3 Khasiat Pokok Mata Ayam

Posted by Encik Oktant at Isnin, November 22, 2010
Pucuk pokok Mata Ayam atau Mata Pelanduk ni sering dijadikan ulam-ulaman. Rasanya agak lemak gitu. Ada yang kata kalau nak lagi sedap, anda boleh cecah dengan sambal belacan. Bagi orang pantai timur, tentu budu yang menjadi pilihan, kan?

Di sebalik keenakannya sebagai ulam, pokok Mata Ayam atau nama saintifiknya Ardisia Crispa turut mempunyai khasiat tertentu. Antaranya boleh hilangkan kelemumur, menyembuhkan demam dan melegakan sakit perut akibat cirit-birit.


Pokok Mata Ayam - Wikipedia




Bagi menghilangkan kelemumur, anda ikuti langkah berikut:


1. Ambil seluruh pokok Mata Ayam termasuk akarnya sekali.

2. Kemudian, tumbuk ia sampai hancur.

3. Seterusnya, campurkannya dengan air bersih.

4. Bilaskan pada kulit kepala dan seluruh rambut anda yang berkelemumur.


Cuba amalkan petua ini beberapa kali sehingga anda bebas daripada kelemumur. :)



Sebaliknya, untuk menyembuhkan demam atau sakit perut;


1. Ambil hanya bahagian akar pokok Mata Ayam ni dalam segenggam.

2. Bersihkannya dan tumbuk akar tadi sampai hancur.

3. Kemudian, campurkannya dengan sedikit air dan kisarkannya hingga lumat.

4. Akhir sekali, tapiskan airnya dalam gelas dan minumnya sekali sehari.


Sekiranya masih belum sembuh atau lega, anda minumlah lagi segelas pada keesokan harinya.


Selamat Mencuba!

1 komen on "3 Khasiat Pokok Mata Ayam"

Tanpa Nama berkata...

taik

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2013 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez