Petua Buat Si Pelupa Siri 2

Posted by Encik Oktant at Rabu, Ogos 20, 2008
Salam Sejahtera,

Petua Sejagat nak sambung kembali petua buat siri pelupa. Jika anda nak baca petua menguatkan daya ingatan siri 1, sila rujuk di sini.


5. Awasi Pengambilan Ubat-ubatan

Kalau anda pernah mengambil ubat-ubatan seperti pil hormon, ubat darah tinggi atau anti-kemurungan, pelbagai implikasi mungkin akan terjadi. Salah satu daripadanya adalah daya ingatan menjadi lemah.

Jadi, kalau anda mengalami masalah kekurangan daya ingatan disebabkan mengambil ubat-ubatan seperti di atas, sila rujuk semula dengan doktor.

Dapatkan khidmat nasihat dan membuat pemeriksaan apa yang patut.


6. Mempelajari Perkara Baru

Satu lagi petua ialah belajar sesuatu benda baru. Apa-apa saja asalkan ia baru pada anda.

Misalnya join kursus jangka pendek/seminar macam smart study, seminar perniagaan internet, seminar sms atau apa-apa saja yang menarik minat anda. :)


7. Permainan

Mainlah permainan yang mampu mencabar serta meransang minda anda.

Boleh main catur, scrabble (sahiba), saidina, monopoli, computer games, playstation/psp dan seumpamanya.

Selain itu, boleh juga bermain dengan nombor aka angka. Contohnya ingat nombor telefon ahli keluarga atau rakan-rakan yang terdekat.

Ataupun, jikalau sedang memandu dan kebetulan trafik jam plak. Sementara boring tu, boleh buat latihan simple math.

Contohnya, campur setiap nombor pada plat kenderaan di depan, depan kanan dan depan kiri kenderaan anda.


8. Banyakkan Membaca

Rasanya petua ni terlalu "basic". Tapi masih ramai yang tak suka mengamalkannya, ye tak?

Nak tak nak anda perlu terima hakikat! Membaca mampu membantu menguatkan daya ingatan anda. :D

Membaca ni bukan setakat dapat menambahkan pengetahuan jer, tapi ia boleh mengembangkan hidung minda dan juga menajamkan daya ingatan anda!

Sebagai contoh, saya sarankan anda baca buku "Rahsia Menjemput Rezeki" jika belum berbuat demikian. pssst...Buku ini memang seronok dibaca sambil berusaha memperbaiki diri serta kehidupan dengan mengamalkan amalan yang dicadangkan seperti sedekah, solat dhuha, zikir dan beberapa amalan lain.

Sambil membaca, cuba ingatkan sedikit sebanyak kandungan dan fakta yang ada di dalam sesebuah buku/ebook yang anda baca tu. :)


9. Ulang Berkali-kali Perkataan Itu

Nak ulang apa plak nih?

Begini, untuk menguji daya ingatan anda, cuba ingatkan satu tarikh atau fakta yang paling penting. Apa saja yang anda lalui dalam kehidupan seharian.

Contohnya, hari ni anda belajar sesuatu yang baru dalam "buku Rahsia Menjemput Rezeki".

Satu perkara yang anda nak ingat selepas membacanya ialah "formula sedekah, 1-1=10".

Kemudian, anda tentu akan lebih nampak mengapa duit tidak akan berkurangan walaupun kita bersedekah setiap hari. :)


10. Fokus

Fokus memang penting. Ia akan menentukan hala tuju anda. Jikalau anda sentiasa fokus, daya ingatan akan bertambah lancar!

Fokus ni perlu dilatih dan terus berlatih buntuk fokus. Latihlah dengan menumpukan terhadap sesuatu perkara dan catatkan apa yang anda fikirkan boleh.

11. Membaca Al-Quran

Bagi umat Islam, petua ini paling mujarab. Amalkan membacanya setiap hari walaupun sehelai ataupun satu mukasurat.

Membaca Al-Quran membantu menerangkan hati, menenangkan jiwa dan yang sudah tentu dapat menajamkan daya ingatan dengan lebih efektif.

Selamat Mencuba!

0 komen on "Petua Buat Si Pelupa Siri 2"

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez