Masalah Popular di Bulan Puasa

Posted by Unknown at Sabtu, September 05, 2009
Terdapat beberapa jenis masalah yang sering menghantui sesetengah individu ketika mengharungi bulan puasa. Masalah popular yang dimaksudkan tu adalah gastrik, sembelit, ulser mulut dan keracunan makanan. Dan disebabkan penyakit itulah, ada yang mengambil peluang untuk ponteng puasa, kan?

Tapi tak mengapa. Mungkin sebelum ni anda tak tahu yang kesemua masalah tu sebenarnya boleh dielakkan. Caranya mudah saja. Iaitu anda perlulah memilih makanan yang sihat sewaktu berbuka. :)

Sebagai info tambahan untuk anda, berikut adalah beberapa maklumat yang perlu diketahui mengenai 4 masalah popular di atas;


1. Gastrik


Anda akan mengalami gastrik apabila berlakunya luka kecil pada bahagian usus. Iaitu di bahagian duodenum (ulser duodenal) ataupun di bahagian perut (ulser gastrik).


Di antara faktor yang menyebabkan anda terkena gastrik adalah:

a. Kandungan asid dan pepsin yang tak seimbang dalam usus. Ini kerana ulser terjadi akibat pengeluaran asid yang berlebihan.

b. Menurut kajian, kira-kira 80% ulser gastrik berpunca daripada bakteria Helicobacter Pylori.


Manakala tanda-tanda yang anda mengalami gastrik pula adalah:

a. Sakit perut (biasanya dirasai pada bahagian atas perut) dan rasa seperti tak hadam.

b. Sakit di bahagian ulu hati di mana anda akan kerap sendawa serta kentut.

c. Pening kepala.

d. Muntah.

e. Badan terasa letih, lesu atau lemah.

f. Najis yang kehitaman bercampur dengan darah.


Sebagai langkah pencegahan, anda perlulah:


a. Berehat.

b. Banyakkan pengambilan makanan yang mengandungi sulfur seperti brokoli, kubis dan bawang putih.


Gambar brokoli - Wikipediac. Mengambil makanan mengandungi kandungan zink yang tinggi untuk membantu proses penyembuhan.

d. Mengamalkan pengambilan probiotik secara konsisten.

e. Mengambil 100mg vitamin C untuk mengurangkan kandungan nitrosamines. Nitrosamines ini boleh menyebabkan kanser perut.


Rasanya cukup dulu saya ceritakan mengenai gastrik sebagai permulaan. Untuk masalah selebihnya, saya akan sambung kemudian. Selepas ini mungkin giliran ulser mulut pula.


p.s: Saya menyarankan agar anda mendapatkan nasihat doktor yang bertauliah sekiranya menghadapi gastrik. Panduan di atas hanyalah maklumat umum yang saya perolehi melalui pembacaan. Harap maklum.

0 komen on "Masalah Popular di Bulan Puasa"

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez