Pastikan Anda Tak Mabuk Sepanjang Perjalanan

Posted by Encik Oktant at Sabtu, September 19, 2009
Memandangkan suasana Hari Raya yang semakin terasa, saya percaya ramai di antara anda yang sedang dan bakal memulakan perjalanan pulang ke kampung halaman. Bagi anda yang tak biasa berjalan jauh tu, kemungkinan akan mengalami mabuk perjalanan. Bila dah mabuk ni, memang serba tak kena dibuatnya.

Sama ada anda melakukan perjalanan di darat, laut ataupun udara, cubalah ikuti petua tradisional di bawah. Ianya cukup mudah dan ringkas.

gambar ubi keledek

Gambar ubi keledek - Portal Usahawan TaniAnda cuma perlukan ubi keledek. Iaitu makanlah ubi keledek sejurus sebelum anda nak memulakan perjalanan. Itu saja. :)

Tapi kalau dalam bulan puasa ni, anda bolehlah makan ubi keledek tu semasa bersahur atau berbuka. Iaitu ikut masa yang terhampirlah sebelum berjalan jauh.

Sebelum ini pun, saya pernah menulis petua elakkan mabuk kenderaan di sini. Anda boleh mencubanya juga sebagai alternatif.


Selamat Mencuba!

3 komen on "Pastikan Anda Tak Mabuk Sepanjang Perjalanan"

azam on November 19, 2009 11:43 PG berkata...

mujarab ke petua ni?

oktant on November 19, 2009 12:01 PTG berkata...

@ azam: Awak cuba la dulu. Saya tak dapat nak pastikan sama ada ianya serasi ngan awak atau tak.

Maklumlah, kesannya belum tentu sama untuk setiap individu. Tapi kalau nak diikutkan, ia memang berkesan dan telah digunapakai oleh sesetengah masyarakat dulu2.

azam on November 19, 2009 12:04 PTG berkata...

terima kasih

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Anda dijemput melanggan RSS Feed blog Petua Sejagat melalui email bagi mengelakkan tertinggal sebarang koleksi petua terbaru

Dibawakan oleh FeedBurner

 

Copyright 2008-15 Petua Sejagat - Reflection - Ipiet Templates Image - Tadpole's Notez