Petua Lebatkan Rambut

Posted by Encik Oktant at Selasa, Disember 16, 2008
Petua kali ni adalah mengenai cara melebatkan rambut. Skali lagi, bahan yang anda perlukan adalah simple jer iaitu pati santan. Anda hanya perlukan pati santan daripada 1 biji kelapa.


Intro: Sediakan sebiji kelapa dulu




Cara membuatnya chewaaah macam nak masak la plak:


1. Mula-mula, perah santan kelapa tu dengan air suam. Hanya sekali perah saja, ok.


1.0: Perah skali saja tau


2. Basahkan dulu rambut anda. Kemudian, lumurkan pati santan tadi kat rambut. Lumur sampai ke akar rambut yer.


3. Bila dah selesai, perapkan rambut anda dengan tuala kering selama 20-30 minit. Biarkan pati santan tu serap.


4. Setelah itu, cucilah rambut anda dengan air suam.


5. Seterusnya, keringkan rambut anda dengan pengering rambut yer.


--- SIAP!


Anda disarankan mengamalkan petua ni dalam 2 kali seminggu. Ataupun sekali untuk setiap 3-4 hari.


Sekiranya tiada aral, dengan mengamalkan petua ini, ia akan melebatkan rambut anda dan secara tak langsung mengelakkannya daripada gugur. Saya doakan juga agar anda yang mencuba petua ni mendapat hasilnya. : )


Selamat Mencuba!


Image: Wikipedia

127 komen on "Petua Lebatkan Rambut"

sufian on Disember 17, 2008 4:00 PG berkata...

lemak berkrim le rambut aku..huhu.. thanks

Oktant on Disember 17, 2008 11:10 PG berkata...

@ sufian: boleh la try lepas ni. : )
same2.

Sweet Thinker on Disember 17, 2008 1:26 PTG berkata...

ahhah. akoo pun nk torai!

Oktant on Disember 17, 2008 3:46 PTG berkata...

@ Sweet Thinker - sila..sila... try jangan tak try. mudah-mudahan berhasil yer. :)

khai... on Disember 17, 2008 10:17 PTG berkata...

emm patutla rambut awak lebat, rupa-rupanya ini petua yang diamalkan :-). Masa kecik-kecik dulu dengan cara ni juga mak saya bersihkan daki di kepala. Thanks

Oktant on Disember 18, 2008 1:33 PG berkata...

owh boleh bersihkan daki gak eh. petua gak tue. :-) same2.

eyla berkata...

cnfirm jadi ke??ad x petua nak luruskan rambut yg kerinting?

oktant on November 03, 2009 9:57 PG berkata...

kalo nak tahu sama ada jadi atau tak, eyla perlulah cuba dulu yer. sebab saya x pasti sama ada ia sesuai dgn awak atau sebaliknya.

tapi jangan risau, petua ni dah diamalkan ramai sejak dulu lagi. jika eyla yakin dan sabar mengamalkannya, kemungkinan besar ia akan berhasil. :)

mengenai petua luruskan rambut tu plak, saya akan update di blog ni kalau ada petuanya nanti.

terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

kalau nk luruskan rambot yang keriting..senang je..
g rebonding..treatment tiap2 bulan ..:) tq

oktant on November 15, 2009 1:11 PG berkata...

haha gi rebonding je senang, kan? kalo ada bajet khas utk tujuan tu, mungkin x jadi masalah.

tapi bagi anda yg nak jimatkan kos, boleh saja try petua di atas. :)

Tanpa Nama berkata...

ok la petua ni... da cube petua ni... pas cube rambut kurang jujur... tp kena amalkan slalu.. sbb ari tu buat skali je.. pastu rambut gugur lg coz x amalkan slalu... da amalkan slalu baru ok...

oktant on November 27, 2009 3:17 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas kerana berkongsi hasil pengalaman awak menggunakan petua di atas.

Saya setuju dgn saranan awak. Kebanyakan petua kat sini memang perlu diamalkan secara konsisten.

Kalau terdaya cubalah amalkan sepanjang hayat ataupun sehingga sesuatu masalah @ penyakit yang dihadapi tu sembuh sepenuhnya.

Sekian. :)

Tanpa Nama berkata...

kelapa susah nak dapat la..
xdapat ker pakai santan paket jer?

oktant on Disember 03, 2009 11:51 PTG berkata...

Boleh, rasanya takde masalah di situ.

Psst... jgn lupa plak tengok tarikh luput santan tu. :)

mrs.edy on Disember 07, 2009 7:53 PTG berkata...

sya ad petua nk luruskan rmbut..cranya gna pati santan gak..cma tambah dgn perahan limau nipis n smpan dlm peti utk jdikan krim..lpas tu lumur kat rmbut..insyaallah mnjadi..

oktant on Disember 08, 2009 12:40 PG berkata...

@ mrs.edy : wah.. terima kasih bebanyak sebab sudi kongsi dgn semua ttg petua luruskan rambut tu.

wanie on Disember 30, 2009 9:39 PTG berkata...

dlu sy pernah mengalami masalah keguguran rambut yg serius.. tp selepas menggunakan tonik rambut minyak kelapa dara.. alhamdullilah x smapai seminggu hasil die bole nampak.. tiada lagi masalah keguguran, gatal kepala dan kulit kepala jadi lembut.. kalau berminat anda bolelah masuk web ni http://bioasli.weebly.com

wanie on Disember 30, 2009 9:41 PTG berkata...

dlu sy pernah mengalami masalah keguguran rambut yg serius.. tp selepas menggunakan tonik rambut minyak kelapa dara.. alhamdullilah x smapai seminggu hasil die bole nampak.. tiada lagi masalah keguguran, gatal kepala dan kulit kepala jadi lembut.. kalau berminat anda bolelah masuk web ni http://bioasli.weebly.com selamat mencuba

Tanpa Nama berkata...

yg care luruskan rambut 2 , samew je ke ? tp cme tmbah limau . yg xsure yg pati 2 ... nk kene perahh lawh kan ? petua lebatkn rmbut da ckp detail . i will try , :))

oktant on Januari 12, 2010 4:59 PTG berkata...

Kalau merujuk petua mrs.edy di atas, awak tambahkan aje perahan air limau nipis kat santan yg dah diperah spt langkah no.1.

Kemudian, kacau agar ia sebati.

Lepas tu awak simpan pati santan tu dalam peti sejuk semalaman.

Seterusnya, awak ikut langkah no.2 hingga no.5 pd keesokan harinya.

p.s: Itulah apa yg saya faham. Harap membantu. :)

fayla berkata...

slm..boleh tambah skit...kalu petua nak lembutkan rambut yg keras n kasar tu, campurkan santan, kuning telur n perahan limau nipis.buh kat rambut skurg2nya sjam. insya allah mjadi

oktant on Februari 08, 2010 6:17 PTG berkata...

@ fayla: Waalaikumussalam. Boleh saje.

Terima kasih atas petua tambahan awak di atas. :)

Tanpa Nama berkata...

mujarab ker

safibalqis on Mac 23, 2010 12:05 PG berkata...

ada sesetngah petua...sapukan minyak bijan kat rmbut sblm tdo..
bgun dr tdo,kene syampu kpala..krn minyak bijan tu brbau kurang enak ckit

oktant on Mac 23, 2010 1:33 PG berkata...

@ safibalqis: Terima kasih atas petua di atas ya. :)

dyla berkata...

eee... cuke masak lemak rambut.
hehehe

sia berkata...

is sy bilas ngan shampoo bley kerr?

Tanpa Nama berkata...

Kalo sy gne serbuk santan yg dlm paket x pe ke?

oktant on Jun 08, 2010 3:47 PTG berkata...

@ sia: Sebaik-baiknya elakkan bilas dengan syampu. Guna air biasa aje.

@ Tanpa Nama: Boleh guna serbuk santan dalam peket. Tapi hasilnya mungkin tak sama.

Harap maklum. :)

Aimee Maziah on Jun 19, 2010 6:52 PTG berkata...

mak saya cakap, dulu masa kecik-kecik nenek sy selalu pakaikan pati santan ni kat kepala dia. tetapi lama kelamaan , rambut cepat beruban. mula-mula tuh saya memg nak cuba jugak, tapi lepas mak saya ckp mcm tuh, teros tak jadi

Oktant on Jun 19, 2010 7:07 PTG berkata...

@ Aimee Maziah: Oh, macam gitu plak jadinya. Apapun terima kasih atas info ni.

Sebab saya belum pernah lg dengar @ jumpa hasil sebegitu.

Kepada anda yg lain, jikalau ingin kongsi pengalaman setelah mengikuti petua di atas; ianya amat dialu-alukan.

Sekian, terima kasih. :)

Tanpa Nama berkata...

hmmm dulu kecik2 slalu sapu santan kat kpala tu memg petua beyul tapi dah elok2 rmbt ikal g gatal rebonding bnyk kali skg dah asik gugur n rmbut kering dah mcm singa kat zoo...huhu ni bila baca petua ni teringat balik...em nak buatlah pas ni.....insyaallah...

oktant on Jun 25, 2010 6:44 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalo rebonding banyak kali, rambut boleh gugur ker? Baru sy tau. Thanks ya. :)

p.s: Mudah-mudahan rambut awak kembali sihat la lepas ni yer.

Tanpa Nama berkata...

agak2nye brape lame boleh nmpk hasil nie?

Tanpa Nama berkata...

lepas jak guna pati kelapa tu dan biarkan slama 20 or 30 minit..masa nak cuci rambut tu bleh ker kta cuci rambut guna shampoo???

oktant on Julai 08, 2010 3:13 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Saya kurang pasti pula masa yg tepat utk dapatkan hasilnya. Harap maaf ya.

- Elakkan cuci rambut guna syampu. Bilas pakai air aje. :)

Tanpa Nama berkata...

kalau buad tiap2 hari bole kan ?

oktant on Ogos 28, 2010 2:33 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Menurut apa yg disarankan, awak boleh buat sekurang-kurangnya 3 atau 4 kali sehari.

Saya kurang pasti pula jika awak nak buat tiap-tiap hari. Harap maklum ya. :)

Tanpa Nama berkata...

bleh pcyew kew niy ??

marina on September 20, 2010 10:16 PTG berkata...

saya singgah..
terima kasih untuk petua ni..
mmg rambut tengah gugur sampai rambut da nipis..

oktant on September 21, 2010 10:17 PG berkata...

@ marina: Terima kasih krn sudi singgah ke sini. :)

Sama-sama dan selamat mencuba petua ni. ;p

Tanpa Nama berkata...

apa santan cair bisa digantikan dgan santan bu2k ? trims

DaQ gAnU berkata...

haha..aq pm nk try ah.
h0o...:0

Tanpa Nama berkata...

huhu...kat tengah2 bandar ni santan paket je yg banyak...sedih tol

Amrina_Afira on Disember 10, 2010 8:08 PG berkata...

err..santan kotak blh?
kalau cuci dgn air je mct bau kurang enak kt rambut ;(

Tanpa Nama berkata...

merujuk petua d atas,kalau xde pengering rmbut mcm mane?

oktant on Februari 02, 2011 3:21 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Santan bu2k itu apa ya? Saya kurang jelas.

@ DaQ gAnU: Silakanlah yer. :D

@ Tanpa Nama: Santan paket pun santan peket lah... awak boleh cuba gunakan jika mahu. Cuma hasilnya mungkin kurang berbanding santan segar. Itu aje kot. :)

@ Amrina_Afira: Awak boleh cuba gak. Cuma spt yg saya katakan di atas, hasilnya mungkin "kureng" berbanding santan asli.

@ Tanpa Nama: Awak boleh keringkan dengan tuala aje. Nak lagi cepat kering, lap dgn tuala sambil berdiri/duduk depan kipas. :)

Tanpa Nama berkata...

saya cemburu melihat rambut kawan saya cepat panjang.hanya dlm masa 2 bln rambut kawan saya mulai panjang smpai bahu tetapi rambut saya masih lagi di paras leher. apakah petua untuk rambut cepat panjang?

Tanpa Nama berkata...

thank....mau cuba nnti.....

oktant on April 04, 2011 6:06 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Kalau ada, nanti saya akan kongsi. :)

- Sama-sama. Silakan... :D

Apipzs on Jun 06, 2011 8:25 PG berkata...

Thanks Bro

oktant on Jun 06, 2011 1:02 PTG berkata...

@ Apipzs: You're welcome. :)

ShAhiD CAhE on Jun 14, 2011 5:22 PTG berkata...

utk lelaki leh guna x

oktant on Jun 14, 2011 6:18 PTG berkata...

@ ShAhiD CAhE: Boleh gak bro. ;)

natasya berkata...

petua nie berkesan ker???rmbut tgh sy da smakin botak la

oktant on Jun 14, 2011 11:58 PTG berkata...

@ natasya: Ce try dulu. ;)

natasya berkata...

awk npe kpale sy jd gtal2x pas try bnda bie...huhuhu

oktant on Jun 21, 2011 11:37 PTG berkata...

@ natasya: Saya pun kurang pasti apa sebabnya. Tapi camne dengan rambut awak. Ada yang gugur tak?

Tanpa Nama berkata...

Berhasil ke ni? Saya was was lah :S

oktant on Jun 22, 2011 3:50 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Awak mestilah yakin dgn usaha yg dibuat. Insya-Allah ia akan berhasil.

natasya berkata...

rmbut ade la gugur..tp xbyk...jz kulit kpale tetibe jer gtal

oktant on Jun 23, 2011 6:40 PTG berkata...

@ natasya: Biasanya, kalau hanya sikit rambut yg gugur adalah normal. Rasa gatal tu mgkin tindakbalas yg berlaku lps natasya ikuti petua ni.

Cuba natasya buat lagi beberapa kali. Tengok kesannya camne. Kalau makin teruk rasa gatalnya, awak boleh hentikannya.

Tanpa Nama berkata...

kalau bilas ngan air biasa je nanti tak bau busuk ke rambut??nanti husband tak nak dtg dekat pulak hehehe.rmbt saya mmg byk gugur lepas bersalin nih,sampai saya sanggup volunteer suh husband cukur kepala saya wat rmbut mcm polis je,sbb tak thn ari2 duk menyapu rmbut jer,habuk dlm umah pun tak sebanyak rambut2 saya.

oktant on Julai 20, 2011 5:46 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya rasa baunya tak busuk. Apa-apa pun, ce puan "try" dulu. ;D

Tanpa Nama berkata...

oktant pernah try ke care ini???nmpak x kesannye???

oktant on Ogos 05, 2011 12:44 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya pernah cuba dulu. Alhamdulillah berkesan. ;)


p.s: Sekarang sy dah jarang buat.

Tanpa Nama berkata...

lepas hbis bilas sume..boleyh x nk pkai ubat rmbut yg lain..???n rse2 brape lame bru nmpak kesan??.;)

oktant on Ogos 05, 2011 4:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Tak perlu pakai ubat lain termasuklah syampu.

Cuba awak buat dlm 1 bulan dulu. Tengok camner hasilnya.

Tanpa Nama berkata...

baik sy akan cube dlu sbb sbelum ni xprnah cube...bole sy tau knp oktant dh jarang buat??

oktant on Ogos 05, 2011 5:07 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Oke. Sy dah jarang buat sbb rambut dah tak bermasalah lg. :)

Tanpa Nama berkata...

oktant..slepas selesai dibilas dgn air..boleh x lumur limau nipis pulak kat kulit kepale..n bilas lg skali???

oktant on Ogos 06, 2011 6:09 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sebaik-baiknya awak buat satu-satu pd setiap masa.

Katakanlah hari ini awak guna santan, esoknya barulah awak lumurkan kulit kepala dgn limau nipis.

Tanpa Nama berkata...

ow...ok sy akan cube..thnx for the info oktant

oktant on Ogos 09, 2011 2:04 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sesama. ;)

Tanpa Nama berkata...

Selepas guna ble x pakai ubt rambut sperti gel pada keesokkannya?

oktant on September 30, 2011 12:00 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau keesokannya, boleh. Takde masalah. ;)

Tanpa Nama berkata...

kalau beli santan kat kedai sama ja kan dgn yg ni?

oktant on November 09, 2011 4:03 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Santan dlm kotak ke? Boleh juga.

Tapi kalau beli kelapa parut di kedai, pastu perahlah santannya adalah lebih baik.

Selain kita boleh gunakan santannya, hampas kelapa pun ada kegunaan. Lumurkannya kat seluruh kulit badan utk memutih dan menghaluskan kulit.

Kemudian, teruslah mandi. Di samping lebatkan rambut sambil tu dpt menghaluskan kulit sekali. 2 dlm 1. ;)

Tanpa Nama berkata...

ooo...........thank for tip

oktant on November 10, 2011 12:31 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Sama-sama. ;)

Tanpa Nama berkata...

selain menggunakan santan, minyak buah keras pun mujarab jgk... ianya boleh melebatkan rambut sekaligus menghitamkan...mmg menjadi ^_^

oktant on November 11, 2011 4:00 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak sudi kongsi petua. =)

NURIZWAN JAMALUDIN on November 17, 2011 9:17 PTG berkata...

Nanti rambut akan jd berminyak kan, klu buat mcmtu?

oktant on November 17, 2011 10:26 PTG berkata...

@ NURIZWAN JAMALUDIN: Rambut akan rasa lembap & lembut sikit.

Tanpa Nama berkata...

klu arini saya guna kaedah diatas dan pada esok kannya saya gunakan syampoo boleh x?

oktant on November 18, 2011 10:39 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh. ;)

Tanpa Nama berkata...

hehe..nk tnya ni.
pati santan yg lumur di kpala tu hampas kelapanye ke atau hasil perahan santan klapa tu.?

oktant on November 18, 2011 2:57 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Santan.

Tanpa Nama berkata...

nape oktant x kasi gne syampoo..de side effect ke??

oktant on Disember 16, 2011 2:15 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Bukan begitu maksudnya. Maafkan saya jika tersalah bg penerangan.

Kalau nak guna syampu, boleh. Tetapi bukan serta-merta selepas menggunakan santan.

Berikan masa santan tu meresap & merawat rambut kita dahulu.

Kemudian, keesokannya barulah awak syampu rambut dgn syampu yg biasa digunakan.


Harap ia membantu yea.

bagaimana nak mulakan perniagaan on Disember 25, 2011 10:24 PTG berkata...

aku tak tau nape...
aq bace je komen2 kat page nie..
aku gelak tak henti2.

camne..=hahaahhaah

Tanpa Nama berkata...

gelak dalam hati sudah..x yah nk beria sgt..

oktant on Januari 20, 2012 11:20 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Iya, betul tu. Nak bg santan tu serap hingga ke akar rambut.

Terima kasih banyak sbb tolong jawabkan.

BeautySecrets on Februari 14, 2012 9:59 PG berkata...

sapu minyak buah keras. yang ni memang confirm rambut lebat. petua orang dulu-dulu ni. sekarang ni tak perlu susah-susah nak tumbuk buah keras. beli minyak yang sedia ada je.

http://beautychantik.blogspot.com/2012/02/minyak-buah-keras-melebat-menghitamkan.html

oktant on Februari 14, 2012 10:21 PG berkata...

@ BeautySecrets: Ok, terima kasih atas perkongsian awak yea. ;)

Tanpa Nama berkata...

blh tanya ckt...blh tak buat rebonding kalau petua ini memeberi kesan yg amat baik nanti??adakah ia akan merosakan rambut lagi???10q..

oktant on Mac 03, 2012 12:51 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya sering mendengar keluhan sebegitu drpd mereka yg pernah buat teknik rebonding.

Jadi, saya pun kurang galakkan awak melakukannya. Sy bimbang awak kecewa nanti.

zul berkata...

bpe lame ye nk dpt hasilnye kalau berterusan gune pati santan nie,ade x dlm sebulan?

dan nk tye minyak buah keras tu nk dpt kt mane ye?

oktant on April 25, 2012 7:44 PTG berkata...

@ zul: Saya kurang pastilah zul. Sebab hasilnya mungkin berbeza antara satu sama lain.

Cuma, saya harap awak tidak berputus asa jika hasilnya agak lambat.

Apapun, saya doakan yang terbaik utk awak.

Mengenai buah keras, cuba awak tanya kat kedai runcit berhampiran. Kalau tiada, cari kat kedai yg pemiliknya kaum India.

Sekian, terima kasih.

Tanpa Nama berkata...

pernah dgr x petua lebatkn rmbut mggunakan kayu manis?

n utk minyak buah keras 2 cane cara guna? lepas da sapu nk tunggu bpe lama n bilas dgn ape? tq..

Tanpa Nama berkata...

klu kita guna pati santan agak2 dlm masa brapa minggu rambutnakn pulih

Tanpa Nama berkata...

Kalau buah keras kalau tak sikap kena bakar dulu buah tu kemudian ditumbuk dan dilumur dikepala

Tanpa Nama berkata...

Rambut saye semakin nipis risaulah x de petua pling mujarab lgi ke?

Tanpa Nama berkata...

kagum ngn entry ni, disember 2008 tp still ade respon dr blogger latest april 2012!
tahniah bro n time kasih tuk petua d ats!

Tanpa Nama berkata...

Rambut saya semakin kurang,selalu gugur ketika mandi,,petua santan ni menjadi ker? Santannya boleh tak kalau tak cukup 1 biji?

oktant on September 13, 2012 7:59 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya sarankan awak cuba & amalkannya. InsyaAllah jika diizinkan-Nya, tiada yang mustahil.

Santan yang digunakan perlulah cukup digunakan untuk melumur seluruh rambut awak.

Tanpa Nama berkata...

Kalau faktor keturunan bleh tak guna petua ni

oktant on September 13, 2012 9:47 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya cadangkan awak cuba saja.

Cubalah dengan yakin di samping perbanyakkan doa agar ianya berkesan.

Saya pun doakan kejayaan awak ya.

Tanpa Nama berkata...

no name ~ sy mencuba hari ini dan akan cuba amalkan utk sbulan ni

oktant on September 17, 2012 12:55 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ya, silakan. Saya doakan awak berjaya. Amin.

Abdul Hanan Solmi on Oktober 14, 2012 6:17 PG berkata...

Salam nak tanya sikit saya x berapa paham...pati santan tu yang cecair dia ke untuk sapu di kepala?atau santan?plzzzz help me

Abdul Hanan Solmi on Oktober 14, 2012 6:32 PG berkata...

Salam kawan2 saya nak tanya sikit...untuk lumurkan di kepala tu pati santan kan?pati santan tu yang cecair tu ke?berapa banyak air perlu letak?tolong saya....saya dah pakai macam2 jenis shampoo still sama gak...haiiihh pergi yu nam hair care dia charge rm 10000 saya x mampu....

Abdul Hanan Solmi on Oktober 14, 2012 6:33 PG berkata...

Salam kawan2 saya nak tanya sikit...untuk lumurkan di kepala tu pati santan kan?pati santan tu yang cecair tu ke?berapa banyak air perlu letak?tolong saya....saya dah pakai macam2 jenis shampoo still sama gak...haiiihh pergi yu nam hair care dia charge rm 10000 saya x mampu....

oktant on Oktober 14, 2012 5:56 PTG berkata...

@ Abdul Hanan Solmi: Waalaikumussalam wbt tuan.

Memula, campurkan kelapa parut dengan air suam. Dalam 1 cawan pun dah cukup.

Lepas tu, barulah perah ramuan tadi untuk mendapatkan santannya.

Kemudian santan (cecair putih) tu dilumur ke seluruh rambut dan perap dengan tuala yang bersih dan kering.

Harap penjelasan di atas membantu tuan.

Abdul Hanan Solmi on Oktober 15, 2012 1:53 PG berkata...

Terima kasih...saya harap jadi la petua ni....terima kasih saya x sangka tuan reply coment saya...

oktant on Oktober 15, 2012 4:10 PG berkata...

@ Abdul Hanan Solmi: Sama-sama tuan. InsyaAllah saya doakan usaha tuan berjaya. Aamiin.

Tanpa Nama berkata...

Bila da prh kelapa parut tu jdi la sntan..air santan tu yg kne ljmur kt rmbt

oktant on Oktober 16, 2012 3:35 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Betul tu. Air perahan (santan) yang perlu dilumur ke rambut.

Muhammad Syafiq Bin Mohd Wahidan on Oktober 26, 2012 9:28 PG berkata...

salam..leh tukar2 tips kat sini
http://tropicabioherbkuantan.blogspot.com/

NuRuL NaBiLa on November 03, 2012 6:59 PTG berkata...

santan kelapa yg bli kat kdai bleh x??

oktant on November 03, 2012 7:11 PTG berkata...

@ Muhammad Syafiq Bin Mohd Wahidan: Waalaikumussalam wbt. InsyaAllah boleh.

@ NuRuL NaBiLa: Boleh.

Tapi sebaik-baiknya gunalah yang asli. :)

Tanpa Nama berkata...

oooo macam tu...

Tanpa Nama berkata...

eh tapi kita mesti guna kan dalam 3kali sehari kan?

oktant on Januari 30, 2013 10:35 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- :)

- Bukan begitu. 3 hari sekali.

Bila keadaan rambut awak dah semakin baik, barulah jarakkan penggunaannya kepada 2 minggu sekali.

Harap awak dah lebih jelas mengenai aturan penggunaannya ya.

Tanpa Nama berkata...

akum .... sy nk tanya ,betul ke pati santan mampu melebatkan rambut yg nipis ?? cz sy mengalami kebotakkan di belahan rambut hingga ke pusa rambut ... sy dh xthu nk buat macam mna lagi nk melebatkan rambut .. dh macam2 produk lebatkan rambut sy dh cuba ,tapi semua nya tiada hasil ,malah rambut sy semakin nipis dan bOtak ... umur sy baru22 tahun ,terlalu muda ..sy nk kepastian pati santan nie mampu melebatkan rambut ke dengan masalah rambut seperti sy ni?? HELP ME PLEASE !!!!

oktant on Mei 29, 2013 9:08 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Sebenarnya ia merupakan salah satu cara merawat masalah rambut. Mungkin ada cara lain yang lebih sesuai untuk awak.

Pun begitu, saya syorkan awak sentiasa berusaha tanpa jemu. Pasti akan jumpa jalan penyelesaiannya kelak.

Pun begitu, di samping berusaha pastikan juga berdoa pada-Nya. Jika diizinkan-Nya, pasti mampu melebatkan rambut awak.

Cuma masanya saja. Sama ada cepat ataupun lambat. Wallahu'alam.

Saya doakan awak berjaya menyelesaikan masalah kebotakan rambut secepat mungkin ya. Amiin.

mama wana on Disember 14, 2013 8:42 PG berkata...

satu petua yang menarik & ringkas. :)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez