Cara Mengurangkan Lemak Daging atau Ayam

Posted by Unknown at Ahad, Oktober 04, 2009
Anda yang sukakan makanan berasaskan daging tentu tertanya-tanya, ada tak sebarang petua untuk mengurangkan lemak daging atau ayam tu sendiri. Bagi yang sering menitikberatkan penjagaan kesihatan, aspek ini tentunya diambilkira, kan? Lebih-lebih lagi semasa musim perayaan ni, hidangan daging atau ayam sentiasa menjadi menu utama bagi kebanyakan keluarga. Fuhh...

Sehubungan itu, memang terdapat satu cara untuk mengurangkan lemak pada daging atau ayam. Anda ikutlah langkah-langkah berikut.

1. Cuci daging atau ayam dahulu agar bersih.

2. Perapkan daging atau ayam tadi dengan tepung gandum.


daging ayam yang diperap dengan tepung gandum

Daging ayam yang diperap dengan tepung gandum



3. Biarkannya terperap dalam tempoh 30 minit ke 1 jam.

4. Kemudian, barulah anda boleh memasak daging tersebut mengikut resipi masing-masing.

Ini kerana, lemak daging tersebut memang akan berkurang semasa anda memasaknya. :)


Selamat Mencuba yer!

0 komen on "Cara Mengurangkan Lemak Daging atau Ayam"

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez