4 Petua Memasak Daging Agar Sedap

Posted by Encik Oktant at Isnin, November 14, 2011
Raya Haji dahpun berlalu lebih 1 minggu. Tapi tengok dalam "freezer" tu, masih ada lagi daging qurban. Bilalah nak memasaknya. Ataupun mungkin tengah fikirkan menu apa yang paling sesuai.

Nah... sementara itu, ketahuilah dulu petua memasak daging berikut supaya ia lebih sedap dan menyelerakan nanti. Barulah ada ummpphhh...


Daging Black Pepper Special


1. Elakkan daripada terus memasak daging yang baru saja dikeluarkan dari tempat sejuk beku @ freezer.

Sekiranya kita degil terus memasaknya juga, pasti ada sesetengah bahagian daging yang tidak masak sepenuhnya.

Sebaik-baiknya, keluarkan ia lebih awal sekiranya kita dah ada pelan nak memasaknya. Rancanglah dengan sebaik mungkin yea.

Kalau terlupa, apa salahnya minta bantuan salah seorang ahli keluarga keluarkannya. Ataupun sekurang-kurangnya dia boleh tolong ingatkan.


2. Sebelum memasak, gaulkan setiap pelusuk bahagian daging dengan serbuk perasa (campuran bawang merah, cili kering & halia yang telah dikisar, garam, kunyit dll ikut resepi anda) hingga sebati.

Kemudian, perapkan daging tersebut dalam 30 minit @ 1/2 jam. Kalau nak sedap, peraplah semalaman. Ia pasti lebih "mesra".


3. Selepas memasak ataupun menggoreng sebarang jenis resipi daging, biarkannya tanpa dipotong sekitar 3 - 5 minit.

Tujuannya agar rasa dan nutrien daging tersebut benar-benar sebati.


4. Selepas daging tersebut siap dimasak, eloklah ditoskan dulu minyaknya. Elak daripada pakai suratkhabar sebagai alat atau tempat mengetos. Kandungan karbon yang ada padanya tu hanya akan membahayakan kesihatan kita.

Tujuan "toskan" daging adalah supaya minyak berlebihan tidak "turut serta" join sekali semasa ia dihidangkan. Ini kerana minyak yang berlebihan itu memang tak elok untuk kesihatan. ;-(


4 petua masakan di atas hanyalah petua yang kebanyakan anda dahpun sedia maklum. Terutamanya bagi yang dah berpengalaman ataupun yang memang rajin ke dapur.

Jadi, kalau ada sebarang petua lain yang ingin dikongsi, saya amatlah mengalu-alukannya. Anda boleh kongsikannya pada bahagian "ulasan" @ komen yea. ;)

Saya dahulukan dengan ucapan jutaan terima kasih.

10 komen on "4 Petua Memasak Daging Agar Sedap"

Nava.K on November 14, 2011 9:59 PTG berkata...

To remove the smell, use plenty of ginger and kunyit to marinate.

oktant on November 15, 2011 9:38 PG berkata...

@ Nava.K: Tqvm Nava for sharing those tips.

una on November 25, 2011 9:23 PTG berkata...

una datang sini.. wau wau.. sedapnya.. erm lapar la

oktant on November 25, 2011 9:26 PTG berkata...

@ una: Terima kasih sudi datang. Hehe.. ;)

MEDIHA OMAR on November 26, 2011 8:56 PG berkata...

Thank you for sharing! Bagus sangat blog ni! Dah mula jatuh cinta ni :D
Love, Dea
http://www.medeaz.com/

oktant on November 26, 2011 2:21 PTG berkata...

@ MEDIHA OMAR: You're welcome Dea. =)

shasha berkata...

terima kasih kerana tidak lokek memberi sebarang petua, :),

oktant on Disember 16, 2011 3:10 PG berkata...

@ shasha: Sama-sama shasha. ;)

zool on Disember 18, 2011 7:38 PTG berkata...

memang menarik ni. Walaupun tak rajin memasak.. mungkin boleh jadi panduan ni

oktant on Disember 18, 2011 10:09 PTG berkata...

@ zool: Terima kasih banyak zool. ;)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez