Petua dan Tips Agar Suara Merdu

Posted by Encik Oktant at Jumaat, Ogos 14, 2009
Suara yang merdu dan sedap didengar selalunya dimiliki oleh para qari(qariah), penyanyi, dj radio serta mereka yang menggunakan suara sebagai sumber pendapatan. Kita yang mendengar bacaan, nyanyian ataupun celoteh mereka pasti terpesona atau terhibur. Walaupun kekadang kita sendiri pun tak mengenali wajah mereka, kan?


Tapi agak-agak andalah, bagaimana mereka ni dapat memiliki suara yang begitu merdu?


Adakah memang suara mereka tu sedap secara semulajadi ataupun mereka pandai menjaga suara?


Kalau dah sedap secara semulajadi, itu merupakan kelebihan yang telah dikurniakan kepada merekalah. Tapi bagaimana pula dengan mereka yang tiada kelebihan tersebut?


Sebenarnya, anda boleh melatih suara ataupun mengamalkan petua tertentu untuk memerdukan suara. Salah satu cara melatih suara ialah dengan menjerit di dalam bekas yang berisi air. Setahu saya, cara ini selalu diamalkan oleh para qari dan qariah.


Manakala antara tips menjaga suara lain yang biasa dilakukan oleh masyarakat kita adalah;

1. Banyak meminum air suam atau air mineral.

2. Boleh juga selalu memakan makanan yang mengandungi kandungan air yang tinggi seperti buah-buahan. Antaranya epal, tembikai dan seumpamanya.

3. Elakkan meminum minuman berais dan bergas.

4. Elakkan atau mengurangkan pengambilan minuman yang berkafien seperti kopi dan teh. Jika anda penggemar teh, boleh meminum teh pudina sebagai ganti. :)

5. Begitu juga dengan coklat. Kalau boleh kurangkan pengambilannya sama ada coklat untuk dimakan mahupun minuman yang mengandungi coklat.

gambar uncang teh, kopi segera dan coklat


6. Mengamalkan meminum madu asli setiap pagi.

7. Mengamalkan minum air asam jawa buatan sendiri.

8. Kurangkan memakan makanan bergoreng atau berminyak.

contoh gambar makanan berminyak


9. Tidak merokok.


Baiklah, sekarang akan kongsikan satu petua untuk mendapatkan suara yang merdu atau sedap. Caranya begini;


1. Anda sediakan dua biji limau nipis.

2. Kemudian belahkan kepada empat bahagian.

3. Perahkan limau nipis tersebut ke dalam cawan.

4. Seterusnya tambahkan sedikit kapur dan sedikit garam ke dalam cawan tadi.


gambar limau nipis, sedikit kapur dan garam


5. Lepas itu, tambahkan pula satu sudu makan madu asli.

6. Kacau kesemua bahan tadi dan minumlah sampai habis.


Anda boleh mengamalkan meminum campuran bahan-bahan di atas seminggu sekali. Jika diizinkan-Nya, suara anda akan lebih sedap. Selain itu, petua di atas ni dapat menjaga, memelihara serta mengekalkan kemerduan suara anda.



Selamat Mencuba!

217 komen on "Petua dan Tips Agar Suara Merdu"

«Lebih lama   ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 217   Terbaru›   Baru»
Tanpa Nama berkata...

thanks 4 ur in4mations......

oktant on September 25, 2009 9:42 PTG berkata...

Sama2. :p

Tanpa Nama berkata...

btol ke ni..??

oktant on Oktober 14, 2009 6:40 PTG berkata...

Awak perlu cuba sendiri kalau nak tau hasilnya. Berikan diri awak sedikit masa untuk mengikut petua di atas dan mendapat hasilnya. Buat secara konsisten (kalau boleh sepanjang hayat) dan yakin, ok. :)

Tanpa Nama berkata...

haha..limau nipis+garam,asam jawa, air suam,madu mmg dah famous..rasailah perbezaannya..tapi x silap kene pantang(x menjerit) selama beberapa hari..seminggu ke 2 minggu..x clap la..klu biase leh touch key D tu,lps ni leh kot touch key E..XD
you will never know until you try

oktant on Oktober 19, 2009 7:35 PTG berkata...

Terima kasih atas info awak pasal "pantang" tu. Kan... kalo nak tau berkesan ke idak, kenelah cuba sendiri. :)

Tanpa Nama berkata...

sedikit kapur? kapur as in....

Tanpa Nama berkata...

kalua x letak kn kapur leh ak

oktant on November 05, 2009 3:48 PTG berkata...

Boleh. Cuma sebaik-baiknya, awak gunakanlah semua bahan yang disyorkan bagi mendapatkan kesan yang optimum. :)

Tanpa Nama berkata...

kapur aper?????

oktant on Disember 12, 2009 9:42 PG berkata...

kapur yg biasa dimakan dgn daun sirih. :)

Tanpa Nama berkata...

bukan bahan2 ramua 2 smua panas ke....kapur(panas),madu(panas)tambah2 madu asli...x pecah ke anak tekak nnt???

oktant on Januari 12, 2010 5:17 PTG berkata...

Saya sarankan awak buat petua ni mengikut sukatan yg dicadangkan. Lagi satu, amalkan hanya seminggu sekali saja.

Di samping tu, awak perbanyakkanlah minum air suam atau air biasa. Elakkan minuman yg berais.

Harap membantu. :)

Tanpa Nama berkata...

klu xbuh madu asli tak boleh ke??

oktant on Januari 26, 2010 2:05 PG berkata...

Sebaik-baiknya awak bubuh madu sekali. Barulah lengkap ramuannya. :)

Tanpa Nama berkata...

oktant ade tk tips nk kuatkn suara.. sbb sy sorg yg memiliki suara yg agk pelan dn bergetar2..so ini menyusahkn sy untuk berkomikasi d dlm kelas..klu oktant ade tips tolong lh bantu ea

oktant on Januari 29, 2010 2:43 PTG berkata...

Kalau ada nanti, saya akan kongsikan kat sini. :)

Terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

hye kwn2.. btoi tu apa yg d'catat kat atas petua dan tips2 menjaga suara agar merdu yg d'berikn kat atas tu? p yg mkn limau, kapur la tu,semua tu!!! sy xtau tu btoi ke x. sy ni,bukan artis!!!.tapi boleh la menyayi.. bnyk dah org komen n support msk odition,bb suara sy ni ok.. p sy x minat la jadi bntang ni.. lau u'all nk tau tips2 amal slalu sy!!! meminum bnyakn minum air suam,dan menjaga kesihatan pemakanan,dan memakan buah2 dan sayuran yg segar,kurangkn lewat tdr..tu petua sy!!!last sekali selalu buat latihan menyanyi. insyaallah suara'u all.. kn belainan dari hari sebelum nya jika ikut tips2n. . ni je dpt yg sy kongsi kn pada para pembaca kat cni.

scha berkata...

betul.. :)

oktant on Mac 24, 2010 6:01 PTG berkata...

scha : Terima kasih scha. :)

Tanpa Nama berkata...

pa yang membuktikan keberkesan nyaaa?

oktant on April 03, 2010 10:11 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Jika awak amalkannya, baru awak akan tahu rasanya. Perkara-perkara sebegini agak sukar untuk saya gambarkan secara lisan. :)

Adik Bella berkata...

Saya slalu mkn coklat dan saya suka mnum air teh.tpi knapa suara sya ttp merdu.ade something slh ke?

Tanpa Nama berkata...

kalau nak hilangkan suara garau boleh ke??

Tanpa Nama berkata...

kalo dh amal kan petua limau nipis tu..ade pantang larang x..mcm x leh minum air ais bergas dn sebagainya???

Tanpa Nama berkata...

macam mana cara nak amik not tinggi...

oktant on Jun 08, 2010 2:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Tiada pantang larang kot. Tapi sebaik-baiknya elakkan minum minuman berais dan bergas. Kalau hanya sekali-sekala minum itu kira ok la.

- Saya kurang pasti la cara nak amik not tinggi. Maaf ya.

Tanpa Nama berkata...

sy nk mintak sedikit tips tentang suara… sekarg ni, suara sy dlm keadaan suara budak kecik nk tukar jadi suara garau… sukar untuk sy bertarannum pd masa ni… plizz help me….. huhuhuhu…

Tanpa Nama berkata...

org komplen sy nyanyi suara flat so lagu jd tk sedap. ada cara ke nk buat suara beralun

oktant on Jun 13, 2010 5:23 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Saya mohon maaf. Ianya diluar pengetahuan saya. Harap ada rakan lain yang dapat membantu kawan kita ni ya. :)

- Oh... ini pun diluar pengetahuan saya. Awak perlu masuk kelas vokal kot supaya suara tak flat. :)

Tanpa Nama berkata...

petua atas tu tidak perlu tambah degan air ke?
tak kan minum dengan air limau perah limau je..

Tanpa Nama berkata...

boleh caye kew saya risau nanti lain jadi nya...

Tanpa Nama berkata...

errr...yang 4 sekawan tu nak kena buat hari2 ker???
ade perskipsi??
etc
1 sebelum makan,1 selepas makan,1 sebelum tdo@ 1 selepas bgn tdo??

oktant on Julai 27, 2010 2:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Mengikut apa yg saya tau, tak perlu ditambah dengan air.

- Agak sukar utk saya menjawab soalan nie. Sebab jika awak tak mencuba, awak mmg takkan tahu sama ada ia berkesan atau sebaliknya.

Saya hanya terdaya berkongsi petua. Soal berkesan atau tidak, ianya diluar kemampuan saya. Harap maklum ya.

- Awak cuma perlu lakukan seminggu sekali aje. Boleh diamalkan pd waktu pagi. Sebelum sarapan.

ZHIA_IMOEDZ_DW on Ogos 07, 2010 12:26 PTG berkata...

ZUARA QUE TU KLO MNURUT QUE NDIRI TUCH DAH UKUP BAGOEZ TAPI KAY ADDAH ZERAK2 NYAH.ZOOOO....GMANA DUND???????????/ANGGUEPNEND JADDIH PNYANYI SERIOUSA,QARI',DANDDUD,AND PADUAN ZUARA PPOKOE CMUACCH DUECHHHHH................................. AUE FANZ BGD MA GITA GOETAWA,AND AGNEZ MONICA.

Tanpa Nama berkata...

buat dulu bru thu hasilnye...x pnh nk cbe buat tpi komen -ve je..xminat btul la..kpd bloger, tqvm krn sudi brkongsi petua...usaha anda amat dihargai ;p - cempaka-

oktant on Oktober 01, 2010 3:31 PTG berkata...

@ cempaka: betul tu. kalau tak dicuba, macammana nak dapat hasilnya, kan? fikirlah secara positif dan berani mencuba sesuatu yg baik.

sama-sama dan terima kasih kembali ya. :)

Tanpa Nama berkata...

xpayah la nk ikut2 tips nie..lau ikut tips sy..sy g kelas vokal tau karoke . .skrg suare sy merdu . .sy x nk jadi artis..tpi sy de bakat menyanyii..klu nk cepat suara anda merdu..minum air suam tau madu..amalkan selalu..macam sy sy minum air teh madu..suara sy tetap merdu..

oktant on Oktober 09, 2010 4:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih di atas kesudian awak utk berkongsi pengalaman.

Tapi bagi anda yang dah amalkan petua di atas, boleh teruskan jika mahu. Semuanya untuk kebaikan dari dalam. :)

Tanpa Nama berkata...

time kasih la byk2...sye penah tnye beberape org pasal suare nie,so petua mmg dekat2 ape yg diorang ckp...betapa yakinnya hatika skrang...hihihihih

oktant on Oktober 31, 2010 12:06 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sama-sama. :p

Premierauto on Disember 16, 2010 11:23 PTG berkata...

boleh cube idea ni...thanks

Danish Andrea berkata...

TOLONG!

1. Kalau tak makan makanan yang berminyak nak makan ape ye? (bagi contoh please) makanan yang perlu saya makan setiap hari?
2. Air asam jawa buatan sendiri tu macamana ek?
beli asam jawa segera n kacau ngan air gitu? dan brape kali seminggu nie kene minum atau tiap2 hari?

TOLONG TOLONG TOLONG!

Danish on Disember 17, 2010 6:37 PTG berkata...

LAGI SKALI TOLONG!

kalau sedikit kapur dan garam tu rsenye byk mne ye?


TOLONG TOLONG TOLONG!

Danish on Disember 17, 2010 6:39 PTG berkata...

TOLONG PLEASE! JGN LA TAK LAYAN!!! TOLONG! :O

oktant on Disember 20, 2010 2:19 PTG berkata...

@ Premierauto: Memang boleh. Silakanlah ya. ;)

@ Danish Andrea:

1. Bukan tak boleh makan makanan berminyak langsung, tapi kurangkan sedikit demi sedikit.

Awak boleh gantikan dengan makanan yang dikukus, dibakar ataupun direbus.

2. Beli asam jawa yang dalam peket. Ambillah sedikit dan campurkan dengan air putih. Sukatannya tak perlu terlalu cair ataupun terlalu pekat.

Boleh amalkan minum sekali sehari.

3. Colek sikit je kapur makan tu dgn jari telunjuk dan secubit garam.


Sekian, terima kasih. =)

Tanpa Nama berkata...

nak tnye nie mmg x bleh ke tidur lambat?

oktant on Disember 22, 2010 11:10 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya untuk kesihatan, dalam pukul 11 malam tu dah tidur. :)

Tanpa Nama berkata...

ermm,,boleh saya tanya,,apa kapur yg digunakan tu?

oktant on Disember 31, 2010 12:48 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh... Awak guna kapur sirih @ kapur makan ya. :)

Tanpa Nama berkata...

bukan ke kapur 2 boleh dapat cancer mulut

liea berkata...

mmg lah tp setahu sya kapur 2 mmg tajam and boleh dapat penyakit taw

Tanpa Nama berkata...

banyakkan beljar/mengaji/bertaranum quran, gerenti suara sedap dan merdu....

everything...Al-Quran

oktant on Januari 18, 2011 1:14 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Kapur tu perlu diguna pd kadar yg sedikit saja.

- Memang tidak syak lagi. Itulah yg sebaiknya. Terima kasih tuan sebab mengingatkannya.

Tanpa Nama berkata...

selalu jerit kuat2..smpai pecah suara...nti akan dapat perbezaan suara..

Tanpa Nama berkata...

oktant," Kapur tu perlu diguna pd kadar yg sedikit saja"..sedikit macam mana tu? secubitke atau ape?

oktant on Februari 14, 2011 5:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ya, dalam secubit. :)

Tanpa Nama berkata...

salam...klu vibreto x de nk amal kn pe???
leh tnjok ajar??

Tanpa Nama berkata...

Ern..
Kalau Kapur tuh susah nak carik..
Kalau xnak letak camner?
Boleyh x?

Fadhil Salleh on Mei 19, 2011 9:17 PTG berkata...

nak hilangkan suara garau macam mana ?

Tanpa Nama berkata...

yg air limau nipis 2 kene campur ngan kapur ape...????

oktant on Mei 29, 2011 5:14 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kapur makan @ kapur sirih.

Tanpa Nama berkata...

Thanks lahhh weyh , betol2 berkesan lahh bende ni . Suara aku skrg bole tahan lahh . Nanti aku post video . Terima kasih byk2 utk sume ni :))

oktant on Jun 08, 2011 1:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sama-sama. Okay. Kalau dah post video, kongsikan dgn rakan-rakan kat sini. :D

Tanpa Nama berkata...

agak2 brapa lama masa yg diambil utk suara mnjadi mrdu?

Tanpa Nama berkata...

agak2 brapa lama masa yg diambil utk suara mnjadi mrdu?tlong jawab...

Tanpa Nama berkata...

nak tanya berapa lama masa diambik.......

sakura75 berkata...

sy nk kongsi satu petua...klu kita makan cili padi byk2...vokal kita boleh pergi jauh lbh tinggi...

sakura75 berkata...

utk alunan pula lagu pula...cuba..pratikkan lagu dangdut supaya lidah menjadi lembut insyaallah semua lgu yg kita lagukan..pastinya...beralun dn ada air agu

Tanpa Nama berkata...

kapur yg mcm mne eak.. btol kew bole sedap kn suare kalo ikot petua tu.. nk try jgak.. cbb dh lme x nyanyi..suare dh jdi len sket..

Tanpa Nama berkata...

TOLONG-3.. AIR SUAM KNE GUNE X.. KE AIR BIASE JERK.. HA, BIASE NYER PETUA NY SMPAI BPEW BULAN.. TOLONG LHA REPLY.. PENTING SGT BGI ADK NY.. 2 BUAH LIMAU TU KN KNE PTOT 4.. ADEW 2 BIJI JADI ADEW 8 AR KN.. TOLONG REPLY LHA AKK.. PLEASE..

oktant on September 09, 2011 8:58 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Masanya saya kurang pasti. Jadikan sebagai amalan sepanjang jikalau mahukan hasil yg terbaik.

Usah difikirkan sgt berapa lama masa yg perlu diambil. Just do it yea. ;)

@ sakura75: Terima kasih atas petua yg diberikan.

@ Tanpa Nama:

- Gunakan kapur sirih atau kapur makan. Cuba & terus amalkan yea. ;)

- Ya. Air suam dan air mineral semuanya boleh. Cuma elakkan minuman yg bergas & berais.

Betul. Limau nipis tu ada 8 belah.

Tanpa Nama berkata...

mcm mana nk garau kn suara?? help me,please

Tanpa Nama berkata...

Makan ais batu byk2...

Tanpa Nama berkata...

tapi aku tengok org merokok pun punya suara cool!!

Tanpa Nama berkata...

wlaupn mrokok tp ada kla juga suara yg x cool hahahaha.....

oktant on Oktober 25, 2011 7:39 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Mungkin nampak cool drpd segi luarannya saja, tapi daripada segi dalaman/kesan jangka panjang?

Tanpa Nama berkata...

banyak betul korng nie tnye wat je la ap yg d suruh pastu rase mujarab ke murajab .... hahahah..

Tanpa Nama berkata...

kapor 2 ade jual kat mane??

oktant on November 25, 2011 4:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kat kedai runcit biasa pun ada.

Tanpa Nama berkata...

xyah campur air??? campur air sikit boleh x??

Tanpa Nama berkata...

salam nk tnya.. baru petang tadi saye cuba 2 buah limau + sedikit garam + kapur mkn + madu.. n skrng saye ade rase mcm xselesa la kat tekak saya .. knpe ea ?? rase mcm xleh nk jerit kuat2.. seolah2 ade benda halang.. boleh bg pandangan x ?? tq

oktant on Disember 16, 2011 3:08 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam.

Mungkin tindakbalas yg berlaku sbb awak baru pertama kali melakukannya. Cuba teruskan lagi. Lps lbh kurang seminggu, lihat ada tak mengalami sbrg tindakbalas yg serupa.

Tanpa Nama berkata...

Salam, maaf gnngu.tips yg anda bgi tu dicuba sminggu skali je kan ? Sya org yg mnglami maslh xlh jerit kuat2 tu. Hri ni hari ke 4 dh, tpi.mlm2 sblumnya saya ade mngmalkn minum air asam buatan sndri ikut suktan yg dnasihatkn.. Tpi skrg seolah2 tekak brtmbh teruk kerna kdg2 rse nk.btuk je skrg ni, bole bg nsihat x? N nk.tnya ad kesan smpingan x mnum ap yg awk cdangkn tu then pda hri yg sama minum air asam buatan sndri, blh komen? Tq

oktant on Disember 19, 2011 3:00 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Tiada masalah.

Ya, amalkan seminggu sekali dah mencukupi. Insya-Allah tiada kesan sampingan jika awak meminum air asam jawa pd hari yg sama.

Cuma apa yg boleh sy cadangkan ialah awak perbanyakkan minum air masak. Elak minum air batu @ ais, air yg manis2, air bergas.

Lagi satu, kalau awak batuk, boleh cuba minum air rebusan daun pokok asam jawa.

Harap membantu.

Tanpa Nama berkata...

Mana plak nk cri daun pkok asam jawa, hahaha. Btw u punya cdngn ialah keep try ramuan tu ? N try tgk result dia minggu dpn ke ? Sbb suara saya xlh nk dgunakan sgtskrg, cthnya xlh buat alunan suara pada nada yg terlalu rendh or tnggi. Dlu bole je, skrg plak xbleh, haha, cmne ea shbat ,-_-"

Tanpa Nama berkata...

Forget. Saya blh je buat alunan pada nada rendah. Tpi kdg2 suara mcm susah nk keluar , seolah2 kne dlm lgi or kuat kn suara, bru bnyi. Keluar. Seolah2 mcm ad bnda hlang suara nk lalu-_-".. N 1 more, air yg mnis2 pn xley ke? Adoii

oktant on Disember 19, 2011 4:10 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Aah... mgkn agak ssh nak cari daun tu, kan?

Tapi, takpe. Banyakkan minum air masak buat masa ni & teruskan petua ni. Air yg manis2, kurangkanlah dulu buat sementara waktu ni.

Lagi satu, boleh juga minum 2 sudu besar madu lebah setiap pagi.

Tanpa Nama berkata...

Um.. Sebab klo saya buat air asam, saya akn tmbah gula dlm.1 sudu. So agak mnis lah, xmngapa ?

oktant on Disember 21, 2011 11:34 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya tak payah bubuh gula utk air asam jawa tu.

Tanpa Nama berkata...

owwwh really ?? baru la saye tahu sebaik2nya xpayah buhh gula.. ok . lepas nie xbuh gula dah.hahah =P

oktant on Disember 23, 2011 9:56 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Itulah yg sebaik-baiknya. =)

Tanpa Nama berkata...

ehh nk tnya.. admin nie pnh ke amal2 kan benda nie sume ?? ade pngalaman ?? n ape effect nye ? nk twu gak =P

oktant on Disember 23, 2011 8:24 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebahagian besarnya sy pernah amalkan & masih amalkannya hingga skrg.

Semuanya utk tujuan kesihatan. Khususnya utk suara.

Tanpa Nama berkata...

n. nmpak kesan positif nya?? ada perubhan x ?

Tanpa Nama berkata...

suara flat cam ne

Tanpa Nama berkata...

Nak tnya sket.. camne nk hilangkau sengau ??

Tanpa Nama berkata...

nak tanya, kena tambah air ke gelas tu ke tak ea?

oktant on Januari 19, 2012 5:49 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tak perlu tambah air ke gelas.

Amin on Januari 26, 2012 9:57 PG berkata...

kapur?
kalau saya nak guna kapur barus boleh tak?

oktant on Januari 26, 2012 10:18 PG berkata...

@ Amin: Kapur yg saya maksudkan ialah kapur makan. Ataupun sesetengah tmpt dipanggil kapur sirih.

Faizal on Januari 27, 2012 12:23 PTG berkata...

wah !! thanks .. perubahannya saya akan bagi tau ..

kalau saya tak masukkan kapur sirih tu boleh ke ?

azman94 on Januari 28, 2012 4:36 PG berkata...

hmm..suara aku skang ni nk kate cm budak2 x jugak..kalau aku jerit time kawad,suare mmg kawkaw..tp bile aku ckp perlahan time sopan2..suara aku cm budak2..padahal kwn2 lelaki aku ckp plahan/kuat pun same je..aku ckp kuat mmg kaw2,tp bile ckp cm biase perghh hampeh,cm bebudak je..

azman94 on Januari 28, 2012 4:38 PG berkata...

tp kalau mase skolah..kalau ade syarahan ape2 ke..aku gune suare kuat..ni aku dah segan,aku ckp biase org ckp suare aku ni cm x pecah lg..sdey yop..ade tips x?

oktant on Januari 29, 2012 9:36 PTG berkata...

@ Faizal: Sama-sama Faizal. Sebaik-baiknya, gunakan kesemua bahan yg disyorkan.

Moga berjaya, Faizal.

@ azman94: Buat masa ini, sy kurang pasti mengenainya. Minta maaf bebanyak yea.

Tanpa Nama berkata...

mcm mana nk bg suara cpt sedap.

Tanpa Nama berkata...

saya nak suara sy sedap la

Tanpa Nama berkata...

selepas meminum petua itu, berapa jam baru boleh sarapan?

oktant on Februari 21, 2012 12:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh bersarapan sekurang-kurangnya 30 minit slps meminum ramuan di atas.

::idex:: on Mac 01, 2012 7:10 PTG berkata...

x yah campur dengan air masak ke? gne kapur ape eh?

oktant on Mac 01, 2012 8:00 PTG berkata...

@ ::idex::: Tak perlu. Gunakan kapur makan (kapur sirih).

Tanpa Nama berkata...

apakah harus rutin satu minggu sekali meminum rmuan ini ?
brpa takaran airnya ?

oktant on Mac 05, 2012 4:42 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tidak perlu gunakan air. Amalkan seminggu sekali saja.

Tanpa Nama berkata...

ketika saya bercakap ramai yang cakap suara saya besar dan kasar..apakah yang patut saya lakukan

Tanpa Nama berkata...

ASSALAMUALAIKUM..,SUARA SY NI SENGAL/DLM BHASA KELANTAN KOPA...NK TRANUM PM XBERAPA MINAT..AD X AMALAN YG BULEH BUATKN SUARA MERDU...PLIZZZ

oktant on Mac 16, 2012 8:24 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Saya kurang pasti sekiranya suara besar & kasar. Tapi rasanya itu bukanlah masalah.

Awak mungkin perlu memperbaiki cara percakapan & gunakan bahasa yang lebih sopan.


- Waalaikumussalam wbt.

Cuba awak amalkan minum 2 sudu madu 2 jam sebelum mengaji @ membaca Al-Quran.

Ataupun boleh amalkan petua ini setiap hari sebelum bersarapan pagi.

Insya-Allah.

Tanpa Nama berkata...

Mcm mana menjerit dalam bekas air yang berisi air bole sedapklan suare??? O.o
(blur)

ejai on Mac 19, 2012 5:15 PTG berkata...

Kenape suare sy merdu.. tp kalau record dlm handphone, suare sy jd x sedap.. (help is needed)

ejai on Mac 19, 2012 5:16 PTG berkata...

Kenape suare sy merdu.. tp kalau record dlm handphone, suare sy jd x sedap.. (help is needed)

Tanpa Nama berkata...

betul ke campuran bahan2 di atas tu dapat menjadi kan suara sy sedap...?sy akan cuba tip ni k...

oktant on Mac 25, 2012 4:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau tak silap saya, tip tu utk menguatkan atau melantangkan suara.

@ ejai: Saya pun kurang pasti. Sebab ramai sebenarnya yang mengalami masalah sebegitu.

@ Tanpa Nama: Insya-Allah. Awak cubalah dulu.

Saya tak berani jamin 100% bahawa ia akan menyedapkan suara awak, tapi sekurang-kurang usaha tersebut mungkin mampu memperbaiki mutu suara awak.

Tanpa Nama berkata...

betul ke berjaya , klau kte cuba ade kesan sampingan tak?

hai berkata...

kapur ape yg digunakan tu,admin?

oktant on Mei 03, 2012 4:34 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kapur makan ataupun kapur sirih.

Kalau di kedai runcit, harganya sekitar 80 sen. :)

Tanpa Nama berkata...

Kalaw pakai asam jawa adabi bley?ke kene pakai yg asli?.

Tanpa Nama berkata...

Air masak/suam kene letak x?

oktant on Mei 30, 2012 6:04 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Untuk hasil yg lebih baik, saya syorkan awak gunakan yg asli. :)

- Tak perlu. :D

Tanpa Nama berkata...

salam,,,sy sukar sebut R..apakah ubat nya,yg boleh wat kan sy sebut R,,,,,,...

oktant on Julai 04, 2012 10:50 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya cadangkan awak perbanyakkan latihan menyebut huruf "R" setiap hari sampai mahir.

Tanpa Nama berkata...

bg contoh,latihan yg sy perlu blajr????

Tanpa Nama berkata...

1 minggu sekali jer?? kalau lebih boleh x??

oktant on Julai 12, 2012 11:31 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya syorkan awak buat 1 minggu sekali aje. Tak perlu terburu-buru.

Apa yang lebih penting ialah konsisten. :)

Tanpa Nama berkata...

mmm , kalau umor 13 bole cube ke ?

oktant on Julai 24, 2012 11:08 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: InsyaAllah boleh. Tiada masalah.

Tanpa Nama berkata...

xcfxzczx

Tanpa Nama berkata...

nama sy dewi saya ign skl suara saya merdu trs saya buka google eh ternyata ada tips cara merdukan suara trs

oktant on Julai 29, 2012 7:37 PTG berkata...

@ dewi: Amalkan apa yang telah dewi perolehi. Moga ia menambah baik kualiti suara dewi di masa akan datang.

Tanpa Nama berkata...

salam , tanya sket , yg part minum madu stiap pagi tu ,minum camtu je ke atau cmpur dgn air eh ? haha :)

oktant on Ogos 07, 2012 5:13 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalm wbt.

Boleh minum begitu saja sebanyak 2 sudu besar.

Ataupun boleh campurkan dengan segelas air suam.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum..sye nk tnye..law suara sengau mse nyanyi tu kte tak tau teknik mnyanyi ke atau ade sbb laen ea?tlg blas ea..?

My life and my style on Ogos 23, 2012 6:06 PTG berkata...

kalau pakai madu yang x asli cam ne?aye beli madu kat super market sbb madu asli skrg susa nk cari..

oktant on Ogos 27, 2012 11:55 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Pertamanya, saya ingin bertanya sikit. Adakah suara awak sengau semasa bercakap?

Jika tidak, awak perlulah perbaiki lontaran suara dan beberapa teknik nyanyian yang lain.

Begitulah serba sedikit yang dapat maklumkan.


@ My life and my style: Boleh juga. Lagipun tak semestinya madu yg dijual di pasaraya tu tak asli, kan?

Tanpa Nama berkata...

tidak..suara saya tidak sengau masa bercakap tapi masa nyanyi kadang2 pitching lari..and ibu sya kata suara sedap brcakap jer tapi nyanyi tak sedap..urm,macam mana ye?

My life and my style on Ogos 28, 2012 9:23 PTG berkata...

owh,ok.saya nak tanya lagi.sekarang ny,suara saya tengah serak sebab saya batuk kahak.saya pelik sebab tekak saya x sakit tapi leh serak,agak2 cam ne nak hilangkan suara serak dgn cpat?

oktant on Ogos 29, 2012 3:40 PTG berkata...

@ My life and my style: Amalkan minum air asam jawa setiap pagi. Ataupun boleh minum bila-bila masa yg diperlukan.

Kalau boleh, minumlah air asam jawa yang dibuat sendiri. :)

Tanpa Nama berkata...

tak sedap air asam jawa

Tanpa Nama berkata...

syok oo.... oo..kalau suara sedap ataupun merdu :p good job

Tanpa Nama berkata...

Emm klau nak jerit dlm baldi penuh dgn air tu,sblum jerit nk tarik nafas ikot mulut ke hidung? Pastu teh o pon xleh minum? TQ

Dito Steven Sadega on November 12, 2012 11:08 PTG berkata...

aku mau nanya kapurnya kapur apa yang di campurkan dengan limau nipis dan madu

Tanpa Nama berkata...

k

oktant on November 16, 2012 10:10 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Bukan tidak boleh minum tetapi kurangkan pengambilannya saja.

- Kapur sirih. Atau nama lainnya kapur makan.

Ayie_Hntd on November 17, 2012 8:20 PG berkata...

klau limau nipis digantikn dgn limau kasturi bleh x??
sbb skang ni ssh sgt nk cari kdai yg jual limau nipis..
kbnykn kedai jual limau kasturi je skang..

oktant on November 17, 2012 3:41 PTG berkata...

@ Ayie_Hntd: Boleh juga.

Tapi kalau dapat gunakan limau nipis lagi elok. :)

Tanpa Nama berkata...

dari mana dapat petua ni?minta maafla..takut syirikkan allah je...

Tanpa Nama berkata...

nak tanya ne patua? kalo macem kapur tu yang mana ne patua? I' mau tanye siket lha

Tanpa Nama berkata...

Pleasss. Layan lhaa jgn tak layan.

oktant on Disember 21, 2012 10:23 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak gunakan kapur makan. Ataupun kapur sirih. Kedua-duanya adalah kapur yang sama.

Boleh didapati di kedai runcit. Harganya lebih kurang dalam RM1 saja.

Tanpa Nama berkata...

nak Tanya kalau sy dulu suara sy sedap dan tinggi tapi sekarang die dah jadi rendah dan dah x sedap boleh ke kalau amal kan petua ni die boleh betapbah sedap balik.

Tanpa Nama berkata...

saye kamil,,,bagaimanakah cara untk mnguat & mlantgkn suara??

Tanpa Nama berkata...

Bro,selain madu asli kalau guna madu yg biasa xpe ke

oktant on Mac 06, 2013 9:38 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya awak gunakan madu asli ya.

Sebabnya, saya pernah dimaklumkan daripada beberapa sumber baru-baru ini yang mengatakan penggunaan madu tiruan boleh membawa mudarat kepada kesihatan.

Maksudnya, penggunaan madu tiruan ini seolah-olah tidak membawa kebaikan langsung kepada manusia yang memakan ataupun menggunakannya.

Harap serba sedikit info ini membantu awak dalam membuat pilihan dalam penggunaan madu ya.

Tanpa Nama berkata...

assalammualaikum.. cmna nk kuatkan dan lantangkan suara.. saya ada latihan pemilihan komander untuk mewakili unit beruniform di sekolah saya.. hrp2 boleh bg pndangan yg bernas.

Tanpa Nama berkata...

assalamualaikum.cara ni selamat ke untuk diamalkan?

Tanpa Nama berkata...

kalau nk guna asam jawa adabi jugok blh x?

oktant on Mac 18, 2013 1:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam wbt. In Sha Allah ia selamat diamalkan.

- Boleh juga. Tapi, saya sarankan awak gunakan asam jawa yang biasanya dijual dalam peket. :)

Tanpa Nama berkata...

kapur cam mna yee..kapur tulis kee..tau kapur yg sllu org2 tua guna 2..tk twwww lrrrrrrrrrrr....

Tanpa Nama berkata...

PLEASE...................TLNG LYN..NIE BTL2 MEMERLUKAN....

oktant on Mac 29, 2013 6:12 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ya, kapur makan ataupun nama lainnya kapur sirih.

Selalunya orang makan dengan sirih.

Tanpa Nama berkata...

Tips yg berguna aku guna madu biasa je bro boleh jgk pastu byk minum air suam terbaik suara gua nak karok open pun xde hal ;)

oktant on April 12, 2013 9:55 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih bro sudi kongsi tip.

Lagi satu, boleh juga amalkan minum air asam jawa. Kalau dapat yang bancuh sendiri lagi bagus. :)

ron berkata...

tips ne mmg brkesan..

oktant on April 29, 2013 9:10 PTG berkata...

@ ron: Terima kasih di atas respon ron.

Tanpa Nama berkata...

di campur pakai air pa gak swaktu kita mw minumnya,,

oktant on Mei 03, 2013 4:06 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tidak perlu campur air ya.
.

Tanpa Nama berkata...

Oktant:
Limau 2 kalau tapis boleh x saya ni risau kalau termakan biji limau 2...

oktant on Jun 09, 2013 8:00 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh. Tiada masalah. :)

Selamat mencuba & saya doakan kejayaan awak.

Tanpa Nama berkata...

kn tmpat alquran tu ada jual..

khairunnisa humaira on Julai 03, 2013 3:03 PTG berkata...

Buah tu boleh pear

oktant on Julai 13, 2013 12:23 PG berkata...

Bagi anda yang mengalami kesukaran mendapatkan madu lebah asli, boleh tempah secara online.

Sempena bulan puasa 1434H (5 Julai - 5 Ogos), ada diskaun 20%.

Ini "link" laman web madu asli tersebut [klik jika benar-benar anda perlukannya].

Muhammad Rusydi Bin Zulkapli on Julai 14, 2013 6:56 PTG berkata...

kalau 1biji buah limau belah empat..???maknanya kalau 2biji kena belah lapan laa ea...???betol x....???

Muhammad Rusydi Bin Zulkapli on Julai 14, 2013 8:21 PTG berkata...

nak minum waktu bila pagi ke..??

oktant on Julai 18, 2013 5:01 PTG berkata...

@ Muhammad Rusydi Bin Zulkapli: Ya, betul.

Tuan boleh minum waktu pagi sebelum sarapan. Saya doakan agar usaha tuan berhasil. Amiin.

Tanpa Nama berkata...

hai admin, saye nak tanye, kwn2 saye kate suara saye merdu tapi dorg x puas hati sbb saye x dpt nyanyi note tinggi. asal tinggi sikit, kluar suara angsa. mcm mane tu ye? :\

Tanpa Nama berkata...

Sye da try dua minggu lebih, rasa mcm serak pulak suara, susah nk berckp, sye selalu minum limau panas, sambil ikot petua ni, ade effect ke ni erk ?

Tanpa Nama berkata...

And sye dah minum petua ni 3 hari sekali, tanpa kapur, suara serak ni makin trok la

oktant on Ogos 03, 2013 5:21 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Jika begitu, saudara perlu lebihkan minum air masak.

- Seperti yang disyorkan, saya harap awak minum hanya 1 kali dalam seminggu. Usah berlebihan ya.

Harap ia membantu.

muhammad syafiq on September 08, 2013 1:10 PG berkata...

betul ke

muhammad syafiq on September 08, 2013 1:11 PG berkata...

betul ke ni ? kalau nk buat semua ni tk kira umur ke ?

Tanpa Nama berkata...

Kllau suara saya garau bleh ka jadi merdu dengan menjerik dlam bks yng berisi air

Tanpa Nama berkata...

saya mesti ikut arahan ini supaya yang saya cuba pastikan berjaya

mohd fadhil on November 24, 2013 6:42 PTG berkata...

limau kasturi xboleh ke?

Tanpa Nama berkata...

Kalau x ada kapur buleh?

Tanpa Nama berkata...

X lh sbb klu x mkn kpur suara kta akn x jdi merdu krna pa sbb?hm

Tanpa Nama berkata...

semoga ada keberkesanannya.... bacaan doanya bagaimana?

Padang berkata...

pengen banget punya suara merdu,soalnya di dalam kerongkongan saya ada mandel,jadi suaranya terhambat,apakah betul tips nih ?

:):P

Padang berkata...

k

cleyrister Ester cliff on Mac 13, 2014 2:37 PTG berkata...

Thanks for the tip :-) .

cleyrister Ester cliff on Mac 13, 2014 2:39 PTG berkata...

Thanks for the tips :) .

oktant on Mac 13, 2014 4:21 PTG berkata...

@ cleyrister Ester cliff: You're welcome. :D

haziq berkata...

Thanks walaupon saye ni baru umur 13 tahun tapi saya suka.sgt menyanyi

«Lebih lama ‹Lebih lama   1 – 200 daripada 217   Terbaru› Baru»

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez