Cara Melentikkan Bulu Mata Dengan Lidah Buaya

Posted by Encik Oktant at Selasa, Ogos 09, 2011
Bulu mata yang lentik membuatkan si pemiliknya dikagumi. Dulu masa sekolah, saya ada seorang kawan. Lelaki. Tapi bulu mata dia memang lentik. Asli. Dek kerana kelebihan itu, ramai yang memujinya. Terutamanya yang perempuan lah.

Sekarang ni, ada tak di antara anda yang teringin memiliki bulu mata yang lentik? Kalau ada, petua kali ini saya tujukan khas buat anda. Iaitu cara melentikkan bulu mata.


Memula, anda sediakan dulu bahan yang diperlukan iaitu;

~ Tangkai daun sirih

~ Lendir daun lidah buaya

lendir atau gel lidah buaya
Lendir @ gel lidah buaya


Seterusnya, apa yang perlu anda buat ialah;

1. Bersihkan dulu tangkai daun sirih tadi.

2. Celupkan tangkai tersebut pada lendir daun lidah buaya.

3. Sapukan lendir tersebut pada bulu mata anda.

4. Amalkan cara ini setiap hari sehingga anda berpuashati dengan hasilnya.


[-PENTING!-] 

Tapi ada seperkara yang anda perlu tahu. Semasa mengamalkan petua ini, hentikan sementara pemakaian maskara. Tujuannya bagi menjaga kesihatan bulu mata anda. Harap anda dapat mengikuti cara melentikkan bulu mata di atas dan aturannya yea.


Selamat Mencuba!

28 komen on "Cara Melentikkan Bulu Mata Dengan Lidah Buaya"

Nava.K on Ogos 09, 2011 9:17 PTG berkata...

Hi, thanks for the tips, will try as I grow my own aloe vera but not the daun sirih. I have daun kaduk, should this be ok as replacement?

oktant on Ogos 09, 2011 11:25 PTG berkata...

@ Nava.K: Hi Nava. You're welcome. ;)

However, I'm not sure about the effect if you're using daun kaduk. Sorry for that yea.

norhatizahmohamed on Ogos 10, 2011 8:17 PTG berkata...

tips yang bagus. saya pernah try. and memang bekesan la ;D

oktant on Ogos 10, 2011 10:39 PTG berkata...

@ norhatizahmohamed: Terima kasih sudi kongsi pengalaman awak. =D

Tanpa Nama berkata...

bole x guna lidash buaya sj tnp tangkai daun sirih??

oktant on Oktober 27, 2011 10:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Rasanya boleh. Tangkai tersebut mgkn hanya utk memudahkan sapuan.

Ana Momon on November 14, 2011 10:07 PTG berkata...

memang berkesan ke? berapa lama akan nampak perubahnya??

Tanpa Nama berkata...

yea la..brape lme ??

Tanpa Nama berkata...

berape lama akan nampak perubahan nye ??

Tanpa Nama berkata...

berape lama nampak perubahan nye ?

Tanpa Nama berkata...

lms..@penipu..semua pun tipu..x yg betul..jn lh kmu percaya..

Tanpa Nama berkata...

orng bodoh ja percaya nyh..semua..bulu mata saye pnjang pun saye guna petua moyang saye..dngan meletakkan minyk klape..ia lebih berkesan..

Tanpa Nama berkata...

hye..saye mak cik joyah..cara melebatkan bulu mata ..petua yg lebih berkesan adalh..meletakan bawang besar sebiji dan cili api di mata..dlm beberapa mnit bulu mata akn menjadi pnjang dan lebat.MUTHIAK BHA..!!!Alexius

Tanpa Nama berkata...

cara2 untuk melebat kan bulu tontolou eh silap... untuk melebat kan bulu mata adalah kita harus meyebut mutiak bha selama beberapa jam..

Tanpa Nama berkata...

org2 pendek akal mcm korg je yg komen mcm nie. sekurg2nye kita mencuba. Atleast usaha itu ada :) walaupun tak berkesan kita tetap mencuba! tak pun redha jela dgn apa yg Allah kurniakan utk kita. Haih! -,-

Tanpa Nama berkata...

Cara ni berkesan sangat. Try lah. Saya dah amalkan 2 tahun. Dan terbukti berkesan. Bulu mata melentik :)

oktant on Mei 23, 2012 1:04 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak kerna sudi kongsi pengalaman. Alhamdulillah.

Tanpa Nama berkata...

thank share tips

oktant on Julai 20, 2012 3:17 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sama-sama. :)

Tanpa Nama berkata...

kalau pakai tangkai lain ?

oktant on November 17, 2012 3:44 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh.

Apa yang penting ia boleh digunakan untuk menyapu lendir lidah buaya tersebut ke bulu mata awak.

MayraClaudia berkata...

aduh,masalahnya dirumahnya Mayra nggak ada pokok itu.Maaf ya,ada nggak petua lain yang bisa melentikkan bulu mata?Tolong ya kasitu.Makasih.

Tanpa Nama berkata...

Actually mmg bagus pun lidah buaya ni, saya da pnah try da and mmg berkesan :) and saya buat tanpa tangkai tu.

oktant on Disember 10, 2012 2:46 PTG berkata...

@ MayraClaudia: Jika ada, saya akan "update" di blog ini ya.

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas maklumbalas awak. Saya amat menghargainya. :)

Tanpa Nama berkata...

Betul bgt.. lidah buaya selain untuk melentikkan jg bisa melebatkan bulu mata, tangan... saya pernah coba ke tangan dan kulit tangan saya jd lembut sangat...

oktant on Mac 09, 2013 3:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsian anda.

Betul tu. Lidah buaya memang bagus untuk memelihara kesihatan kulit. :)

Tanpa Nama berkata...

Wahh nk try la. Sealu dgr petua ni. Tp xprnh try pun

oktant on Mac 23, 2013 9:55 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Okay, silakan. Saya doakan awak berjaya mendapat hasil yang diidamkan. Amiin.

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez