Kenapa Kita Susah?

Posted by Encik Oktant at Selasa, Julai 01, 2008
Mengapa ada di antara kita yang sering ditimpa kesusahan? Selalu sangat diuji dengan kepayahan dan kekadang tak tahu apa punca sebenarnya. Mungkin itu satu cobaan kot! Ini bukan cobaan, tapi ni betul-betullah! Co..ba..an! Ermm...mungkin nak sedapkan hati yang tak berapa nak sedap ni kot.

Akhirnya, beberapa hari lepas saya mendapat emel dari seorang sahabat lama. Di dalam emel beliau, ada dikongsikan beberapa perkara yang menyebabkan kita sering ditimpa kesusahan atau mengalami penderitaan.


Kandungan emel kiriman beliau lebih kurang begini;


Dalam kitab Al-Barakah Fi Fadhl Lis Sa'yi Wal Harakah yang disusun oleh Abi Abdillah Muhammad bin Abdul Rahman Al-Habsyi ada diterangkan perkara yang berhubung kait dengan kesusahan seseorang.

Ada 43 perkara kesemuanya. Untuk keselesaan anda, harap dapat tarik nafas sedalam-dalamnya dulu ..... dan lepas perlahan-lahan.


Orait, kalau dah lega inilah perkara yang perlu diberi perhatian:


1. Tidak menunaikan solat.
2. Tidak membaca Bismillah ketika hendak makan.
3. Makan di atas pinggan yang terbalik.
4. Memakai selipar atau kasut dengan kaki kiri dahulu.
5. Memandang ringan di atas apa yang terjatuh ke dalam hidangan makanan.


6. Ambil air sembahyang (berwuduk) sama ada di tempat buang air kecil/besar.
7. Suka bersandar pada pintu rumah.
8. Suka duduk di atas tangga.
9. Membiasakan diri mencuci tangan di dalam pinggan selepas makan.
10. Membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung.


11. Tidak membersihkan rumah.
12. Membuang sampah atau menyapu dengan kain.
13. Suka membersihkan rumah pada waktu malam.
14. Suka tidur di atas muka.
15. Membakar kulit bawang.


16. Menjahit baju yang sedang dipakai.
17. Mengelap muka dengan baju.
18. Berdiri sambil bercekak pinggang.
19. Tidur tanpa memakai baju.
20. Makan sebelum mandi hadas.


21. Tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh.
22. Pergi ke pasar sebelum matahari terbit.
23. Lambat pulang dari pasar.
24. Mendoakan perkara yang tidak baik kepada ibu bapa dan anak-anak.
25. Tidak menutup makanan dengan membiarkannya terdedah.


26. Suka memadam pelita dengan nafas.
27. Membuang kutu kepala dalam keadaan hidup.
28. Membasuh kaki dengan tangan kanan.
29. Membuang air kecil pada air yang mengalir.
30. Memakai seluar sambil berdiri.


31. Memakai serban sambil duduk.
32. Mandi junub di tempat buang air atau tempat najis.
33. Makan dengan menggunakan dua jari.
34. Berjalan di antara kambing.
35. Berjalan di antara dua perempuan.


36. Suka mempermainkan janggut.
37. Suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut.
38. Meletakkan tapak tangan pada hidung.
39. Suka menggigit kuku dengan mulut.
40. Mendedahkan aurat di bawah sinaran matahari dan bulan.


41. Menghadap kiblat ketika membuang air kecil/besar.
42. Menguap ketika solat.
43. Meludah di tempat buang air kecil/besar.


Uuih...bagaimana dengan perkara-perkara di atas. Adakah anda pernah atau memang biasa melakukannya?

Jika anda ingin mengelak diri dan keluarga daripada ditimpa kesusahan, saya sarankan agar cuba menghindari amalan di atas.


Mulakan secara perlahan-lahan dan konsisten. Lama-kelamaan anda pasti dapat mengatasinya!


Ahaah! Akhir sekali, saya doakan agar kita semua dapat melatih diri supaya tidak terus melakukan perkara di atas. :)



Semoga Anda Sentiasa Berubah Ke Arah Kebaikan!

2 komen on "Kenapa Kita Susah?"

Hor ny Ang Moh on Julai 02, 2008 7:04 PTG berkata...

Aiyoh! Kita sekarang banyak susah because no money mah! Minyak harga kuat naik so where got money???
BTW terima kasih banyak banyak for dropping on my site!
Have a very very nice day!

Oktant on Julai 02, 2008 10:38 PTG berkata...

Hehe...itu pun salah satu sebab gak=p

Sama2 ang moh. :)

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez