Hilangkan Parut Jerawat Kat Muka Anda

Posted by Unknown at Jumaat, Jun 05, 2009
Ramai tak di antara anda yang mengalami masalah untuk hilangkan parut jerawat? Kebiasaannya nak hilangkan parut atau bekas jerawat ni memakan masa gak. Sehinggakan kadang2 ada yang dah putus asa menunggu. Waduh... ianya pastinya menguji tahap kesabaran anda, kan?

Namun begitu, usahlah anda runsing sangat mane bleh tak runsing dik oii, jatuh la saham aku kalo cam nie... huhu dengan keadaan ini. Sebab, suatu hari nanti kulit anda pasti kembali sihat bila dah jumpa petua @ kaedah rawatan yang sesuai dengan kulit anda.


Nah, ni ada satu petua kecantikan untuk menghilangkan kesan jerawat kat muka anda. Ikuti langkah di bawah, okey;


1. Ambil sedikit rizom cekur dan tumbuk sehingga halus.

gambar daun cekur 1
Gambar Daun Cekur - Wikipedia


gambar rizom cekur 1
Gambar Rizom Cekur - Mardi



2. Kemudian, campurkan pula rizom cekur yang dah ditumbuk halus tadi dengan bedak sejuk.

3. Gaul dan kacau campuran tu sehingga sebati.

4. Sapukan pada kawasan kulit muka anda yang berjerawat tu sebelum tidur.

5. Pada keesokan pagi, cucilah wajah anda sampai bersih.


Amalkan pemakaian bedak sejuk + rizom cekur ni sampailah parut jerawat anda tu hilang.



Selamat Mencuba!


p/s: Petua kecantikan lain yang berkaitan dengan jerawat boleh anda dapati di artikel 1 lagi petua hilangkan jerawat batu.

300 komen on "Hilangkan Parut Jerawat Kat Muka Anda"

«Lebih lama   ‹Lebih lama   201 – 300 daripada 300   Terbaru›   Baru»
Awanama berkata...

dlu muka sy bersih tp skrang truk gler msuk universiti,air pun x bersih,wt x thu.lame2 hilang r.

hafiz_buill on Julai 27, 2011 4:41 PG berkata...

tlong sy..mke sy xpnh benti tmbuh jrwat,ilang 1 ,tmbuh 1,ilang 2 tmbuh 2..please help me..pstu kdg2 mmbesar,jd sy geram sy pcit.pstu bdrah2..cmne ek..pstu ade la skit parut2 bks jrawat tu..dan mke sy sering brminyak..sy keje ddk dalam air cond ..please tlg sy cmne nk atasi smua ni..pning2..awek sy slalu complain sy xjage muka,pdehal xpnh mis sy bli pncuci muka :( ,dan bdan kt blkang sy ade bntik2 mcm anak jerawat kot,mcm mne nk ilangkn smua ni ...please help me...

Awanama berkata...

mke sy bjerawat !!

oktant on Julai 27, 2011 11:12 PG berkata...

@ hafiz_buill: Apiez, sebaik-baiknya elakkan drpd picit jerawat tu. Lagi-lagi kalo guna kuku. Tu yg makin bertambah banyak jerawat.

Kalau kerja ddk dalam aircond, banyakkan minum air kosong.

Dalam blog ni pun dah banyak petua yg saya kongsikan. Ce luangkan masa utk mencari & mencuba satu persatu yea. ;)

@ Tanpa Nama: Saya faham perasaan awak tu. Tapi awak haruslah teruskan usaha untuk mengawal & hilangkan jerawat tu.

Kalau awak ingin tahu cara mengawal jerawat, sila dapatkan caranya di Cara Kawal JERAWAT dlm 60 Hari.


Harap ia membantu.

Awanama berkata...

try la produk sabun belina.... mcm2 jns ada sabun utk parut jerawat ada, bintik2 htam @ putih, jeragat n byk lagi.... belina ni sya beli on9.... ssuai utk lelaki @ ppuan.... try la dlu sbb produk ni xde bhan kimia... so jgn wisau kalu nk cuba2....

Awanama berkata...

jerawat jgn di picit nnti lambat sembuh n merebak tempat lain

oktant on Julai 30, 2011 3:12 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Betul tu. ;)

Awanama berkata...

try la gna belina soap.... sabun ni utk semua mslh muka.... utk mslh jerawat, parut jerawat, jeragat dan bintik2 hitam@putih pun ada.... harga pom x mhal.... rmai dah yg gna sabun belina ni.... try la dlu.... sabun ni bebas dari bhan kimia so xperlu la tkut tuk cba.... kebanyakan yg mencuba smua memberi kesan positif....

Awanama berkata...

belina yer. sy pernah dgr produk tu. sy juga pernah bka testi belina. mcm2 komen ada lam tu. mmg bgus la. huhuhuhuh

MonaLessa on Ogos 04, 2011 12:47 PG berkata...

saya nk tanya kalau nak hilangkan parut bekas gigitan lintah macam mana??

oktant on Ogos 04, 2011 1:09 PG berkata...

@ MonaLessa: Sy pun kurang pasti. Tapi sy baru dpt 1 petua utk hilangkan parut.

Cuba awak sapukan putih telur kat bahagian parut tu. Amalkan setiap hari yea.

Awanama berkata...

mcmane nk hilangkan whithead gn blackhead ek?bnde2 nie yg wt mke sye nek jrwt...dgn mcm mane nk tutup lobang pori?thanks...

Ain_SyuH@da berkata...

g je kt website ni..sy beli on9 kat citu. http://asfirstfacialcleanser.blogspot.com/

dean berkata...

sy pun pkai gk as first facial cleanser tu. byk parut jerawat hitam yg dh hilang. huhu. thx eh sapa yg promote produk tu kt sini. brkesan jgak kat kulit sy ni. cuma, dia boleh keringkan kulit muka, so, sy letak buah tomato+timun+betik sapu kat muka sbab nk bg lembap n xterlalu kering.

Awanama berkata...

ALAH DLU SY BNYK GILE JERAWAT MSE TIME2 SKOLH DLU...NK G SKOLH PON SEGAN...YEA GARE2 GUNE PETUA PAKAI BEDAK SEJUK N KULIT KYU MANIS 2...LAST2 LAGI TRUK MUKE.....THEN NOW SY PKAI KRIM NATASHA JER....ALHAMDULILAH KULIT MUKE SY DAH BERSIH.......

Awanama berkata...

ain syuhada
as first 2 elok ke,,sesuai utk sume jenis kulit muke ke?nak tahu sangat,,,,

Awanama berkata...

ain syuhada
as first 2 elok utk sume jenis kulit muke ke?

Awanama berkata...

knpa lepas saya pkai ni muka rs mcm panas2 dan pedas2 je. adakah dsbbkan rizom cekur ni mmg pedas?

oktant on Ogos 21, 2011 1:02 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Ia mungkin tindakbalas biasa yg berlaku.

Bagaimana pula dgn keadaan kulit muka awak. Ada tak sebarang tindakbalas lain terhadap kulit spt mengelupas, dll?

Awanama berkata...

mengelupas xda la plak sbb lepas sy rs pnas sy trus cuci muka. tak tahan la trasa sgt pedas bgaikan meletak cili di ats muka. awak pnh cuba ke petua ni?

oktant on Ogos 21, 2011 8:19 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Ok. Kalau begitu, nanti awak kurangkan kuantiti rizom cekur tu.

Saya tak pernah buat petua ni. Sebabnya sy tiada parut jerawat.


P.S: Bagi mengelakkan parut jerawat, awak elakkan drpd kotes jerawat walaupun kekadang mmg geram jer tgk jerawat tu.

Ain_SyuH@da berkata...

A's First facial cleanser tu sy beli melalui pengedar dia secara online. leh view kat blog ni je.

ni sy bg link dia
http://asfirstfacialcleanser.blogspot.com/

Awanama berkata...

dkat mana sya boleh dpatkn A'S FIRST facial 2??...kat guardian atau watson ada xjual???

Awanama berkata...

hai..saya nak kongsi ni..ni mmg pengalaman saya sendiri.. alhamdulilah,say xde masalh parut jerawat tapi saya ade masalah PARUT DI KAKI YANG SANGAT BANYAK!!!!sgt byk OK!mcm2 cara saya cuba..bertahun2 n rasnya mmg da beribu RM terbang..bio oil,cosmoderm,rosken da berbotol2..x berkesan langsung..petua2 org tua pon da bt,tapi mmg x jalan..siap g jumpa doc pakar kulit..hampeh!duit da mcm air tapi result 0..tapi lepas sy amalkan minum walit gold (botol pink),alhamdulilah,SGT BERKESAN!!!da nmpk pudar2..botol pertama da nmpk sket..now sy da botol ke 3..mmg harga cam mahal,tapi berkesan sbb sarang burung ni tugas dia memperbaharui sel..saya da nak kawin lagi 4 bulan..doakan kaki saya jadi cntk ye..kalau x,saya malu nak jumpa suami sendiri..hehehe..oh,dan lepas mandi,rajin2 la sapu losyen bia kulit sentiasa lembap..slmt mencuba!!!!

Anne berkata...

Salam..
saya nak kongsi pengalaman..
saya dh alami jerawat sjk form 4 (jerawat saya jenis acne.yg merah besar2..bukan yg kecik2 tu)..benci sgt..asik naik x henti2..macam2 product skin care dh saya cuba..doktor pakar pun saya dh jumpa..berkesan la dlm setahun..pastu makin mnjadi2 teruknya..byk parut & pori besar berlubang2..makin stress ada la..malu nk berkawan dgn siapa2 pun..rasa rendah diri sgt2..
saya serik cuba product2 d pasaran lg..sb sorang rekemen ini..sorang rekemen itu..macam2..tp semua x menjadi..tahun berganti tahun..muka saya makin teruk..
petua2 lama ni saya x suka sgt..sb bahan susah nk cari..& lama sgt nk nampak kesan..lgpn saya x rajin..yelah..kena buat hari2..

penyelesaian saya..
saya buat rujukan & cari maklumat sana sini..dpt byk sgt..bila dh puas hati & yakin..baru saya lakukan..

1-kenal pasti jenis kulit.then cari pencuci muka & toner yg sesuai..(saya prefer "for normal skin" wlpun kulit berminyak & ada acne)..

2-makan EPO hari2..(EPO=Evening Primrose Oil)..boleh dpt kat farmasi,guardian & watsons..EPO ni membantu perbaiki keadaan kulit..& byk lg..

3-mesti kawal emosi..jgn stress,marah2,sedih,etc yg negatif..mesti happy..wlpun ada masalah.. (awalnya mmg susah,tp practices make perfect)..kalau rasa stress..tarik nafas dalam2 & hembus perlahan2..bila dh tenang..baru boleh fikir dgn lebih waras..

4-mesti detox (nyahtoksin)..rajin minum air putih, kurangkan makanan berlemak & berminyak..boleh guna detox patch juga..

5-sapu T3-mycin gel tiap2 malam lepas cuci muka..& terus tidur.. (T3-mycin gel ada jual kat farmasi je).gel ni utk rawat acne & ada fungsi detox.bila acne dh x ada..baru boleh rawat parut..kena rawat satu2..

(sebenarnya..acne ni sb ketakseimbangan hormon & byk toksin dlm badan kita..jerawat kecik2 tu pulak..sb habuk persekitaran..effect-nya kat kulit kita..sb tu la..ada org yg cuci muka & pakai itu ini,jerawat tetap naik)

kulit saya skg dh x seteruk dulu..walaupun x licin gebu..saya tetap puas hati sb kulit makin lembut,acne x naik lg..yg penting mesti happy!!

skg saya sdg usaha utk hilangkan parut2 acne pulak.. =D wish me GdLuck!.TQ..

-->bagi yg ingin mencuba..sgt dialu2kan..sb cara ni sgt mudah & berkesan..

oktant on September 20, 2011 11:17 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Hai... Terima kasih bebanyak sbb sudi kongsi pengalaman. ;)

@ Anne: Waalaikumussalam Anne. Wahh.. terima kasih juga sbb sanggup kongsi pengalaman secara terperinci.

Mudah-mudahan dpt membantu rakan-rakan lain.

Saya doakan moga parut jerawat Anne akan beransur hilang yea. Amin.

Ain_SyuH@da berkata...

x..sy beli on9 je..smp skrg stil pkai sbb mmg berkesan ilangkan parut. adik laki sy pun pkai produk ni..skrg muka dia dh ok dh.cube g website ni

www.asfirstfacialcleanser.blogspot.com

Diana Sesarin on Oktober 27, 2011 7:12 PTG berkata...

Terima kasih buat infonya.

Unknown on Oktober 28, 2011 3:41 PG berkata...

@ Diana Sesarin: Sama-sama ya.

Awanama berkata...

salam...alaaahaiii...ermmm...mcm mne erk lau nk hilgkan parut kt pipi sy ni untk mse yg t'dekt???hmmmm...dlu xde la mcm ni...mlu vase lau nk b'depn ngan org ramai...mula merah2 mcm kne nyamk g2,p xkne nyamuk pown..pastu jdi mcm parut gni...nk kte jerawt 2 x jgk,ada jgk la parut jrwat pown.....tolong sy!!!!!hmmmm...agk2nya lau ikowt petua2 yg telh dinytkan lam blog ni menjdi x erk???mklumlh sy biase so knelh b'tnya....thanks...

oktant on November 04, 2011 4:11 PG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Cuba sapukan parut jerawat dgn lendir lidah buaya setiap malam (sblm tidur).

Menjadi atau tak, ia bergantung kpd beberapa faktor. Cthnya; ada sesetengah org sesuai dgn petua ni, tp sesetengah yg lain pula mgkn sebaliknya.

Awanama berkata...

salam..
ada x petua nk mengecilkn lubang pori???

oktant on November 04, 2011 3:07 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam.

Sebenarnya pori-pori kita tidak boleh dikecilkan ataupun dibesarkan.

Sebab keadaan liang pori-pori itu menunjukkan jenis kulit kita.

Cthnya; jika seseorang berkulit kering, pori-porinya sgt kecil. Manakala bg yg memiliki jenis kulit berminyak, pori-pori mmg lebih besar.

Jadi, apa yg kita perlu buat adalah menjaga pori-pori tu agar tak tersumbat.

Antaranya spt membasuh muka dgn pencuci muka bersesuaian 2 kali sehari + gunakan penyegar utk membersihkan pori-pori tu.

Harap ia membantu awak.

Awanama berkata...

jerawat menyerang..sedih tol..dulu sumer puji kulit muka aq cantek licin..skunk da jd mcm tukun ikan dah..parut2 hitam kt muka nh byk gak..klu dgn pencuci muka leh hilang x?? saya guna garnier men..nk asah kulit kayu manis tiap2 mlm mcm malas lol..huhuhu

oktant on November 07, 2011 5:28 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau parut, rasanya tak boleh hilang dgn hanya pakai pencuci muka.

Amalkn sapu minyak gamat kat parut tu setiap mlm sblm tidur.

ATAU

kalau ada daun lidah buaya pun boleh. Sapukn lendir lidah buaya tu kat parut. kalau nak sapu kat seluruh muka pun boleh.

Awanama berkata...

Dah mcm2 pencuci muka aq pakai,tapi kenapa jerawat dengan bintik2 xhilang lagi,malulh,makin hari makin xelok,apa yg harus aq buat agr jerawat dngn bintik2 ni hilang.....

Unknown on November 09, 2011 5:43 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Pencuci muka yg dipakai mestilah sesuai dgn jenis kulit awak.

Selain tu, boleh sapu jerawat dgn minyak gamat setiap malam seblm tidur.

Utk bintik hitam, cuba sapu dgn putih telur kat muka yg berbintik, kemudian tekap dgn tisu.

Bila dah kering, tarik tisu tu perlahan-lahan & cuci muka dgn air sejuk. Buat dlm 2 minggu sekali atau 1 bulan sekali.

Awanama berkata...

salam...sy guna krim kunyit tia amelia,memang nampak kesan ny,jerawat b'ansur hilang n kulit muka pun lembut jer..just nk kongsi lar..

Unknown on November 10, 2011 6:09 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam. Ok, terima kasih atas perkongsian.

Ain_SyuH@da berkata...

type je A'S FIRST FACIAL CLEANSER kat google... sy tempah kat website dye je. best pakai facial cleanser ni.Mmg leh ilang parut kite. cube la

Ain_SyuH@da berkata...

just type A'S FIRST FACIAL CLEANSER kat google. ade website dye yg jual produk tu. sy tempah kat situ je

comot on November 14, 2011 3:08 PTG berkata...

nak kulit cantik yang pasti kena SABAR ..dan rajin..hehe..mot suka guna asam jawa..tapi tulah nak hilangkan skit jer lag bintik hitam kat muka..mot pakai sabun daun jambu batu..seketul RM 16.90..alhamdulillah mmg ada perubahan..yang penting rajin dan sabar..insyaallah.

Unknown on November 14, 2011 4:21 PTG berkata...

@ comot: Betul tu. Mesti sabar & amalkan petua yg serasi dgn konsisten. Di samping itu, jangan lupa berdoa pada-Nya.

Terima kasih atas perkongsian saudari yea. ;)

mila berkata...

sy asal xder masalah jerawat pastu tiba2 jerawat pasir byk kuar,then jadi jerawat bsr2,mcm2 pakai pencuci muka, akhirnya sy jumpa pencuci yg betul-betul blh hilangkan jerawat sy..jenama Amelin,..pencuci ni mmg xfamous lg,tp mmg betul2 jadi..hanya untuk berkongsi...

oktant on November 22, 2011 11:24 PTG berkata...

@ mila: Terima kasih banyak cik mila. ;)

Awanama berkata...

hi,name sye farra ,umor sye bru 14 thon.Sejak umor sye 13 thon muke sye dh tumboh bnyk jerawat, bile dh ilang jew ad parut lak.Nk ckp pasal horman sye blom dtg haid lg.Kwn2 sye kt skola slalu tegor sye.sye malu nk g skola.kalo sye gune petue RIZOM CEKUR 2 bekesan kew.bende 2 bley ilang dlm mase 2 minggu x.sye risau lha.sye risau lha..tolonggggg laa sye..plezzz

Mila on Disember 12, 2011 9:07 PG berkata...

Dulu muka saya,penuh dengan bekas jerawat...kalau tak silap,masa itu umur saya 21 tahun...bekas jerawat/jerawat semakin memburukkan keaddan bila saya kena demam campak.....seluruh muka saya kemerahan.

Kawan saya rekomenkan saya pergi,Kulit Doktor Shanti(Pakar Kulit) di seremban,taman AST.

Saya memperolehi keputusan yang baik dalam 4 minggu sahaja.Kosnya agak mahal,tapi saya rasa berbaloi.

oktant on Disember 14, 2011 4:01 PTG berkata...

@ Farra: Agak sukar utk hilangkan dlm 2 minggu. Adik boleh lihat petua2 lain yg ada dlm blog ni. Pilih yg mana sesuai & mudah utk dibuat.

Apa yg lebih penting, pastikan adik buat sesuatu petua tu secara berterusan.

Sebab usia remaja ni mmg ramai yg alami masalah jerawat ni.

Tapi jika diamalkan mana2 petua (biasanya yg tradisional la), sejak usia spt adik, InsyaAllah bila dewasa nnti kulit akan lebih cantik.


@ Mila: Syukur Mila sbb awak berpuas hati dgn usaha & pelaburan yg dibuat. Mudah-mudahan Mila teruskan menjaga kesihatan kulit.

Terima kasih gak Mila sbb sudi kongsi pengalaman. :)

Awanama berkata...

salam.. dlu sye prnah gune serbuk kayu manis, hasilnye brkesan tpi skrg sye dah x gne serbuk kayu manis tu so kesan parut tu masih lagi ad kat wajah sye.. oh yaa.. lgi satu, sye ad gak try gne mnyak bio-oil tpi jerawat semakin bnyak so sye dah x pkai mnyak bio-oil 2...

Unknown on Disember 16, 2011 10:28 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih banyak sbb sudi kongsikan pengalaman.

Awanama berkata...

Salam.saye sedang mencuba petua ni.tapi mase pakai campuran bedak sejuk dgan cekur ni memang die rase panas ye?takot pulak bagi kesan sampingan laen.

Awanama berkata...

Minyak gamat pakai ke sluruh muka kew or tmpat yg ade bkas jrawat jew?

oktant on Disember 21, 2011 10:57 PG berkata...

@ Tanpa Nama:

- Waalaikumussalam. Terima kasih sudi cuba petua di atas.

Rasa panas tu mgkn tindakbalas biasa yg berlaku. Walaupun begitu, camne pula dgn keadaan kulit awak. Ada sbrg alahan tak?

- Boleh diletakkan sama ada di tmpt jerawat ataupun di seluruh muka. Semuanya terpulang pada awak.

Tiada masalah di situ.

Ain_SyuH@da berkata...

mmg berkesan utk hilangkan parut kt muka.
Untuk yg bertanya, refer website nih:
http://asfirstfacialcleanser.blogspot.com/
g kt supplier dia terus, sy pun beli dr situ

syaza berkata...

daun tu nak dapatkan di mana???

Awanama berkata...

buah rizom tu halia ke

Awanama berkata...

insyaALLAH ..sya cube,klau tak brksan macm mane ?? sbb skrng sya da was2 nk pkai kat mke sya ni,trmaso lah ptua yg dikatakn ini ..sya gak malu bile nak klor gan member sya ..lagi2 renior..malu je nak berdpan gan downg..btw..mem sya da tegoh
(ko tak malu ke bile muka ko da jd mcm ny)stres gile ar!! (resdung)

Unknown on Januari 20, 2012 11:44 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Kalau ada parut, tuan sapu dgn lendir lidah buaya. Amalkan selalu.

Insya-Allah boleh hilangkan parut.

Awanama berkata...

salam..mcm mne nak hilangkan parut hitam di muka dan seluruh badan..

Awanama berkata...

salam..sy farah macam mana nak hilangkan parut hitam di muka dan seluruh badan..pelbagai cara sy cuba tp tak menjadi

Unknown on Februari 01, 2012 3:53 PTG berkata...

@ farah: Waalaikumussalam. Cuba farah sapukan pada parut tu dgn lendir lidah buaya.

Buat selalu (kalau boleh setiap malam) sehinggalah parut tu hilang. Ia mungkin akan mengambil masa.

Tapi, teruskan aje & yakin dgn usaha farah.

Moga berjaya. Amin.

Awanama berkata...

sye ad bca yg mke blubng dsebabkn jerawat adlh kekal betol ke.....mkna nye lbang pd mke sya ni tak kan ilang la ye??

Awanama berkata...

sye ad bca yg mke blubng dsebabkn jerawat adlh kekal betol ke.....mkna nye lbang pd mke sya ni tak kan ilang la ye??

Awanama berkata...

betol ke kesan lbng pd muke 2 kekal,,tpi klu lbng yg dsbabkn jerawat cam ner plak??masih ad tip lain ke slain gnakn lidah buaya ngan asam jawa.

Unknown on Februari 06, 2012 4:32 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Biasanya mmg agak susah nak kembali spt asal.

Sbb itu elakkan drpd picit jerawat dgn kuku.

Awanama berkata...

hummm susah gk nk hlang kan jewat ney...hehe...

oktant on Mac 02, 2012 6:26 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Perlahan-lahan. Jika gunakan cara yg sesuai, ia boleh hilang.


p.s: Tak susah sebenarnya jika tahu caranya & amalkan sehingga benar-benar puashati dgn hasil yg diperolehi. Insya-Allah.

Awanama berkata...

oktant, saya ingin bertanya, boleh tak jika menggunakan asam jawa dan sedikit air untuk menghilangkan parut jerawat di muka?

oktant on Mac 05, 2012 4:40 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Boleh.

Awanama berkata...

saya ada soalan.

1. antara sabun beras dan sabun susu kambing, mana satu yg boleh menghilangkan parut jerawat?

2. betul ke kalau guna bedak sejuk boleh hilangkan parut jerawat???

oktant on Mac 06, 2012 5:20 PTG berkata...

@ Tanpa Nama:

1. Saya tak pasti sebab sy tak pernah kedua-duanya utk tujuan menghilangkan parut.

2. Kalau hanya guna bedak sejuk, mungkin kurang berkesan ataupun agak lambat. Tambahlah ubi @ rizom cekur sikit spt petua di atas.


Jikalau nak mudah & berkesan, gunakan lendir lidah buaya. Insya-Allah parut tu akan hilang.

Awanama berkata...

as salam.

3hari yg lepas sy ade mencuba petua hilangkan jerawat dgn letak bawang putih.mungkin disebabkn sy letak terlalu lama kulit sy melepuh.sangt teruk.dekat bahagian dahi.elok2 muka elok sekarng dah tk elok dah.sedih sgt.memang menyesal.awal2 tu sy letak bedak sejuk nak bagi kulit tu kering.start semalam sy dah tak letak bedak sejuk sbb nak bg kulit tu kering sendiri.khamis ni nak strt belaja malu nye nak jumpe org.sobsob.Ada tak ape2 petua nak bg kulit ni kering cepat dan rase2 bape lame ek pulih?sy tak pegi klinik lg,klau pegi klinik mesti kene tnye mcm2.sedih.

oktant on Mac 13, 2012 4:23 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Waalaikumussalam wbt.

Untuk makluman, petua bawang putih tu lebih kepada jerawat batu.


Cuba sapukan lendir lidah buaya pada muka pd waktu malam sebelum tidur.

Jika tiada lidah buaya, cuba parut/kisar/tumbuk timun dan sapu ke muka sebelum tidur.


Harap ia membantu.

menghilangkan jerawat on Mac 14, 2012 12:05 PTG berkata...

info yang menarik..makasih buat sharingnya..

NiK WaWa on Mac 14, 2012 12:18 PTG berkata...

salam..if korang nak hilanhkan parut kat,ak ad 1 cara die,,korang contact no ni,,siyes dulu ak parut xpayah nak ckp la,,memg byk pas ak tye die n siyes ak suke sgt,,contact la no ni di boleh tlg,,013-706 2960

Awanama berkata...

korang kol no ni 013-706 2960..die boleh tlg korang kurangkan masalah korang,,try la,,rugi tau xcube

Awanama berkata...

saya prnah gna kayu mnis dicmpurkan dgn madu...hsilnya mmg baik..kwan2 sya ckap muka sya xnmpak sgt jrwt n parut 2...

oktant on April 17, 2012 4:01 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Terima kasih atas perkongsian awak.

mely berkata...

snang jerr nak cri cekur,kat p.tani/p.borong kat meru-klang byk,or cri kat kdai orang indonesia insya Allah ad

oktant on Mei 09, 2012 2:11 PTG berkata...

@ mely: Terima kasih banyak sebab kongsikan di mana tempatnya rakan-rakan lain boleh dapatkan cekur. :)

chempakaamani berkata...

salam,...cuba guna daun lidah buaya(aloe vera) untuk menghilangkan parut jerawat @ parut aper pun...insyaallah ia mujarab...cuma perlukan ckitkesabaran...untuk muka lebih bersih dan bersinar....ummmm...bnykkan ambil wuduk...ia paling mujarab...

oktant on Mei 17, 2012 11:22 PTG berkata...

@ chempakaamani: Waalaikumussalam wbt.

Betul 3x. Saya 110% bersetuju dgn awak. :)

Miss Anna Beauty on Mei 28, 2012 5:57 PTG berkata...

Kepada wanita2 diluar sana yg mengalami masalah kulit muka..dan masih tercari2 produk terbaik..sy sarankan anda untuk mencuba produk jualan sy AS BEAUTY..untuk kulit berjerawat,parut jerawat,jeragat..kusam..gelap,berminyak dll..pm me k 013-2939718
view more @ www.missanabeauty.blogspot.com

Awanama berkata...

kalaw nk hilangkan lubang2 jerawat cmne ??

oktant on Mei 30, 2012 5:29 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Biasanya, lubang jerawat agak sukar utk dihilangkan.

Apa yg awak boleh usahakan ialah lakukan penjagaan muka sebaik mungkin.

Antaranya, sapukan lendir lidah buaya ke muka sebelum tidur setiap hari. Ataupun 3 kali seminggu pun dah memadai.

Sebagai tambahan, sapukan putih telur ke muka dan cuci selepas kering (20-30 minit). Amalkan petua ini sebulan sekali.


Apa yang lebih penting, awak perlu lakukan dgn penuh konsisten & tak mudah putus asa.

Moga berjaya ya.

Awanama berkata...

salam,admin ada lg x ni??nk tanya ni.

oktant on Jun 12, 2012 6:20 PTG berkata...

Waalaikumussalam wbt.

InsyaAllah masih ada.

Dipersilakan jika ada sebarang soalan.

Awanama berkata...

oktant,btul ke klau kita kuat berangan,,jerawat mudah timbul?

oktant on Jun 30, 2012 6:30 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya tidak pasti sama ada ia benar atau tidak. Mungkin juga ia sekadar kebetulan.

Sekiranya awak yang bertanya ni masih remaja, biasanya jerawat memang mudah tumbuh pada usia sebegitu.

Tak perlu risau. Apa yang penting, jagalah kebersihan muka dan badan sebaik mungkin. Amalkan petua yang mudah diamalkan seawal usia remaja.

Contohnya spt memakai bedak sejuk di muka setiap malam dan menyapu putih telur sebulan sekali.

InsyaAllah bila dewasa nanti, awak tidak mengalami masalah. Kalau ada pun, ia lebih mudah ditangani. :)

Awanama berkata...

btul tu,mmg sy brusia rmaja..tpi yg pliknya rakan-rakan sy di sk0lah knape muka mrk bersih tanpa jerawat?sdgkan juga mrk rmaja..

ape2 pun trime ksih dgn petua awk..lgi stu,sy prnh pkai bdak sejuk sblum td0 di muka..tpi jerawat sy smakin byk yg timbul..knape ye??

oktant on Julai 03, 2012 3:08 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Saya cadangkan awak tidak membandingkan diri sendiri dgn rakan-rakan lain.

Apa yang lebih penting, awak jagalah kebersihan muka dan badan sebaik mungkin. Abaikan saja persoalan kenapa mereka tak berjerawat. Sebab, mungkin disebabkan faktor hormon, alahan & beberapa faktor lain.

Pun begitu, jika bedak sejuk tak berkesan utk awak, saya cadangkan guna minyak gamat.

Setiap malam sebelum tidur, sapukan minyak gamat ke seluruh muka awak. Esok paginya, barulah cuci muka awak.

InsyaAllah jerawat akan berkurangan dan hilang.

Selain itu, perbanyakkan minum air kosong/air mineral.

Akhir kata, saya doakan kulit muka awak makin cantik dan tak bermasalah lagi. :)

Awanama berkata...

saya takut lah pkai myk gamat..takut melarat jerawat sy nnti..tpi mmg trbukti brkesan ke?ape2 pun trima ksih dgn pertl0ngan awak dan doa awk itu..sy amat mghargainya..

yes,mmg btul tuu..mak sy pun byk kali ckp,mnum air mniral byk2..dan sy skrang mempratikkan mnum air putih stiap hri dan mniggalkan air manis :D

oktant on Julai 04, 2012 9:37 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Adik tak perlu takut. Minyak gamat baik untuk kulit.

Saya pun amalkan sapu minyak gamat jika tumbuh jerawat biasa. Lepas 2-3 hari (paling lama pun seminggu), ia akan hilang.

Sama-sama. :D

Awanama berkata...

kalauu untuk parut/bekas jerawat baru/lame mcm mne nak hilangkan?

oktant on Julai 14, 2012 11:25 PTG berkata...

@ Tanpa Nama: Sapukan lendir lidah buaya pada parut tersebut setiap hari.

Qaiza on September 12, 2012 6:05 PTG berkata...

saya ada jual minyak kelapa dara yang sesuai mencantikkan muka ... http://qaizashop.blogspot.com/search/label/Kesihatan

Awanama berkata...

ain_syuhada...

sy ade parut jerawat,tp mke sy xbermyak pn...blhk sy gne pencuci mke 2?kulit mke sy kering....

Awanama berkata...

ain_syuhada

sy ade parut jerawat...tp kulit mke sy kering...blh k sy gne pncuci mke 2??

Unknown on November 30, 2012 12:40 PTG berkata...

slm,klu pakai bedaksejuk tu boleh bawa tido tak ? .yelah.kan berair ..

oktant on November 30, 2012 7:05 PTG berkata...

@ Nurul Iman: Waalaikumussalam wbt.

Boleh. Ia akan beransur kering.

Cuma kalau boleh, alas bantal dengan kain. Sebab, ia bagi elakkan debu atau habuk bedak sejuk tu terkena sarung bantal awak.

«Lebih lama ‹Lebih lama   201 – 300 daripada 300   Terbaru› Baru»

Catat Komen

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez