu dan sentalkan pada tempat yang ada panau.

3. Lepas tu, biarkan jer macam tu selama 15 minit.

4. Kemudian, cucilah dengan air suam.

5. Amalkannya sehingga panau tu hilang.

Kalau petua ni serasi dengan anda, mudah-mudahan Hari Raya nanti badan anda bebaslah daripada masalah panau.

Selamat Mencuba!

86 komen on "Petua Kecantikan: Anda Ada Panau?"

Awanama berkata...

nk pkai kulit bawang tu ker atau bwang putih tu...

Awanama berkata...

NK GUNE BAWANG KEW,ATAUPUN KULIT BAWANG

Awanama berkata...

guna bawang putih la....

Awanama berkata...

brape lme boleh hlang ?? sblan ?? ape pncenye aek??

Awanama berkata...

bawng 2 mok kna tmbuk2 smpai lumat kh?...apa punca panau ni?

oktant on Jun 07, 2010 2:56 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak ketuk saja bawang putih tu dengan pisau atau ibu lesung. Tak perlu sampai lumat sangat.

Kemudian, gosokkan pada kawasan panau tu sampai terasa perit dan kulit agak kemerah-merahan.

Puncanya disebabkan oleh jangkitan sejenis kulat dari genus Malassezia.

Jika tiada aral, mungkin dalam seminggu boleh hilang.

Awanama berkata...

x sakit ke???

Awanama berkata...

nk wat wk2 pagi ke mlm,,,...

Awanama berkata...

hurm..jadi gok kee..aq ade kat muke ni..

Awanama berkata...

berapa lama nak gosok erk?
dah cube ni..harap2 buke skull dah x de agy..

oktant on Jun 13, 2010 5:44 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Rasa perit dan awak mesti tahan skit.

- Boleh buat 2 kali. Sekali pagi dan sekali malam.

- Awak cubalah dulu ya. Mudah-mudahan menjadi.

- Gosok sampai awak terasa perit dan kulit dah kemerah-merahan. Perla tahan sikit la masa nih.

Awanama berkata...

lau byk??? blh ke?

Awanama berkata...

ada ckit kt lengan ni tp dh lme x hlg2... tnsion beb

oktant on Jun 20, 2010 1:39 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak cubalah dulu beberapa kali. InsyaAllah berhasil.

Ikki on Jun 22, 2010 12:20 PG berkata...

kalau x rasa sakit... bukan panau ke? >=

oktant on Jun 22, 2010 1:54 PTG berkata...

@ Ay "Ike' Jay: Tak juga. Ada sesetengah orang mmg jenis tahan sakit & begitulah juga sebaliknya.

Paling penting, kita perlu kenalpasti dululah apa jenis penyakit tu.

Lepas tu, barulah kita rawat melalui kaedah yang diketahui. ;)

Harap membantu.

Awanama berkata...

ada hasil ka lepas guna petua ni?

jay berkata...

selepas mengamalkan petua ini panau akan hilang mungkin untuk sementara dan adakah panau ini akan datang kembali??

Awanama berkata...

adakah panau akan hilang 100% dan tidak akan kembali pada kulit lagi?? tq

Awanama berkata...

kalaw budak umor 13 tahon yg kne bleyh ke buat bnde ni?

Awanama berkata...

Tension ler...kadg2 hilang...kdg2 ade blek...dah puas cuba...ade yg kte guna halia hidop..agk b'ksan tp kdg2 jer...

Awanama berkata...

sy pnah cuba tp tinggal parut hitam mcm t'bakar kt muka.sakit,pedih.@ slh ka cra sy?

Petua Kecantikan Dan Kesihatan on September 16, 2010 11:10 PTG berkata...

oo.. boleh hilangkan panau jugak ke pakai bawang putih? yang saya tau cara guna bawang putih ni untuk hilangkan jerawat batu je (pedih sikit la..)

Awanama berkata...

dah lma dah x hlang ni...rimas btl...hrp2 dgn cara ni berkesan...dah mcm2 gna,tp x ade kesan jga...

Awanama berkata...

nak tnye...kalau pnau di biarkan...adakah ia akan berkekalan je..mksud i ia x boleh di hilangkan lagi?

oktant on September 26, 2010 9:56 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Mudah-mudahan petua di atas serasi dgn awak. Cuba dulu yer. :)

- InsyaAllah kalau awak berusaha nak hilangkannya, ia akan hilang. Walaupun panau tu dah lama.

Tapi kalau awak tak buat apa-apa langsung, macamner panau tu nak hilang, kan?

Awanama berkata...

bawang kan buat lagi pedih ...
tape ke ??
kang melarat pulak kang ??
huhuh . tolong da terok sangat niee--
lagi-lagi kene dekat muke ..
haih ;'(

Awanama berkata...

salam....bwg pth 2 m'nyebabkn klt mka sye jdi mcm ruam...
sye tkt bla sye pki nnti jdi lbh trk...

cute berkata...

cmne yek nk ubati panau?

Awanama berkata...

sya pn da panau juga.....btl ke petua ni blh pakai????????

Awanama berkata...

saya ada panau sejak kecil lagi tapi panau tu kekadang datang kekadang tak ..jadi saya nak tanya kalau sekarang x de panau boleh pakai x sbb nak ready kalau kot2 mase akan dtg ade panau balik.

oktant on November 21, 2010 2:33 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Panau tu kat tempat yg sama ke? Kalau ia di tempat yg sama, mungkin awak boleh buat petua ni.

oktant on Disember 05, 2010 3:46 PTG berkata...

Kepada semua pembaca yang dihormati, anda juga boleh guna daun bunga Melur utk hilangkan panau ni ~ Daun Bunga Melur Ubat Panau

Harap kali nie ia dapat mengubati panau anda tu.

Awanama berkata...

sya ade panau kt muka...lau sya sental bwg putih kt muka ade effect x??

Awanama berkata...

sy ada gak..tmpat sama...dh mkn ubt tp tetap x hilang...petua nih btul2 bley guna ke...sy mahu try.....tnsen owh...

oktant on Februari 09, 2011 4:43 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Rasanya tiada masalah kalau awak sental kat panau di muka tu. Cubalah...

- InsyaAllah boleh. Paling penting, cuba dulu. :)

Awanama berkata...

sye de pnau kt mke da 22 taon da...
xpnah hlang pon... mcm2 ubt da gne da....
ttp xmau hlg....

Awanama berkata...

sy ade panau kt bhgian blakang bdn... susah tu nk tenyehh....

Awanama berkata...

saya pun pernah ada panau di pipi sebesar ibu jari..sy ada mencuba petua menggunakan bawang putih dan ia berhasil...tpi selepas pakai tu...ia macam menjadi sedikit melecet tapi lama kelamaan ia menjadi okay dan skrang saya ada parut kecil tp tidak berape klihatan...

Awanama berkata...

bleh ke hilang panau tu?bleh percaya ke?

Awanama berkata...

saya baru pasan dalam masa 3hr ni saya ada panau ditepi mulut saya bahagian atas.. tp baru hari ni saya sental 2biji bwg putih dan halia yg dtumbuk..agak pedih dan panas sikit.. tp x twu lah sama ada berhasil ke tidak..uhuhuhu...

oktant on Jun 24, 2011 2:12 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Mudah-mudahan usaha awak tu berhasil ya. Amin.

Awanama berkata...

bole ka buat ni kat muka ? law d muka , berapa laama bru hilang ?

oktant on Julai 15, 2011 12:04 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh juga. Ce amal dalam seminggu. Jika belum berhasil gak, teruskan sampai hilang.

Awanama berkata...

x da effect teruk ka tu ? sakit perih2 mgkin bole than . tpi x da effect ka jua tu ?
:(

oktant on Julai 15, 2011 8:03 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Insya-Allah tiada kesan sampingan yg memudaratkan.

Awanama berkata...

insyaAllah maw cuba . huhu . dah x than dah 3 thun ni . t'pksa menahan malu . huhu . insyaAllah x da kesan smpingan ;'(

oktant on Julai 16, 2011 1:09 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Ok. Silakan cuba yea. Moga berjaya tau. ;)

Awanama berkata...

ok tengss yah . insyaAllah b'jaya ;)

oktant on Julai 18, 2011 2:05 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sesama. Insya-Allah. Amin.

Awanama berkata...

saya sedang mencuba ^^

oktant on Julai 26, 2011 12:36 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Oke. Teruskan usaha awak. Moga panau lekas hilang. ;)

Awanama berkata...

kalau petua nie tak berkesan pda pnau ada tak petua lain hilang kan panau

Awanama berkata...

Sya ada panau dimuka..boleh ke gosok dimuka?

oktant on Ogos 08, 2011 2:06 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Saya berikan pautan utk petua lain kat bwh nie;

1. Apakah Petua Hilangkan Panau, Meredakan Demam dan Rawatan Penyakit Asma?

2. 4 Khasiat Daun Belimbing Besi

3. Daun Bunga Melur Ubat Panau

4. Daun Gelenggang Ubati Penyakit Kulit

Harap membantu awak.


- Boleh digosok kat muka.

Awanama berkata...

saye tak tahan sangat panau nie...ade kat badan,kaki,bahagian punggung,bahagian leher,muka..senang cite,semua tempat ade...mmg banyak tapi tk dela sampai penuh...die warne hitam dan mmg susah sangat nak hilangkan...kalo gune mcm2 petua,bahan2 die susah nak cari la...bantu saye?!

Awanama berkata...

napa belum hilang erk ? huhu , :(

muhammad affiq berkata...

bawang putih tu lepas kupas kulit terus sental ke or kene tumbuk dulu?

oktant on Ogos 24, 2011 1:58 PG berkata...

@ muhammad affiq: Tumbuk sekali dulu & sental atau tenyeh pada panau tu.


p.s: Affiq, terima kasih sbb bertanya. ;)

Awanama berkata...

klu panau 2 dah hilang maybe tak dia ada blk???

Unknown on Oktober 28, 2011 2:11 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Kemungkinannya mmg ada.

Awanama berkata...

klaw dye ad kt tepi2 mulut ngn tepi hidung... mcm mne plk??????

Awanama berkata...

aku try petua ni....sakit giler siot...
mengelupur aku jap...xsampai 15 mnt pn aku thn...
2 mnt jer....tp badan aku merah padam...

Awanama berkata...

bleh percye ke semua ni....

Awanama berkata...

kalau letak kat muka bleh ker??sbb saya ade kat dahi nie...mmg nmpak..stkot kalau dah try kulit muka jer yg teruk..sbb bhagian muka nie sensitif..

oktant on Disember 16, 2011 5:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh letak kat muka.

Sbb salah satu cara hilangkan jerawat batu ialah gunakan bawang putih.

Awanama berkata...

thanks yer..sbb panau saya nie pelik..time mula2 nk jadi dulu..die jadi kering boleh di kopek macam kelemumur kat kpala..bila dah kopek..die terus jadi tompok2 putih kat dahi..hope sangat berkesan..dah bnyak tukar krim..sume x ok..kadang kena guna cara mcm nie kot2 ok

oktant on Disember 19, 2011 6:38 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ok, you're welcome. Mudah2an ia berkesan utk awak. Amin.

Awanama berkata...

sy da cuba buat..sy rse skit hnya dlm 4 atau 5 minit je..lps 2 da x skit da.sy gosok dkt panau 2 smpai merah.tpi sy x buat kuat..adakah cara sy buat btul..?

oktant on Februari 01, 2012 6:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rasanya cara awak buat tu dah betul. Cuma, kekadang ada sesetengah orang yg kurang tahan sakit.

Apapun, teruskan usaha awak sampai panau tu hilang sepenuhnya. Sy doakan kejayaan awak. Amin.

Awanama berkata...

bagi sahabat2 yg x berjaya lg gna kaedah ni, mgkin boleh try cream2 yg jual kt pharmacy...prgi kt farmasi, cari ubat cream yg ada tulis :

1% clotrimazole ataupun 2% ketoconazole

kalau nk try ubat panau yg tablet, elok dptkn nasihat doktor sbb ada kesan sampingan yg lain.

klau nk cari mklumat lanjut, bolehla google 'tinea versicolor'

oktant on Februari 14, 2012 7:58 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas info yg awak berikan. ;)

Awanama berkata...

nenek aku cakap petua zaman dulu kala..guna lengkuas hutan..mmg brkesan tapi kne sapu stiap hari la..sminggu kompem ilang..slamat mencuba :)

oktant on Februari 17, 2012 2:27 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih yea sudi kongsi petua. I "Like". :)

Awanama berkata...

bawang putih panas la. x elok dan boleh jadi lagi teruk...untuk makluman rakan2...harap membantu.. :)

Wanna Sariman on November 14, 2012 5:35 PTG berkata...

Dah buat. Pedih dia mcm nak menangis -.- harap2 menjadi :)

oktant on November 16, 2012 11:13 PTG berkata...

@ wanna: InsyaAllah. Mudah-mudahan menjadi. Aamiin.

Abam Kie on Disember 16, 2012 9:20 PG berkata...

kena cuba ni. sy ada panau di belakang...

oktant on Disember 18, 2012 6:02 PTG berkata...

@ Daddy Zuki: Silakan tuan. Moga tuan berjaya hilangkan panau tersebut.

Awanama berkata...

Sya ada panau dkt tngan malu sgt2 dh byk ubt dbli ttap juga xhlg.. Dh sya ni puan..

oktant on Mei 27, 2013 2:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak boleh cuba sental dengan bawang putih pada panau yang ada di tangan.

Lakukannya berulangkali dengan penuh yakin.

Saya doakan awak berjaya. Amiin.

Awanama berkata...

Guna nasi yang dicampur dengan kuning telur pun boleh

1.lenyekkan nasi dan campurkan dengan kuning telur
2.tunggu hingga kering dan sapu
dengan tepung gandum yang tambah air..
3.boleh buat 4 kali sehari..
4.insyaallah berkesan

oktant on Jun 02, 2013 2:54 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Syukur Alhamdulillah sebab awak sudi kongsi petua. Moga ia memberi manfaat kepada rakan yang memerlukan.

Terima kasih banyak ya. Saya amat menghargainya.

Awanama berkata...

terima kasih ats tips yg diberikn tpi saya rasa cara paling mudah dn senang pakai bio oil shj. tk perlu rse sakit dn pedih. ada yg dh cuba. alhamdulillah berkesan.

oktant on Ogos 06, 2013 9:33 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih kembali atas perkongsian saudara/i.

Awanama berkata...

bio oil tu brkesan ka

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez